5η+6η Σελίδα :Περιεχόμενα

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Χ.Υ.Τ.Α. - Παρούσα στον αγώνα και η αδελφότητα
ΤΟ B.B.C. ΕΙΠΕ - Λούση Ντουριάν

 ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
   Όπως έχει καθιερωθεί πλέον, η Αδελφότητα διοργανώνει και φέτος, ημερήσια εκδρομή - αντάμωμα στην Πάρνηθα (περιοχή ΜΟΛΑ - ΑΓ. ΠΕΤΡΟΣ), στις 30 Μαΐου ημέρα Κυριακή, με τα IX αυτοκίνητα μας.
   Ξεκινάμε, μετά από μικρή συγκέντρωση στο χώρο του τελεφερίκ, στις 9.30 το πρωί. Όσοι δεν προλάβουν ή το επιθυμούν, μπορούν να έλθουν απευθείας στην τοποθεσία οποιαδήποτε ώρα.
   Φαγητά - ποτά κ.λ.π., από τα σπίτια μας όπως και τις άλ λες φορές. Η Αδελφότητα θα κεράσει το παραδοσιακό λου κούμι και τσίπουρο από το χωριανό μας Αποστόλη Νατσίκο (πρώην Κοινοτάρχη), που κάθε χρόνο μας προσφέρει και τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό.
   Αν κάποιοι από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Σύλλογο, την Ένωση Ιωαννίνων ή μεμονωμένοι Κεφ/σίτες, βρεθούν στην Αθήνα εκείνη την ημέρα ή θελήσουν να έλθουν και να συμμετάσχουν σ' αυτό το αντάμωμα, είναι ευπρόσδεκτοι και καλεσμένοι μας, τους το συνιστούμε ανεπιφύλακτα να έλθουν και δε θα το μετανιώσουν. Όσο για φαγητό μην τους απασχολεί, ένα μεζέ από κάθε παρέα να πάρουν φτάνει. Με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε από προηγούμενη συνάντηση, εκτός από τον κύριο σκοπό τους που είναι η οπτική ευχαρίστηση και ενημέρωση, εμείς ευελπιστούμε ότι θα κεντρίσουμε και το ενδιαφέρον κάποιων από τους διστακτικούς η "αναποφάσιστους" συγχωριανούς μας της Αθήνας, να έλθουν στο αντάμωμα και τις άλλες εκδηλώσεις της αδελφότητας.
   Σε περίπτωση αναβολής της εκδρομής λόγω καιρού η άλλου απρόβλεπτου λόγου, θα ειδοποιήσουμε τηλεφωνικά τα μέλη μας. Καλό θα ήταν όμως ο καθένας, δείχνοντας και το σχετικό ενδιαφέρον, να τηλεφωνεί κάπου - κάπου στην αδελφότητα (τηλ. Γραφείου 210-5246457), ή στα μέλη του Δ.Σ. για οποιαδήποτε πληροφορία. Το γραφείο είναι ανοικτό (συνήθως) Τετάρτη πρωί 10.00-13.00 ή απόγευμα.
Καλό αντάμωμα
 
 
X.Y.T.A.
Παρούσα στον αγώνα και η Αδελφότητα

  Σαν συμπλήρωμα των όσων εγράφησαν για το θέμα, στο προηγούμενο φύλλο της "ΠΗΓΗΣ" και για πλήρη ενημέρωση των απανταχού Κεφαλοβρυσιτών αλλά και των συμπατριωτών μας Πωγω-νησίων αναγνωστών της, πρέπει να γίνει γνωστή και η ενεργός συμμετοχή της αδελφότητας στον αγώνα κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή μας.
   Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του αποχωρήσαντος Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ Νομού Ιωαννίνων στη θέση "Φτέρη" Γεροπλατάνου, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Συλλόγων Πωγωνίου συγκάλεσε σύσκεψη όλων των Προέδρων τους με συμμετοχή και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και επιστημονικών φορέων. Σκοπός, η δραστηριοποίηση τους για αγώνα αποτροπής υλοποίησης αυτής της παράνομης και παράτυπης απόφασης.
   Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών τους ορίστηκε "Επιτροπή Αγώνα"" στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γκερμότσης Σταύρος. Παράλληλα ανατέθηκε σε διαπρεπείς νομικούς, δικαστικός αγώνας για προσφυγή τόσο στα ελληνικά όσο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν χρειασθεί.
   Ακολούθησαν και άλλες συσκέψεις σε γραφεία Αδελφοτήτων (τα γραφεία της Ομοσπονδίας ήταν υπό ανακαίνιση). Οι δύο από αυτές έγιναν στα γραφεία της Αδελφότητας μας. Στις τρεις από τις συσκέψεις συμμετείχε και ο Δήμαρχος μας Θανάσης Νίτας για λεπτομερή ενημέρωση επί του θέματος και συντονισμό   ενεργειών.
   Στην τελευταία που έγινε στα γραφεία μας και ήταν λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στα Γιάννενα αποφασίστηκε ομόφωνα, να υποβληθούν προς τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια - Νομαρχία κ.λ.π.( ενστάσεις από όλες τις αδελφότητες. Υποβλήθηκαν συνολικά 18 ενστάσεις. Αντί-
Τα ιδιόκτητα γραφεία της Αδελφότητας

