Οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τις τροφές μας προέρχονται κυρίως από :

  • Πρωτεϊνες
  • Υδατάνδρακες
  • Λιπαρά
  • Αλκοόλ (συνήθως στα ποτά)
Ο μεγαλύτερος φορέας θερμίδων είναι τα λιπαρά των τροφίμων .

Τα λιπαρά που περιλαμβάνονται στις διάφορες τροφές χωρίζονται σε κατηγορίες , οι οποίες είναι :

  1. Κορεσμένα λιπαρά
  2. Μονοακόρεστα λιπαρά
  3. Πολυακόρεστα λιπαρά
  4. Τρανς λιπαρά

Κάθε γραμμάριο λίπους δίνει ενέργεια ίση με 9 θερμίδες στον οργανισμό μας . Ωστόσο το είδος της ομάδας επηρεάζει τον οργανισμό ως προς τη λειτουργία του.

Το «άμεσο» καύσιμο του οργανισμού : Υδατάνθρακες

Περιλαμβάνονται κυρίως στα δημητριακά, στα ζυμαρικά και σε αρκετά όσπρια. Χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και είναι γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό . Κάθε γραμμάριο υδατάνθρακας έχει ενέργεια ίση με
4 θερμίδες

Η «τροφή» των μυών : Πρωτεΐνες

Είναι υπεύθυνες για την διατήρηση και αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε όλα τα είδη κρέατος , στο γάλα, στα αυγά , στα ψάρια αλλά και στους ξηρούς καρπούς . Σε μικρότερη ποσότητα ή σε ελλιπή σύσταση απαντώνται στα λαχανικά και στα όσπρια.  Κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης έχει ενέργεια ίση με 4 θερμίδες

Αλκοόλ : Πίνοντας θερμίδες

Χωρίς κανένα από τα παραπάνω στοιχεία , η αλκοόλη προέρχεται από τη ζύμωση των υδατανθράκων. Η αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη παράγεται με φυσική επεξεργασία όταν η μαγιά μετατρέπει τη ζάχαρη που περιέχεται σε φρούτα, δημητριακά, ζαχαροκάλαμο, σε αλκοόλ. Το καθαρό αλκοόλ είναι ένα άχρωμο, καθαρό υγρό. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ονομάζεται ζύμωση (περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εδώ : Wikipedia – Ζύμωση ) και παρέχει στον οργανισμό συν τοις άλλοις 5,5 θερμίδες ανά χιλιοστόλιτρο (1 ml)

Γενική προσέγγιση για την έννοια «διατροφική αξία»
Ετικέτες: