Κεντρική σελίδα Χημεία Γυμνασίου Χημέια Λυκείου animation  λογισμικό Video Xημείας Εργαστηριακές Ασκήσεις Διδασκαλία Χημείας Συνδέσεις xperimania skoool Η Χημεία στη ζωή μας χημεια κ τεχνολογια Η χημική ένωση του μήνα βιβλια περιοδικα science in school βιογραφίες

 χημεία   από τον Σταυρακαντωνάκη Γιώργο   Χημικό -Λύκειο Γαζίου Ηράκλειο                         mailto:stayrakant@sch.gr

Κεντρική σελίδα

 

από το

Αποτελεί ο παραδοσιακός μηχανικός σχεδιασμός το σωστό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε τον κόσμο μας?

Image caption

Είμαστε σχετικά πρόσφατα αφιχθέντες στη Γη και σίγουρα έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε. Ο Julian Vincent  από το Πανεπιστήμιο του Bath, Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνά κάποια από τα μαθήματα τα οποία μπορούμε να διδαχθούμε από το φυσικό κόσμο.

 

Επιστήμονες στη δουλειά - Scientists@work

Image caption

Το να διδάσκετε επιστήμη στην τάξη είναι ωραίο, αλλά δεν θα ήταν θαυμάσιο να αφήσετε τους μαθητές σας να μάθουν μόνοι τους πως είναι στην πραγματικότητα να δουλεύει κάποιος σε ένα ερευνητικό εργαστήριο; O Sooike Stoops, από το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας της περιοχής Φλάντερς στο Βέλγιο (Flanders Institute for Biotechnology, VIB, Belgium), περιγράφει ένα πρότζεκτ που κάνει ακριβώς αυτό!

 

Η Σύντηξη στο Σύμπαν: Είμαστε όλοι αστρόσκονη

Nucleogenesis in stars

Ο Henri Boffin και ο Douglas Pierce-Price από την ESO, στο Garching της Γερμανίας ερευνούν την ουράνια καταγωγή μας.

Τι ερευνάς? Οδοντόκρεμα?

Image caption

Η Linda Sellou, μια Γαλλίδα υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο (Bristol University, UK) λέει στον Sai Pathmanathan (έναν δημοσιογράφο για την επιστήμη στην εκπαίδευση), τι νόμιζε για την επιστήμη όσο ήταν μαθήτρια στο σχολείο και που έχει φτάσει μέχρι τώρα...

 

Πιάσε ένα αστέρι! Και κέρδισε έναν διαγωνισμό αστρονομίας!

Image caption

Πιάσε ένα αστέρι!, ένας διεθνής διαγωνισμός για μαθητές, πραγματοποιείται φέτος για πέμπτη χρονιά. Ο Douglas Pierce-Price από το ESO προσκαλεί μαθητές από όλο τον κόσμο να λάβουν μέρος.

 

Σύντηξη στο Σύμπαν: Η ενέργεια του Ήλιου

Image caption

O Mark Tiele Westra από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ανάπτυξη της Σύντηξης στο Garchingτης Γερμανίας, φωτίζει την πηγή της ενέργειας πάνω στη Γη: τον Ήλιο.

Τι πραγματικά νομίζουν (και ξέρουν) οι Ευρωπαίοι σχετικά με την επιστήμη και την τεχνολογία

Image caption

Πόσα πραγματικά γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι για την επιστήμη και την τεχνολογία; Τι νομίζουν σχετικά με αυτές; Ενδιαφέρονται; Ο Russ Hodge από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας παρουσιάζει μια από τις έρευνες του Ευρωβαρομέτρου.

 

Το αστυνομικό μυστήριο: μια διαθεματική «επιδρομή» στη βασική δικαστική επιστήμη

Ο Graham Gardner, από το Inter-Community School της Ζυρίχης στην Ελβετία, περιγράφει πώς μια προσπάθεια να διεγείρει το ενδιαφέρον των μαθητών του σχετικά με τις μεθόδους χημικού διαχωρισμού μιγμάτων, εξελίχθηκε σε μία ευρεία διαθεματική δραστηριότητα αστυνομικο

