Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας

Ο ελληνικός στρατός νίκησε (1940) τους Ιταλούς στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας και ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει και την απειλή του ναζισμού, όπως δείχνει το σκίτσο της εποχής.

Ο Έλληνας τσολιάς πατά πάνω στη δέσμη (fascio), σύμβολο του ηττημένου ιταλικού φασισμού και προτείνει εφ' όπλου λόγχη στη σβάστικα, σύμβολο του επερχόμενου ναζισμού.

Από τεράστια πλωτή στρατιωτική γέφυρα στη Ρουμανία στο Δούναβη τα χιτλερικά στρατεύματα, 2 Μαρτίου 1941  εισέρχονται στη Βουλγαρία.

Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αρχίζει 6 Απριλίου 1941 και πραγματοποιείται από δύο σημεία των συνόρων: από τα γιουγκοσλαβικά και από τα βουλγαρικά σύνορα.

 

 

Η γερμανική δύναμη με τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα stucas σκορπίζουν τον όλεθρο.

Έκαναν κατακόρυφη εφόρμηση και ενεργοποιώντας τη σειρήνα που διέθεταν προκαλούσαν τον πανικό. Γερμανός αξιωματικός παρατήρησε πως οι Έλληνες στρατιώτες παρέμεναν στις θέσεις τους, αντίθετα από Πολωνούς και Γάλλους που έφευγαν πανικόβλητοι από τις θέσεις τους. (6 Απριλίου 1941-H γερμανική επίθεση, Επτά Ημέρες, Η Καθημερινή, Κυριακή 7 Απριλίου 2002)

Πόλεμος φθοράς στα μετόπισθεν: το λιμάνι του Πειραιά βομβαρδίζεται ταυτόχρονα με την επίθεση της 6ης Απριλίου.

Η έλλειψη αεροπορικής κάλυψης για τον ελληνικό στρατό και αντιαρματικών εμποδίων θα καταστήσει αδύναμη την άμυνα των συνόρων της χώρας, παρά το υψηλό ηθικό των ανδρών στα οχυρά, τα οποία ήταν καλά εξοπλισμένα και εφοδιασμένα για να αντιμετωπίσουν τους Βούλγαρους, αλλά όχι το "σιδερόφρακτο" στρατό του Χίτλερ. Η αναμέτρηση ήταν άνιση· έσπασε η "γραμμή Μεταξά" και όταν έπεσε και το οχυρό Ρούπελ, στο κρισιμότερο σημείο, στην όχθη του ποταμού Στρυμόνα, το μέτωπο είχε καταρρεύσει.

Γερμανοί μπροστά από πολυβολείο του οχυρού Ρούπελ.

  Η σημαία του οχυρού Ρούπελ μετά τη μάχη.

 Γερμανός της Γκεστάπο οδηγεί Έλληνες αιχμάλωτους...

Οι Γερμανοί αξιωματικοί θαύμασαν τον ηρωισμό του στρατού μας. Εκφράστηκαν, κατά την παράδοση των οχυρών φιλοφρονήσεις και ελευθέρωσαν τους αιχμαλώτους (220.000 άντρες), με εντολή του ίδιου του Χίτλερ (ενώ, αντίστοιχα, 1,5 εκατομμύρια Γάλλοι στρατιώτες ή από άλλες χώρες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι το 1945).

   Ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου, χωρίς να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση υπέγραψε συνθηκολόγηση.

Τα γερμανικά στρατεύματα κατεβαίνουν προς την Αθήνα, στην οποία μπαίνουν στις 27 Απριλίου.

Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη θα αντισταθεί


πηγές:

Β. Σκουλάτου-Ν. Δημακοπούλου-Σ. Κόνδη, Ιστορία Νεότερη και Σύγχρονη, ΟΕΔΒ, Αθήνα 1983

 Μανώλης Γλέζος, Εθνική Αντίσταση 1940-1945, Στοχαστής, Αθήνα χ.χ.


  Ο φασισμός Ο φασισμός στην Ελλάδα  Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος  Εθνική αντίσταση 

 Ντοκουμέντα από τις θηριωδίες του ναζισμού

Ο Εμφύλιος πόλεμος


επιστροφή:  Μαθήματα Ιστορίας


Χαλούλος Παναγιώτης

Αύγουστος, 2007