Οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τις τροφές μας προέρχονται κυρίως από :
- Πρωτεϊνες
- Υδατάνδρακες
- Λιπαρά
- Αλκοόλ (συνήθως στα ποτά)
Ο μεγαλύτερος φορέας θερμίδων είναι τα λιπαρά των τροφίμων .
Τα λιπαρά που περιλαμβάνονται στις διάφορες τροφές χωρίζονται σε κατηγορίες , οι οποίες είναι :
- Κορεσμένα λιπαρά
- Μονοακόρεστα λιπαρά
- Πολυακόρεστα λιπαρά
- Τρανς λιπαρά
Κάθε γραμμάριο λίπους δίνει ενέργεια ίση με 9 θερμίδες στον οργανισμό μας . Ωστόσο το είδος της ομάδας επηρεάζει τον οργανισμό ως προς τη λειτουργία του.
Το «άμεσο» καύσιμο του οργανισμού : Υδατάνθρακες
Περιλαμβάνονται κυρίως στα δημητριακά, στα ζυμαρικά και σε αρκετά όσπρια. Χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και είναι γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό . Κάθε γραμμάριο υδατάνθρακας έχει ενέργεια ίση με
4 θερμίδες
Η «τροφή» των μυών : Πρωτεΐνες
Είναι υπεύθυνες για την διατήρηση και αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε όλα τα είδη κρέατος , στο γάλα, στα αυγά , στα ψάρια αλλά και στους ξηρούς καρπούς . Σε μικρότερη ποσότητα ή σε ελλιπή σύσταση απαντώνται στα λαχανικά και στα όσπρια. Κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης έχει ενέργεια ίση με 4 θερμίδες
Αλκοόλ : Πίνοντας θερμίδες
Χωρίς κανένα από τα παραπάνω στοιχεία , η αλκοόλη προέρχεται από τη ζύμωση των υδατανθράκων. Η αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη παράγεται με φυσική επεξεργασία όταν η μαγιά μετατρέπει τη ζάχαρη που περιέχεται σε φρούτα, δημητριακά, ζαχαροκάλαμο, σε αλκοόλ. Το καθαρό αλκοόλ είναι ένα άχρωμο, καθαρό υγρό. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ονομάζεται ζύμωση (περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εδώ : Wikipedia – Ζύμωση ) και παρέχει στον οργανισμό συν τοις άλλοις 5,5 θερμίδες ανά χιλιοστόλιτρο (1 ml)