ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ                                                                       language option 
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:                                                       
  «Μαθαίνω, αγαπώ, προστατεύω, το περιβάλλον του Δήμου μου»                                                

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ 
 

 Περιεχόμενα

 Κεντρική σελίδα

 Για τον Σκιλλούντα είπαν

 Ιστορικά στοιχεία

 Γενικά

 Κρέστενα

 Βρίνα

 Γραίκα 

 Γρύλλος  

 Διάσελλα

 Καλλίκωμο

 Καλυβάκια

 Κάτω Σαμικό

 Μακρίσια

 Πλατιάνα

 Πλουτοχώρι

 Ράχες

 Σαμικό

 Σκιλλουντία

 Τρυπητή

 Φρίξα

 Δείτε επίσης

 Από τις εξορμήσεις μας 1

 Από τις εξορμήσεις μας 2

 Από τις δράσεις μας 1

 Από τις δράσεις μας 2

 Η ομάδα μας

 Επίλογος

                                                   

Πλατιάνα  

 Χωριό χτισμένο σε περίοπτη θέση στις πλαγιές βουνού, με την ακρόπολη του αρχαίου Αίπυ στην κορυφή του. Απέχει 16χλμ. Β των Κρεστένων και έχει 604 κατοίκους

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΑΙΠΥ 5 χλμ. από το χωριό, με

 χωματόδρομο, στην κορυφή στενόμακρου βουνού, που πέφτει απότομα απ’ όλες τις πλευρές του. Η θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα είναι καταπληκτική. Από εκεί φαίνονται εκτός των άλλων, το Αρκαδικό Λύκαιον και τα βουνά της Γορτυνίας, ο Χελμός και τα βουνά των Καλαβρύτων, ολόκληρη σχεδόν η Ηλεία με τον Αλφειό να δεσπόζει, τα βουνά της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς.

Περιμετρικά     του οροπεδίου εκτείνεται το τείχος της  ακρόπολης. Είναι κτισμένο με τεράστιους τιτανόλιθους και τέλειο ισοδομικό σύστημα. Σε μερικά σημεία του διασώζεται σε ύψος 6μ , έχει πάχος περίπου 2μ και στη Ν και Δ πλευρά του διασώζονται μερικοί ενσωματωμένοι στο τείχος τετράγωνοι πύργοι. Ο χώρος που περικλείει είναι 415μ μήκους, από Δ προς Α και 20μ ως 50μ πλάτους, από Β προς Ν. Ένα ιδιόμορφο χαρακτηριστικό του είναι ότι με εγκάρσια τείχη, διαιρείται σε πέντε ανισοϋψή  επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο που είναι και το ψηλότερο, διακρίνονται τα ερείπια της κυρίως Ακρόπολης. Στο δεύτερο επίπεδο διασώζονται το κοίλο ενός θεάτρου, σε ύψος 9 σειρών κερκίδων, ένας πέτρινος θρόνος, τα ερείπια της σκηνής, τα βάθρα, μια άριστα διατηρημένη λαξευτή στο βράχο δεξαμενή και τα λείψανα οικημάτων και ιερών. Στο τρίτο επίπεδο είναι τα ερείπια της Αγοράς. Το τείχος της Ακρόπολης στη σημερινή του μορφή και  τα περισσότερα οικοδομήματα, χρονολογούνται κατά τους υστεροκλασσικούς χρόνους.

Στη θέση αυτή φαίνεται να συνυπάρχουν το πανάρχαιο Ομηρικό «ΕΥΤΙΚΤΟΝ ΑΙΠΥ» και η νεότερη πόλη των ΤΥΠΑΝΕΩΝ της Μινυακής εξάπολης. Η έλλειψη ανασκαφικών δεδομένων προς το παρόν, διχάζουν τις απόψεις των νεότερων ερευνητών. Από την Βυζαντινή χρήση της Ακρόπολης, διασώζονται τα ερείπια δύο εκκλησιών, της ΠΑΝΑΓΙΑΣ και του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ.

 

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΕΙΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΗΣ στην περιοχή «Κάστρο της Παριακούμπας» 3χλμ. Α της Πλατιάνας, κατά μήκος μικρής οροσειράς, που ταυτίζονται με την Ομηρική πόλη «Κούμπα».

 

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΩΝ στη θέση «Κουτρουλέικα», (Φτέρη), (Ψαρόλιμνα) όπου βρέθηκαν αγάλματα, καθώς και στη θέση «Μάρμαρο».

 

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ στην περιοχή «Κοτρετσέικα», 2 χλμ. Δ απ’ το χωριό, μέσα σε δάσος με υπεραιωνόβιες βελανιδιές.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

 

ΔΙΑΜΟΝΗ: στον κοινοτικό ξενώνα που τώρα επισκευάζεται και θα λειτουργήσει σύντομα

 

 

Πλατιάνα

 

 

 

 

Το "εύτικτον" Αίπυ

 

 

 

 

 

Ο πέτρινος θρόνος

 

 

 

 

 

Ερείπια κτίσματος