Το μυστικό της ηχητικής των αρχαίων θεάτρων

Η ηχητική των αρχαίων θεάτρων που θαυμάζουμε σήμερα εξασφαλιζόταν με τα αντηχούντα αγγεία που βρίσκονταν κάτω από τα σκαλιά του κοίλου και τα σκηνικά άλλαζαν σχεδόν αυτόματα, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου.

Η τεχνολογία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, και ιδιαιτέρως το Θέατρο του Δίου, έχει απασχολήσει τον αρχιτέκτονα, καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Καραδέδο. Ο ίδιος μας είπε ότι «τα αντηχούντα αγγεία τοποθετούνταν σύμφωνα με έναν μαθηματικό υπολογισμό σε κόγχες κάτω από τα σκαλιά του κοίλου, διηρημένα σε αγγεία τέταρτης, πέμπτης, όγδοης και διπλής όγδοης, σύμφωνα με τις αντηχήσεις τους στις διάφορες νότες. Όταν η φωνή των ηθοποιών, περιβάλλοντας τα αγγεία, που είναι στον ίδιο τόνο με αυτήν, προκαλεί την αντήχηση τους, γίνεται πιο δυνατή, πιο καθαρή και πιο μεγαλεπήβολη».

Όλα ξεκίνησαν όπως φαίνεται από την εισαγωγή των μαθηματικών και της θεωρίας των αριθμών από τους Πυθαγόρειους στην αρχιτεκτονική. Τότε χρησιμοποίησαν γεωμετρικές χαράξεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων και ειδικότερα των θεάτρων. «Ειδικά ο σχεδιασμός των θεάτρων επηρεάστηκε σημαντικά από την ακουστική, η οποία διαμορφώνεται σε επιστήμη από τον Αριστόξενο τον Ταραντίνο.

Ο Βιτρούβιος στο πέμπτο βιβλίο του αναλύει την αρμονική θεωρία του Αριστόξενου και παραθέτει μουσικό διάγραμμα του Αριστόξενου. Το διάγραμμα αυτό δεν έχει σωθεί. Είναι όμως εύκολο να το αναπαραστήσουμε με βάση τις περιγραφές του Βιτρούβιου. Ο Αριστόξενος μας δίνει τις ακριβείς θέσεις και τις προδιαγραφές των «ηχείων», δηλαδή των αντηχούντων αγγείων».

Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικές ηχοανακλάσεις επάνω σε στοιχεία του θεάτρου (δάπεδο ορχήστρας, πρόσοψη κτιρίου σκηνής, λογείο), για την εξασφάλιση ενός φυσικού, αυτοδύναμου (παθητικού) μεγαφώνου, που αναπληρώνει τις ενεργειακές απώλειες, κυρίως στα υψηλότερα καθίσματα του κοίλου».

Το θέατρο ως λόγος και τέχνη εξελίχθηκε μαζί με το κτίριο της σκηνής, τη σκηνογραφία και την τεχνολογική υποστήριξή της. Οι «σκηνικοί αγώνες» απαιτούσαν τέσσερις έως πέντε παραστάσεις την ημέρα. Έπρεπε λοιπόν τα σκηνικά να αλλάζουν γρήγορα και εύκολα. Τα θέατρα διέθεταν «θύρες», μεγάλα ανοίγματα στο κτίριο της σκηνής, τα οποία καλύπτονται με ζωγραφισμένους ξύλινους πίνακες ή υφασμάτινα πετάσματα. Για την αυτόματη αλλαγή των σκηνικών αναφέρεται πως είχαν την «περίακτο», μια πρισματική περιστρεφόμενη κατασκευή.

