Κεντρική σελίδα Χημεία Γυμνασίου Χημέια Λυκείου animation  λογισμικό Video Xημείας Εργαστηριακές Ασκήσεις Διδασκαλία Χημείας Συνδέσεις xperimania skoool Η Χημεία στη ζωή μας χημεια κ τεχνολογια Η χημική ένωση του μήνα βιβλια περιοδικα science in school βιογραφίες

 χημεία   από τον Σταυρακαντωνάκη Γιώργο   Χημικό -Λύκειο Γαζίου Ηράκλειο                         mailto:stayrakant@sch.gr

Κεντρική σελίδα
anim

 


α λυκειου

        1 κεφάλαιο        2 κεφάλαιο    3 κεφάλαιο    4 κεφάλαιο

Β λυκειου Θετική

 

      1 κεφάλαιο        2 κεφάλαιο    3 κεφάλαιο    4 κεφάλαιο    5 κεφάλαιο   

γ λυκειου Θετική

 

         1 κεφάλαιο  α          1 κεφάλαιοβ  

         3 κεφάλαιο  α          3 κεφάλαιο β   

         5 κεφάλαιο   

  εικονικά εργαστήρια στο internet

Simulations Chemistry

 

εκπαιδευτικό λογισμικό

Modellus                       

Δυναμικό εργαλείο για διαλογική κατασκευή και διερεύνηση μαθηματικών μοντέλων, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να κατασκευάζουν, να προσομοιώνουν και να αναλύουν μοντέλα με διαλογικό τρόπο.

Atomo DOC

atomo1024x768 ZIP

Διδακτική αξιοποίηση της μοντελοποίησης με χρήση λογισμικού.Των Δ. Αλιμήση κ.α PDF

Μοντελοποιήσεις φαινομένων από μαθητές Λυκείου Είναι εφικτό με το Modellus

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ MODELLUS

Σχέδιο μαθήματος-Ταχύτητα αντίδρασηςγ

ΦΕ-ταχύτης αντίδρασης

Σχέδιο μαθήματος-Χημική Ισορροπία-

ΦΕ ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΦΕ-Χημική Ισορροπία Γ

 

Σ.Ε.Π.                              

Σύνθετο εργαστηριακό περιβάλλον με χρήση πολυμέσων. Επιτρέπει μέσω προσομοιώσεων τον πειραματισμό στα θέματα Θερμοδυναμικής και Θερμότητας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ       ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ

  1. Κατάλογος έτοιμων πειραμάτων του λογισμικού (46 kb, doc)

  2. Παραδείγματα χρήσης του λογισμικού με φύλλα εργασίας (53 Kb, doc) Ανδρεάδης Αλέξανδρος

 

Interactive Physics 2005 Ανοιχτό περιβάλλον μάθησης-εργαστήριο κίνησης στον ΗΥ, που προσομοιώνει τις βασικές αρχές της Μηχανικής του Νεύτωνα
 

 

ΧΡΗΣΗ INTERACTIVE PHISYKS

5_εκτελέσιμα_αρχεία_IP ZIP

IP_final_παρουσίαση  ZIP

Σκέδαση_Rutherford XLS

Rutherford_Scattering PPT

 

 

Chemistry Set 2000         το υλικό αυτό μόνο μέσο του σχολείου

Πολυμεσική εγκυκλοπαίδεια Χημείας που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αυτής της επιστημονικής περιοχής. Συνδυάζει κείμενο, ήχο, εικόνες, βίντεο, animations, slides και προσομοιώσεις για την άρτια παρουσίαση των φαινομένων.


