ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής - Στη βιομηχανία τροφίμων, 2008 |
Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής - Στη βιομηχανία πλαστικών, 2008 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Επισκέπτες
Ιστοσελίδας
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() ΜΕΛΕΤΗ
ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
: ……………………………………………………………………………………………………
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
:
Νο …….
Τάξη
-Τμήμα :
Β…
1. ……………………………………………………………..
2. ……………………………………………………………..
3. ……………………………………………………………..
4. …………………………………………………………….. 5.
…………………………………………………………….. 6.
……………………………………………………………..
7.
……………………………………………………………..
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΕΑΣ ΣΠΑΡΤΗ 2013-14
Αγαθά [
τα μέσα
που ικανοποιούν
τις ανθρώπινες
ανάγκες ] Ελεύθερα
- Οικονομικά - Υλικά
- Άυλα - Διαρκή
- Αναλώσιμα - Καταναλωτικά
- Κεφαλαιουχικά
- Τελικά
- Ενδιάμεσα Δημόσια
- Ιδιωτικά - Υποκατάστατα
- Συμπληρωματικά ΠΡΟΪΟΝ [
αποτέλεσμα της
παραγωγικής διαδικασίας
] Φυσικοί
πόροι - Εργασία
- Το
κεφάλαιο - Επιχειρηματικότητα
Βασικός
Νόμος της
Οικονομίας Προσφορά
και Ζήτηση. Προσφορά
:
Διαθέσιμη ποσότητα
προϊόντων Ζήτηση
:
Ποσότητα που είναι διατεθειμένοι να
αγοράσουν οι καταναλωτές σε συγκεκριμένη τιμή Παράγοντες
που επηρεάζουν
την ζήτηση. Ø
Η
τιμή του
προϊόντος [
Ανελαστική - Ελαστική
] Ø
Το εισόδημα
των καταναλωτών Ø
Οι
προτιμήσεις των
καταναλωτών Ø
Οι τιμές
των Υποκατάστατων
και Συμπληρωματικών
προϊόντων Ø
Το πλήθος
των καταναλωτών Ø
Το
είδος του
προϊόντος Ø
Η
εποχή Ø
Η
ηλικία των
καταναλωτών
Αγορά
- Μορφές
Εργασίας Αγορά
:
ο τόπος στον
οποίο γίνονται αγοραπωλησίες
προϊόντων και
υπηρεσιών Ανταγωνισμός
:
Η ύπαρξη
πολλών προμηθευτών. Αποτελεί
σημαντικό παράγοντα της
οικονομίας με σοβαρό κοινωνικό
αντίκτυπο. Μορφές
Αγοράς
( με βάση των ανταγωνισμό ). Ø
Πλήρης
(ελεύθερος ) ανταγωνισμός Ø
Μονοπώλιο
Προϋποθέσεις δημιουργίας
Μονοπωλίων 1.
Η
Ανάγκη κάλυψης της ζήτησης σε προϊόντα
που παράγουν επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. 2.
Η
Προστασία της υγείας του κοινωνικού
συνόλου. 3.
Όταν η
Τεχνογνωσία βρίσκεται
στα χέρια μιας επιχείρησης. 4.
Όταν η
Πρώτη Ύλη για την παραγωγή είναι στην
κατοχή μιας επιχείρησης. Ø
Ολιγοπώλιο (καρτέλ).
ΚΟΣΤΟΣ
Τα χρήματα
που δαπανώνται
για να
παραχθεί ένα
προϊόν. ΚΕΡΔΟΣ
= Εισπράξεις
- Έξοδα ΣΚΟΠΟΣ
Αύξηση των
Πωλήσεων -
σε Υψηλότερες
Τιμές -
με το Μικρότερο Κόστος Τρόποι
για την
επιτυχία του
σκοπού Ø
Μείωση
του κόστους παραγωγής Ø
Ανάπτυξη
τεχνογνωσίας και παραγωγής
νέων προϊόντων Ø
Είσοδος
σε νέες αγορές Ø
Τυποποίηση των
προϊόντων Ø
Διαφήμιση
και προώθηση των προϊόντων.