Είχαν επίσης το «εκκύκλημα» το «ημικύκλιο» και το «στροφείο», κυλιόμενες εξέδρες, τη «μηχανή» ή «κράδη» και την «γέρανο» για τη μεταφορά στον αέρα ανθρώπων ή των «από μηχανής θεών» και το «θεολογείο», εξέδρα στην οποία κάθονταν οι θεοί για να μιλήσουν με τους θνητούς. Για την αναπαράσταση καιρικών φαινομένων είχαν το «κεραυνοσκοπείο» και το «βρονείο», καθώς και τη «χαρώνεια κλίμακα», υπόγειο διάδρομο για την άνοδο και κάθοδο στον κάτω κόσμο των χθόνιων θεών και των φαντασμάτων.

Η σύγχρονη έρευνα για τον αρχαίο μηχανολογικό εξοπλισμό των θεάτρων καταλήγει σε αντικρουόμενες απόψεις, υποστηρίζει ο κ. Καραδέδος, γιατί βασίζεται σε ελλιπή δεδομένα. «Στο πρόσφατα ανασκαμμένο Θέατρο του Δίου, όμως, παρά την κακή κατάσταση διατήρησής του, σώθηκαν αρκετά στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν τη θέση και εν μέρει τη λειτουργία αρκετών από τους θεατρικούς μηχανισμούς, όπως των «περιάκτων», του»θεολογείου», της «γέρανου», της «χαρώνειας κλίμακας», του «κεραυνοσκοπείου», καθώς και ανασυρόμενης αυλαίας χωρισμένης σε τρία τμήματα».

 

Η παλαιότερη γνωστή μελωδία γύρω στα 1400 π.Χ…!

      Αυτό το μοναδικό βίντεο, διαθέτει τις πρώτες  2 ρυθμίσεις για σόλο λύρα, του 3400 π.Χ.  «Hurrian Ύμνος No.6», ο οποίος ανακαλύφθηκε το Ουγκαρίτ στη Συρία στις αρχές του 1950, και διατηρήθηκε για 3.400 χρόνια σε μια πινακίδα από πηλό, γραμμένος στο κείμενο Cuniform της αρχαίας Hurrian γλώσσας .

     Ο Hurrian Ύμνος (έχει καταλογογραφηθεί ως κείμενο Η6) ανακαλύφθηκε το Ουγκαρίτ της Συρίας, στις αρχές του 1950, και διατηρήθηκε για 3.400 χρόνια σε ένα δισκίο πηλού, γραμμένος στο κείμενο Cuniform της αρχαίας Hurrian γλώσσας . Εκτός από μερικά προηγούμενα Sumarian αποσπασματικά εκπαιδευτικά μουσικά κείμενα από το 1950 π.Χ. (Μουσικά Οδηγίες για Lipit-Ιστάρ, ο βασιλιάς της Δικαιοσύνης) ο Hurrian Ύμνος είναι το παλαιότερο γνωστό  γραπτό τραγούδι στην Ιστορία!

       Παρά το γεγονός ότι περίπου 29 μουσικά κείμενα ανακαλύφθηκαν σε Ουγκαρίτ, μόνο αυτό το κείμενο, (Η6 κείμενο), ήταν διατηρημένο σε ικανοποιητική κατάσταση για να καταστεί δυνατή η σύγχρονη ακαδημαϊκή αναπαραγωγή της μουσικής .

      Με λίγα λόγια, στο κείμενο σφηνοειδούς γραφής αναγράφονται σαφώς συγκεκριμένα στοιχεία  για χορδές λύρας , και η αντίστοιχη μουσική για τα διαστήματα – ένα είδος «εικών κιθάρα», για λύρα! Το σύστημα της μουσικής σημειογραφίας που χρησιμοποιούμε τώρα δεν είχε εφευρεθεί μέχρι το 1000 μ.Χ. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο συμβολισμός εδώ είναι ουσιαστικά ένα σύνολο οδηγιών για χρονικά διαστήματα και ρύθμιση βασίζεται γύρω από μια επτατονική διατονική κλίμακα.  (Περισσότερα για την αρχαία μουσική http://www.classicfm.com/music-news/videos/oldest-song-melody/#76XbsiuBx2URzJvQ.99)

