3η+4η Σελίδα :Περιεχόμενα

Το παρκάκι στην Παναγία
Γλέντι των χωριανών μας στη Γερμανία
Ο Σύλλογος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία
Έτσι αγαπιέται ο τόπος - Του Μπάμπη Μεντή
Μην τον είδατε;
Δια χειρός Μαρίας Παπανότη

Παρκάκι 
στην Παναγία
έργο του 
Πολιτιστικού Συλλόγου
 

Από εκεί ο επισκέπτης
μπορεί να αγναντέψει 
την πανέμορφη κοιλάδα
του Γορμού το 
Ωραιόκαστρο   την 
ΠΗΓΗ και τη Βήσσανη

 Γλέντι των χωριανών
μας στην Γερμανία

  Το Σάββατο 21 Φλεβάρη θα γίνει ο ετήσιος χορός των χωριανών μας στην Γερμανία. Ευχόμαστε στα ξενιτεμένα αδέλφια μας να περάσουν όμορφα, να γλεντήσουν με την ψυχή τους σε μια βραδιά σκέτο Μιτζιντιέ. Το καλοκαίρι όπως πάντα το χωριό τους περιμένει με ανοιχτή την αγκαλιά. Σ' αυτό το φύλλο η ΠΗΓΗ δεν μπόρεσε να έχει αρκετή ύλη από την Γερμανία. Στο επόμενο φύλλο όμως βάζοντας κι εσείς ένα χεράκι, θα την πλημμυρίσουμε με την αγάπη σας την νοσταλγία σας και την χαρά μας για τα νέα σας.

Ο Σύλλογος στην
Πανελλήνια Ομοσπονδία

   Η νέα Διοίκηση του Συλλόγου υλοποίησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για εγγραφή στην Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων. Η απόφαση πάρθηκε στις 5-10-2003, πρακτικό 7ο, μετά από πρόταση της προηγούμενης διοίκησης. Έτσι από τον Φλεβάρη του 2004 ο σύλλογος μας είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.

Έτσι αγαπιέται ο τόπος
  Στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού έτσι ξαφνικά και από το πουθενά προέκυψε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον τόπο μας. Κάποιοι βάλθηκαν να μας (αναπτύξουν) μετά από πάρα πολλά χρόνια εγκατάλειψης.
   Το ιστορικό εν ολίγοις έχει ως εξής: Η περιφέρεια Ηπείρου είχε παραγγείλει στις υπηρεσίες της επιστημονικές μελέτες για την χωροθέτηση ενός και μοναδικού ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) για τον νομό Ιωαννίνων.
   Κάποια στιγμή νάσου η μελέτη έτοιμη. Μελέτησαν λέει επτά θέσεις στο νομό από υδρολογικής, υδρο-γεωλογικής, περιβαλλοντολογικής και δεν συμμαζεύεται πλευράς και βγάζουν το πόρισμα, βαθμολογώντας τις θέσεις. Μέσα στις επτά θέσεις και η Φτέρη έκτη στη βαθμολογία. Αμέσως μετά πρόκριναν τις τρεις πρώτες θέσεις σαν καταλληλότερες και απέρριψαν τις άλλες τέσσερις μαζί και την θέση Φτέρη. Δεν βαθμολόγησαν άσχημα οι άνθρωποι.
   Εκεί που όλα πήγαιναν ομαλά, έρχεται ξαφνικά ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κοινώς Περιφερειάρχης και φέρνει τα πάνω κάτω.
   Αποφάσισε λέει και μάλιστα αμετάκλητα (γιατί την κοπάνησε και που να τον βρεις) για ΧΥΤΑ την θέση Φτέρη. Η Φτέρη ως γνωστόν βρίσκεται στα όρια των Δήμων Καλπακίου και Άνω Πωγωνίου, στην πλάτη του Γεροπλάτανου και μια ανάσα απ' το Βασιλικό. Δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτή η απόφαση δεν είχε καμιά σχέση με επιστήμονες, ειδικούς και άλλα τέτοια. Όλα αυτά μπήκαν στο καλάθι των αχρήστων. Λόγοι που εκείνοι ξέρουν μα τώρα λίγο πολύ και εμείς, οδήγησαν στην Φτέρη. Η δημοτική μας αρχή τις πρώτες μέρες φάνηκε σαστισμένη. Δεν είναι και μικρό πράγμα να σουρθεί τέτοιος κεραυνός κατακέφαλα. Κάτω απ' το βάρος τό-
σο μεγάλου προβλήματος κάπου τάχασε. Συνήλθε όμως γρήγορα, βλέποντας και την πάνδημη παλλαϊκή απόφαση για αγώνα. Από εκεί και πέρα σε γενικές γραμμές κατά τη γνώμη μου στάθηκε θετικά.
   Μπήκε μπροστά στις κινητοποιήσεις και στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της παράλογης απόφασης. Αφού τέλος καλό (προς το παρόν) όλα καλά.
   Μετά την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να μην εγκρίνει αυτή την κατάσταση το θέμα κάπου έκατσε. Δεδομένων και των επερχόμενων εκλογών μάλλον μέχρι τότε δεν θα ανακινηθεί. Δεν πρέπει όμως να ησυχάσουμε καθόλου, γιατί με τα τελευταία νέα όλο εδώ γύρω σ' εμάς φέρνουν.
   Μετά την Φτέρη ανακάλυψαν τις Κυδωνιές. Τελευταία - τελευταία ανακάλυψαν και όγδοη θέση στο Χάνι Δελβινακίου, δηλαδή αμέτ - μοχαμέτ στο Πωγώνι. Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, μετά τις εκλογές σίγουρα ο ΧΥΤΑ θα ξαναβγεί στην επιφάνεια γι' αυτό όλοι οι Πωγωνισιοι πρέπει να αναμένουν με τα (όπλα) παρά πόδας.
   Η Πωγωνίσια ψυχή μίλισε. Δεν πιστεύω να υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν τέτοιες κινητοποιήσεις στο Πωγώνι. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Απ' άκρη σ' άκρη μια φωνή (ΧΥΤΑ δεν θα περάσει). Συγκεντρώσεις σ' όλα τα χωριά που απαρτίζουν το Δήμο. Στιγμές συγκινητικές. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέροι ακουμπώντας στα μπαστούνια τους το βάρος των χρόνων τους, γριούλες ίσα - ίσα που στέκονταν όρθιες, όλοι βγήκαν στους δρόμους. Πρώτη μεγάλη κίνηση ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Ηπείρου όπου διατρανώθηκε η απόφαση να μη γίνει ο τόπος μας σκουπιδότοπος του νομού. Εκείνη όμως η πορεία προς την Νομαρχία ήταν το κάτι άλλο.
   Είχε νυχτώσει, ο ουρανός είχε ανοίξει στα δύο, πραγματικός κατακλυσμός. Όλος ο κόσμος κοίταζε
απ' τα παράθυρα των σπιτιών και των μαγαζιών τρομαγμένος τον χαλασμό που γινόταν έξω. Τότε ακριβώς ξεκίνησε η πορεία από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων διά της Αβέρωφ προς την Νομαρχία. Ο κόσμος πίσω από τα παράθυρα έτριβε τα μάτια του, δεν πίστευαν σ' αυτό που έβλεπαν. Εκατοντάδες άνθρωποι ξεπήδησαν μέσα από το σκοτάδι σαν φαντάσματα σαν ξωτικά, σαν στοιχειά.
   Βρεγμένοι ως το κόκαλο, ένα με το νερό που κύλαγε ποτάμια, ένα με τον ουρανό που άστραφτε, ανεμίζοντας μαύρες σημαίες, κρατώντας ψηλά τα πανό και βροντερά τα συνθήματα: όχι στον θάνατο, όχι στον πολιτικό ΧΥΤΑ, το Πωγώνι θέλει να ζήσει και θα ζήσει, ΧΥΤΑ επιστημονικό - όχι πολιτικό. Η επιστήμη μόνο είναι αποδεκτή, ΧΥΤΑ δεν γίνεται με την πολιτική, αφήστε τη Φτέρη στο λαγό και κάντε ΧΥΤΑ επιστημονικό και άλλα. Όλοι όσοι έβλεπαν αυτό το θέαμα μουρμούριζαν, (θα τους πνίγει το δίκιο για νάναι έξω με τέτοιο καιρό). Πραγματικά μας έπνιξε το δίκιο. Δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε τέτοια κοροϊδία. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τον τόπο μας στο έλεος της κάθε σκοπιμότητας. Ας πάψουν λοιπόν να μας μετράν για λίγους. Οι Πωγωνισιοι δεν αγαπούν τον τόπο τους με νούμερα μα με την ψυχή τους, με το είναι τους. Ας το σκεφτούν πολύ καλά λοιπόν πριν ξαναανακατέψουν το Πωγώνι, γιατί αν χρειαστεί θα σηκωθούν και οι πεθαμένοι. Θα θυμίσω δε σ' όλους αυτούς, τους στίχους ενός μεγάλου μας ποιητή:
   "Η λευτεριά δεν μετριέται με το στρέμμα με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα"
   ΝΑΙ Έτσι αγαπιέται ο τόπος
Μπάμπης Μεντής
Η περιοχή Φτέρη - Κυδωνιές στα όρια των Δήμων Καλπακίου, Άνω Πωγωνίου
Δια χειρός  Μαρίας Παπανότη

