5ο Νηπιαγωγείο Χανίων «Η αυλή του σχολείου μας»

Από το τέλος του Φθινοπώρου ενεργοποιήσαμε γονείς και παιδιά σχετικά με την καθαριότητα και τη φροντίδα του κήπου μας και φτιάξαμε την πρώτη μας συλλογή με φθινοπωρινά φύλλα από το πάρκο της γειτονιά μας. Τα συγκρίναμε με τα φύλλα του κήπου μας, τα ομαδοποιήσαμε – ταξινομήσαμε και τα αποξηράναμε για να τα χρησιμοποιήσουμε σε εικαστικές δημιουργίες.

Φυτέψαμε χειμωνιάτικα λαχανικά: μαρούλια , κρεμμυδάκια, μαϊντανό, σέλινο και πατάτες. Τα παρατηρούσαμε συστηματικά και καταγράφαμε την ανάπτυξή τους. Εντοπίσαμε κινδύνους: τα  σαλιγκάρια έτρωγαν με ταχύτατους ρυθμούς τα μαρούλια μας . Αναζητήσαμε πληροφορίες για τρόπους προστασίας. Οι πηγές μας ήταν: γονέας γεωπόνος, γονέας καλλιεργητής, διαδίκτυο, περιοδικά με καλλιεργητικές συμβουλές. Καταλήξαμε ότι θα τα προστατέψουμε με: μπύρα, στάχτη αλάτι.

Τον Ιανουάριο επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων διαπιστώσαμε ότι παρόλη την φυτοπροστασία που ακολουθήσαμε τα μαρούλια μας είχαν εξαφανιστεί. Ο καιρός δεν ευνοούσε καλλιεργητικές εργασίες και αποφασίσαμε ότι θα ξαναπροσπαθήσουμε την Άνοιξη.

Τον Φεβρουάριο αρχίσαμε να παρατηρούμε και να καταγράφουμε σε ατομικό φύλλο εργασίας, τις αλλαγές στην αμυγδαλιά μας, από την ανθοφορία μέχρι την καρπόδεση, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λεξιλόγιο: Τώρα, Μετά, Ύστερα, Τέλος.

Τον Μάρτιο ακούσαμε το τραγούδι «Ο Μάρτης μίλησε» και συνεχίσαμε την καταγραφή, σε ατομικό φύλλο εργασίας, της διαδοχής στην ανάπτυξη των κρεμμυδιών μας, μέχρι την συγκομιδή τους.

Ανατρέξαμε στις προϋπάρχουσες γνώσεις μας και αφού διαπιστώσαμε σε πόσα φαγητά χρησιμοποιούμε σέλινο και μαϊντανό, τα θερίσαμε και τα μοιραστήκαμε σπίτια μας να νοστιμίσουν τα φαγητά μας. Ωστόσο οι πατατιές μας ήταν ώρα να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Βαθιά μέσα στο χώμα μας περίμεναν μικρές, τρυφερές, δροσερές πατατούλες. Ο ενθουσιασμός μας μεγάλος!! Οι μαμάδες μας έφτιαξαν πατατοσαλάτα και πατάτες τηγανητές όπου γευτήκαμε όλοι μαζί. Ξαναφυτέψαμε μαρούλια και καλοκαιρινά λαχανικά: ντομάτες, αγγουριές, μελιτζάνες, πιπεριές.

Τον Απρίλιο, παρατηρώντας τα έντομα που επισκέπτονταν τα βότανά μας, διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα και πιο εργατικά ήταν οι μέλισσες. Γιατί άραγε; Για να λυθούν οι απορίες μας καλέσαμε μπαμπά μελισσοκόμο να του πάρουμε συνέντευξη. Έτσι μάθαμε ότι τα φυτά πολλαπλασιάζονται με τη βοήθεια της μέλισσας. Παρατηρώντας προσεκτικά διαπιστώσαμε και καταγράψαμε ομαδικά και ατομικά σε διάγραμμα Ven, τις ομοιότητες και τις διαφορές στο σώμα του ανθρώπου και της μέλισσας.

Η επίσκεψη μιας κάμπιας στα φυτά μας, έδωσε την αφορμή να γίνουμε συγγραφείς και εικονογράφοι στο βιβλίο με τίτλο «Η κάμπια μας η Τριανταφυλλένια!!».

Η  τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων μας ανακοίνωσε ότι θα αναμόρφωνε τον κήπο μας. Μπροστά στον κίνδυνο να καταστραφούν τα φυτά μας αποφασίσαμε με υπευθυνότητα,  να τα υιοθετήσουμε και να τα φροντίζουμε σπίτι μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να τα φυτέψουμε ξανά στον κήπο μας.

Τον Μάιο συλλέξαμε από τον κήπο του Δ.Σ. αρωματικά βότανα, τα αποξεράναμε και αρωματίσαμε με αυτά το σαπούνι που φτιάξαμε με την γιαγιά συμμαθητή μας.

Οι γονείς μας έφεραν φυτόχωμα και μαζί με κομπόστ (δωρεά της  ΔΕΔΙΣΑ) .

Στις 5/6/18 την  Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος στο Δημοτικό Πάρκο ΚΗΠΟΣ συμμετείχαμε στην Μαθητική Εικαστική Έκθεση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και πήραμε Έπαινο από τον Δήμο Χανίων.

Στις 11/6/18 το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους γονείς.

P1120825

You may also like...

Σχολιάστε