Α΄ Γυμνασίου

 

Κεντρική σελίδα
Α΄ Γυμνασίου
Β΄ Γυμνασίου
Γ΄ Γυμνασίου
Λεξιλογικές Ασκήσεις
Λογοτεχνία
Γραμματική
Τέχνη
Ελληνική Μυθολογία
Εργασίες
Sites θυγατρικά

 

 

Δείτε περισσότερα στο:   Ε  ρ  γ  α  σ  ί  ε  ς   

 

 

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

bullet

Ομηρικά Θέματα: παρουσίαση σε PowerPoint, όπου παρουσιάζονται βασικά ομηρικά θέματα (Ανθρωπομορφισμός - Μοίρα - Ύβρις, Νέμεσις, Τίσις - Άτη - Θεϊκή Επέμβαση - Ανθρώπινη Βούληση και Ευθύνη)

bullet

Εισαγωγή στην Ομήρου Οδύσσεια (a):  άσκηση Σωστού - Λάθους, σε Excel.

bullet

Εισαγωγή στην Ομήρου Οδύσσεια (β): άσκηση για τα Κύκλια Έπη, με μορφή Αντιστοίχισης στηλών και βαθμολογία, στο Excel.

bullet

Εισαγωγή στην Ομήρου Ιλιάδα: άσκηση Σωστού - Λάθους, με βαθμολογία. Στο Excel.

bullet

Καλυψώ και Πηνελόπη: παρουσίαση σε PowerPoint.

bullet

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα: εικόνες από την τέχνη. Σε AdobeReader.

bullet

Η Οδύσσεια σε ....ευρώ: οι απαντήσεις των ερωτήσεων ανταμείβονται με πολλά ευρώ. Σε PowerPoint.

 

 

bullet

Ηροδότου Ιστορίες, Εισαγωγή: οι αρχές της ελληνικής ιστοριογραφίας, η ζωή του Ηροδότου και η διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, οι τίτλοι του έργου του, ο κύριος άξονας της ιστορικής του αφήγησης, οι παρεκβάσεις ("λόγοι" και ελεύθερες λογοτεχνικές δημιουργίες), η μεθοδολογία του, και ο χαρακτηρισμός του ως "πατέρα της ιστορίας". Παρουσίαση του PowerPoint.

bullet

Ιδέες του ηροδοτείου έργου: σε εννοιολογικό χάρτη.

bullet

Ο Ηρόδοτος σε ....ευρώ: οι απαντήσεις των ερωτήσεων ανταμείβονται με πολλά ευρώ. Σε PowerPoint.

bullet

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία: Ευπαλίνειο Όρυγμα - Αρχιμήδης. Παρουσίαση, σε PowerPoint, πληροφοριών και φωτογραφιών για το υδραγωγείο της Σάμου, του 8ου θαύματος της αρχαιότητας, που κατασκευάστηκε κατά την εποχή του Πολυκράτη - και για τον Αρχιμήδη, ένα από τα καταπληκτικά μυαλά όλων των αιώνων, που με τις αρχές του της Φυσικής και τις εφευρέσεις του επηρέασε την επιστήμη και την τεχνολογία.

bullet

Μάχη του Μαραθώνα: αναπαράσταση της μάχης, με τις θέσεις των αντιπάλων και τις φάσεις της μάχης. Σε PowerPoint.

 

 

Αρχαια Ελληνικη Γλωσσα

bullet

Χρόνοι των ρημάτων: 7 ασκήσεις με το πρόγραμμα Hot Potatoes, που αφορούν στους χρόνους των βαρύτονων ρημάτων Ενεργητικής και Μέσης φωνής.

bullet

Επαναληπτικές ασκήσεις: σετ 10 ασκήσεων δημιουργημένων με Hot Potatoes. Καλύπτονται τα γραμματικά και τα συντακτικά φαινόμενα που αναφέρονται στην ύλη της συγκεκριμένης τάξης (φωνήεντα, σύμφωνα, δίφθογγοι, τόνοι, πνεύματα - το ρήμα ειμί - οι προσωπικές αντωνυμίες εγώ και σύ - τα ουσιαστικά α΄, β΄ και γ΄ κλίσης - δομή πρότασης (υποκείμενο, αντικείμενο, κατηγορούμενο) - ειδικό και τελικό απαρέμφατο - χρόνοι ρημάτων στην οριστική, ενεργητικής και μέσης φωνής).

 

Νεοελληνικη λογοτεχνια

bullet

Γραφηματική παρουσίαση των κειμένων: σε Excel. Ένα δείγμα του πώς δημιουργούμε ποικίλα γραφήματα, με διάφορα σημεία αναφοράς.

bullet

Μια Προσέγγιση Των Ποιητών/Ποιητριών: ένα πλάνο εργασίας, σε PowerPoint, με την εξής δομή:

Γράφω τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του ποιητή ή της ποιήτριας, και βρίσκω μια φωτογραφία του/της - Επιλέγω ένα ποίημά του/της και το οπτικοποιώ (με εικόνα και με πίνακα ζωγράφου) - Επιλέγω στίχο ή στίχους του συγκεκριμένου ποιήματος, που μιλάνε στην ψυχή μου, εξηγώντας το γιατί -  και τους συνδυάζω με ταιριαστή εικόνα - Μελετώ τη στιχουργική του ποιήματος - Επισημαίνω τι είδους εικόνες προσφέρει (οπτικές, ακουστικές, γευστικές, οσφρητικές, απτικές, κινητικές) και περιγράφω, -σε σχέση με το ποίημα πάντα-, τι και πώς θα το ζωγράφιζα, για να αποδώσω με την οπτική μου περισσότερες λέξεις και συναισθήματα – Καταγράφω κύρια σχήματα λόγου - Στο site http://www.wordle.net παρατηρώ ποιες λέξεις επαναλαμβάνονται πιο συχνά και προχωρώ στη Δημιουργική Γραφή (ανασύνθεση κειμένου) με 6 από αυτές - Προσεγγίζω το σκοπό του ποιητή ή της ποιήτριας - Παραθέτω 1 – 2 – 3 ποιήματά του/της, οπτικοποιημένα

bullet

Απαρχές (Ακριτική Ποίηση - Έπος του Διγενή): τρία φύλλα εργασίας σε PowerPoint.

bullet

Δημοτική Ποίηση: γενικά γνωρίσματα - παραλλαγές - κατηγορίες - ειδικά χαρακτηριστικά, σε PowerPoint.

bullet

Η Φύση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία: στα Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας μελετούμε την περίπλοκη και συνάμα μυστηριώδη σχέση φύσης-ανθρώπου: πώς η φύση συμπάσχει με τον άνθρωπο - πώς η φύση αντικατοπτρίζει το συναισθηματικό του κόσμο και τους εξωγενείς παράγοντες που τον πιέζουν - πώς η φύση διαμαρτύρεται και δείχνει την απέχθειά της για όσα "ανθρώπινα" την ασχημαίνουν - πώς η φύση με την ομορφιά της μας μηνύει ελπιδοφόρα ένα καλύτερο αύριο.

bullet

Ποιητικός Λόγος στο Prezi

* Άνοιξη "αντίο αντίο παιδιά!" - Μ' ένα γλαυκό χαμόγελο κοιτούσες τον ουρανό: Ελύτης και Ρίτσος.

* Τι κρύβει το Καλοκαιράκι: Ελύτης, Ρίτσος, Δημουλά, Σεφέρης, Ασλάνογλου, Λυγίζος, Παλαμάς, Σακελλαρίου, Καβάφης, Χαϊκού.

