ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ                                                                       language option 
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:                                                       
  «Μαθαίνω, αγαπώ, προστατεύω, το περιβάλλον του Δήμου μου»                                                

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ 
 

 Περιεχόμενα

 Κεντρική σελίδα

 Για τον Σκιλλούντα είπαν

 Ιστορικά στοιχεία

 Γενικά

 Κρέστενα

 Βρίνα

 Γραίκα 

 Γρύλλος  

 Διάσελλα

 Καλλίκωμο

 Καλυβάκια

 Κάτω Σαμικό

 Μακρίσια

 Πλατιάνα

 Πλουτοχώρι

 Ράχες

 Σαμικό

 Σκιλλουντία

 Τρυπητή

 Φρίξα

 Δείτε επίσης

 Από τις εξορμήσεις μας 1

 Από τις εξορμήσεις μας 2

 Από τις δράσεις μας 1

 Από τις δράσεις μας 2

 Η ομάδα μας

 Επίλογος

                                                   

Κάτω Σαμικό (Τάβλα)  

Το νοτιοανατολικότερο χωριό του Δήμου, με την ακρόπολη του αρχαίου Σαμικού να δεσπόζει απέναντί του. Απέχει 4 χλμ ΝΔ από τα Κρέστενα, 1χλμ. απ’ την θάλασσα και έχει  535  κατοίκους.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΑΜΙΚΟΥ 2χλμ. από το χωριό, πάνω στην τελευταία απόληξη του Λαπίθα και σε υψόμετρο 200μ. Τα τείχη της με περίμετρο περίπου 1600 μ περικλείουν μια σχεδόν τριγωνική κατηφορική περιοχή. Είναι κτισμένα με τέλειο ισοδομικό σύστημα, από τεράστιους κυβικούς ή πολυγωνικούς τιτανόλιθους. Έχουν πάχος 2μ και σε μερικά σημεία διασώζονται σε ύψος 5μ. Εντυπωσιακές οι τρεις μικρές θυρίδες που διασώζονται ακέραιες με τους παραστάτες στο εξωτερικό μέρος τους και τις τρύπες για τις αμπάρες. Η κατασκευή τους ανάγεται από τον 4ο ως  τον 5ο  πΧ αιώνα, ενώ επισκευάσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σαν ορμητήριο, από τον στρατηγό της Αχαϊκής Συμπολιτείας Πολυσπέρχοντα, εναντίον των Αρκάδων. Με τα εκτεταμένα ερείπια της ευρύτερης περιοχής ταυτίζονται η Μυκηναϊκή «Αρήνη», η Μινυακή «Μάκιστος» και φυσικά η «Σαμία» που περιγράφει ο Παυσανίας. Μέσα στην ακρόπολη διακρίνονται πολλά θεμέλια κτισμάτων όπως και ένα κτίριο με ίχνη του επιχρίσματος.

 

ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, κοντά στα ερείπια της ακρόπολης, σε λόφο. Τον έκτισε ο Ιμπραήμ πασάς το 1826. Μυκηναϊκά λείψανα που ανακαλύφθηκαν εδώ, αποδόθηκαν στην  «Αρήνη» των Νηλειδών.

 

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΙΑΡΔΑΝΟΥ στη θέση «κλειδί» του ομώνυμου λόφου, που ανασκάφηκε το 1954 και περιείχε 16 τάφους και απέδωσε  πάμπολλα και σημαντικότατα ευρήματα της περιόδου 1600 – 1200 πΧ που προέρχονται από ντόπια αγγειοπλαστική, με γεωμετρική ή σχηματοποιημένη φυτική διακόσμηση και  φυλάσσονται στην προθήκη     6 της αίθουσας 1 του μουσείου της Ολυμπίας. Ο τύμβος αποδίδεται στον μυθικό ήρωα Ιάρδανο, σύμφωνα με τις περιγραφές του Στράβωνα, ενώ κοντά στον τύμβο τοποθετούνται τα λείψανα του ιερού του «Σαμίου Ποσειδώνος». Στην ίδια θέση είχαν επισημανθεί λείψανα Κυκλώπειων τειχών.

 

ΤΟ ΒΑΛΑΝΕΙΟ στη θέση «Φραγκοκλησιά», 1χλμ. Α. του χωριού, στις όχθες του ομώνυμου ρέματος. Είναι ένα βυζαντινό λουτρό, από τα ελάχιστα που διασώζονται στην Ελλάδα. Διακρίνονται τμήμα του υπόκαυστου και η δυτική του πλευρά, ενώ οι άλλες πλευρές έχουν διαβρωθεί από τη ροή του ρέματος.

 

ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ από «χαλέπια πεύκη» κατά μήκος της αμμουδερής ακτογραμμής, 1 χλμ από το χωριό, που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο που σπάνια μπορεί να συναντήσει κάποιος.

 

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΌ ΠΑΡΚΟ «FARMA ΝΟΕ» του Γιάννη Κοντονή ((0625071220) που ιδρύθηκε το 2000, όπου σ’ ένα αγρόκτημα εκτρέφονται πανέμορφα ζώα όπως ελάφια, αγριογούρουνα, λάμα , παγώνια, φασιανοί, εξωτικοί παπαγάλοι, κύκνοι κ.α.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΚΟΛΥΜΠΙ: Στην απέραντη πανέμορφη παχιά αμμώδη παραλία της περιοχής, 1χλμ. από το χωριό.

ΔΙΑΜΟΝΗ: «BARBARAS ROOMS» (0625071235, οκτώ δωμάτια με κοινόχρηστη κουζίνα, 1,5χλμ. απ’ τη θάλασσα ,επί της Εθνικής Οδού Πύργου – Κυπαρισσίας.

ΦΑΓΗΤΟ: καφέ – μπαρ  ψησταριά «ΑΚΡΟΥΛΑ» (0625071218, καφέ – μπαρ ψησταριά «GIARDINO» (0625071219, καφέ-ουζερί ψησταριά «ΜΑΙΡΗ» (0625071377.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Περιφερειακό Ιατρείο (0625071222.

 

 

 

Κάτω Σαμικό

 

 

 

 

Το τείχος της ακρόπολης

 

 

 

 

Ο τύμβος του Ιάρδανου

 

 

 

 

Πρόχους από τον τύμβο

 

 

 

 

Το βαλανείο

 

 

 

 

Το περιβαλλοντικό πάρκο (κύκνοι)

 

 

 

 

Το περιβαλλοντικό πάρκο (ελάφια)