Αμέρικο Βεσπούτσι (1451-1512)

Κατάλογος Βιογραφιών

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω
Αρχική ΣελίδαΧάρτης Πλοήγησης
Ο Μικρός Εξερευνητής
Ο Μικρός Ιστορικός
Οδηγίες Χρήσης
Αξιολόγηση


Μεγέθυνση εικόνας

Η αποστολή του Βεσπούτσι συγκρούεται, το 1501, με μια ινδιάνικη φυλή (Εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse).Μεγέθυνση εικόνας

Προσωπογραφία του Αμέρικο Βεσπούτσι (Φλωρεντία, Πινακοθήκη Πίττι).Μεγέθυνση εικόνας

Τα ταξίδια του Αμέρικο Βεσπούτσι (Εγκυκλοπαίδεια Δομή).

Θαλασσοπόρος και εξερευνητής από τη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το όνομά του δόθηκε στη νέα ήπειρο που είχε ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος .

Γιος συμβολαιογράφου, ο Αμέρικο Βεσπούτσι εργάστηκε αρχικά στην τράπεζα της οικογένειας των Μεδίκων που τον μετέθεσε στο πρακτορείο της στη Σεβίλλη της Ισπανίας, επιφορτίζοντάς τον με τον εφοδιασμό των πλοίων που προορίζονταν για εξερευνήσεις. Εκεί, ο Βεσπούτσι γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Χριστόφορο Κολόμβο . Μάλιστα, συμμετείχε στην προετοιμασία του τρίτου ταξιδιού του μεγάλου θαλασσοπόρου. Εντυπωσιασμένος από τις ανακαλύψεις του Κολόμβου , ο Βεσπούτσι συμμετείχε, το 1499, σε μια ισπανική αποστολή που εξερεύνησε ένα τμήμα των βόρειων ακτών της νότιας Αμερικής.

Το 1501 ο Βεσπούτσι προσλήφθηκε από τον βασιλιά της Πορτογαλίας Εμμανουήλ Α' για να εξερευνήσει τις ακτές της Βραζιλίας, που πρόσφατα (1500) είχε ανακαλύψει ο Πέντρου Άλβαρες Καμπράλ και συγκεκριμένα να βρει το νότιο πέρασμα προς τα νησιά των μπαχαρικών στην Ασία. Όμως, τα δύο ταξίδια που επιχείρησε για το σκοπό αυτό (1503-4 και 1505) δεν οδήγησαν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκειά τους, ωστόσο, ο Βεσπούτσι είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει την άποψη για την οποία και έγινε γνωστός: κατάλαβε ότι η γη που είχε ανακαλύψει ο Κολόμβος , δεν ήταν η Ασία, όπως πίστευε εκείνος, αλλά μία καινούργια, άγνωστη ως τότε, ήπειρος.

Το 1505 χορηγήθηκε στον Βεσπούτσι η ισπανική υπηκοότητα και έπειτα από τρία χρόνια (1508) διορίστηκε αρχιπλοηγός του Εμπορικού Οίκου των Δυτικών Ινδιών, που είχε έδρα στη Σεβίλλη, πόλη στην οποία και πέθανε μετά λίγα χρόνια.

Με το όνομα του Βεσπούτσι κυκλοφόρησε ένα ολιγοσέλιδο φυλλάδιο με τον τίτλο ‘Νέος Κόσμος’ (Novus Mondus), που υποστήριζε τις απόψεις του για την ύπαρξη νέας ηπείρου. Η μεγάλη εκδοτική επιτυχία του φυλλαδίου ώθησε διαφόρους να εκδώσουν εξερευνητικές περιγραφές, αναφέροντας άμεσα ή έμμεσα ότι ο Νέος Κόσμος ήταν ανακάλυψη του Βεσπούτσι.

Το 1507 μάλιστα ο Γερμανός μοναχός και γεωγράφος Μάρτιν Βάλντζεεμυλλερ στο έργο του ‘Εισαγωγή στην κοσμογραφία’ πρότεινε να ονομαστεί η νέα ήπειρος ‘Αμερική’, από το όνομα του Βεσπούτσι. Το όνομά του χρησιμοποιήθηκε, αρχικά, μόνο για τη σημερινή νότια Αμερική και μετά για ολόκληρη τη νέα ήπειρο. Αργότερα κυκλοφόρησαν πολλά ψευδεπίγραφα έντυπα με υπερβολές και ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή που ακολούθησε ο Βεσπούτσι στα εξερευνητικά του ταξίδια και τις χρονολογίες τους. Η επιστημονική όμως έρευνα έχει αποδείξει ότι τα γνήσια κείμενα του Βεσπούτσι ήταν μόνο τρεις επιστολές του προς τον Λορέντζο των Μεδίκων, όπου δεν περιέχεται καμιά υπερβολή. Εξακολουθούν, ωστόσο, να μην είναι ακόμη απόλυτα εξακριβωμένες οι διαδρομές των ταξιδιών του και οι χρονολογίες τους.

Πάντως, το όνομα του Βεσπούτσι έμεινε στην ιστορία, όχι τόσο για τα εξερευνητικά του επιτεύγματα, όσο για την κοσμοϊστορική του σύλληψη σχετικά με την ύπαρξη μιας νέας ηπείρου στο δυτικό ημισφαίριο.

ΠΗΓΕΣ: Περισσότερα...