 

 

Νεοελληνικη  Γλωσσα

bullet

Συλλαβισμός, Δίψηφα φωνήεντα και σύμφωνα, Δίφθογγοι: 4 ασκήσεις σε Hot Potatoes.

bullet

Μέρη του λόγου, ΟΜ και ΡΜ μέρος της πρότασης, Λεκτικά σύνολα: περιλαμβάνει 5 ασκήσεις φτιαγμένες με το πρόγραμμα Hot Potatoes για τα μέρη του λόγου, το ονοματικό και ρηματικό μέρος μιας πρότασης και για τα λεκτικά σύνολα.

bullet

Υποκείμενο, Κατηγορούμενο, Αντικείμενο: 5 ασκήσεις που δημιουργήθηκαν με το πρόγραμμα Hot Potatoes και αφορούν στις μορφές του ΟΜ και ΡΜ της πρότασης, στο Ρήμα (αμετάβατο, μεταβατικό, συνδετικό), και στο Υποκείμενο, Κατηγορούμενο και Αντικείμενο.

bullet

Είδη των προτάσεων (1): σειρά 3 ασκήσεων σε Hot Potatoes,   που αφορούν στα είδη της πρότασης (απλή, επαυξημένη, σύνθετη, ελλειπτική).

bullet

Είδη των προτάσεων (2): σειρά 7 ασκήσεων δημιουργημένων με Hot Potatoes, οι οποίες αφορούν στα είδη των προτάσεων ως προς τη δομή, το περιεχόμενο, την ποιότητα και τη σχέση τους με άλλες.

bullet

Κατηγορίες των ουσιαστικών: 5 ασκήσεις με Hot Potatoes, που αφορούν στις κατηγορίες των ουσιαστικών.

 
bullet

Περιβαλλοντικές εικόνες: συλλογή εικόνων για την ενότητα 3, Ταξίδι στον κόσμο της φύσης. Σε PowerPoint.

bullet

Περιγραφή ζωγραφικών πινάκων: παρουσίαση σε PowerPoint.

bullet

Πολυτροπικότητα = ταίριασμα λόγου και εικόνας. Σε PowerPoint.

                                    1) κείμενο

                                            2) ποιήματα

 

 

   Ασκήσεις σε Excel 

 

1) Μέρη του Λόγου (α)

2) Μέρη του Λόγου (β)

3) Είδη των προτάσεων ως προς τη δομή, το περιεχόμενο, την ποιότητα και τη σχέση τους με άλλες.

4) Ορθογραφία

 

Ιστορια

bullet

Αρχαία Αίγυπτος: παρουσίαση της Αρχαίας Αιγύπτου σε PowerPoint. Παρουσιάζονται: η χώρα - πηγές για την ιστορία της Αιγύπτου - η ιστορία της σε χρονολογικό πίνακα - ο φαραώ, ο βασιλιάς της - η κοινωνική οργάνωση - οι κυριότεροι θεοί και θεές - η μουμιοποίηση - η ιερογλυφική γραφή - οι Πυραμίδες, η Σφίγγα και ναοί. 

bullet

Εικόνες των Πυραμίδων και της Σφίγγας, από δορυφόρο.

bullet

Οι Κλεοπάτρες της Αιγύπτου: παρουσίαση σε PowerPoint. Παρουσιάζεται η ζωή 9 βασιλισσών της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου, της Συρίας και της Μαυριτανίας, με το όνομα Κλεοπάτρα, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της εποχής τους.

bullet

Χατσεπσούτ - Νεφερτίτη - Κλεοπάτρα Ζ΄: τρεις γυναίκες Φαραώ της Αιγύπτου. Παρουσίαση σε PowerPoint.

bullet

Ιερογλυφική γραφή της Αιγύπτου: παρουσίαση των ιερογλυφικών σημείων. Σε PowerPoint.

bullet

Παίξτε το ενδιαφέρον παιχνίδι της μουμιοποίησης, που προσφέρεται από το bbc.

bullet

Η Αίγυπτος σε ..ευρώ: οι απαντήσεις των ερωτήσεων ανταμείβονται με πολλά ευρώ. Σε PowerPoint.

bullet

Η Αίγυπτος σε cartoons: η χώρα ιδωμένη με άλλη ματιά. Σε PowerPoint.

bullet

Αρχαία Αιγυπτιακά Σύμβολα: τα σύμβολα της Αιγύπτου και η σημασία τους (ankh, tiet, was, sistrum, djed, ka-ba, hedjet - deshret - pshent, atef - khepresh - ureret, nemes, wadjet - nekhbet, cartouche, akhet, djew, σκαραβαίος, τα σύμβολα εξουσία του φαραώ, wedjat, φτερωτός ηλιακός δίσκος, hill - sesen, ma'at's feather), σε PowerPoint.