γραφο της ένστασης της αδελφότητας δημοσιεύεται παρακάτω. Στη Νομαρχία παραδόθηκαν από εκπρόσωπο της επιτροπής αγώνα λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για να ανακοινωθούν κατά τη συνεδρίαση. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν έξω από τη Νομαρχία έλαβαν μέρος και πολλά μέλη Δ.Σ. αλλά και απλά μέλη Αδελφοτήτων που έφθασαν, από την Αθήνα orb Γιάννενα, για το σκοπό αυτό.
   Όπως είναι ευνόητο, οι συντονισμένες αυτές ενέργειες μαζί με τις αντίστοιχες των τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής, επέδρασαν σημαντικά στη λήψη της σχετικής απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ.

Περιεχόμενα
 
ΤΟ  Β.B.C.  ΕΙΠΕ
Σε ελεύθερη μετάφραση από τα αγγλικά
Οδηγούμε βόρεια από τα Ιωάννινα, περνάμε ανάμεσα από άγρια βουνά και υπέροχα τοπία. Πηγαίνουμε στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Πολύ λίγοι τουρίστες έρχονται εδώ. Πηγαίνουμε σε ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό που λέγεται Κεφαλόβρυσο για να καταγράψουμε κάποια πάρα πολύ σπάνια πράγματα, όπως το πολυφωνικό τους τραγούδι και ένα πνευστό όργανο που λέγεται φλογέρα.
   Φτάνοντας στο Κεφαλόβρυσο είδαμε ένα πολύ όμορφο χωριό βυθισμένο στο πράσινο, μα τίποτα δεν έδειχνε πως αυτοί οι άνθρωποι έκρυβαν μια τόσο πλούσια και σπάνια πολιτιστική και μουσική παράδοση. Βρισκόμαστε στο τελευταίο Ελληνικό χωριό πριν τα Αλβανικά σύνορα.
   Οι άνθρωποι εδώ εκτός από τα ελληνικά μιλούν και μια άγνωστη γλώσσα τα "Βλάχικα" ή "Ριμινέστι" στην γλώσσα τους. Ζουν σ' αυτήν την γωνιά της Βορειοδυτικής Ελλάδος από το 160 προ Χριστού τουλάχιστον. Αυτή η γλώσσα είναι προερχόμενη ή βασισμένη στα Λατινικά. Βρήκα τη λέξη Βλαχ στο αγγλικό λεξικό που σημαίνει "Ρωμαίος άποικος" ή "Ρωμαίος πολίτης".
   Λέγονται Βλάχοι, αν και οι ίδιοι ονομάζουν τους εαυτούς τους "Ρι-μένους". φιλοξενηθήκαμε σ' ένα σπίτι στην άκρη του χωριού όπου ήταν στημένο ένα υπέροχο σκηνικό. Οχτώ άντρες κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι το οποίο ήταν γεμάτο με τοπικά εδέσματα. Τυριά ντόπια, πίτες, μεζέδες και τσίπουρο. Το τσίπουρο είναι καθαρό αλκοόλ που παράγεται στην Ελλάδα. Αυτό όμως το έχουν παράγει οι ίδιοι εδώ στο χωριό τους. (Ακούγεται το τραγούδι Μιτζιντέ-ι βρούτε και συνεχίζει η Εθνομουσικολόγος Λούση Ντουράν που παρουσιάζει την εκπομπή, η οποία μεταδόθηκε από το BBC σε παγκόσμια ακρόαση στις 19 Ιανουαρίου).
   Σ' αυτό το τραγούδι μιλάνε για την φρικτή εποχή που περάσανε κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το τραγούδι ονομάζεται "Μιτζιντέι βρούτε" στην γλώσσα τους τα Βλάχικα, σημαίνει "Μιτζιντέι αγαπημένο". "Μιτζιντέι" είναι η παλιά ονομασία του χωριού με την οποία είναι δεμένη όλη η πολιτιστική και μουσική παράδοση όπως μας είπε ο κύριος Μεντής μέσω του οποίου πήγαμε εκεί.
   Το τραγούδι αυτό μιλάει για την Γερμανική κατοχή στην Ήπειρο όπου βρισκόμαστε, πως οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό, μαζί και πολλούς ανθρώπους τους οποίους έκαψαν ζωντανούς. Η ειρωνεία είναι

