ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Αρριανός (90-175 μ.Χ.)


 

 

 

 

Έκδοση για μαθητική χρήση: Αρριανός, βιογραφία

 

Πηγή: Βικιπαίδεια

Ο Φλάβιος Αρριανός, από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας ανήκει στο 2ο αι. μ.Χ.. Με φιλοσοφική παιδεία στην Αθήνα και στη Νικόπολη της Ηπείρου (υπήρξε μαθητής του στωικού Επίκτητου), στρατιωτική και πολιτική δράση (διατέλεσε άρχων, ύπατος, ανθύπατος, τοπάρχης Καππαδοκίας), οικείος και φίλος του μεγάλου φιλέλληνα Αδριανού (117-138 μ.Χ.), τιμήθηκε στην Αθήνα ως «υπατικός φιλόσοφος» και πρύτανις της Πανδιονίδος φυλής και απέκτησε τα δικαιώματα του Ρωμαίου πολίτη.

Υπήρξε συγγραφέας πολυγραφότατος. Έγραψε έργα:

α) φιλοσοφικά: Επικτήτου διατριβαί, σε 8 βιβλία, και Εγχειρίδιον, σύνοψη διδασκαλίας του Επίκτητου,

β) ιστορικά: Αλεξάνδρου Ανάβασις, Μετ΄ Αλέξανδρον, Ινδική (σε ιωνική γλώσσα, κατά μίμηση του Ηρόδοτου),

γ) στρατιωτικά: Τέχνη τακτική, Εκταξις κατ’ Αλανών (= διάταξη του ρωμαϊκού στρατού στην εκστρατεία κατά του σκυθικού λαού), Περίπλους Ευξείνου Πόντου,

δ) γεωγραφικά: Βιθυνιακά, Παρθικά. Ο Κυνηγετικός συμπληρώνει τον ομώνυμο του Ξενοφώντα.

 

Ο Αρριανός έμεινε κυρίως διάσημος για το έργο του Αλεξάνδρου Ανάβασις, που στον τίτλο και τη δομή θυμίζει την Ανάβαση του Ξενοφώντα· είναι αφιερωμένο στη μεγαλειώδη εκστρατεία του Αλέξανδρου, από την αρχή έως την ημέρα του θανάτου του, και αποτελεί πανηγυρικό για το στρατηλάτη. Το έργο αποτελείται από εφτά βιβλία και έχει την ακόλουθη δομή:

  • Α’ βιβλίο: Αρχή βασιλείας Μεγάλου Αλεξάνδρου. Καταστροφή της Θήβας. Εκστρατεία στη Μικρά Ασία.Μάχη στον ποταμό Γρανικό (334 π.Χ.).
  • Β’ βιβλίο: Κατάκτηση της Μικράς Ασίας. Μάχη της Ισσού (333 π.Χ.).
  • Γ’ βιβλίο: Κατάκτηση της Αιγύπτου – Ίδρυση Αλεξανδρείας. Κατάκτηση της Μεσοποταμίας. Μάχη στα Γαυγάμηλα (331 π.Χ.).
  • Δ’ βιβλίο: Κατάκτηση της Σογδιανής. Υποταγή της Σκυθίας.
  • Ε’ βιβλίο: Διάβαση Ινδού ποταμού. Αλέξανδρος και Πώρος. Άφιξη στον Υδάσπη ποταμό.
  • Στ’ βιβλίο Σύγκρουση με τους Μαλλούς – Διάβαση της Γεδρωσίας. Παράπλους των ινδικών ακτών από το Νέαρχο.
  • Ζ’ βιβλίο: Βασιλικοί γάμοι. Θάνατος του Ηφαιστίωνα – Πορεία στη Βαβυλώνα. Θάνατος του Αλέξανδρου – Χαρακτηρισμός.

Η Ανάβασις, γραμμένη σε αττικίζουσα διάλεκτο, διακρίνεται για τη σαφήνεια, τη φυσικότητα και την αμεροληψία του συγγραφέα. ο ιστορικός βασίζεται κυρίως σε αφηγήσεις ανθρώπων που πήραν μέρος στην εκστρατεία· ιδιαίτερα, χρησιμοποιεί το έργο του στρατηγού Πτολεμαίου και του αρχιτέκτονα Αριστόβουλου, που συνόδευσαν τον Αλέξανδρο.

Η προσφορά του Αρριανού στην ιστορία είναι ότι, στους μεταγενέστερους χρόνους και ενώ το πρόσωπο του Μ. Αλεξάνδρου είχε καλυφθεί με τον πέπλο του θρύλου και της ανεκδοτολογίας, διέσωσε την προσωπικότητά του από τον απόηχο του μύθου και συνέβαλε ουσιαστικά στην αποκατάσταση της μορφής του και την αποτίμηση της δράσης του.

 

Το έργο του Αρριανού μπορείς να το βρεις στη Βικιπαίδεια

 

Πηγή: Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Α', Β' Γ' Γυμνασίου, Αναστάσιος Στέφος, Εμμανουήλ Στεργιούλης, Γεωργία Χαριτίδου, ΟΕΔΒ, Αθήνα, εκδ. Β, 2007 δεσμός