TwitterFacebookRSS email

Ολοκληρωμένη εκμάθηση περιεχομένου και γλώσσας – CLIL

Η Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Περιεχομένου και Γλώσσας – ΟΕΠΓ – ( Content and Language Integrated Learning – CLIL) γίνεται μέσω της διδασκαλίας ενός γνωστικού αντικειμένου με τη χρήση μιας γλώσσας διαφορετικής από αυτήν που χρησιμοποιείται συνήθως. Το γνωστικό αντικείμενο μπορεί να είναι τελείως άσχετο με την εκμάθηση μιας γλώσσας, π.χ. μαθήματα ιστορίας στην αγγλική γλώσσα σε ένα σχολείο της Ισπανίας. Η ΟΕΠΓ έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλους τους τομείς, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως την εκπαίδευση ενηλίκων και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η προσέγγιση αυτή γνωρίζει αυξανόμενη επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι διδάσκοντες που χρησιμοποιούν την ΟΕΠΓ είναι ειδικοί στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και όχι παραδοσιακοί καθηγητές ξένων γλωσσών. Συνήθως, είτε μιλούν άπταιστα τη γλώσσα-στόχο είτε είναι δίγλωσσοι ή φυσικοί ομιλητές. Σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι καθηγητές ξένων γλωσσών συνεργάζονται με άλλα τμήματα για την εφαρμογή της ΟΕΠΓ σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Βασική αρχή της μεθόδου αυτής είναι ότι ο διδασκόμενος αποκτά νέες γνώσεις για το εκάστοτε αντικείμενο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί και μαθαίνει την ξένη γλώσσα. Οι μεθοδολογίες και διδακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται συχνά συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο, καθώς το περιεχόμενό του καθορίζει τις διάφορες δραστηριότητες.

Η πολύπλευρη προσέγγιση ΟΕΠΓ έχει διάφορα πλεονεκτήματα:

προωθεί τη διαπολιτισμική γνώση και κατανόηση
αναπτύσσει τις διαπολιτισμικές επικοινωνιακές δεξιότητες
βελτιώνει τις γλωσσικές γνώσεις και τις δεξιότητες προφορικού λόγου
αναπτύσσει το ενδιαφέρον για την πολυγλωσσία
παρέχει ευκαιρίες για τη μελέτη του γνωστικού αντικειμένου μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις
επιτρέπει στους διδασκόμενους να έχουν μεγαλύτερη επαφή με τη γλώσσα-στόχο
δεν απαιτεί επιπλέον διδακτικές ώρες
συμπληρώνει άλλα μαθήματα αντί να τα ανταγωνίζεται
διευρύνει τις μεθόδους της διδασκαλίας μέσα στην τάξη
δίνει στους διδασκόμενους περισσότερα κίνητρα και αυτοπεποίθηση τόσο για τη γλώσσα όσο και για το γνωστικό αντικείμενο το οποίο διδάσκονται



Η προσέγγιση διδασκαλίας ΟΕΠΓ προωθείται τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πολύ πιθανόν οι τάσεις του εξευρωπαϊσμού και της παγκοσμιοποίησης που κυριαρχούν στις μέρες μας να οδηγήσουν στην υιοθέτηση αυτής της διδακτικής προσέγγισης από εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά το δίκτυο EuroCLIC δημοσιεύει τακτικά ενημερωτικά δελτία και διαθέτει στον ιστότοπό του τράπεζα εκπαιδευτικού υλικού για όποιον ενδιαφέρεται.

2 Σχόλια γιά “Ολοκληρωμένη εκμάθηση περιεχομένου και γλώσσας – CLIL”

  • ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CLIL.
    ΞΕΚΙΝΩ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΙΒΗ (MA) ΠΑΝΩ ΣΤΟ CLIL. ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ? ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ SCHOOL CURRICULUM , ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ? ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ? ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ FRAMEWORK ΓΙΑ ΤΟ CLIL ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ Ή ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣ?
    ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΗ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

  • Αγαπητή Αιμιλία, φοβάμαι οτι η προσέγγιση διδασκαλίας CLIL δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στα Ελληνικά δημόσια σχολεία ή αν έχει εφαρμοστεί από κάποιους καθηγητές -τριες Αγγλικής, αυτό έχει γίνει, εντελώς, σπασμωδικά. Ωστόσο, όμως, γίνονται προσπάθειες στην χώρα μας, για διάδοση και προώθηση της CLIL σε πειραματικό στάδιο, όπως λες κι εσύ. Μπορώ να σε παραπέμψω στον ακόλουθο ιστότοπο, όπου θα βρείς πληροφορίες και μπορείς να έρθεις σε επαφή με τα άτομα που ασχολούνται με την προώθηση της CLIL, συγκεκριμένα την κ. Μπεχλικούδη, σύμβουλο Αγγλικής, της οποίας το email δίνεται στην σελίδα που σε παραπέμπω: http://www.eclilt.net/GR/greece.html

    Επιπλέον, μπορώ να πω οτι στην χώρα μας η προσέγγιση CLIL εφαρμόζεται κυρίως, εξ’ ορισμού, στα IB (International Baccalaureate) Schools, όπως τα παρακάτω:

    American Community Schools of Athens
    Anatolia College
    Campion College
    Costeas Geitonas School
    Doukas School
    Geitonas School
    International School of Athens
    International School of Larissa
    Pinewood – International School of Thessaloniki
    St.Catherine British Embassy School
    St.Lawrence College
    Moraitis School
    Platon Schools

    Ίσως, να σε ενδιέφερε να απευθυνθείς σε κάποια από αυτά και να αντλήσεις υλικό για την ερευνά σου. Όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών για την διδασκαλία της Αγγλικής, που ισχύουν στην χώρα μας, μπορείς να τα δεις εδώ: http://www.pi-schools.gr/lessons/english/
    Όπως, και να ‘χει ελπίζω να βοήθησα λίγο και εύχομαι καλή επιτυχία με την διατριβή σου.

    Με εκτίμηση,

    Ελένη Γιαννούτσου

Αποστολή Σχολίου