Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

map-polemos-astrapi.jpg (420658 bytes)  Η ναζιστική Γερμανία εφαρμόζοντας τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια, με τον "πόλεμο Αστραπή" μέσα σε δύο χρόνια (1940-1941) καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Σύμμαχός της η φασιστική Ιταλία . Όταν η Γαλλία υπέκυψε, συνέχισε τον πόλεμο κατά των Nazi η Αγγλία , την οποία δεν κατάλαβαν οι Γερμανοί.

 Το Λονδίνο και άλλες αγγλικές πόλεις βομβαρδίστηκαν πολλές φορές, αλλά η σχεδιαζόμενη απόβαση των Γερμανών στη Βρετανία δεν πέτυχε.

Οι Γερμανοί στρέφονται προς τα Βαλκάνια, όπου οι Ιταλοί άνοιξαν μέτωπο με την Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940.

    Στην Αθήνα, ο Μεταξάς, αν και δικτάτορας, επικεφαλής ενός φασιστικού-αδελφού καθεστώτος με το ιταλικό, εκφράζοντας εκείνη τη στιγμή τη διάθεση κάθε Έλληνα και πιστεύοντας ότι οι ομοϊδεάτες του τον πρόδωσαν, είπε ΟΧΙ στις αξιώσεις της Ιταλίας να περάσουν τα στρατεύματά της δια μέσου της Ελλάδας.

Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος

Το χειμώνα (Ιαν. 1941) πεθαίνει ο Μεταξάς.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ διορίζει πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Κορυζή.

Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας

Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Με την είσοδό τους οι Γερμανοί στην Αθήνα ύψωσαν τη σημαία τους στην Ακρόπολη, δίπλα στην "ελεύθερη πολιορκημένη" ελληνική σημαία. 

  Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής αυτοκτονεί.

Τα μέλη της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Εμμανουήλ Τσουδερό, μαζί με το βασιλιά εγκαταλείπουν την Ελλάδα και μαζί με βρετανικές ένοπλες δυνάμεις διαφεύγουν στην Κρήτη και μετά από την κατάληψή της στην Αίγυπτο.

Οι κατακτητές διορίζουν ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αντιστράτηγο Γ. Τσολάκογλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αρνείται εντολή να ορκίσει την κυβέρνηση. Στο ημερολόγιό του σημειώνει: «29 Απριλίου. Πληροφορού΅αι ότι ο Στρατηγός Τσολάκογλου, αφού συνήψε την επονείδιστον συ΅φωνίαν ΅ε τους Γερ΅ανούς επάνω εις το ΅έτωπον, κατελθών εις Αθήνας πρόκειται με εντολή των Γερ΅ανών να σχη΅ατίση Κυβέρνησιν. Τούτο ΅ε στενοχωρεί πολύ διότι θα περιπέσω΅εν εις δύο δεινά, την τυραvvίαν των Γερ΅ανών και την τυραννίαν της ψευδοκυβερνήσεως Τσολάκογλου, ήτις, συ΅φώνως προς όσα φρονεί και ο Hitler εις το έργον του Ο αγών ΅ου, θα είναι χειροτέρα της των Γερ΅ανών. Προτι΅ότερον ΅όνοι οι Γερ΅ανοί να έχουν τας ευθύvaς της διοικήσεως οπότε θα είναι προσεκτικότεροι».

  Η πράξη αντίστασης αυτή θα του στοιχίσει το αξίωμά του. Θα αντικατασταθεί σε ένα μήνα από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, εκλεγμένο κατά παράβαση κάθε νόμιμης διαδικασίας.

   Οι Γερμανοί δέσμευσαν τα αγαθά, το φυσικό πλούτο και την παραγωγή. Για τον ελληνικό λαό η προμήθεια των αναγκαίων έγινε προβληματική, ενώ λόγω πληθωρισμού (κατακόρυφη πτώση της αξίας του χρήματος) εκμηδενίστηκαν οι μισθοί και τα ημερομίσθια. Η πείνα αρχίζει να μαστίζει τον πληθυσμό:

                            

ψάχνοντας  για κάτι φαγώσιμο...στα σκουπίδια!

 

στο εργοστάσιο FIX ουρές για συσσίτιο

 

 

 

 

 

 

 παιδιά που περιμαζεύτηκαν στο άσυλο στο Δαφνί για να έχουν στέγη και στοιχειώδη διατροφή

Το κατάντημα! skeletomena.jpg (158613 bytes) skelet-paidia.JPG (1414034 bytes) skelet-paidi.jpg (39233 bytes) (αβιταμίνωση)

  Τα θύματα της εξαντλητικής πείνας είναι αμέτρητα. 

Με κάρο κάθε πρωί μεταφέρονται πτώματα από τους δρόμους...

Ως άμεσο επακόλουθο της έλλειψης τροφίμων η "μαύρη αγορά" (πώληση σε υπερβολικές τιμές):

mauri-agora.jpg (39170 bytes) Πολλοί ξεπουλάνε τα υπάρχοντά τους όσο-όσο, για να αγοράσουν λίγο ψωμί και φαγητό!...

Το λάδι είναι σπάνιο και πανάκριβο    μικροί σαλταδόροι καραδοκούν μήπως μπορέσουν να αρπάξουν αιφνιδιαστικά κάτι από το πολύτιμο φορτίο με τρόφιμα, ακόμα και εν κινήσει του φορτηγού...


Οι Γερμανοί επικηρύσσουν τους μαυραγορίτες

epikiryksi.jpg (197412 bytes) (Ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπεύθυνοι της εξαθλίωσης του λαού;)

Ο λαός γράφει κρυφά και βιαστικά τα δικά του συνθήματα και δεν υποκύπτει...  synthimata0001.jpg (80420 bytes) synthimata0002.jpg (108367 bytes) και αντιστέκεται. Αρχίζει η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ...

30 προς 31 Μαΐου 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Αποστόλης Σάντας με κίνδυνο της ζωής τους κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη! Οι Γερμανοί περιορίζουν την κυκλοφορία των πολιτών τη νύχτα, συλλαμβάνουν υπόπτους, βασανίζουν και εκτελούν πατριώτες προς εκφοβισμό και ως αντίποινα για αντιστασιακές ενέργειες...


πηγές:

  Μανώλης Γλέζος, Εθνική Αντίσταση 1940-1945, Στοχαστής, Αθήνα χ.χ.

 

 


Ο φασισμός στην Ελλάδα    Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος  Η γερμανική επίθεση

Η μάχη της Κρήτης    Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Ντοκουμέντα από τις θηριωδίες του ναζισμού


επιστροφή:  Μαθήματα Ιστορίας


Χαλούλος Παναγιώτης

Ιανουάριος, 2021