Παραγωγικές
Μονάδες : οι χώροι
που παράγονται τα προϊόντα. Οι
Παραγωγικές Μονάδες
θεωρούνται συστήματα
που περιλαμβάνουν : Εισροές
- Διαδικασίες
επεξεργασίας -
Εκροές (αποτελέσματα, προϊόντα) Εισροές
:
Αγαθά & Υπηρεσίες
που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική
διαδικασία.
Διαδικασίες
επεξεργασίας :
μετατρέπεται η
πρώτη ύλη σε τελικό προϊόν. Σχεδίαση
- Παραγωγή
- Οργάνωση
- Προώθηση
προϊόντων - έλεγχος
ποιότητας Εκροές
:
είναι τα προϊόντα αλλά
και τα
υπολείμματα της επεξεργασίας (απόβλητα
και απώλειες ή φθορά πρώτων υλών). Τα προϊόντα ανάλογα με το είδος της παραγωγικής δραστηριότητας ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες ( Τομείς Παραγωγής ) - Πρωτογενής /
Δευτερογενής /
Τριτογενής
1.5.1.
Πρωτογενής Τομέας Δημιουργεί αγαθά σε Φυσική Κατάσταση [με την μορφή που έχουν στη φύση, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία] - Τα περισσότερα
προϊόντα είναι Ενδιάμεσα.
Ø
Φυτικής παραγωγής [φρούτα,
λαχανικά, ..] Ø
Ζωικής παραγωγής
[ κρέας, αυγά, μέλι, …] Ø
Δασικής παραγωγής [
ξύλα, ρετσίνι,…] Ø
Αλιεία
[ ψάρια, οστρακοειδή, ….] Είναι
απαραίτητη προϋπόθεση
για την ύπαρξη Δευτερογενούς και
Τριτογενούς Τ.Π. Η
γεωργική δραστηριότητα είναι πλέον
επιχείρηση και ο παραδοσιακός γεωργός
έχει δώσει την θέση
του στον επιχειρηματία γεωργό. Η
σύγχρονη γεωργική εκμετάλλευση
είναι μηχανοποιημένη και εξειδικευμένη. [ελκυστήρες - μηχανήματα σποράς, φύτευσης, λίπανσης - αρδευτικά συγκροτήματα - θερμοκήπια - φάρμακα - λιπάσματα - υβρίδια (βελτιωμένες
ποικιλίες φυτών)]. 1.5.2.
Δευτερογενής Τομέας Περιλαμβάνει τις δραστηριότητες Επεξεργασίας (μικρή αλλαγή στη μορφή) & Μεταποίησης (αλλαγή στη μορφή και τη σύσταση) των
προϊόντων του πρωτογενούς τομέα
που καταλήγουν στην παραγωγή του
Τελικού προϊόντος.
Οικοτεχνία
: η παραγωγή
γίνεται στο σπίτι, χρησιμοποιούνται απλά
εργαλεία και μηχανήματα, εργάζονται
συνήθως τα μέλη της οικογένειας. Βιοτεχνία : η παραγωγή γίνεται σε εργαστήρια, χρησιμοποιούνται λίγα μηχανήματα, μικρός αριθμός εργαζομένων και παράγεται μικρή
ποσότητα προϊόντων. Βιομηχανία : η παραγωγή γίνεται σε εργοστάσια, χρησιμοποιούνται πολλά μηχανήματα , πολλοί εργαζόμενοι, τυποποίηση προϊόντων, μαζική παραγωγή, ποικιλίες
προϊόντων , πολλά κεφάλαια. Παράγοντες
που εξετάζονται για την ίδρυση
μιας βιομηχανικής μονάδας. Ø
Το προϊόν (&
προδιαγραφές) Ø
Ποια
Ποσότητα Ø
Ποιο
Τρόπο (σχεδίαση παραγωγ. διαδικασίας,
πρώτες ύλες, εξοπλισμός κλπ.) Ø
Για ποιους
καταναλωτές Ø
Σε ποιο χώρο.
[κριτήρια…….. v
Ύπαρξη πηγών
ενέργειας (κόστος - ποσότητα) v
Ύπαρξη πρώτων υλών v
Χαμηλό κόστος γης v
Ύπαρξη κατάλληλου
προσωπικού v
Η πρόσβαση σε
μεγάλες αγορές v
Η πρόσβαση σε
κέντρα διοίκησης και τεχνολογικής
υποστήριξης v
Οι φοροαπαλλαγές v
Η πολιτική
σταθερότητα κλπ. Η
βιομηχανική παραγωγή στηρίζεται στη
λειτουργία της γραμμής παραγωγής. Προϊόντα
Τυποποιημένα -
με Προδιαγραφές -
Έλεγχος Ποιότητας Μια
σύγχρονη Παραγωγική Μονάδα
πρέπει να παρακολουθεί
τον σφυγμό της Αγοράς και
να προλαβαίνει τις Ανάγκες της. Στον
Δευτερογενή τομέα ανήκει και ο κλάδος των
κατασκευών. 1.5.3.
Τριτογενής Τομέας
ή Τομέας
των Υπηρεσιών Περιλαμβάνει την παραγωγή των υπηρεσιών (άυλα αγαθά). Δηλαδή , όλες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να φθάσει και να κατανεμηθεί σωστά το προϊόν στον καταναλωτή. {μεταφορές - εμπόριο - επικοινωνίες - διαφήμιση - τραπεζικές εργασίες - ψυχαγωγία - ενημέρωση
- ταξίδια -
δημόσια παιδεία -
δικαιοσύνη -
δημόσια υγεία κλπ. Επαγγέλματα
που δραστηριοποιούνται στον Τ.Τ.Π.
γιατρός - καθηγητής - πιλότος -
ασφαλιστής - δικηγόρος - σερβιτόρος κλπ.
|
|
Απαιτούμενες
πληροφορίες για μελέτη και κατασκευή της
βιομηχανίας
Πληροφορίες
που πρέπει να συγκεντρώσετε , να
αξιολογήσετε και να γράψετε στην έκθεσή σας.
α]
Γενικά στοιχεία [Είδος , τόπος, χρόνος
ίδρυσης, - Ιστορία]
β]
Διάγραμμα οργάνωσης προσωπικού
της παραγωγικής
μονάδας
γ]
Αρμοδιότητες των υπευθύνων
[ Διευθυντών , προϊσταμένων, τμηματαρχών
, μηχανικών ,
εποπτών κλπ. ] των διαφόρων τμημάτων .
δ]
Δραστηριότητες του κάθε τμήματος [ πώς
λειτουργεί -- διαδικασίες που ακολουθούνται
για τη παραγωγή
ενός προϊόντος -- ( διάγραμμα
ροής ) ].
ε]
Τον εξοπλισμό του κάθε τμήματος [
μηχανολογικό , ηλεκτρολογικό , ηλεκτρονικό
κλπ ]
και περιγραφή αυτού.
στ]
Προσωπικό που εργάζεται σε κάθε τμήμα
[ ειδικευμένο , ανειδίκευτο ,
επιστημονικό ].
ζ]
Οικονομικά στοιχεία - Επενδύσεις
- Προοπτικές
ανάπτυξης.
η]
Κανονισμοί ασφαλείας του προσωπικού.
θ]
Συστήματα
πυρασφαλείας της βιομηχανίας.
ι]
Τοπογραφικό σχέδιο , σχέδιο κάτοψης ,
αρχιτεκτονικό σχέδιο του εργοστασίου
ια]
Φωτογραφίες.
ιβ]
Σλάιτς -
Βιντεοταινίες -
Χάρτες -
Διαφημιστικά έντυπα .
ιγ]
Δημοσιεύσεις σε
περιοδικά και εφημερίδες που έχουν γίνει
και αφορούν την προς εξέταση
βιομηχανία.
ια]
Συλλογή προϊόντων της βιομηχανίας.
Πορεία
γραπτής εργασίας
Ενότητα 1.
Εισαγωγή: Ορισμοί
[Βιομηχανία- Βιοτεχνία- Οικοτεχνία].
Ιστορική εξέλιξη
της
Βιομηχανίας.
Βιομηχανικοί κλάδοι.
Επίδραση της βιομηχανίας στην
οικονομία.
,, 2.
Είδος , τόπος, χρόνος ίδρυσης, -
Ιστορία της επιλεγμένης
παραγωγικής μονάδας
,,
3. Οργανόγραμμα
,, 4.
Αρμοδιότητες υπευθύνων.
,,
5. Δραστηριότητες,
εξοπλισμός και προσωπικό
κάθε τμήματος
,,
6. Διάγραμμα ροής
της παραγωγικής
διαδικασίας.