      Παρά το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε στη σύγχρονη Συρία, οι Χουρρίτες δεν ήταν Σύριοι – ήρθαν από τη σύγχρονη Ανατολία. Ο Hurrian Ύμνος χρονολογείται στο τέλος του Hurrian πολιτισμού (1400 π.Χ.). Ο Hurrian πολιτισμός χρονολογείται από τουλάχιστον το 3000 π.Χ.. Είναι  απίστευτο, που  τα μουσικά κείμενα που βρέθηκαν στην Ουγκαρίτ, διατήρησαν την πολύτιμη ιερή Hurrian μουσική που μπορεί να είναι ήδη χιλιάδων ετών, πριν από την αναγραφή τους  στις πήλινες πινακίδες που βρέθηκαν στην Ουγκαρίτ! (Η αρχική μεταγραφή της μελωδίας, όπως ερμηνεύεται από τον καθηγητή Richard Dumbrill. Εδώ είναι μια σύνδεση με το βιβλίο του, «Η Aρχαιομουσικολογία της Εγγύς Ανατολής»: http://bit.ly/d3aovp)

      Μια φωτογραφία της πραγματικής πήλινης πλάκας  στην οποία ήταν χαραγμένος ο Hurrian Ύμνος, μπορεί κανείς να δει εδώ: http://www.phoenicia.org/music.html

     Η μελωδία είναι μία από τις πολλές ακαδημαϊκές ερμηνείες, που προέρχεται από το διφορούμενο σε σφηνοειδή γραφή κείμενο της Hurrian γλώσσας στην οποία γράφτηκε. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις ερμηνείες της Hurrian γλώσσας τώρα χάνονται στα βάθη του χρόνου, μπορεί να αποδειχθεί ότι ο αποσπασματικός Hurrian Ύμνος που έχει βρεθεί σε αυτές τις πολύτιμες πήλινες πινακίδες είναι αφιερωμένος στην Nikkal, τη σύζυγο του θεού της σελήνης.

      Υπάρχουν αρκετές τέτοιες ερμηνείες αυτής της μελωδίας,  η μυθική ερμηνεία απλά κάπως ακούγεται ως η πιο «αυθεντική».Παρακάτω είναι μια σύνδεση με τη μουσική φύλλων, όπως έχει οργανωθεί από Clint Goss: http: //www.flutekey.com/pdf/HurrianTa …

     Σε προσπάθεια απόδοσης του  Hurrian Ύμνου, έχει παρουσιαστεί  μια ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία της αρχαίας λύρας με τεχνικές, που κυμαίνονται από τη χρήση του «μπλοκ και γρατσούνισμα» αυτοσχεδιασμού στο τέλος, glissando του, τρίλιες & τρέμολο, και εναλλάσσονται μεταξύ άρπα-όπως ήχους στο αριστερό χέρι που παράγεται από το δάχτυλο-νυκτά έγχορδα, και κιθάρα-όπως ήχους στο σωστό  χέρι, που παράγεται με τη χρήση της πένας.

       Ο σκοπός του συνοδευτικού παρουσίασης ήταν να δώσει μια αίσθηση της ιστορικής προοπτικής για την ηλικία του Hurrian Ύμνου, ζωγραφίζοντας μια σύντομη εικόνα του υπόλοιπου του αρχαίου κόσμου (για παράδειγμα, οι εικόνες της αρχαίας Αιγύπτου, κλπ) σε περίπου 1400 π.Χ. – τουλάχιστον έναν αιώνα ή περισσότερο πριν από τη γέννηση του Τουταγχαμών, για παράδειγμα!

      Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα άλμπουμ για μουσική λύρας  και το συναρπαστικό αρχαίο ιστορικό, παρακαλείσθε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα : http://www.ancientlyre.com