ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΞ….ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΦΩΝΑΖΕΙ???!!!!!

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 την 5η και 6η διδακτική ώρα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μια ενημέρωση στους μαθητές της Α’ λυκείου για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από γιατρούς της περιφέρειας Αττικής κ.Καρρά και κ.Σοφιά.Στόχος της ενημέρωσης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση και η γνωριμία των μαθητών με τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως από άτομο σε άτομο με τη σεξουαλική επαφή.

Αρχικά μας γνωστοποίησαν τα νοσήματα αυτά, τα οποία αναλυτικά είναι: ο έρπης των γεννητικών οργάνων , τα κονδυλώματα , η σύφιλη , η βλεννόρροια ή αλλιώς γονόρροια , το AIDS καθώς και η ηπατίτιδα B και C .Κατόπιν μας ενημέρωσαν για τις επιπτώσεις αυτών των νοσημάτων, οι οποίες είναι: η αρρώστια, η μείωση των αναπαραγωγικών ικανοτήτων, οι ψυχολογικές διαταραχές , η κοινωνική απομόνωση , η καρκινογένεση καθώς και ο πόνος ή ο θάνατος.

Στη συνέχεια, μας ενημέρωσαν λεπτομερώς για κάθε νόσημα ξεχωριστά. Στην αρχή μας μίλησαν για τον έρπη των γεννητικών οργάνων. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται σε ιό και αποτελείται από δύο στελέχη: α) τον έρπη που εμφανίζεται στα χείλια και β) το προαναφερόμενο είδος που έχει μορφή ερυθρότητας με φυσαλίδες. Ενώ τέλος, η θεραπεία γι’  αυτόν είναι συμπτωματική (μείωση υποτροπών, καθυστέρηση επανεμφάνιση του) και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να τον αποφύγουμε είναι να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή μας και να πλένουμε, απολυμαίνουμε πολύ καλά τα χέρια μας.

Εν συνεχεία, μας μίλησαν για τα κονδυλώματα τα οποία οφείλονται στον ιό HPV ( μία από τις βασικές αιτίες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).Τα στάδια των κονδυλωμάτων είναι τρία. Πρώτο στάδιο είναι η λανθάνουσα κατάσταση στην οποία δηλαδή δεν εκδηλώνουν συμπτώματα αυτοί που νοσούν, το δεύτερο στάδιο είναι η υποκλινική φάση στην οποία δεν φαίνονται οι βλάβες (τεστ ΠΑΠ) ενώ το τρίτο στάδιο είναι η κλινική νόσος στην οποία οι φορείς εκδηλώνουν τα συμπτώματα. Ενώ τέλος το μόνο που μπορούμε να πράξουμε για να μην νοσήσουμε από αυτά είναι να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή μας, τα κορίτσια ηλικίας 11-26 ετών (που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό) να κάνουν το εμβόλιο που είναι κατά του τραχήλου της μήτρας και  όλες οι γυναίκες να κάνουν το τεστ ΠΑΠ (έγκαιρη διάγνωση) κάθε χρόνο (αφορά γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές).

Έπειτα, μας μίλησαν για την βλεννόρροια ή αλλιώς γονόρροια που οφείλεται σε μικρόβια και της οποίας τα συμπτώματα είναι το ουρηθρικό έκκριμα και η επώδυνη ούρηση.Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να μην την αποκτήσουμε είναι να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή μας, ενώ άμα νοσήσουμε θα πρέπει να πάμε αμέσως στον γιατρό για να πάρουμε την κατάλληλη αντιβίωση.

