ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ                                                                       language option 
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:                                                       
  «Μαθαίνω, αγαπώ, προστατεύω, το περιβάλλον του Δήμου μου»                                                

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ 
 

 Περιεχόμενα

 Κεντρική σελίδα

 Για τον Σκιλλούντα είπαν

 Ιστορικά στοιχεία

 Γενικά

 Κρέστενα

 Βρίνα

 Γραίκα 

 Γρύλλος  

 Διάσελλα

 Καλλίκωμο

 Καλυβάκια

 Κάτω Σαμικό

 Μακρίσια

 Πλατιάνα

 Πλουτοχώρι

 Ράχες

 Σαμικό

 Σκιλλουντία

 Τρυπητή

 Φρίξα

 Δείτε επίσης

 Από τις εξορμήσεις μας 1

 Από τις εξορμήσεις μας 2

 Από τις δράσεις μας 1

 Από τις δράσεις μας 2

 Η ομάδα μας

 Επίλογος

                                                   

Ιστορικά στοιχεία  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΩΣ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ      (6000 πΧ – 500 πΧ)

     Η περιοχή ήταν κατοικημένη ήδη από τη λίθινη εποχή ( 6000 – 2700 πΧ ) όπως μαρτυρούν τα διάφορα ευρήματα. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι πελασγικοί Καύκωνες ή Παρωρεάτες.

     Στην συνέχεια (1500 πΧ) με την εμφάνιση των Θεσσαλών Λαπίθων στο προσκήνιο, η περιοχή (Αίπυ, Αρήνη κ.ά.) περιέρχεται στο κράτος των Θεσσαλών Νηλειδών με κέντρο την Πύλο, για να καταλυθεί κι αυτό με την σειρά του, από την εισβολή των Μινύων στην περιοχή ( Μάκιστος, Αίπιο, Φρίξα, Σκιλλούντας, Σαμικό, Κρουνοί κ.ά.). Την εποχή αυτή 9ος – 10ος πΧ αιώνας οι Σκιλλούντιοι έχτισαν και αφιέρωσαν το Ναό της Ήρας, τον αρχαιότερο ναό στο χώρο της Ιεράς άλτης. Μέσα σ’ αυτόν το Ναό τοποθετήθηκε αργότερα ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη. Τις πόλεις αυτές κατέστρεψαν οι Ηλείοι τον 6ο πΧ αιώνα και ενσωμάτωσαν την περιοχή στο κράτος της Ήλιδας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΩΣ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ    ( 500 πΧ – 146 πΧ)

     Το 420 πΧ εισβάλλουν οι Σπαρτιάτες στην περιοχή. Την εποχή αυτή  ο Πολυσπέρχων ο Αιτωλός καταλαμβάνει και επισκευάζει την ακρόπολη της Σαμίας, ενώ το 394 πΧ εγκαθίσταται ο εξόριστος απ’ τους Αθηναίους ιστορικός  Ξενοφώντας στον Σκιλλούντα, όπου θα ζήσει για είκοσι χρόνια και θα συγγράψει τα  μνημειώδη έργα του.

      Κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους, το 219 πΧ, η περιοχή καταλαμβάνεται από τον Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο τον Ε΄ και έχει διοικητή τον Ακαρνάνα Λάδικον.

 

ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( 146 πΧ – 395 μΧ )

     Το 146 πΧ η περιοχή περιέρχεται στους Ρωμαίους και το 395 πΧ η περιοχή καταστρέφεται και ερημώνεται απ’ τους Βησιγότθους..

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (395 μΧ - 1453 μΧ) 

Το 396 μΧ ο Βυζαντινός στρατηγός Στηλίχωνας αποκτά τα εδάφη της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής κυριαρχίας, τον 6ο και 7ο αιώνα, έχουμε σλάβικες εποικίσεις στην περιοχή, πράγμα που μαρτυρούν και τα πολλά σλάβικα τοπωνύμια της περιοχής. Η αφομοίωση όμως των Σλάβων από το Ελληνικό στοιχείο υπήρξε καθολική. Την εποχή αυτή κτίζονται η λεγόμενη «Κόκκινη Εκκλησιά» στη Σκιλλουντία και το Βαλανείο στο Κάτω Σαμικό.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (1204 μΧ- 1453 μΧ )

     Το 1204 η περιοχή κατακτείται από τους Φράγκους. Στο «Χρονικό του Μορέα» αναφέρεται για πρώτη φορά η ονομασία Κρέστενα.

    Το 1263 βυζαντινά στρατεύματα πυρπολούν το φράγκικο μοναστήρι της Ίσοβας στην Τρυπητή. Σιγά σιγά η περιοχή περνά ξανά στους βυζαντινούς.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (1453 μΧ-1821 μΧ)

    Το 1459 η περιοχή περιέρχεται στους Τούρκους.

    Το 1684 οι Βενετοί καταλαμβάνουν την περιοχή για να περιέλθει το 1715 και πάλι στους  Τούρκους (Τσιφλίκι Χοτομανέων). Το 1821 ο Παπαλέξης και οι Δεληγιανναίοι πρωτοστατούν στον αγώνα για την Επανάσταση.