ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ                                                                       language option 
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:                                                       
  «Μαθαίνω, αγαπώ, προστατεύω, το περιβάλλον του Δήμου μου»                                                

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ 
 

 Περιεχόμενα

 Κεντρική σελίδα

 Για τον Σκιλλούντα είπαν

 Ιστορικά στοιχεία

 Γενικά

 Κρέστενα

 Βρίνα

 Γραίκα 

 Γρύλλος  

 Διάσελλα

 Καλλίκωμο

 Καλυβάκια

 Κάτω Σαμικό

 Μακρίσια

 Πλατιάνα

 Πλουτοχώρι

 Ράχες

 Σαμικό

 Σκιλλουντία

 Τρυπητή

 Φρίξα

 Δείτε επίσης

 Από τις εξορμήσεις μας 1

 Από τις εξορμήσεις μας 2

 Από τις δράσεις μας 1

 Από τις δράσεις μας 2

 Η ομάδα μας

 Επίλογος

                                                   

Μακρίσια  

Κεφαλοχώρι που απλώνεται ανάμεσα σε τρεις πανώριους χωματόλοφους κατάφυτους από βαθυπράσινες πεύκες και κουκουναριές. Απέχει 3 χλμ. ΒΔ των Κρεστένων και μόνο 5 χλμ. ΝΔ της ιεράς άλτης των Ολυμπίων, ενώ έχει 2.158 κατοίκους.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

Ο ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΚΙΛΛΟΥΣ με κέντρο το λόφο του Προφήτη Ηλία, στα 500μ δυτικά του χωριού. Σε όλη την επιφάνειά του βρέθηκαν πολυάριθμα όστρακα και τάφοι μεσοελλαδικής έως και ρωμαϊκής εποχής.

Εκατό μέτρα ΝΑ της εκκλησίας ανασκάφτηκε (1968) ταφικός τύμβος υστεροελλαδικής εποχής (1580-1100 πΧ) με κυκλικό περίβολο και ένα λακοειδή τάφο στο μέσον του. Τα πολυάριθμα κτερίσματα  του τύμβου      (χάλκινα μαχαιρίδια, εγχειρίδια, λεβητοκυάθια κ.ά.) αλλά και ανασκαφικά ευρήματα από την γύρω περιοχή (πήλινος οικίσκος, ειδώλια κ.λ.π.) εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Ολυμπίας ( προθήκη 7) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ( αρ. ευρ. 1120-1141 ).

 

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ μοναστήρι πάνω στον ομώνυμο λόφο με υπεραιωνόβιες κουκουναριές και εξαιρετική θέα. Εορτάζεται στις 20 Ιουλίου.

 

Η ΘΕΣΗ ΔΥΟ ΥΣΤΕΡΟΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ ΤΑΦΩΝ στην περιοχή «Κανιά» ή «Κιβούρια» θαλαμοειδών μετά δρόμου, σε απόσταση 14 μ. ο ένας από τον άλλο, λαξευμένων σε μαλακό βράχο, διαμέτρου 7 μ. και ύψους 5μ. με πλουσιότατα ευρήματα.

 

Η ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟΘΕΤΗ του 5ου και 4ου πΧ αιώνα, διαστάσεων 9,5μ×9,5μ και βάθους 0,75μ στη θέση «Καμπούλης», με πολυάριθμα σημαντικά ευρήματα. Κοντά στην παραπάνω θέση εντοπίστηκαν υπολείμματα δυο αρχαϊκών οικισμών, που δεν έχουν ταυτιστεί ακόμα.

 

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΚΙΛΛΟΥΣ σε οροπέδιο στη θέση «Μπάμπες», 4,5 χλμ Α του χωριού, όπου διακρίνονται πολυάριθμα θεμέλια μεγάλων κτισμάτων, που μαρτυρούν την ύπαρξη ανθηρής πυκνοκατοικημένης πόλης και όπου μικρής έκτασης ανασκαφές (1953,1954,1955,1956,1963,1968) έφεραν στο φως πλουσιότατα ευρήματα. Στο λόφο «Αρνοκατάραχο» ήρθε στο φως μικρός (8,40×9,55μ) ναός δωρικού ρυθμού, με πρόναο και σηκό, χωρίς πτερό από μογγολιάτη λίθο, με μέγιστο σωζόμενο ύψος 0,90μ και τεμάχιο αμμόλιθου με την επιγραφή «ΤΟΥ ΔΙΟΣ». Στο λοφίσκο «Αϊ Λιας» βρέθηκαν τα ερείπια και άλλου μικρού ναού.