,,
7. Κανονισμοί
ασφαλείας του προσωπικού
,,
8. Συστήματα
πυρασφαλείας.
,,
9. Σχέδια
-- φωτογραφίες
,, 10.
Διαφημιστικά έντυπα και δημοσιεύσεις--
λογότυπα, διαφημιστική
καμπάνια,
μετοχές, τηλεοπτική διαφήμιση κλπ.
Σχεδιασμένα από την ομάδα.
,, 11.
Μελλοντικές προοπτικές
,, 12.
Κοινωνική προσφορά -- επιπτώσεις στο
περιβάλλον.
,, 13.
Υλικά και εργαλεία που
χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του
ομοιώματος.
,, 14.
Πηγές πληροφόρησης
- Βιβλιογραφία
Κατάλογος Εργαλείων
και Υλικών που
απαιτούνται για τη κατασκευή.
Α/Α
|
ΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΥΛΙΚΟΥ |
ΜΕΓΕΘΟΣ
[ εκ.χ εκ. ] |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
[ ΤΕΜΑΧ ] |
ΤΙΜΗ
Μ. [ΔΡΧ] |
ΣΥΝΟΛΟ
[ΔΡΧ ] |
ΠΑΡΑΤ. |
1 |
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
|
|
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Ημερομηνία
............................
Θέμα
..........................................................
Πρόεδρος
.........................................................
Ι. Εισαγωγή από
το πρόεδρο [ συντονιστή
] του σεμιναρίου.
ΙΙ. Παρουσιάσεις
Απαιτούμενος χρόνος
Α.
Ονοματεπώνυμο 1ου
ομιλητή ...............................................................
Αντικείμενο ........................................................................................
....................
Συζήτηση , απορίες μαθητών - επισκεπτών
...................
Β.
Ονοματεπώνυμο 2ου
ομιλητή ................................................................
Αντικείμενο ........................................................................................
...................
Συζήτηση , απορίες μαθητών - επισκεπτών
...................
Γ.
Ονοματεπώνυμο 3ου
ομιλητή ................................................................
Αντικείμενο ........................................................................................
...................
Συζήτηση , απορίες μαθητών - επισκεπτών
...................
ΙΙΙ. Κλείσιμο
του σεμιναρίου με σχόλια από τον
Πρόεδρο , Τυχόν επισκέπτη , τον
Καθηγητή .
ΙV. Συζήτηση για
δυσκολίες και προβλήματα μαθητών σχετικά
με τις εργασίες τους
.
Κριτήρια
Εκλογής Βιομηχανίας
Για να κριθεί μια βιομηχανία κατάλληλη προς εξέταση και μελέτη και να κατασκευαστεί η μακέτα της , θα πρέπει να ικανοποιεί
ορισμένα κριτήρια .
Όπως..
ι.
να υπάρχουν οι απαιτούμενες
πληροφορίες και να μπορούμε να τις
αντλήσουμε από τη βιομηχανία.
ιι.
η σπουδαιότητά της και η επίδρασή της
στη σύγχρονη κοινωνία και στο τόπο μας.
ιιι.
να είναι κατάλληλη για
να απεικονιστεί με μορφή μακέτας.
ιν.
να αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό αριθμό
βιομηχανιών.
ν.
να μπορεί να μελετηθεί στα χρονικά όρια
του μαθήματος.
νι.
να δίνει την ευκαιρία για γνωριμία με
μια ποικιλία τομέων της σύγχρονης
τεχνολογίας
[αρχιτεκτονικός- δομικός -
ηλεκτρολογικός - μηχανολογικός τομέας
/ οικονομία και
διοίκηση /
οργάνωση και παραγωγή κλπ.]
ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ
Η παραγωγή διαφόρων αγαθών στο σπίτι
και τα οποία προορίζονται για πώληση.
Η οικοτεχνία γεννήθηκε όταν
πλούσιοι έμποροι παρήγγειλαν προϊόντα
σε άτομα που εργάζονταν στο σπίτι τους
δηλαδή στον οίκο τους. Από εκεί βγήκε και
ο ορισμός οικοτεχνία. Αυτοί οι
έμποροι υπήρξαν πρόδρομοι της εποχής
των μηχανών.
