Αρχαία ελληνική μυθολογία

Κύκλος του Ηρακλή

ΚΥΚΝΟΣ

Μονομαχία Ηρακλή - Κύκνου. Αττικός μελανόμορφος αμφορέας του Ζωγράφου του Witt, περίπου 560-550 π.Χ.



 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Η παράδοση διασώζει ιστορίες για δύο Κύκνους, και οι δυο παιδιά του Άρη και της Πελοπίας, μιας κόρης του Πελία, ο ένας, της Πυρήνης ο δεύτερος. Και οι δυο ήρθαν στα χέρια με τον Ηρακλή σε διαφορετικούς τόπους ο καθένας.

Για τον πρώτο Κύκνο, τον γιο της Πελοπίας, παραδίδονται τα εξής: Πηγαίνοντας κάποτε ο Ηρακλής και ο Ιόλαος στον Κήυκα, τον βασιλιά της Τραχίνας, συνάντησε στο τέμενος του Παγασαίου Απόλλωνος τον Κύκνο με τον πατέρα του Άρη. Ο Κύκνος ήταν σύζυγος της κόρης του Κήυκα, άνθρωπος βίαιος και αιμοβόρος, ληστής που έκοβε τα κεφάλια όσων περνούσαν από εκεί, κυρίως προσκυνητών, επειδή ήθελε να χτίσει με τα κρανία ναό στον πατέρα του ή επειδή με τα κλοπιμαία προσέφερε θυσίες στον πατέρα του. Φυσικά, αυτό εξόργισε τον Απόλλωνα που προκάλεσε μονομαχία ανάμεσα στον Κύκνο και τον Ηρακλή. Εκείνος μονομάχησε εναντίον του και εναντίον του πατέρα του που έσπευσε να βοηθήσει τον γιο του. Η Αθηνά προσπάθησε να κάνει τον Άρη να σκεφτεί λογικά και να αποτρέψει τη μονομαχία υπακούοντας στις επιταγές της Μοίρας που ήθελε τον Κύκνο να σκοτώνεται από τον Ηρακλή, ενώ τον ήρωα δεν μπορούσε να τον σκοτώσει κανένας. Ο θεός ρίχτηκε στη μάχη αλλά για μια ακόμη φορά η Αθηνά έκανε το δόρυ του να παρεκκλίνει, ο Ηρακλής εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του θεού στην άμυνα και τον πλήγωσε στον μηρό. Ο Άρης έφυγε ντροπιασμένος για τον Όλυμπο, όπως ντροπιασμένος είχε φύγει μετά από τον τραυματισμό του από τον Διομήδη (Ιλ., Ε 844-898) ή για τη Θράκη, όταν τον έπιασε ο Ήφαιστος με την Αφροδίτη (Οδ., Θ 266-366). Εξάλλου, ήταν η δεύτερη φορά που ο Ηρακλής τον πλήγωνε, η πρώτη ήταν στην Πύλο, όταν μάλιστα του αφαίρεσε και τον οπλισμό.[1] Τελικά, ο Ηρακλής σκότωσε τον Κύκνο, ο Κήυκας και οι περίοικοι τον έθαψαν, αλλά ο τάφος του παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού Άναυρου, που εκβάλλει στον Παγασητικό Κόλπο. Άλλοι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Κύκνος σκοτώθηκε από τον Ηρακλή και ο Άρης μονομάχησε μαζί του για να εκδικηθεί τον θάνατο του γιου του παρά τις παραινέσεις της Αθηνάς. Η προστασία που πρόσφερε η Αθηνά στον Ηρακλή έσωσε τον ήρωα από χτύπημα του θεού και του έδωσε την ευκαιρία να τραυματίσει τον θεό που αποχώρησε από το πεδίο της μάχης. Επίσης, αλλάζει και ο τόπος της μονομαχίας, είναι ο Πηνειός (Παυσανίας) ή ο Ίτωνος στους πρόποδες του Πηλίου [2] και τις Παγασές (Απολλόδωρος) ή τον Εχέδωρο ποταμό της Μακεδονίας στον δρόμο προς τη χώρα των Εσπερίδων. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μνημονεύεται θεϊκή παρέμβαση. Φυσικά, δεν λείπει και ο συνδυασμός των δύο εκδοχών σύμφωνα με τον οποίο ο Ηρακλής αντιμετώπισε πατέρα και γιο, τον Άρη και τον Κύκνο, και υποχώρησε μη μπορώντας να τους νικήσει. Όταν κάποια στιγμή βρήκε τον Κύκνο μόνο του, τον σκότωσε χωρίς καμία θεϊκή παρέμβαση.

Η αναμέτρηση Ηρακλή-Κύκνου απετέλεσε ένα από τα προσφιλέστερα θέματα της αρχαϊκής τέχνης, ενώ από τον μύθο του αγώνα δημιουργήθηκε η παράδοση της ψευδοησιόδειας «Ασπίδας του Ηρακλήδεσμός». Σύμφωνα με αυτήν, ο Κύκνος ήταν γιος του Άρη και της Πελοπίας, μιας κόρης του Πελία. Αιμοβόρος και βίαιος, λήστευε τους ταξιδιώτες που έπιανε και στη συνέχεια τους σκότωνε. Επειδή δρούσε κοντά στο μαντείο των Δελφών και ενοχλούσε τους προσκυνητές, ο Απόλλωνας παρακίνησε εναντίον του τον Ηρακλή. Μετά τον θάνατο του Κύκνου, ο Άρης προσπάθησε να εκδικηθεί, αλλά η Αθηνά έκανε το ακόντιό του να αστοχήσει, δίνοντας την ευκαιρία στον Ηρακλή να τραυματίσει τον Άρη στο μηρό και αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στον Όλυμπο. [Εικ. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20]


Σχετικά λήμματα

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣδεσμός, ΑΡΗΣδεσμός, ΑΝΑΥΡΟΣ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ΕΧΕΔΩΡΟΣ, ΙΟΛΑΟΣ, ΚΗΥΚΑΣ, ΠΗΝΕΙΟΣ, ΠΥΡΗΝΗ

 




1. Βλ. και Άρης και Ηρακλής.

2. Η θεσσαλική πόλη «Ίτωνος» ιδρύθηκε από τον Δευκαλίωνα, γιο του Προμηθέα, και θεωρούνταν η τρίτη αρχαιότερη πόλη των Ελλήνων. Το όνομά της συναντάται στις αρχαίες φιλολογικές πηγές ως (η) Ίτων ή Ίτωνος, ενώ η θέση της δεν έχει εντοπισθεί.