ότι το 60% των ανθρώπων αυτού του χωριού που ο πληθυσμός είναι περίπου 2000, έχουν μεταναστεύσει στην Γερμανία. Ακόμα και ο ιδιοκτήτης αυτού του σπιτιού ο κύριος Ντίμας Παύλος έχει περάσει 8 χρόνια δουλεύοντας και ζώντας στην Γερμανία.
   "Ακούγεται η φλογέρα". Αυτό το πανέμορφο πνευστό όργανο που λέγεται φλογέρα το βρίσκουμε πολύ σπάνια σήμερα. Αυτό το όργανο είναι η αρχή της Ηπειρώτικης Μουσικής. Αυτή η μουσική ξεκίνησε από τα βουνά, από τους βοσκούς που ήταν αυτοδίδακτοι μουσικοί.
   Έμπνευση τους ήταν το κουδούνισμα και το βέλασμα των προβάτων, η ομορφιά και η απεραντοσύνη των βουνών, κάθε χαρά και κυρίως κάθε λύπη. Ο ήχος εκφράζει το παράπονο, τον πόνο της ψυχής των βοσκών. "Ακούγονται αποσπάσματα τραγουδιών" και συνεχίζει.
   Από τους οχτώ άντρες (κυρίως μεγάλης ηλικίας) που αποδίδουν τα σπάνια πολυφωνικά τραγούδια, δύο είναι οι αρχηγοί, οι καθοδηγητές και κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο. Ο ένας τραγουδάει ο άλλος συμπληρώνει και οι υπόλοιποι κάνουν «το ίσο». Κανένας δεν είναι επαγγελματίας τραγουδιστής ή μουσικός και όμως δημιουργούν μια μαγευτική χορωδία, ένα πρωτόγνωρο άκουσμα. Τραγουδάνε βιωματικά μέσα απ' την ψυχή τους. δεν τους ενδιέφερε μέχρι τώρα να δημοσιοποιήσουν, να κάνουν γνωστό προς τα έξω αυτό το είδος τραγουδιού. Γι' αυτό και η δική μας ηχογράφηση είναι η πρώτη σοβαρή επαγγελματική καταγραφή.
   Είμαστε χαρούμενοι που το κάναμε γιατί αυτό το είδος τραγουδιού σύντομα θα χαθεί. Οι νέοι ενδιαφέρονται για μουσική που έρχεται από έξω όπως ΡΟΚ και κάθε άλλο είδος μουσικής έτσι η παράδοση σι-γά-σιγά χάνεται. Αυτό το συγκεκριμένο είδος πολυφωνικού τραγουδιού προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό δράμα και είναι κρίμα που δεν υπάρχει μέριμνα από την Ελληνική πολιτεία ώστε να διασωθεί αυτός ο μουσικός θησαυρός.
   Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της φανταστικής φιλοξενίας που τύχαμε στο Κεφαλόβρυσο. Είμαστε περήφανοι και πολύ χα-ρούμενοι γιατί κάναμε μια σπάνια ηχογράφηση για το BBC.
Λούση Ντουράν
* Λάβαμε CD. 15 λεπτών με αυτά που ακούστηκαν για μας από το B.B.C. Κάνουμε προσπάθεια να πάρουμε ολόκληρη την ηχογράφηση που ήταν πάνω από μια ώρα.
Έγραψαν ιστορία - Συνέβαλαν στη μεγαλύτερη προβολή του χωριού και του Πολυφωνικού τραγουδιού