Το σύστημα προμήθειας όπως
χαρακτηρίστηκε εφαρμόστηκε κυρίως από
εμπόρους υφασμάτων οι οποίοι μοίρασαν
αργαλειούς και πρώτες ύλες στον
αγροτικό πληθυσμό. Έτσι δημιουργήθηκαν
κάποιες ομάδες, άλλη έγνεθε, άλλη έβαφε,
άλλη ύφαινε κ.λ.π.
Βιοτεχνία είναι μια μορφή
παραγωγικής μονάδας που ασχολείται
ιδιαίτερα με την μεταποίηση των πρώτων
υλών σε κλίμακα προσωπικής εργασίας.
Διαφέρει από την βιομηχανία στο ότι
κυρίως αντιπροσωπεύει την εργασία ενός
τεχνίτη που πλαισιώνεται από βοηθούς.
Στη βιοτεχνία η παραγωγή των χρήσιμων
προϊόντων γίνεται κυρίως με τα χέρια (χειρονακτική)
και λιγότερο με μηχανικά μέσα.
Είναι το προ της βιομηχανίας στάδιο
παραγωγής και επεξεργασίας των
προϊόντων, χαρακτηρίζεται από: v
Την
μικρή απασχόληση. v
Την
χρησιμοποίηση του χεριού σαν κύριο
όργανο εργασίας. v
Τον
περιορισμένο αριθμό εργατών. v
Το
μικρό κεφάλαιο
|
ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ |
|||||||||||||||||||||
ΚΑΝ. (ΕΚ) 2200/96 & 411/97 ΣΠΑΡΤΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1997 Ι. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΕΑ 1. Επωνυμία - Νομική μορφή Η Ομάδα Παραγωγών - Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Εσπεριδοειδών [Α.Σ.Ε.Π.Ε.] Σπάρτης " ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ", είναι συνεταιριστική οργάνωση πρώτου βαθμού . Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και έχει έδρα τη Σπάρτη.
2. Έτος ίδρυσης – διάρκεια Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το έτος 1982 και η χρονική του διάρκεια είναι απεριόριστη
3. Περιφέρεια Βάση του υπάρχοντος καταστατικού , το οποίο τροποποιήθηκε σύμφωνα με το Ν. 1541 785 και εγκρίθηκε με την απόφαση 63 71987 του Ειρηνοδικείου Σπάρτης , έχει ως περιφέρεια τη γεωγραφική ενότητα η οποία ορίζεται από τα διοικητικά όρια του Νομού Λακωνίας ,εντός του οποίου ευρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις των μελών του .
4. Σκοποί – Δραστηριότητες Βάση του προαναφερθέντος καταστατικού , ο Συνεταιρισμός αποσκοπεί με την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των συνεταίρων στην οικονομική ,κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του , μέσα σε μία κοινή επιχείρηση . Για την επίτευξη των σκοπών του ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει οποιεσδήποτε νόμιμες δραστηριότητες με τις οποίες καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων ,της παραγωγής και προμήθειας γεωργικών εφοδίων ,καθώς και της κατασκευής και προμήθειας των μέσων αγροτικής παραγωγής . Οι δραστηριότητες αυτές ενδεικτικά είναι - Η συγκέντρωση επεξεργασία και πώληση των παραγομένων από τα μέλη του, εσπεριδοειδών. - Η παροχή τεχνικής βοήθειας στα μέλη του . - Η δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων - Η παρέμβαση και λήψη κάθε μέτρου προστασίας των αγροτικών προϊόντων των μελών του και τρίτων - Η παροχή συνεταιριστικής εκπαίδευσης - Κάθε δραστηριότητα για τη βελτίωση της κοινωνικής και πολιτιστικής κατάστασης των μελών του και του βιοτικού τους επιπέδου
5. θεσμικό πλαίσιο Το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται κάθε δραστηριότητα ,είναι ο Ν. 2169 / 93 και οι τροποποιήσεις αυτού , περί Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων οι διατάξεις του Καταστατικού και ο Κανονισμός Λειτουργίας ως Ομάδα Παραγωγών .
6. Όργανα Διοίκησης Ο " ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ " διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο . Η θητεία των οργάνων αυτών είναι τριετής . Ανώτατο όργανο η Γ.Σ. [Γενική Συνέλευση] των μελών.