 

ΤΟ ΞΑΚΟΥΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ, Ο ΑΪ ΓΙΑΝΝΗΣ, ξωκλήσι (βασιλική του 1899) κτισμένο σε πανέμορφο πευκόφυτο λόφο700μ ΒΔ του χωριού. Καθιερώθηκε σαν το εκκλησάκι της ξενιτιάς, με πρωτοβουλία του Μακρισαίου καλλιτέχνη Γ. Τζουανόπουλου,  όπου με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Νομαρχίας Ηλείας και του Δήμου Σκιλλούντος, κάθε χρόνο γίνονται ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, «η γιορτή των ξενιτεμένων», με την παρουσία  ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

 

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ 5χλμ. ΒΔ του χωριού με την μεγάλη οδική γέφυρα Ολυμπίων – Κρεστένων πάνω του, τα τεράστια θυροφράγματα και την αρδευτική διώρυγα.

 

ΤΟ ΤΥΠΑΙΟΝ ΟΡΟΣ που περιγράφει ο Παυσανίας και ταυτίζεται στην ίδια περιοχή του «Αρνοκατάραχου», απ’ όπου σύμφωνα με την παράδοση, παρακολουθούσαν οι γυναίκες τους αθλητικούς αγώνες στην Ολυμπία και απ’ όπου γκρέμιζαν  όσες παραβίαζαν τη σχετική απαγόρευση και περνούσαν τον Αλφειό.

 

Η ΖΑΛΗΠΕΤΡΑ στους πρόποδες του Τυπαίου, λίγο ψηλότερα και ανατολικά της ξακουστής, για το πλούσιο κελαρυστό και δροσερό νερό,  «Σλιάβας» βρύσης, στέκεται  όρθιος ένας ογκόλιθος που από μακριά δείχνει τη μορφή γυναίκας και που η λαϊκή φαντασία θέλει να είναι μια γυναίκα, που απολιθώθηκε αγναντεύοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που γίνονταν μόλις 700μ μακρύτερα, απέναντι στον Αλφειό.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ πολιούχος του χωριού (βασιλική του 1890) με μαρμάρινο τέμπλο του 1928, εικόνες του1902 και 1908, ένα Ευαγγέλιο του 1799 έκδοσης Βιέννης και ένα Τριώδιο του 1820 έκδοσης Βιέννης επίσης.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

  «Η γιορτή των ξενιτεμένων», στα μέσα του Αυγούστου. Η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα για τον Απόδημο Ελληνισμό, στον Αϊ Γιάννη, «το ξωκλήσι της ξενιτιάς». Την εκδήλωση έχουν τιμήσει με την παρουσία τους καλλιτέχνες διεθνούς κύρους όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ζυλ Ντασέν, ο Κώστας Γαβράς , ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Άλαν Μπέιτς κ.ά. Εμπνευστής και  δημιουργός της εκδήλωσης είναι ο δημοφιλής Μακρισαίος καλλιτέχνης Γ. Τζουανόπουλος.       

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 19 και 20 Ιουλίου με λαϊκά συγκροτήματα και ψητή γουρνοπούλα.   

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:  Φαρμακείo (0625024030.

ΔΙΑΜΟΝΗ: «Γ. ΚΙΑΜΟΥ» ξενώνας 6 δωματίων «Γ. ΚΙΑΜΟΥ» (0625023776

ΦΑΓΗΤΟ: εστιατόριο «ΤΟ ΞΑΜΩΝΙ» (0625023065, εστιατόριο «ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ» (0625023123, δύο ψησταριές και μια πιτσαρία.

 ΣΠΟΡ: Υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

 

 

Μακρίσια

 

 

 

 

 

Πήλινο περιρραντήριο που βρέθηκε στις Μπάμπες

 

 

 

 

Ο Αι Γιάννης

 

 

 

 

Το φράγμα του Αλφειού

 

 

 

 

 

Ερείπια ναού στο Τυπαίο

 

 

 

 

 

Η Ζαλή πέτρα