74. ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΕΡ, Μ. Τουαίν

TOYEIN_OI_PERIPETEIES_TOU_TOM_SOGIER

ΤΙΤΛΟΣ: Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρκ Τουαίν

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΠαλαιότερες μορφές ζωής

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Καθημερινή ζωή, Μεγάλοι-παιδιά, Περιπέτεια, Σχολείο, Φιλία, Φύση, Χιούμορ

ΔΙΑΦΟΡΑ: Η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο βρίσκεται εδώ.

ΣΕΛΙΔΕΣ313

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Μελετώντας τον Πρόλογο και τον Επίλογο του βιβλίου, ποιος πιστεύεις ότι ήταν ο στόχος του συγγραφέα;
  2. Στο βιβλίο περιγράφονται πολλές σκανταλιές του Τομ και της παρέας του. Ποια θεωρείς ότι ήταν η πιο αστεία και ποια η πιο υπερβολική;
  3. Να σχολιάσεις σε μια παράγραφο το παρακάτω χωρίο του βιβλίου: «Υπάρχουν πλούσιοι … που κάνουν μέχρι και είκοσι ή τριάντα μίλια τη μέρα ιππασία, μες στο κατακαλόκαιρο, γιατί αυτό το προνόμιο τους στοιχίζει έναν κόσμο χρήματα, ενώ αν τους προσφερόταν η ίδια απασχόληση με μισθό, θα άντεχαν να το κάνουν μονάχα μια μέρα, γιατί τότε θα ήταν «δουλειά» και θα υπέβαλαν την παραίτησή τους».
  4. Χρησιμοποίησε τα Λεξικά της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, για να βρεις τη σημασία των λέξεων πρόληψη και δεισιδαιμονία. Μπορείς να επιλέξεις και την Αποστολή στα Σώματα, για να δεις τη χρήση των λέξεων σε αυθεντικά κείμενα. Κατόπιν, ανάφερε περιπτώσεις προλήψεων και δεισιδαιμονιών από το βιβλίο.
  5. Μελετώντας το βιβλίο, πώς θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τον Τομ και την παρέα του;  Να αιτιολογήσεις τους χαρακτηρισμούς σου.
  6. Με αφορμή το βιβλίο που διάβασες, γράψε με μορφή ημερολογίου μια σκανταλιά/περιπέτεια της παιδικής σου ηλικίας.
  7. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Μαρκ Τουαίν. Προσπάθησε να κάνεις μια σύντομη παρουσίαση, χρησιμοποιώντας τους παρακάτω ιστοτόπους, επιμένοντας σε σημαντικές στιγμές της ζωής και του έργου του.

                                   Βικιπαίδεια

                                   Αποφθέγματα Μαρκ Τουαίν

  1. Εάν έχεις διαβάσει το βιβλίο «Ο Τρελαντώνης» της Π. Δέλτα, προσπάθησε να το συγκρίνεις με το βιβλίο «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ» και να αναφέρεις ομοιότητες και διαφορές ως προς το περιεχόμενο.