bullet

Θεοί και Θεές της αρχαίας Αιγύπτου: σε παρουσίαση του PowerPoint παρουσιάζεται η αιγυπτιακή θρησκεία και μυθολογία (Ογδοάδα και Εννεάδα).

bullet

Μά'ατ - Θωθ - Σεσάτ: αλήθεια, σοφία και γραφή στην Αίγυπτο. Σε PowerPoint.

bullet

18η Δυναστεία: η εντυπωσιακή πορεία της και οι φημισμένοι εκπρόσωποί της. Σε PowerPoint.

 

 
bullet

Τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου: περιγραφή των επτά θαυμάτων, διανθισμένη με εικόνες. Παρουσίαση του PowerPoint.

bullet

Οι Ανατολικοί λαοί: 5 ασκήσεις φτιαγμένες με το πρόγραμμα Hot Potatoes, οι οποίες αφορούν στους Ανατολικούς Λαούς (Αιγύπτιοι, Λαοί της Μεσοποταμίας, Φοίνικες, Εβραίοι, Χετταίοι, Μήδοι και Πέρσες).

 

 
bullet

Αρχαία Ελληνική Γλυπτική: παρουσίαση αντιπροσωπευτικών γλυπτών των περιόδων της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Σε PowerPoint.

bullet

Ο Μινωικός Πολιτισμός: παρουσίαση του Μινωικού Πολιτισμού με διαφάνειες του PowerPoint: λόγοι ανάπτυξης, ιστορία, πληθυσμός, διοικητική και κοινωνική οργάνωση, εμπόριο, θρησκεία, γραφή και τέχνη.

bullet

Μινωίτες-Μυκηναίοι: σε PowerPoint, οι αντιπροσωπευτικές διαφορές των λαών και των πολιτισμών τους. Με πολλές εικόνες.

bullet

Α΄ Ελληνικός Αποικισμός: αίτια, περιγραφή της πορείας των Ελλήνων που μετανάστευσαν προς τα νησιά του Αιγαίου και τις δυτικές ακτές της Μ. Ασίας. Χάρτες. Σε διαφάνειες του PowerPoint.

bullet

Β΄ Ελληνικός Αποικισμός: σε χάρτη διαγράφονται οι περιοχές του β΄ ελληνικού αποικισμού και οι σημαντικότερες ελληνικές αποικίες. Με διαφάνειες του PowerPoint.

bullet

Το κράτος της Σπάρτης: χώρα, κοινωνικές τάξεις, πολιτικό καθεστώς, αγωγή. Σε PowerPoint.

bullet

Το κράτος της Αθήνας: χώρα, κάτοικοι, "συνοικισμός", οικονομία, κοινωνία, πολιτική κατάσταση, εξέγερση του Κύλωνα, νομοθεσία του Δράκοντα και του Σόλωνα, τυραννίδα του Πεισίστρατου, Κλεισθένης και Δημοκρατία, εξωτερική πολιτική. Σε PowerPoint.

bullet

Σπάρτη - Αθήνα: βασικές διαφορές των δύο ελληνικών πόλεων - κρατών. Σε PowerPoint.

bullet

Η Νομοθεσία του Σόλωνα: η νομοθεσία του Σόλωνα με διαγράμματα στο PowerPoint.

bullet

Κόρες: παρουσίαση των γνωρισμάτων του αγάλματος της Κόρης, διανθισμένη με εικόνες. Σε PowerPoint.

bullet

Αρχαίος Ελληνικός Ναός: περιγραφή των μερών του αρχαιοελληνικού ναού και της εξέλιξής του, καθώς και δύο ασκήσεις. Παρουσίαση σε PowerPoint.

bullet

Δωρικός και Ιωνικός Ρυθμός: παρουσίαση των γνωρισμάτων και διαφορών των δύο αρχιτεκτονικών ρυθμών, αντιπροσωπευτικοί ναοί, και 2 ασκήσεις για ανακεφαλαίωση. Σε PowerPoint. 