7. Ο Συνεταιρισμός ως Ο.Π. (Ομάδα Παραγωγών) Ο Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ " ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ ", είναι Ομάδα Παραγωγών αναγνωρισμένη σύμφωνα με τον Καν. 1035 / 72 . Αναγνωρίσθηκε με την 12723 / 04-01-1983 απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής της Διεύθυνσης Γεωργίας Ν. Λακωνίας . Επανακρίθηκε από την επιτροπή αναγνώρισης του Π.Δ. 36 71986 με την απόφαση 8966 / 09-12-1986 , μετά την τροποποίηση του Καταστατικού σύμφωνα με το νόμο Ν. 1541 785 .
8. Στοιχεία μελών Αριθμός μελών ,620 Αριθμός συνεταιριστικών μερίδων 620 Αξία μερίδας 1000 Ε Ευθύνη ανά μερίδα 2000 Ε.
9. Συμμετοχές Ο Συνεταιρισμός δεν συμμετέχει σε άλλες επιχειρήσεις
10. Οικονομικές καταστάσεις Οι οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμοί ) κλείνουν εμπρόθεσμα και ελέγχονται από Ορκωτούς Ελεγκτές . Επισυνάπτονται οι ισολογισμοί των τελευταίων τριών χρήσεων . Τηρούνται επίσης όλα τα βιβλία της Ειδικής Λογιστικής των Ομάδων Παραγωγών τα οποία ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας τουλάχιστον μία φορά το έτος .
Β. ΓΗΠΕΔΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Μέσα από την υλοποίηση δύο επενδυτικών σχεδίων , τις περιόδους 1985-87 και 1988-1990, ο " ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ " δημιούργησε μία σοβαρή υλικοτεχνική υποδομή Σήμερα θέτει στη διάθεση των μελών του ,όλα τα τεχνικά μέσα για τη συγκέντρωση -αποθήκευση - συσκευασία και εμπορία των παραγομένων πορτοκαλιών .
1. Γήπεδα Ιδιόκτητο οικόπεδο συνολικής έκτασης 42 στρεμμάτων , το οποίο αγοράσθηκε το έτος 1982 με ίδιους πόρους .
2. Κτίρια - Βιομηχανοστάσια επιφάνειας 2.000 τ.μ. κατασκευής 1985-87 - Αποθηκευτικοί χώροι επιφάνειας 2.000 τ.μ. κατασκευής 1988-89 - Γραφεία επιφάνειας 100 τ.μ. κατασκευής 1988 .
3. Μηχανολογικός εξοπλισμός Μία πλήρης γραμμή διαλογής - τυποποίησης - συσκευασίας εσπεριδοειδών , δυναμικότητας 120 τόνων το οκτάωρο , Ιταλικής κατασκευής , εγκατασταθείσα το έτος 1987.
4. Λοιπός εξοπλισμός Περιλαμβάνεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός , ο οποίος υποστηρίζει και συμπληρώνει τη γραμμή παραγωγής . Ενδεικτικά αναφέρονται - Είκοσι χιλιάδες πλαστικά κιβώτια για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών . - Δέκα πλατφόρμες μεταφοράς της πρώτης ύλης από τα κτήματα στο εργοστάσιο για λογαριασμό των παραγωγών . - Ηλεκτρονική γεφυροπλάστιγγα. - Περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα . - Μηχανές μικροσυσκευασίας . - Αυτόματη παλετοδετική μηχανή - Παλέτες πολλαπλής χρήσης . - Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός των γραφείων - Δίκτυο μηχανογραφικής υποστήριξης .
5. Έγγειες Βελτιώσεις Μία γεώτρηση πλήρως εξοπλισμένη ( αυτοματισμοί κλπ ) παροχής 40 κ. μ. ύδατος ανά ώρα, για τις ανάγκες της μονάδας .
Γ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η Οργάνωση Παραγωγών " ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ " έχει μία υπηρεσιακή διάρθρωση ικανή να ανταποκριθεί στους νέους προσανατολισμούς και απαιτήσεις που απορρέουν από την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΟΑ στο τομέα των οπωροκηπευτικών. Το απασχολούμενο προσωπικό διακρίνεται σε μόνιμο και έκτακτο .