Μαθήματα ‘έμπνευσης’ στην αίθουσα Φυσικών Επιστημών

Η Naheed Alizadeh από το ImperialCollege(Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), εξηγεί πως και γιατί το πρότζεκτ INSPIRE προσπαθεί να ενσωματώσει μαθήματα έμπνευσης, clubsκαι masterclassesφυσικών επιστημών στο τυπικό σχολικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

CyberMentor: e-συμβουλευτική για την αύξηση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής των κοριτσιών στις Φυσικές Επιστήμες

Logo of CyberMentor

Η Γερμανία, όπως και πολλά άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέλκυση γυναικών στις Φυσικές Επιστήμες. Η Diana Schimke από το Πανεπιστήμιο του Ulm, εργάζεται για τη βελτίωση της κατάστασης, φέρνοντας σε άμεση επαφή μαθήτριες με γυναίκες επιστήμονες.

Αναπτύσσοντας εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με το peer review (σύστημα κρίσης δημοσίευσης επιστημονικών εργασιών)

Η Ellen Raphael, από την εταιρεία SenseAboutScience, εξηγεί γιατί το σύστημα peerreviewείναι τόσο σημαντικό στην επιστήμη και περιγράφει το πώς ένα σχετικό εγχειρίδιο χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών των Φυσικών Επιστημών.

Η Σύντηξη στο Διάστημα: Από πού προέρχονται τα κοσμήματά σας

Image caption

Μήπως η αλχημεία είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή; Οι Paola Rebusco, Henri Boffin και Douglas Pierce-Price, από την ESO στο Garching της Γερμανίας περιγράφουν πως η δημιουργία χρυσού - και άλλων βαρέων μετάλλων - είναι δυνατή, αν και δυστυχώς όχι στο εργαστήριο.

Οι φυσικές επιστήμες στον εικοστό πρώτο αιώνα: αναπτύσσοντας ένα νέο πρόγραμμα σπουδών για τις φυσικές επιστήμες

NB: Ideas about science provides a comprehensive coverage of how science works

Το Σεπτέμβριο του 2006, μετά από μια πιλοτική φάση, εισήχθη ένα νέο εθνικό πρόγραμμα σπουδών για τις φυσικές επιστήμες στην Αγγλία και στην Ουαλία, για μαθητές 14-16 ετών. Η Jenifer Burden εξηγεί πως αυτό το νέο πρόγραμμα σπουδών επιχειρεί να στραφεί συγχρόνως και στις επιστημονικές ανάγκες όλων των πολιτών και στις επιπρόσθετες ανάγκες των μελλοντικών επιστημόνων.

Μια "νέα" ματιά στο φως: φτιάξε το δικό σου φασματοσκόπιο

The spectrum of the Sun as seen with our cereal-box spectrometer. The lines correspond to: (1) hydrogen at 656 nm, (2) sodium at 589 nm, (3) iron at 527 nm, (4) magnesium at 518 nm, (5) hydrogen at 486 nm, and (6) iron and calcium at 431 nm

Πάρε ένα CD και ένα κουτί από δημητριακά, και τι έχεις; Με λίγη βοήθεια από τον Mark Tiele Westra, το αποκλειστικά δικό σου φασματοσκόπιο! Είναι καιρός να εξερευνήσεις τις ομορφιές των χρωμάτων τα οποία κρύβονται στα πιο καθημερινά αντικείμενα.

Τα Τηλεσκόπια Faulkes: σχολική αστρονομία με τηλεσκόπια που ελέγχονται από απόσταση σε πραγματικό χρόνο

Faulkes Telescope Project

Θελήσατε ποτέ να ρίξετε μια κοντινή ματιά στα άστρα; Ο Rachel Dodds, μέλος του Προγράμματος Τηλεσκοπίων Faulkes, εξηγεί πώς μπορείτε να κάνετε αυτό ακριβώς, μαζί με τους μαθητές σας χωρίς μάλιστα  να βγείτε από τη σχολική αίθουσα!

Επιστήμονες επί τω έργω: μηχανισμοί που αναπτύσσουν τις δεξιότητες της επιστημονικής μεθοδολογίας

Investigating gears

Στο δεύτερο από τα δυο άρθρα πάνω στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας της διερεύνησης, της υπόθεσης και του ελέγχου, οι Alfredo Tifi, Natale Natale και Antonietta Lombardi περιγράφουν πώς να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε μερικούς από τους χαμηλού κόστους εξοπλισμούς που ανέπτυξαν.