Λεύκιππος                       

Το λογισμικό αυτό παρουσιάζει θέματα από τις παρακάτω ενότητες: Δομή ατόμου Περιοδικός Πίνακας και χημικοί δεσμοί, Οξέα - Βάσεις - Άλατα, Ηλεκτροχημεία, Χημική Ισορροπία Σε τις ενότητες αυτές υπάρχουν video, προσομοιώσεις, πειράματα, ερωτήσεις, κ.α

 

 

Χημεία Β' - Γ' Γυμνασίου 

Το παρόν ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό καλύπτει το σύνολο της ύλης της Β’ και Γ’ τάξης. Αποτελείται από περίπου 3.750 αρχεία, εκ των οποίων 1.900 αρχεία υπερκειμένου, 1.500 αρχεία γραφικών, 135 αρχεία βίντεο, 50 προγράμματα προσομοιώσεων πειραματικών διατάξεων, 90 αρχεία περιγραφής μοριακών δομών και όλα τα απαραίτητα βοηθητικά προγράμματα για να είναι δυνατή η διάθεσή του μέσω του διαδικτύου. Περιέχει γλωσσάριο 120 χημικών όρων και βιογραφίες 14 επιστημόνων που αναφέρονται κατά την ανάπτυξη της ύλης.

Δυναμικές Ισορροπίες       το υλικό αυτό μόνο μέσο του σχολείου

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο, με κεντρικό άξονα μια διαδικασία που αναφέρεται ως αρχή Le Chatelier. Η αρχή αυτή διδάσκεται στo πλαίσιo του μαθήματος της Χημείας,

 

Χημικοί Υπολογισμοί Β' το υλικό αυτό μόνο μέσο του σχολείου

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο με κεντρικό άξονα τους χημικούς υπολογισμούς το οποίο περιλαμβάνει δραστηριότητες για τα παρακάτω θέματα: Προσδιορισμός της διαλυτότητας στο νερό στερεών ουσιών, Παρασκευή διαλυμάτων με περιεκτικότητα % w/w, Παρασκευή διαλυμάτων με περιεκτικότητα % w/v, Παρασκευή διαλυμάτων με περιεκτικότητα % v/v, Επίδραση της θερμοκρασίας στη διαλυτότητα, της σακχαρόζης στο νερό, Νόμοι αερίων: Νόμος Boyle, Νόμοι αερίων: Νόμος του Gay Lussac, Νόμοι αερίων: Συνδυαστική εξίσωση αερίων, Νόμοι αερίων: Καταστατική εξίσωση αερίων, Αραίωση και ανάμιξη διαλυμάτων ισχυρών ηλεκτρολυτών, Η ραδιοχρονολόγηση με 14C, Σύνθεση και προσδιορισμός του pH διαλυμάτων αλάτων, Ρυθμιστικά διαλύματα, Ογκομέτρηση, Οξυμετρία – Αλκαλιμετρία.

 

Χημικοί Υπολογισμοί Α' το υλικό αυτό μόνο μέσο του σχολείου

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων με «υπολογισμούς» στο γνωστικό αντικείμενο της Χημείας. Στόχος των δραστηριοτήτων του πακέτου είναι να εστιάσει σε μαθησιακές δυσκολίες γύρω από χημικούς υπολογισμούς, που αφορούν στην κατανόηση αφηρημένων εννοιών και νόμων της χημείας, στην επίλυση προβλημάτων και στην κατανόηση της σημασίας τους σε καθημερινά προβλήματα.

Ενδείκνυται για τις τάξεις: Α' Λυκείου, Β' και Γ' Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης

 

Φως                               το υλικό αυτό μόνο μέσο του σχολείου

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο, που σαν κεντρικό άξονα έχει τη μελέτη και κατανόηση των φαινομένων της οπτικής που σχετίζονται με το φως. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, να κατανοήσουν βασικές έννοιες της γεωμετρικής οπτικής και της κβαντικής οπτικής

 

Άνθρακας Β                   το υλικό αυτό μόνο μέσο του σχολείου

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο, με κεντρικό άξονα τη χημεία του άνθρακα.

 

Άνθρακας Α                 το υλικό αυτό μόνο μέσο του σχολείου

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη σεναρίων με βάση το στοιχείο και τις χημικές ενώσεις του άνθρακα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση των διδασκόμενων εννοιών με φαινόμενα και καταστάσεις της καθημερινής ζωής, τα προβλήματα του περιβάλλοντος και τις εφαρμογές τους.