1. Σύνθεση μόνιμου προσωπικού Η Ο.Π. απασχολεί πέντε ( 5 ) άτομα μόνιμο προσωπικό , με τις ακόλουθες ειδικότητες και αρμοδιότητες . - Ένα πτυχιούχο Γεωπόνο , υπεύθυνο τεχνικής στήριξης και παραγωγής - Ένα πτυχιούχο οικονομολόγο , υπεύθυνο εμπορίας . - Ένα πτυχιούχο οικονομολόγο υπεύθυνο λογιστηρίου . - Ένα πτυχιούχο τεχνικό μηχανοργάνωσης , υπεύθυνο διοικητικής υποστήριξης και - Ένα απόφοιτο μέσης τεχνικής σχολής , υπεύθυνο εργοστασίου .
2. Σύνθεση εποχιακού προσωπικού Για την ομαλή λειτουργία της οργάνωσης , την περίοδο της παραγωγής απασχολείται ένα μεγάλο πλήθος εργατών . - Εκατόν πενήντα ( 150 ) εργάτες στη κοπή του πορτοκαλιού . - Δέκα μεταφορείς , στη μεταφορά των πορτοκαλιών - Εξήντα εργάτες και εργάτριες στη διαλογή - τυποποίηση και συσκευασία - Δύο ζυγιστές . θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το έτος 1993 έχουν μηχανοργανωθεί πλήρως οι εργασίες της συγκέντρωσης της πρώτης ύλης και του λογιστηρίου . Είναι φανερό ότι η σύνθεση του απασχολούμενου προσωπικού , η διάρθρωση του υπηρεσιακού μηχανισμού εξασφαλίζει στην Ομάδα : - Τη δυνατότητα να προσφέρει στα μέλη της , την απαραίτητη τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή καλλιεργητικών τεχνικών οι οποίες σέβονται το περιβάλλον
Δ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Τα μέλη της Ο.Π. " ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ " δραστηριοποιούνται στη καλλιέργεια των εσπεριδοειδών , κυρίως πορτοκαλιών . Η συνολική καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται σε 4. 100 στρέμματα , σύμφωνα με τις δηλώσεις των παραγωγών . Η σύνθεση των καλλιεργούμενων ποικιλιών είναι φτωχή . Επικρατούν οι ομφαλοφόρες ποικιλίες και ιδιαίτερα η Washington Navel. Οι κυριότερες ποικιλίες κατά σειρά χρόνου ωρίμανσης είναι - Ομφαλοφόρες ποικιλίες Navel Newhall Navelina Washington Navel
Κοινό Σπάρτης Salustiana Μικρές εκτάσεις καταλαμβάνουν τα μανταρίνια Clementine , τα Grape-fruit και τα λεμόνια . Στον ακόλουθο πίνακα εμφανίζονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και ο όγκος παραγωγής κατά μέσο όρο (Μ.Ο.)
θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όγκος της παραγωγής σε ομφαλοφόρα υπό κανονικές συνθήκες υπερβαίνει τις 10.000 τον. Οι καιρικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν τα δύο τελευταία χρόνια την περίοδο της ανθοφορίας μείωσαν δραστικά τον όγκο της παραγωγής. Η μέση καλλιεργούμενη έκταση ανά εκμετάλλευση ανέρχεται σε 6 στρέμματα . Το σύνολο των εκμεταλλεύσεων είναι καταγεγραμμένο σε κτηματολόγιο το οποίο τηρείται από την Ομάδα μέσα από το σύστημα μηχανοργάνωσης .
Προβολή Διαφανειών 2η Γενική άποψη του συνεταιρισμού 3η
Η Ομάδα Παραγωγών - Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Εσπεριδοειδών [Α.Σ.Ε.Π.Ε.] Σπάρτης " ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ", είναι συνεταιριστική οργάνωση πρώτου βαθμού . Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και έχει έδρα τη Σπάρτη.
Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το έτος 1982 και η χρονική του διάρκεια είναι απεριόριστη
Βάση του υπάρχοντος καταστατικού , το οποίο τροποποιήθηκε σύμφωνα με το Ν. 1541 785 και εγκρίθηκε με την απόφαση 63 71987 του Ειρηνοδικείου Σπάρτης , έχει ως περιφέρεια τη γεωγραφική ενότητα η οποία ορίζεται από τα διοικητικά όρια του Νομού Λακωνίας ,εντός του οποίου ευρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις των μελών του . 4η 4. Σκοποί – Δραστηριότητες Βάση του προαναφερθέντος καταστατικού, ο Συνεταιρισμός αποσκοπεί με την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των συνεταίρων στην οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του, μέσα σε μία κοινή επιχείρηση . Για την επίτευξη των σκοπών του ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει οποιεσδήποτε νόμιμες δραστηριότητες με τις οποίες καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων , της παραγωγής και προμήθειας γεωργικών εφοδίων ,καθώς και της κατασκευής και προμήθειας των μέσων αγροτικής παραγωγής . Οι δραστηριότητες αυτές ενδεικτικά είναι - Η συγκέντρωση επεξεργασία και πώληση των παραγομένων από τα μέλη του, εσπεριδοειδών. - Η παροχή τεχνικής βοήθειας στα μέλη του . - Η δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων - Η παρέμβαση και λήψη κάθε μέτρου προστασίας των αγροτικών προϊόντων των μελών του και τρίτων - Η παροχή συνεταιριστικής εκπαίδευσης - Κάθε δραστηριότητα για τη βελτίωση της κοινωνικής και πολιτιστικής κατάστασης των μελών του και του βιοτικού τους επιπέδου 10η Πλάστιγγα ζύγισης 11η Γραφεία Ζυγιστηρίου 12η Υπόστεγο παραλαβής πορτοκαλιών από τα τρακτέρ 13η Χώρος παραλαβής των τελάρων και τοποθέτηση στο Αναβατόριο για μεταφορά των πορτοκαλιών στη γραμμή παραγωγής 14η Από το αναβατόριο τα τελάρα πηγαίνουν στον ανατροπέα και τα πορτοκάλια πέφτουν στους κυλίνδρους που περιστρέφονται, όπου γίνεται και η πρώτη διαλογή άχρηστων πορτοκαλιών. 15η Άλλη άποψη των περιστρεφόμενων κυλίνδρων μεταφοράς, όπου γίνεται και η προταξινόμηση ανάλογα με το μέγεθος των πορτοκαλιών. 16η Απολύμανση - Πλυντήριο. Εδώ τα πορτοκάλια πλένονται, απολυμαίνονται και καθαρίζονται επιμελώς. 17η Σφουγκάρια καθαρισμού και τελικού στεγνώματος των πορτοκαλιών 18η Μετά τον καθαρισμό και το στέγνωμα οδηγούνται με τους περιστρεφόμενους κυλίνδρους στην κερωτική μηχανή 19η Φούρνος. Τούνελ στεγνώματος 20η Αυτόματο μηχανικό σύστημα κέρωσης των πορτοκαλιών για την προστασία τους από μικροοργανισμούς, ώστε να διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα 21η Γενική άποψη του συστήματος αυτόματης διαλογής των πορτοκαλιών κατά μέγεθος. 22η Καλιμπραδόροι. Μηχανισμοί αυτόματης διαλογής των πορτοκαλιών κατά μέγεθος. 23η Στα αυλάκια – Οδηγούνται τα πορτοκάλια κατά μέγεθος. 24η Τα χαρτοκιβώτια μεταφέρονται εναέρια στις Γραμμές συσκευασίας. 25η Γραμμές συσκευασίας. Δεξιά –Αριστερά από τις γραμμές κάθονται οι εργάτριες που τοποθετούν τα πορτοκάλια στα χαρτοκιβώτια. 26η 2η Γραμμή συσκευασίας. Με τις μεταφορικές ταινίες τα έτοιμα χαρτοκιβώτια μεταφέρονται στο χώρο αποθήκευσης – φόρτωσης. 27η Αυτόματη γεμιστική μηχανή για συσκευασία πορτοκαλιών σε διχτυωτά τσουβάλια 28η Εσωτερική άποψη του εργοστασίου με την ομάδα εργασίας των μαθητριών του Β1 29η Πίνακας εκπαίδευσης εργατριών για την τοποθέτηση των πορτοκαλιών στα χαρτοκιβώτια, ανάλογα με το μέγεθός τους. 30η Είδη χαρτοκιβωτίων συσκευασίας 31η Είδη χαρτοκιβωτίων συσκευασίας 32η Χαρτοκιβώτια συσκευασίας |
Λειτουργία Μετρητή απο 27/09/2010