Αρχές για αποτελεσματικό Web Design

Δραστηριότητα «Αξιολογήστε ένα δικτυακό τόπο»

Στόχος: Η δημιουργία blog για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το web design!

1. Μελετήστε την παρακάτω συνοπτικclipart_website1ή παρουσίαση των αρχών που πρέπει να ακολουθούνται κατά το σχεδιασμό ενός ιστοχώρου.

2. Επισκεφτείτε δύο τουλάχιστον από τη λίστα με τους βραβευμένους σχολικούς δικτυακούς τόπους. Με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης των ιστοσελίδων, καταγράψτε ποια στοιχεία σας άρεσαν, τι θα έπρεπε να αποφεύγουμε καθώς και τις πρακτικές και τις ιδέες που θα θέλατε να υιοθετήσουμε κατά το σχεδιαμό ενός ιστότοπου.

Τα παραπάνω μπορείτε να τα υποβάλετε με τη μορφή σχολίων, ώστε να διαμορφωθεί ένας διάλογος ανάμεσα στα μέλη της ομάδας!

bar

idea-31px

Αρχές για αποτελεσματικό Web-design

  • KIS (Keep It Simple) – Απλός σχεδιασμός. Στόχος είναι οι επισκέπτες να μπορούν να ενημερώνονται εύκολα και γρήγορα. Η ύπαρξη πολλών στοιχείων και συνδέσμων μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητική.
  • Προβολή και ανάδειξη των σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών.
  • Ξεκάθαρη και προφανής δομή. Οι επισκέπτες καλό είναι να μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο οργάνωσης ενός site διαισθητικά και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Στόχος είναι να μην προκαλούνται ερωτηματικά, αμφιβολία και σύγχυση στο χρήστη κατά την πλοήγηση.
  • Εύκολη πλοήγηση μέσω επεξηγηματικών μενού
  • Επιδιώκεται η συγκέντρωση της προσοχής του επισκέπτη σε συγκεκριμένες περιοχές μιας σελίδας. Η χρήση οπτικών εφέ πρέπει να είναι συνετή, χωρίς να αποσπά το χρήστη από το περιεχόμενο.
  • Το κείμενο πρέπει να είναι λιτό, περιεκτικό, σύντομο και σαφές.
  • Επίσης, η σελίδα πρέπει να είναι ευανάγνωστη και ομοιόμορφη. Να μη χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά είδη γραμματοσειρών και μεγέθη γραμμάτων. Ακόμα να χρησιμοποιούνται λίγα χρώματα και αποχρώσεις αυτών, που να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους.
  • H χρήση περιθωρίων, επικεφαλίδων, κενών διαστημάτων και χαρακτήρων (white-spaces) χρησιμεύουν στο διαχωρισμό και την ανάδειξη του περιεχομένου και αποτρέπουν τα ενιαία μπλοκ κειμένου.
Δημοσιεύθηκε στην Διαδικτυακοί Συντάκτες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

14 απαντήσεις στο Αρχές για αποτελεσματικό Web Design

  1. Ο/Η Μαρία Σ. λέει:

    Περιμένω τις δικές σας εντυπώσεις και τις απόψεις σας για το Web Design!

    • Ο/Η Δημήτρης λέει:

      Θα πρότεινα το χρώμα κόκκινο: 255 πράσινο: 201 μπλε: 14 (B7FF90) (στυλ φυσικού μολυβιού από το πρόγραμμα της ζωγραφικής) για την γραμμή επιλογών και Κόκκινο: 255 Πράσινο: 207 Μπλε: 143 (FFCF8F) για τον φόντο της σχολικής ιστοσελίδας.

  2. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφετε για το σχεδιασμό!

  3. Ο/Η Νεφέλη λέει:

    Σε κάποιες σχολικές ιστοσελίδες παρατήρησα την εφαρμογή σχολικών ζητημάτων όπως ανακύκλωση, οικονομία κ.α. μέσω παιχνιδιών, εκπαιδευτικών video, δραστηριοτήτων, εξειδικευμένη ζωγραφική και προτάσεις προς διάφορους τομείς. Πιστεύω πως η προώθηση ενός τέτοιου τρόπου ενημέρωσης θα είχε θετικά αποτελέσματα και στην δικιά μας ιστοσελίδα.