 

 

 

 

ΧΡΗΣΗ IRIDIUM

calorimetry2_rydium ZIP

equil_iridium ZIP

lyk_calorimetry01_irydium ZIP

molarity_irydium ZIP

titration1_irydium ZIP

weakacidbase iridium ZIP

Αραίωση_MolarityIridium DOC

ΑΡΑΙΩΣΗ_ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣ DOC

ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ IRIDIUM VIRTUAL LABORATORY DOC

 

ΧΡΗΣΗ MICROWORLDS PRO

anagnostopoul_ DOC

MICROWORLD PDF

Η Μελέτη των Νόμων του Νεύτωνα σε τρία Διαφορετικά Περιβάλλοντα DOC

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

 

Adun: Εφαρμογή μοριακής προσομοίωσης.

BioJava: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο χρησιμεύει στην επεξεργασία βιολογικών δεδομένων.

BKChem: Πρόγραμμα σχεδίασης χημικών ενώσεων με διαθέσιμες φόρμες, χρώματα, 3διάστατη απεικόνιση, δυνατότητα εξαγωγής στην εφαρμογή Σχεδίου του OpenOffice κλπ.

Chemistry Development Kit (CDK): Βιβλιοθήκες κλάσεων java για βιο- και χημειο- πληροφορική. Αποτελεί θεμέλιο για  άλλα προγράμματα όπως JchemPaint, Jmol κ.ά.

Chemsuite: Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων κατάλληλων για την επεξεργασία χημικών πληροφοριών. Προσφέρει τη δυνατότητα για τη δισδιάστατη και τρισδιάστατη σχεδίαση μορίων, για την προσομοίωση χημικών αντιδράσεων κ.α.

Chemtool: Πρόγραμμα σχεδίασης χημικών δομών.

Easy Java Simulations: Εργαλείο λογισμικού που σχεδιάστηκε για να κατασκευάζει προσομοιώσεις με τον Η/Υ.

Easymol: Εφαρμογή για τη σχεδίαση μοριακών δομών. Ο χρήστης μπορεί να σχεδιάζει χημικές ενώσεις σε δύο διαστάσεις και αυτές να μετατρέπονται σε τρισδιάστατες.

GChemPaint: Εργαλείο δημιουργίας χημικών δομών δύο διαστάσεων για διεπαφή Gnome-2.

GDIS: Πρόγραμμα δημιουργίας 3διάστατων μοντέλων μικρών μορίων και κρυσταλλικών δομών με δυνατότητα επεξεργασίας. Βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης αλλά θεωρείται λειτουργικό

GenChemLab: Είναι μία εφαρμογή για την προσομοίωση ασκήσεων στο σχολικό χημικό εργαστήριο. Σκοπός της εφαρμογής είναι η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους πειράματα σε πραγματικές συνθήκες εργαστηρίου.

Ghemical: Εργαλείο μοριακής μοντελοποίησης που παρέχει τρισδιάστατες απεικονίσεις και animation οργανικών ενώσεων.

Gnome Crystal: Είναι ένα πρόγραμμα για οπτικοποίηση κρυσταλλικών δομών.

GPeriodicEίναι μία εφαρμογή για την πλοήγηση στον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων. Με την πλοήγηση αυτή, ο χρήστης μπορεί να έχει στη διάθεσή του λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε χημικό στοιχείο.

JCFL: Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη που υποστηρίζει Chemical Markup Language. Η γλώσσα αυτή είναι χρήσιμη για την αποθήκευση και μετάδοση χημικών πληροφοριών.

JChemPaint: Εφαρμογή για τη σχεδίαση χημικών ενώσεων σε δύο διαστάσεις.