Η χαρά της ανακάλυψης: μια προσωπική εμπειρία

Comet West

Ο Richard West περιγράφει την έξαψη και τη χαρά της ανακάλυψης ενός νέου κομήτη.

Μεταξένιο, ελαστικό, δυνατότερο από ατσάλι!

Image caption

Είναι δυνατόν το νήμα της αράχνης να αποτελέσει τη λύση  σε σειρά ιατρικών  ή στρατιωτικών ζητημάτων; Η Giovanna Cicognani από το Ινστιτούτο Laue - Langevin και η Montserrat Capellas από το Ευρωπαϊκό Συγκρότημα Ακτινοβολίας Σύγχροτρον στη Γαλλία,  εξετάζουν την έρευνα των Christian Riekel and Tilo Seydel πάνω σ’ αυτό το αξιοθαύμαστο υλικό.

Τι συμβαίνει μετά; Μια διδακτική στρατηγική για να προκαλέσετε τους μαθητές όλων των τάξεων να μιλήσουν

David Featonby with a group of four-year-olds at Newburn Manor Nursery School, UK, discussing how the small balloon inflates the large one

Ο David Featonby, από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζει κάποιες απλές επιδείξεις που θα κάνουν τους μαθητές σας να σκεφτούν για τις επιστημονικές αρχές.

Πολεμώντας έναν παλιό εχθρό: τη φυματίωση

Η φυματίωση δεν είναι κάτι που φυσιολογικά απασχολεί τους Ευρωπαίους. Αλλά η ασθένεια επανεμφανίζεται και είναι ανθεκτική σε πολλά από τα φάρμακά μας. Η Claire Ainsworth περιγράφει πώς ο MatthiasWilmanns και η ομάδα του προσπαθούν να κρατήσουν την ασθένεια μακρυά.

Κάνοντας τη σκοτεινή ύλη λίγο φωτεινότερη

Jenny List

Η Jenny List, μια νεαρή φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων η οποία εργάζεται στο DESY στη Γερμανία, καθοδηγεί την ερευνητική της ομάδα να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το Σύμπαν. Μιλάει στην Barbara Warmbein.

Ταξιδέψτε με σύνεση: ο πλανήτης θερμαίνεται!

Deutsches Museum in Munich

H Elisabeth Schepers από το Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου, παρουσιάζει ένα σχολικό πρόγραμμα που συνδέει τις κλιματικές αλλαγές και το μέλλον της τεχνολογίας συγκοινωνιών.

Τα μικρά μόρια δίνουν τις μυρωδιές

Η Angelika Börsch-Haubold αναδεικνύει τις οσφρητικές ομορφιές της Οργανικής Χημείας.

Από τους ρωμαϊκούς δρόμους, τους σιδηρόδρομους και τους επιθεωρητές: οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην έρευνα για το RNA

Detlev Arendt, Peer Bork and Florian Raible looking for the fastest and slowest evolvers

Το RNA είναι ένα κρίσιμο βιολογικό μακρομόριο που σπάνια αναφέρεται λεπτομερώς στα εγχειρίδια. Στο πρώτο άρθρο μιας σειράς ,ο/η Russ Hodge περιγράφει μία συναρπαστική πρόσφατη έρευνα για το RNA.

Oxyntomodulin: μια νέα θεραπεία για την παχυσαρκία?

Οι Katie Wynne και Steve Bloom από το Imperial College London, UK, περιγράφουν την εργασία τους για μια ορμόνη που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις αιτίες της παχυσαρκίας.

Η σύντηξη στο Διάστημα: όταν ένα γιγαντιαίο άστρο πεθαίνει...

Artist’s impression of a Type Ia supernova explosion

Ο Péter Székely από το Πανεπιστήμιο του Szeged, της Ουγγαρίας, και ο Örs Benedekfi από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ανάπτυξη της Σύντηξης στο Garching της Γερμανίας, ερευνούν πως πεθαίνει ένα αστέρι και τι θα σήμαινε για μας στη γη μια κοντινή έκρηξη σούπερνόβα.

