Αρχαία ελληνική μυθολογία

Μειξογενείς θνητές οντότητες – Τέρατα – Αυτόματα

ΕΥΡΥΤΙΩΝΑΣ (Κένταυρος)

 

2

Με το όνομα Ευρυτίωνας σώζονται δύο Κένταυροι, γιοι ή απόγονοι του Ιξίονα και της Νεφέλης από τον γιο τους Κένταυρο. Και οι δυο εμπλέκονται σε ιστορίες γάμων, της Ιπποδάμειας και της Μησιμάχης ή Δηιάνειρας ή Ιππολύτης. Σύμφωνα με τον Όμηρο το όνομα του πρώτου Κένταυρου είναι Ευρυτίωνας (Οδ., φ 295), σύμφωνα με άλλους, όπως ο Βακχυλίδης και ο Οβίδιος, είναι Εύρυτος, του δεύτερου Ευρυτίωνας· άλλοι, όπως ο Παυσανίας τους συγχέουν.

Ευρυτίωνας

Ο Ευρυτίωνας, μετά τη μάχη Κενταύρων και Λαπιθών, εγκαταστάθηκε στη Φολόη της Πελοποννήσου. Αυτόν διάλεξε για γαμπρό της κόρης του Μνησιμάχης ο Δεξαμενός, βασιλιάς της Ωλένου, πόλης της Αχαΐας. Ο Ηρακλής έφτασε στην πόλη, όπου κατευθύνθηκε μετά τον άθλο του καθαρισμού των στάβλων του Αυγεία, την ώρα που ο Δεξαμενός ετοίμαζε τα αρραβωνιάσματα. Η κόρη ζήτησε τη βοήθεια του Ηρακλή κι εκείνος την πρόσφερε· σκότωσε τον Ευρυτίωνα, την ώρα που ο διφυής γαμπρός ήρθε να πάρει τη νύφη. [Εικ. 1]

Ο Υγίνος παραδίδει με άλλες λεπτομέρειες τον μύθο (33). Όταν ο Ηρακλής είχε έρθει στην αυλή του βασιλιά Δεξαμενού, βίασε την κόρη του Δηιάνειρα με την υπόσχεση ενός γάμου. Μετά την αναχώρησή του ο Ευρυτίωνας θέλησε εκείνος να νυμφευθεί την κόρη του βασιλιά, και επειδή εκείνος φοβήθηκε τη βία του Κένταυρου, του την υποσχέθηκε. Την καθορισμένη ημέρα ο Ευρυτίωνας ήρθε με τα αδέρφια του για τον γάμο, όμως ο Ηρακλής παρενέβη, σκότωσε τον επίδοξο γαμπρό και οδήγησε την κόρη στο σπίτι του.

Αλλά και ο Διόδωρος Σικελιώτης παραδίδει μιαν άλλην εκδοχή (4.33.1). Ο Ευρυτίωνας παρευρισκόταν ως προσκεκλημένος στον γάμο της κόρης του Δεξαμενού Ιππολύτης με τον Αζάνα, στην οποία όμως άρχισε να φέρεται προσβλητικά. Τότε παρενέβη ο Ηρακλήςδεσμός και τον σκότωσε.


Σχετικά λήμματα

ΗΡΑΚΛΗΣ, ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