Ακόμα, μας μίλησαν για την σύφιλη η οποία οφείλεται στο μικρόβιο »ωχρά σπειροχαίτη». Έχει δύο τύπους την επίκτητη η οποία μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και η συγγενής η οποία μεταδίδεται από την μητέρα στο νεογέννητο κατά την διάρκεια της κύησης. Ενώ τέλος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από αυτή είναι να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή μας ενώ αντίθετα άμα νοσήσουμε να πάμε αμέσως στον γιατρό για να μας χορηγήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Επιπρόσθετα, μας ενημέρωσαν για την ηπατίτιδα B, C η οποία οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, με την χρήση συρίγγων (χρήση ναρκωτικών), με το τατουάζ , με το piercing σώματος, με τα ξυραφάκια, με τις οδοντόβουρτσες, με την αιμοκάθαρση καθώς και από την μητέρα στο νεογνό κατά την διάρκεια της κύησης. Ενώ επίσης μεταδίδεται πιο εύκολα με τις συχνές αλλαγές ερωτικών συντρόφων, με τις τυχαίες ερωτικές συνευρέσεις καθώς και με την ερωτική πράξη υπό την επήρεια αλκοόλ. Τα συμπτώματα της πάλι, είναι η κούραση, η ανορεξία, ο ίκτερος, τα σκουρόχρωμα ούρα κ.α. Ενώ τέλος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε είναι να ενημερωνόμαστε συχνά για αυτό το θέμα, να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή μας, να αποφεύγουμε την χρήση κοινών αιχμηρών αντικειμένων (βελόνες, σύριγγες, ξυραφάκια) καθώς και να κάνουμε τα αντίστοιχα εμβόλια ( Ηπατίτιδας B).

Εν κατακλείδι, μας μίλησαν για το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) το οποίο οφείλεται στον ιό HIV και βρίσκεται στο αίμα, στα σπερματικά υγρά ,στα προ σπερματικά υγρά, στα κολπικά υγρά και στο μητρικό γάλα. Αυτό το νόσημα  λοιπόν μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με άτομο που δεν γνωρίζει αν είναι φορέας HIV, με την σεξουαλική επαφή με επαγγελματίες και με την σεξουαλική επαφή με χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Όμως δεν μεταδίδεται με την καθημερινή κοινωνική επαφή, με τη χειραψία , με το αγκάλιασμα, με το απλό φιλί , με την τουαλέτα, με τα ρούχα, σκεπάσματα, με τα πιάτα , μαχαιροπίρουνα, με τις πισίνες , με τη θάλασσα , με τα κουνούπια καθώς και στη δουλειά ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο. Η πορεία πάλι της νόσου αποτελείται από τέσσερα στάδια: α) την πρώτη λοίμωξη, β) την ασυμπτωματική φάση, γ) την συμπτωματική φάση και δ) την φάση ανοσοκαταστολής. Ενώ τέλος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε είναι να ενημερωνόμαστε γι’ αυτό το θέμα όσο μπορούμε (1η Δεκεμβρίου, Ημέρα κατά του AIDS), να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή μας, να αποφεύγουμε την κοινή χρήση προσωπικών ατομικών αντικειμένων καθώς και να χρησιμοποιούμε αποστειρωμένες βελόνες.

Ήταν, λοιπόν, μία εκδήλωση που παρακολουθήθηκε με ενδιαφέρον και δέος από όλους του μαθητές της α’λυκείου οι οποίοι μάλιστα έθεσαν και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις πάνω στο θέμα.

Το συμπέρασμα της ενημέρωσης……ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΑΞΗ (βλ. φυλλάδιο που μας έδωσαν)!!!!

2 thoughts on “ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

  • 25 Ιανουαρίου 2016 at 08:56
    Permalink

    Απ ‘ότι φαίνεται το ΣΕΧ δεν είναι και τόσο αθώο.Υπάρχουν κίνδυνοι και θέλει προσοχή.Δεν νοείται ΣΕΧ το 2016 χωρίς την απαραίτητη προφύλαξη. Δεν είναι υποχρέωση -έννοια μόνο του αγοριού αλλά και του κοριτσιού.

  • 6 Φεβρουαρίου 2016 at 21:21
    Permalink

    Πιστεύω ότι μια αντίστοιχη ενημέρωση θα έπρεπε να γίνει και στις υπόλοιπες τάξεις και όχι μόνο στην Α θεωρώντας ότι όλοι οι υπόλοιποι μαθητές είναι ενημερωμένοι. Θα έπρεπε να είχαν γίνει σωστότεροι χειρισμοί από την διεύθυνση ώστε να γίνει η ίδια παρουσίαση- ενημέρωση και για την Β και Γ λυκείου. Δεν ξέρω εάν είναι δυνατόν αλλά ίσως να πρέπει να το ζητήσουμε και εμείς οι ίδιοι από την διεύθυνση.

Αφήστε μια απάντηση