    • Ο/Η Μαρία Σ. λέει:

      Η ομάδα μας θα αναρτεί στην ιστοσελίδα τα σχολικά δρώμενα, για παράδειγμα τις δραστηριότητες της περιβαλλοντικής και δημοσιογραφικής ομάδας, τα αποτελέσματα σχολικών αγώνων, υλικό από γιορτές και εκδηλώσεις κα.
      Ωστόσο αν θέλεις, μπορείς να προτείνεις στην ομάδα μας να ασχοληθεί με ένα ή περισσότερα από τα θέματα που ανέφερες. Θα μπορούσες να συνεργαστείς με κάποια μέλη, να αναζητήσετε πληροφορίες για ένα ζήτημα που σας ενδιαφέρει ώστε να προβληθεί στη σχολική ιστοσελίδα!

  4. Ο/Η Μαρία Σ. λέει:

    Στην τελευταία μας συνάντηση συζητήσαμε για το φόντο της ιστοσελίδας του σχολείου και προβληματιστήκαμε για το πόσο σκούρο ή ανοιχτό θα είναι, ποια απόχρωση ταιριάζει περισσότερο με την κεφαλίδα, τα χρώματα των μενού κλπ. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ότι το σημαντικότερο είναι το κείμενο να ξεχωρίζει και να είναι ευανάγνωστο, όπως επίσης ότι το εξ’ορισμού χρώμα του θέματος που χρησιμοποιούμε είναι το άσπρο.
    Το τρέχον χρώμα – που είναι επιλογή του Γιάννη – θεωρώ ότι δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα στοιχεία, αναδεικνύει το περιεχόμενο και δίνει μια ευχάριστη νότα σε σχέση με το λευκό.
    Μπορείτε ωστόσο να δείτε, να συγκρίνετε και να μου πείτε και τη δική σας άποψη για την πιο σκούρα επιλογή – της Μαρίνας – σε λαδί απόχρωση, που επίσης ταιριάζει με τα «γήινα» χρώματα της σελίδας:

    Η παραπάνω επιλογή πιστεύετε ότι θα απαιτούσε, ή όχι, νέες παρεμβάσεις στα χρώματα, πχ των τίτλων των άρθρων ή του μενού πλοήγησης;

    Αν θέλετε να «παίξετε» με τα χρώματα παραθέτω το σύνδεσμο της σελίδας που χρησιμοποιήσαμε κατά τη συνάντησή μας:
    kuler.adobe.com

    Επίσης, ένα εργαλείο για την επιλογή χρώματος από ιστοσελίδες (color-picker tool) για τον πληγό σας είναι:

  5. Ο/Η Μαρίνα λέει:

    μαζί με όλα αυτά που είπαμε για τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας μας, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε προτάσεις για λογοτεχνικά βιβλία που τα παιδιά θα μπορούν να διαβάσουν στον ελεύθερό τους χρόνο…εσείς τι λέτε?

    • Ο/Η Μαρία Σ. λέει:

      Το βρίσκω ωραία ιδέα! Κάποια στιγμή να συζητήσουμε τη μορφή με την οποία αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Αν για παράδειγμα οι προτάσεις θα δημοσιεύονται με τη μορφή άρθρων, ή αν θα εμπεριέχονται σε σελίδες, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες μέσα από το μενού πλοήγησης κ.α.

  6. Ο/Η Θεώνη λέει:

    Εγώ πιστεύω ότι το λαδί χρώμα είναι πολύ ωραίο και επίσης θα είναι πολύ ευκολοδιάβαστο…!

  7. Ο/Η Μαρία Σ. λέει:

    Παιδιά πολύ ωραίες οι προτάσεις και οι ιδέες σας. Όσον αφορά το φόντο της σελίδας μας, δεν μπορεί να αλλάξει μεμονωμένα! Εκτός από το λαδί που είναι προτίμηση της Μαρίνας, ο Δημήτρης μας πρότεινε δύο ωραίες ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Ωστόσο για να γίνουν αλλαγές θα χρειαστεί να σκεφτούμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, δηλαδή μια ολοκληρωμένη παλέτα χρωμάτων για το φόντο, το μενού και τα υπομενού, τους συνδέσμους, το χρώμα των τίτλων για τα άρθρα κ.α.

  8. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Πιστεύω πως και το λαδί και το τρέχον χρώμα του φόντου είναι πολύ ωραία. Βέβαια αν αποφασίσουμε από κοινού να βάλουμε στο φόντο το λαδί θα πρέπει να αλλάξουμε και το χρώμα της γραμματοσειράς. Αν γίνουν οι απαραίτητες αλλάγες στην ιστοσελίδα τότε πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα μας εντυπωσιάσει!!!

Αφήστε μια απάντηση