bullet

Είδη αγγείων: παρουσίαση των βασικών ειδών αγγείων, με τα χαρακτηριστικά τους. Σε PowerPoint.

bullet

Μελανόμορφος - Ερυθρόμορφος ρυθμός: παρουσιάζονται τα γνωρίσματα των δύο ρυθμών στα αγγεία, καθώς και οι σημαντικότεροι αγγειογράφοι με τα αντιπροσωπευτικότερα έργα τους. Σε PowerPoint.

bullet

Εικόνα της Ακρόπολης, από δορυφόρο.

bullet

Οι Καρυάτιδες: παρουσίαση σε PowerPoint.

bullet

Οι Περσικοί Πόλεμοι: σειρά 7 ασκήσεων του Hot Potatoes πολλαπλών επιλογών, σωστού-λάθους, αντιστοίχισης κ.λπ.

bullet

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος: ασκήσεις σε PowerPoint, οι οποίες αφορούν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

bullet

Η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου: περιγραφή της πορείας, -πάνω σε χάρτη-,  που ακολούθησε ο Μ. Αλέξανδρος στην εκστρατεία του στην Ανατολή. Σε PowerPoint.

bullet

Μέγας Αλέξανδρος: εικόνες. Σε PowerPoint.

bullet

Ανακεφαλαιωτικές ασκήσεις απλής επιλογής εφ' όλης της ύλης: σε Word.

bullet

Μορφές της Αρχαίας Ελλάδας: 6 ασκήσεις σε Hot Potatoes, στις οποίες ζητείται αντιστοίχιση ονομάτων με τις εικόνες προσώπων, έχοντας ως βοήθεια συμπληρωματικές πληροφορίες. Οι κατηγορίες, στις οποίες έχουν κατανεμηθεί οι μορφές είναι: Ποιητές - Ιστορικοί - Πολιτικοί - Ρήτορες - Φιλόσοφοι και Επιστήμονες - Καλλιτέχνες.

 

 

 

 

  Δείτε περισσότερα στο:   Ε  ρ  γ  α  σ  ί  ε  ς   

 

 

 

 

 

 

   Ασκήσεις Ιστορίας στο Excel 

 

1)  Με ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ των σωστών λέξεων, και με βαθμολογία

Ανατολικοί Λαοί

Εποχή του Χαλκού (3000 π.Χ. - 1100 π.Χ.)

Αρχαϊκή Εποχή  (8ος αι. π.Χ. - 5ος αι. π.Χ.):  Β΄ Ελληνικός Αποικισμός - Σπάρτη - Αθήνα

 

2)  Με ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ των σωστών γραμμάτων

Γεωμετρική Εποχή (11ος αι. π.Χ. - 8ος αι. π.Χ.)

Αρχαϊκή εποχή (8ος αι. π.Χ. - 5ος αι. π.Χ.): Πολιτικές Εξελίξεις - Η Ιωνία και η Ηπειρωτική Ελλάδα - Πανελλήνιοι Δεσμοί - Πολιτισμός

 

3)  Με τη μορφή ΣΩΣΤΟ - ΛΑΘΟΣ

Κλασική Εποχή: Ο 5ος αι. π.Χ. - Από το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου ως το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (404 π.Χ. - 323 π.Χ.)

 

 4)  Με ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ στοιχείων των στηλών και με βαθμολογία

Ελληνιστική Εποχή (323 π.Χ. - 30 π.Χ.): Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου και ο σχηματισμός των ελληνιστικών μοναρχιών - Οι Ελληνιστικές Μοναρχίες της Ανατολής - Η μητροπολιτική Ελλάδα και η υποταγή της στους Ρωμαίους

 

 

 

 

Κεντρική σελίδα Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Λεξιλογικές Ασκήσεις Λογοτεχνία Γραμματική Τέχνη Ελληνική Μυθολογία Εργασίες Sites θυγατρικά

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 20:39:09

 

Δικαιώματα © Σταματία Λ. Μ. Σταμάτη 2005 - 2011