      Πήραμε τα παρακάνω έγγραφα που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η θέση Φτέρη -Κυδωνιές είναι εντελώς ακατάλληλη για να φιλοξενήσει ΧΥΤΑ, μα και την περίεργη εμμονή της Περιφέρειας Ηπείρου να φέρνει γύρω απ αυτήν.
      Για να μην βγουν τυχόν βιαστικά συμπεράσματα κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κ. Φούσας έχει αναλάβει το νομικό - δικαστικό αγώνα από πλευράς των πολιτών και μάλιστα αφιλοκερδώς

.Μην τον είδατε;

   Ποιος είδε ποιος απάντησε ΧΥΤΑ να περπατάει για το Πω-γώνι κίνησε στη Φτέρη σταματάει.
   Εκεί που συλλογίζονταν να στρογγυλοκαθίσει τις Κυδωνιές αντίκρισε που είχανε καρπίσει.
   Ροβόλησε και στάθηκε λιγάκι παρακάτω να δοκιμάσει θέλησε κυδώνι μυρωδάτο.
Μα το κυδώνι ήταν στιφό και στο λαιμό του εστάθη γρήγορα τρέχει στο γορμό τι κόνευε να σκάσει.
   Περνά τα γάργαρα νερά και στράτα πάλι πιάνει στο διάβα του συνάντησε το φημισμένο ΧΑΝΙ.
   Σταμάτησε και κάθισε μια ανάσα για να πάρει μα στα λημέρια πάτησε του Καπετάν Μποζιάρη.
   Ταμπουρωμένος ήτανε με όλο του τα' ασκέρι που πας μωρέ σιχαμερέ σε τούτα εδώ τα μέρη.
   Σίχασε καπετάνιο μου δεν ήρθα για να κάτσω μα ο καιρός αγρίεψε που να ξεχειμωνιάσω;
   Καπτάν Θανάση άσεμε για να διαβούν τα κρύα να σταματήσει ο βοριάς να σκούζει με μανία την άνοιξη με το καλό φεύγω στην Αλβανία.