Κέντρα Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών: εκπαίδευση εκπαιδευτικών

Image caption

Η Anna Gawthorp περιγράφει τη δημιουργία του φιλόδοξου δικτύου Science Learning Centres (Κέντρα Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών). Το δίκτυο στοχεύει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς, τους βοηθούς της τάξης και τους τεχνικούς, ώστε η εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες στο Ενωμένο Βασίλειο να γίνει η καλύτερη παγκοσμίως.

Σύντηξη – Άσος στο ενεργειακό πρόβλημα?

The sun

Οι ενεργειακές ανάγκες της κοινωνίας μας συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ οι ποσότητες των ορυκτών καυσίμων – που είναι ακόμη η κύρια ενεργειακή πηγή μας – ελαττώνονται. Ο Chris Warrick από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ανάπτυξη της Πυρηνικής Σύντηξης εξηγεί γιατί η έρευνα για την σύντηξη προσφέρει την ελπίδα για μια ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ενεργειακή πηγή.

Το προφίλ του επιστήμονα: Nicky Mulder

Nicky Mulder

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι βιοπληροφορική? H Sai Pathmanathan και Eleanor Hayes μίλησαν με την Nicky Mulder, μια επιστήμονα της βιολπληροφορικής από το Ευρωπαικό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής στο Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς παράγουν έργο οι μύες; Η μελέτη μοριακών μηχανών με παγίδες λέιζερ

Image caption

Ο Alexandre Lewalle, από το King’s College του Λονδίνου, επεκτείνει τις γνώσεις μας για τις μηχανές – σε μοριακό επίπεδο.

Υδράργυρος: η μεθυλίωση κάνει τη διαφορά

Mercury drops

Η Sigrid Griet Eeckhout από το ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) στη Grenoble της Γαλλίας ερευνά τα αίτια της τοξικότητας των ενώσεων υδραργύρου – και πώς οι ακτίνες Χ μας βοηθούν να λύσουμε το μυστήριο.

 

Συνέντευξη με τον Lewis Wolpert

Lewis Wolpert

Ο Καθηγητής Lewis Wolpert συζητά τις αμφιλεγόμενες ιδέες του σχετικά με τα πιστεύω του, την εκπαίδευση θετικών επιστημών και πολλά άλλα με τη Vienna Leigh από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL).

Μασώντας γεύσεις

Ο Ken Gadd και η Luca Szalay παρουσιάζουν μια διαδικασία που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία – προσαρμοσμένη σε μαθητές – για τη μέτρηση των επιπέδων του κιτρικού οξέος στην τσίχλα.

 

Πλαστικά, φυσικά

Professor Colin Webb

Καθόμαστε πάνω τους, τα φοράμε και μαγειρεύουμε μ’ αυτά: τα πλαστικά είναι παντού. Παρόλα αυτά αυτή η ευελιξία και αφθονία κάνει ακόμη πιο δύσκολη την παραγωγή και καταστροφή των πλαστικών με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Ο David Bradley εξηγεί πώς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Αγγλίας είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που αναζητούν μία λύση.

Υπάρχουν πλανήτες όπως η Γη γύρω από άλλα άστρα?

ESO observatory

Ο Uffe Gråe Jørgensen από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, περιγράφει την έρευνα για πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη κάπου αλλού στον γαλαξία μας.

Συνεργασία κέντρων φυσικών επιστημών με σχολεία: η χρήση peer-to-peer διδασκαλίας για την προσέλκυση μαθητών

Η Sheena Laursen από το κέντρο Experimentariumστη Δανία, περιγράφει πώς το πρότζεκτ Xciterβοηθά τους μαθητές να αλληλοπαρακινηθούν για βαθύτερη αναζήτηση στις Φυσικές Επιστήμες (Φ.Ε.).

Απομακρύνοντας την παραμόρφωση από τη μηχανική

Stress cracks in nature: the natural growth pattern of a tree causes residual stresses in the wood of the trunk. When the trunk is felled and the wood begins to dry, these stresses can overcome the strenght of the wood and lead to significant cracks

Ο Darren Hughes από το Ινστιτούτο Laue-Langevin της Γκρενόμπλ, Γαλλίας ρίχνει μια ματιά στην παραμόρφωση. Πώς μπορεί να επιτευχθεί να φτιάχνουμε ασφαλέστερους σιδηρόδρομους ή πιο αποτελεσματικές τουρμπίνες αεροπλάνων-και τι μπορούμε να μάθουμε από το νετρόνιο-και την ανάλυση με ακτίνες Χ?

