cropped-ΑΡΧΑΙΑ.jpg

Η Παλαιάπολη

Βόρεια από την Καμαριώτισσα είναι η Παλαιόπολη. Όπως μαρτυράει και το όνομά της είναι η παλαιά πόλη αναγνωρισμένη παγκόσμια για την ιστορική της σημασία και τα αρχαία ευρήματά της.Η Σαμοθράκη είχε μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων. Τα μυστήρια τελούνταν στο χώρο του «Ιερού των μεγάλων Θεών», που αποτελεί τώρα το σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί.Λέγεται πως στα Καβείρια Μυστήρια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  ο Φίλιππος ο Β” και η Ολυμπιάδα, και πως στο νησί πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του μεγάλου στρατηλάτη. Στα Καβείρια Μυστήρια μπορούσαν να πάρουν μέρος ελεύθεροι πολίτες αλλά και δούλοι – σε αντίθεση με  άλλα μυστήρια όπως τα Ελευσίνια, όπου απαγορευόταν η συμμετοχή των δούλων. Φαίνεται πως ήτανε σημαντικό λιμάνι κατά την αρχαιότητα από τους κρίκους  όπου δένανε τα καράβια. Μεγάλο τμήμα της πρέπει να έχει βυθιστεί και αυτό εξηγεί το γεγονός πως η τράτα ανεβάζει και σπασμένα πιθάρια.Σήμερα έχει μία μικρή μαρίνα σχεδόν αχρησιμοποίητη , σημαντικό μουσείο με αντίγραφο της «Νίκης»  ξενώνες και όμορφα μικρά ξενοδοχεία και την επισκέπτεται πλήθος τουριστών.

 

Το λιμάνι της Σαμοθράκης

Καμαριώτισσα

Καμαριώτισσα

Το βασικότερο λιμάνι της Σαμοθράκης με το οποίο υπάρχει σύνδεση του νησιού με την Αλεξανδρούπολη ,αν και το πιο κοντινό σημείο είναι αυτό στα Λουτρά , επικράτησε η Καμαριώτισσα σαν κύριο λιμάνι. Παλαιότερα  υπήρχε  σύνδεση και με άλλα λιμάνια όπως της Καβάλας , του Λαυρίου, της Λήμνου , και της Ρόδου. Το όνομά του είναι πλήρες : Η Παναγία η Καμαριώτισσα αλλά έχει επικρατήσει μόνο το δεύτερο.

Στη αρχή ήτανε ένα ψαροχώρι με 5-6 οικογένειες αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί το μεγαλύτερο χωριό του νησιού υποσκελίζοντας ακόμα και την πρωτεύουσα Χώρα  οποία έχει κρατήσει από υπηρεσίας μόνο αυτές του Δήμου. Όλες οι άλλες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι.

Στην Φωτογραφία φαίνεται άδειο σχεδόν και είναι από τις ελάχιστες φορές που δεν έχει μέσα σκάφη. Συνήθως είναι γεμάτο από τα  ντόπια ψαροκάικα και τα μικρότερα σκάφη καθώς και ένα μικρό μεταφορικό καυσίμων «γκαζαδικο» και το μοναδικό επιβατικό ΣΑΟΣ ΙΙ .

Περίληψη της Ιστορίας της σύνδεσης του νησιού με την απέναντι στεριά

Στην αρχή η σύνδεση γινότανε με βάρκες  μηχανοκίνητες μικρές γύρω  στα 8 μέτρα που έπαιρναν  μερικούς επιβάτες και  κάποια εμπορεύματα.

Η πρώτη σοβαρή σύνδεση έγινε με το περίφημο «Παναγία» που από όσο θυμάμαι ήτανε ένα καΐκι «ντάκος» και έκανε περίπου 4,5 ώρες να πάει Αλεξ/πολης.

Το επόμενο ήτανε ένα καραβόσκαρο » Τρεις φίλοι» το γνωστό πούλμαν . Διαμορφωμένο για επιβατικό. Έπαιρνε και και εμπορεύματα αν και τότε είχε κανονικά εμπορικά ξύλινα όπως τα περίφημα «Ζέφειρος» «Δυο αδέλφια» , ¨Ο Γλάρος¨ μηχανοκίνητα και με επικουρικά πανιά.

Το επόμενο ήτανε το διάσημο «Σαμοθράκη». Σιδερένιο βαποράκι που έβαζε και  αμάξια.

Το επόμενο το «ΣΑΟΣ» και περίπου στην ίδια εποχή το «Αρσινόη»

Τις ίδιες εποχές υπήρχε και σύνδεση με Πειραιά με τα πλοία: Ποστάλι  «Μυρτιδιώτισσα»   » Αιγεύς» και άλλα καθώς και με το «Στροβίλι» ένα μοτορσιπ

Το ποστάλι δεν μπορούσε να μπει στο λιμάνι και πηγαίναμε τους επιβάτες με βάρκες και άμα είχε Βοριά ήτανε πολύ δύσκολα. [Ποστάλι είναι το επιβατικό  βαπόρι που δεν έχει καταπέλτη. Λέγεται έτσι επειδή παλιά μετέφερε το Ταχυδρομείο. Post]

Σήμερα έχει το ΣΑΟΣ ΙΙ  και ευελπιστούμε να νηολογηθεί και κάποιο άλλο που θα συνδέσει το νησί με άλλα λιμάνια.

Μεσολάβησε εποχή που είχε και δυο δελφίνια το καλοκαίρι. To «NIKH»  και το «ΚΑΒΕΙΡΟΣ»

Έχω προσωπική εμπειρία από όλα τα καράβια. Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει όταν ταξίδευε ήτανε το «Τρεις Φίλοι»