Διαβάζω τις "205 βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων" με σκοπό να μάθω περισσότερα για την ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ομάδας Αγωγής Υγείας που πρόκειται να συστήσουμε στο 28ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Οι συστηματικές περιγραφές βιωματικών ασκήσεων και το θεωρητικο υπόβαθρό τους αποτελούν τα πλεονεκτήματα του βιβλίου.
Το προτείνω σε συναδέλφους που είτε προτίθενται να υλοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα σχολικής δραστηριότητας, είτε επιθυμούν μια εναλλακτική προσέγγιση παρέμβασης στην τάξη όπου απουσιάζουν συνήθως η αυτοεκτίμηση, η εμπιστοσύνη, η δημιουργικότητα, η έκφαση συναισθημάτων, η επικοινωνία και η αποδοχή των μελών.
"Απέναντι στην απώλεια, στις αντιξοότητες και στον πόνο που όλοι αργά ή γρήγορα συναντάμε στη ζωή, πολλές στρατηγικές είναι δυνατές. Είτε αφηνόμαστε στον πόνο και σταδιοδρομούμε ως θύματα, είτε κάνουμε κάτι για να τον ξεπεράσουμε."
Ο Boris Cyrulnik συναντά, σε διαφορετικές κουλτούρες όλου του κόσμου, ανθρώπους πληγωμένους, σωστά σκιάχτρα, αναλύει τη ζωή τους και αφηγείται το πώς κατόρθωσαν να επουλώσουν τα τραύματά τους και να μετατρέψουν την ευθραυστότητά τους σε δύναμη ζωής.
Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Αυτό συνέβηκε στα 1870 την επομένη του Άι-Νικόλα του χειμωνιάτικου. Η ενορία γιόρταζε κι ο προύχοντας Βασίλη Αντρέιτς Μπρεχουνόβ, έμπορος δεύτερης τάξης, δε μπορούσε να λείψει. Έπρεπε να πάει στην εκκλησία γιατί ήτανε επίτροπος κι έπρεπε σπίτι του να δεχτεί και να περιποιηθεί τους συγγενείς και τους φίλους που θα έρχονταν. Όμως όταν πια κι οι τελευταίοι μουσαφιραίοι, έφυγαν, ετοιμάστηκε, χωρίς να χασομερήσει, να ξεκινήσει και να πάει ίσαμε το γειτονικό κτήμα, για ν’ αγοράσει κάποιο δασάκι που από καιρό το παζάρευε με τον κτηματία. Και βιαζόταν να πάει, μην τυχόν οι έμποροι της πολιτείας τον προλάβαιναν κι έχανε μια τόσο συμφερτική αγορά. Ο νεαρός κτηματίας γύρευε για το δασάκι δέκα χιλιάδες, μα ο Βασίλη Αντρέιτς του έδινε μονάχα εφτά. Κι αυτές οι εφτά χιλιάδες δεν αντιπροσώπευαν παρά μόλις το ένα τρίτο της πραγματικής αξίας του. Μπορεί κιόλας να επέμενε ακόμα και να κατέβαζε πιο πολύ την τιμή που πρότεινε στον κτηματία γιατί το δασάκι βρισκόταν στα σύνορα του κι από καιρό είχε κλείσει μια συμφωνία με τους εμπόρους της περιοχής και της επαρχίας, πού σύμφωνα μ’ αυτήν, δεν είχε το δικαίωμα ένας από τους συμβαλλόμενους ν’ ανεβάζει τις τιμές στην περιοχή των άλλων. Όμως την τελευταία στιγμή πληροφορήθηκε πως μια ομάδα δασέμποροι από την πολιτεία σκόπευαν να πάνε να διαπραγματευτούν το δασάκι αυτό και για τούτο αποφάσισε να δει δίχως αναβολή τον κτηματία και να κλείσει οριστική συμφωνία μαζί του. Για τούτου άμα ξεμπέρδεψε με τη γιορτή και με τους μουσαφιραίους, έβγαλε εφτακόσια ρούβλια, σ’ αυτά πρόσθεσε και δυο χιλιάδες τριακόσια της εκκλησίας, ώστε να γίνουν τρεις χιλιάδες, κι αφού τα μέτρησε και τα ξαναμέτρησε προσεχτικά, τα τακτοποίησε στο πορτοφόλι του και ετοιμάστηκε να ξεκινήσει. [...]
Συγγραφέας: Λ. Τολστόι
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 136
Μέγεθος αρχείου: 7,9Mb
http://www.24grammata.com/wp-content/uploads/2011/02/L.-Tolstoy-Afentis-Doulos.pdf
Ιδέες για μια άλλη προσέγγιση στην Κοινωνία της Γνώσης από τον Ken Robinson.