Jmol: Πρόγραμμα για την απεικόνιση τρισδιάστατων μοριακών δομών οργανικών ενώσεων. Διατίθεται είτε ως Java εφαρμογή είτε ως Java applet.

Kalzium: Πρόκειται για μια εφαρμογή που παρέχει πληροφορίες για τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων. Παρέχει 2 διαφορετικά είδη κουίζ για την αποτίμηση της γνώσης του μαθητή σε θέματα χημείας. Αποτελεί τμήμα του πακέτου εφαρμογών KDE Edutainment Project και εγκαθίσταται μαζί με αυτό.

Kemistry: Μία συλλογή εφαρμογών για το μάθημα της χημείας μέσω της οποίας γίνεται υπολογισμός του μοριακού βάρους και σχεδιασμός της δομής χημικών ενώσεων για περιβάλλον KDE.

Kmol: Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μοριακού βάρους ενώσεων από τη χημική τους σύνθεση. Ο χρήστης μπορεί να ορίσει δικές του ομάδες και στοιχεία και να εισάγει πολύπλοκες χημικές ενώσεις.

KMovisto: Πρόκειται για μια εφαρμογή χρήσιμη για την τρισδιάστατη αναπαράσταση μορίων.

Mendeleev Periodic Table: Πρόγραμμα που εμφανίζει διάφορα δεδομένα των χημικών στοιχείων.

MPQC: Πρόκειται για μία εφαρμογή που υπολογίζει τις ιδιότητες των ατόμων και των μορίων.

NumericalChameleon: Μετατρέπει αριθμούς με ακρίβεια. Η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει περισσότερες από 3.200 μονάδες μέτρησης σε 81 κατηγορίες.

OpenChem Workbench: Ένα πακέτο λογισμικού για δημιουργία, αναζήτηση και ανταλλαγή χημικών δεδομένων. Στην πρώτη του έκδοση είχε το όνομα Computational Chemistry and Reaction Engineering Workbench το οποίο μετονομάστηκε στις επόμενες του εκδόσεις σε OpenChem Workbench.

Physics Education Technology (PhET): Περιλαμβάνει διαδραστικές προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων. Μέχρι στιγμής διατίθενται κυρίως Java applets που αφορούν φαινόμενα μηχανικής, κυματικής, ηλεκτρισμού αλλά και μαθηματικών. Στην αρχική σελίδα υπάρχει σύνδεσμος για βάση δεδομένων με εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί με το πρόγραμμα αυτό και έχουν εισαχθεί από εκπαιδευτικούς.

Polyxmass: Είναι ένα πακέτο εφαρμογών για φασματομέτρηση μάζας.

PovChem: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα οπτικοποίησης χημικών μορίων.

Rasmol: Εφαρμογή γραφικής αναπαράστασης μορίων.

Scilab: Πακέτο λογισμικού για αριθμητικούς υπολογισμούς. Υποστηρίζει την ενσωμάτωση προγραμμάτων γραμμένων σε διάφορες γλώσσες (C, Fortran κ.ά.).

Teriodic: Εργαλείο εκμάθησης του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων.

Viewmol: Πρόγραμμα σχεδίασης και επεξεργασίας τρισδιάστατων μοριακών αναπαραστάσεων σε γραφικό περιβάλλον.

 

XDrawChem: Εφαρμογή για τη σχεδίαση και την ανάλυση χημικών δομών, μορίων, ενώσεων, αντιδράσεων. Υπάρχει έκδοση για windows με το όνομα winDrawChem.

Xem: Πρόγραμμα που προσομοιώνει αντιδράσεις οξειδοαναγωγής. Ο μαθητής μπορεί να επιλέγει από λίστα τα οξέα και τις βάσεις, να ορίζει τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις και όγκους και να εξάγει το pH σε διάγραμμα.

XMakemol: Απλό πρόγραμμα σχεδίασης τρισδιάστατων μορίων και ατόμων, με δυνατότητες για περαιτέρω επεξεργασία.

 

 

 


 

Κεντρική σελίδα