Μελάνι μοναχών : συνδέοντας τη χημεία με την ιστορία

Ένας από τους πολλούς ρόλους των φυσικών επιστημών είναι να υποστηρίζουν τις θεωρητικές σπουδές. Έχοντας αυτό κατά νου, ο Gianluca Farusi και οι μαθητές του αποφάσισαν να ερευνήσουν και να παρασκευάσουν μελάνι από όζο σιδήρου, ένα πολύ σημαντικό ιστορικά υλικό για την μετάδοση της γνώσης.

Τι γνωρίζουμε για το κλίμα; Ερευνώντας τα αποτελέσματα της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης

Σε αυτό, το δεύτερο από δύο άρθρα, ο Rasmus Benestad ερευνητής του κλίματος από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, εξετάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι προκαλούν κλιματική αλλαγή.

Φέρτε τη γοητεία του κέντρου φυσικών επιστημών στην τάξη

Children acquire technical skills by building the exhibit ‘The Magic Soap Curtain’

O Amito Haarhuis από το κέντρο επιστημών NEMO στο Άμστερνταμ, Ολλανδία, περιγράφει ένα πρόγραμμα που προκαλεί τους μαθητές ηλικίας 11-12 να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τα εκθέματά τους.

Σύντηξη στο Διάστημα: εκλάμψεις ακτινών γ

Ο Henri Boffin από το ESOw1 στο Garching της Γερμανίας, ξετυλίγει το μυστήριο των εκλάμψεων ακτινών γ από την ανακάλυψή τους μέχρι τις πιο πρόσφατες έρευνες σχετικά με αυτές τις δραματικές αστρονομικές εκρήξεις.

Διδάσκοντας στον πάγο: μια εκπαιδευτική αποστολή στην Ανταρκτική

Υπάρχουν ημέρες που επιθυμείτε να φύγετε μακριά από την τάξη; Πόσο μακριά θα θέλατε να πάτε; Η Eleanor Hayes μιλά με τον Phil Avery, έναν από τέσσερις δασκάλους που κάνουν ένα διάλειμμα από το σχολείο για ένα ταξίδι στην Ανταρκτική.

Τι γνωρίζουμε για το κλίμα; Τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή

Στο πρώτο από τα δυο άρθρα, ο Rasmus Benestad ερευνητής του Νορβηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, εξετάζει τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή.

Το μέτρο της συμμετρίας

This inkblot is obviously symmetrical...

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι η συμμετρία. Σε αυτό το άρθρο ο Mario Livio από το Space Telescope Science Institute, στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, εξηγεί πώς και οι νόμοι της φύσης, όπως τα σχήματα, μπορούν να είναι συμμετρικοί.

Imagine (Φαντάσου)…. Ανταλλαγή ιδεών στις επιστήμες της ζωής

School students visit a Masai Mara village

Με τη συμβολή ενθουσιωδών μαθητών και επιστημόνων, ο Ολλανδικός σχολικός διαγωνισμός  «Imagine»  στηρίζει τη βιώσιμη παραγωγή βιοντήζελ στη Μοζαμβίκη, λαδιού αβοκάντο στην Κένυα καθώς και της χρωστικής  byxine στο Σουρινάμ. Ο Daan Schuurbiers και η  Marije Blomjous από τον οργανισμό Imagine Life Sciences εξηγεί τι είναι το Imagine.

Αψηφώντας τους νόμους της Φυσικής

ILL facade

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Laue-Langevin (ILL) και του Πανεπιστημίου Joseph Fourier στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, ανακάλυψαν έναν κρύσταλλο που φαίνεται να αψηφά τους νόμους της θερμοδυναμικής. Η Giovanna Cicognani από το ILL, μεταδίδει.

 

Ζωή στον Άρη: μεταμορφώνοντας σε Γη τον Κόκκινο Πλανήτη

The surface of Mars – devoid of liquid water and life

Επιστημονικό γεγονός ή επιστημονική φαντασία? Η Margarita Marinova από το Caltech των Η.Π.Α, ερευνά την πιθανότητα της εγκατάστασης ζωής στον Άρη.

