11 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Richard Stallman την Τρίτη 12 Απριλίου στο Ιnnovathens

 

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ (http://eellak.gr) και η ελληνική ομάδα των Creative Commons Greece (http://creativecommons.gr) σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων ? INNOVATHENS σας καλούν την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 στις 18:00 σε μια εκδήλωση με για τις Άδειες χρήσης Ελεύθερου λογισμικού και τα Πνευματικά δικαιώματα, με κύριο ομιλητή τον Richard Stallman.



O Richard Stallman θα μιλήσει για τις ελεύθερες άδειες χρήσης και τα πνευματικά δικαιώματα και θα απαντήσει σε ερωτήσεις της ελληνικής ομάδας των Creative Commons Greece και του κοινού.



Τα πνευματικά δικαιώματα αναπτύχθηκαν στην εποχή της τυπογραφίας, αλλά αυτό το σύστημα δεν ταιριάζει πια με την εποχή των υπολογιστών και του διαδικτύου. Οι πολυεθνικές που αποκομίζουν το κέρδος από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πιέζουν για δρακόντειες τιμωρίες για να αυξήσουν την εξουσία τους στα πνευματικά δικαιώματα, περιορίζοντας την πρόσβαση του κοινού στην τεχνολογία και την γνώση. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τους πιο περιοριστικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων στην ιστορία, ενώ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιστημονικής γνώσης βρίσκεται κλειδωμένη πίσω από paywalls περιορισμένης πρόσβασης. Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται αυτή τη γνώση περισσότερο από ποτέ για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα κλιμακούμενες κρίσεις. Ο μόνος νόμιμος σκοπός των πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει είναι η προώθηση της προόδου προς όφελος του κοινού, και για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές προς άλλη κατεύθυνση.



Ο Dr Richard Stallman ξεκίνησε το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού το 1983 και την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος GNU (www.gnu.org) το 1984. Η  βασική ιδέα του GNU είναι το ελεύθερο λογισμικό: Ελεύθερο στην εκτέλεση του από οποιονδήποτε για οποιοδήποτε σκοπό, ελεύθερο στην πρόσβαση στο πηγαίο του κώδικα και στην μετατροπή του και ελεύθερο στην αντιγραφή και την αναδιανομή του, με ή χωρίς αλλαγές.



Το GNU project έχει αναπτύξει ένα περιεκτικό σύνολο από εργαλεία ελεύθερου λογισμικού στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη και η δημιουργία του GNU/Linux και όλες οι διανομές που βασίζονται στο LINUX και χρησιμοποιούνται σήμερα σε δεκάδες εκατομμύρια υπολογιστές. Ο Dr.Richard Stallman έχει λάβει το βραβείο ACM Grace Hopper, μια υποτροφία από το MacArthur Foundation, το βραβείο Electronic Frontier Foundation?s Pioneer καθώς και το Βραβείο της Takeda για την κοινωνική / οικονομική βελτίωση, αλλά και πολλές άλλες διακρίσεις. Έχει ενταχθεί επίσης στο Internet Hall of Fame.



Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη σε όλους. Για καλύτερη οργάνωση του χώρου μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.




Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ

H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τιςανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).



 

 

Επικοινωνία: Βιβή Πετσιώτη: 210 7474-271, info at ellak.gr