Υδρογονάνθρακες: ένα ορυκτό αλλά όχι (ακόμη) εξαφανισμένο

Συνεχίζοντας τη σειρά μας για την ενέργεια, ο Menno van Dijk μας εισάγει στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των υδρογονανθράκων, ακόμη το πιο κοινό καύσιμο από όλα.

Διασκεδαστική φυσική στο σχολείο: μαθητές επιδεικνύουν πειράματα σε μαθητές

Herbi Dreiner και ο Tobias Strehlau περιγράφουν πώς μία επίδειξη πειραμάτων φυσικής στο πανεπιστήμιο ενέπνευσε έναν καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους μαθητές του να πραγματοποιήσουν τη δική τους παράσταση στο σχολείο. Γιατί να μη το δοκιμάσετε και στο σχολείο σας;

Χείρα βοηθείας από την επιστήμη των υλικών: η τσίχλα που αφαιρείται εύκολα

Η Halina Stanley εξετάζει την ιστορία της τσίχλας, πώς η χημεία της τσίχλας επηρεάζει τις ιδιότητές της, και πώς οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αυτήν τη γνώση για να κάνουν την τσίχλα να λερώνει λιγότερο.

Φυσαλίδες από Φυσική!

Champagne

Η Lucy Attwood, από το Oxford Danfysik, στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί τη μυστηριώδη γοητεία της σαμπάνιας.

Συνέντευξη με τον Steve Jones: η απειλή του δημιουργισμού

Ο Steve Jones συζητά με τη Vienna Leigh για την ανησυχητική επανεμφάνιση του δημιουργισμού στην Ευρώπη, πώς μπορούν να βοηθήσουν οι καθηγητές και γιατί ο ίδιος ποτέ δε θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με ένα δημιουργιστή.

Τι σκότωσε το μαλλιαρό μαμούθ;

Οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι κάτι καινούριο. Η Caitlin Sedwick περιγράφει πως ένα υπολογιστικό μοντέλο βοηθάει τους επιστήμονες να εξηγήσουν την εξαφάνιση των μαλλιαρών μαμούθ.

Παρουσίαση της εκπομπής ραδιοκυμάτων με ένα απλό πείραμα

Plug

Αισθανθήκατε ποτέ αποκαρδιωμένοι με όλη αυτή την ακαταστασία από τα καλώδια που συνδέουν το DVD σας με το δορυφορικό πιάτο, την τηλεόραση και το βίντεό σας; Ξέρατε ότι μπορείτε να κόψετε εκείνα τα καλώδια - και παρόλα αυτά να έχετε ακόμη σήμα που διαδίδεται μεταξύ των συσκευών; Alessandro Iscra, η Μαρία Teresa Quaglini και η Giuseppina Rossi από την Ιταλία περιγράφουν ένα πείραμα που θα καταπλήξει τους μαθητές σας.

 

Ερευνώντας την ατμόσφαιρα του Ήλιου

A coronal mass ejection taking place

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σημαίνει για εμάς στη Γη ο ηλιακός άνεμος ή τι συμβαίνει όταν η επιφάνεια του Ήλιου εκρήγνυται σποραδικά; Η Lucie Green από το Εργαστήριο Mullard της Επιστήμης του Διαστήματος του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιγράφει μερικές από τις πρόσφατες έρευνες στην ατμόσφαιρα του Ήλιου

 

Χρησιμοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο

Crab nebula

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι – και ποιος- βρίσκονται πίσω από τις όμορφες και εντυπωσιακές αστρονομικές φωτογραφίες και παρατηρήσεις που γίνονται με τα σύγχρονα τηλεσκόπια; Ο Douglas Pierce-Price του ESO, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Αστρονομική Έρευνα στο Νότιο Ημισφαίριο, περιγράφει μια ημέρα λειτουργίας του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου.

Ο LHC: ένα βήμα πιο κοντά στη Μεγάλη Έκρηξη

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2008, στις 10:28 πμ, ξεκίνησε η λειτουργία του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο: του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC). Αλλά γιατί; Στο πρώτο από τα δυο άρθρα, ο Rolf Landua από το CERN και η Marlene Rau από το EMBL εξερευνούν τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα της σωματιδιακής φυσικής και το τι μπορεί να μας πει ο LHCσχετικά με τις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος, ξεκινώντας 10-12 δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).

 

Κεντρική σελίδα