Skip navigation

Ενεργοποίηση συστήματος συναγερμού

Στόχοι

Ο μαθητής/μαθήτρια να μπορεί να:

  • Περιγράφει τον τρόπο σύνδεσης της κεντρικής μονάδας στο ηλεκτρικό δίκτυο.
  • Εξηγεί τους λόγους χρήσης επαναφορτιζόμενων μπαταριών σε κεντρικές μονάδες και εξωτερικές σειρήνες.
  • Περιγράφει τις διαδικασίες ελέγχου και συντήρησης ενός συστήματος συναγερμού.
  • Συνδέει τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας.
  • Τερματίζει τις κενές ζώνες.
  • Ελέγχει οπτικά όλες τις συνδέσεις.
  • Συνδέει παροχή 230V AC.
  • Συνδέει την μπαταρία της κεντρικής μονάδας.
  • Συνδέει την μπαταρία της εξωτερικής σειρήνας.
  • Οπλίζει/αφοπλίζει το σύστημα.

Σύνδεση κεντρικής μονάδας στο ηλεκτρικό δίκτυο

Η ισχύς του Μ/Σ (σε VA) και η χωρητικότητα της μπαταρίας (σε Ah) καθορίζονται από το ηλεκτρικό φορτίο της εγκατάστασης.

Ο μετασχηματιστής είναι συνήθως 15-17V/2A, τοποθετείται μέσα στο κουτί της κεντρικής μονάδας και συνδέεται σε ξεχωριστές κλέμες πάνω στην πλακέτα.

Για την παροχή ρεύματος χρησιμοποιούμε συνήθως καλώδιο 3 x 1mm2 ή μεγαλύτερης διατομής. Συνδέουμε τη γείωση με το μεταλλικό κουτί, αλλά και στην πλακέτα της κεντρικής μονάδας. Αν υπάρχει ασφάλεια πριν το μετασχηματιστή, τότε συνδέεται σε αυτήν η φάση (Line) της παροχής. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ πρίζα, αλλά η σύνδεση γίνεται σε κάποιο κουτί διακλάδωσης. Η καλύτερη λύση (για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) είναι η ύπαρξη ξεχωριστής γραμμής από τον ηλεκτρικό πίνακα, με ξεχωριστή ασφάλεια 10Α ή μεγαλύτερη, ανάλογα με το μέγεθος της κεντρικής μονάδας.

Η μπαταρία μολύβδου 12V είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζει τη λειτουργία της κεντρικής μονάδας, ακόμα κι όταν διακόπτεται η παροχή ρεύματος. Η αυτονομία που μας παρέχει μια μπαταρία 7Ah, εξαρτάται από τα φορτία που τροφοδοτεί η κεντρική μονάδα, όπως είναι τα PIR, τα πληκτρολόγια κλπ, που χρειάζονται ρεύμα για τη λειτουργία τους. Η μπαταρία τοποθετείται μέσα στο κουτί της κεντρικής μονάδας και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην πολικότητα σύνδεσης.

Η μπαταρία της κεντρικής μονάδας είναι επαναφορτιζόμενη μολύβδου (Pb) με τάση 12V/7Ah. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες έχουν συγκεκριμένο όριο ζωής, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πότε πρέπει να αντικατασταθούν. Υπό κανονικές συνθήκες (όχι συχνές διακοπές ρεύματος) η μπαταρία της κεντρικής μονάδας πρέπει να αντικαθίσταται προληπτικά κάθε δύο χρόνια (μαζί με την μπαταρία της εξωτερικής σειρήνας). Η κεντρική μονάδα ελέγχει την κατάσταση της μπαταρίας και μας ειδοποιεί μέσω του πληκτρολογίου σε περίπτωση προβλήματος (trouble).

Όπλιση-αφόπλιση συστήματος

Η κεντρική μονάδα μπορεί να βρίσκεται σε δύο καταστάσεις λειτουργίας:

  • Όταν η κεντρική μονάδα βρίσκεται σε ηρεμία ή αλλιώς μη οπλισμένη, η διέγερση των ανιχνευτών δεν προκαλεί ενεργοποίηση των σειρήνων και των λοιπών μέσων ειδοποίησης (με εξαίρεση τις 24ωρες ζώνες).
  • Όταν η κεντρική μονάδα είναι οπλισμένη, η διέγερση των ανιχνευτών προκαλεί ενεργοποίηση των σειρήνων και των λοιπών μέσων.

Ένα σύστημα συναγερμού μπορεί να είναι οπλισμένο όταν απουσιάζουν οι άνθρωποι από το χώρο επιτήρησης ή όταν είναι παρόντες (μερική ή περιμετρική όπλιση Stay ή Home). Η όπλιση ή η αφόπλιση του συστήματος συναγερμού γίνεται από τον χρήστη, με τη βοήθεια ενός τετραψήφιου ή σπανίως εξαψήφιου κωδικού αριθμού που πληκτρολογεί στο πληκτρολόγιο. Επειδή οι χρήστες μπορεί να είναι περισσότεροι του ενός, οι σύγχρονες κεντρικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να δέχονται από πολλούς κωδικούς χρηστών για την όπλιση – αφόπλιση του συστήματος. Ένας από όλους τους κωδικούς έχει αυξημένες δυνατότητες και ονομάζεται κωδικός master, ενώ η άλλοι ονομάζονται κωδικοί user. Σε ειδικές περιπτώσεις η όπλιση και η αφόπλιση του συστήματος συναγερμού μπορεί να γίνεται και με άλλα μέσα, όπως τηλεχειριστήριο, κινητό τηλέφωνο, κτλ.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές καταστάσεις όπλισης ενός συστήματος:

  1. Ολική όπλιση: Με αυτή την όπλιση θα οπλίσουν όλες οι ζώνες του επιλεγμένου υποσυστήματος. Το σύστημα θα μας δώσει χρονικό περιθώριο ίσο με τον προγραμματισμένο χρόνο καθυστέρησης εξόδου, προκειμένου να κλείσουμε την πόρτα. Αν περάσει αυτός ο χρόνος και δεν έχουμε κλείσει την πόρτα, τότε θα σημάνει συναγερμός.
  2. Sleep όπλιση: Παρόμοια με την Stay όπλιση, η Sleep όπλιση επιτρέπει στον χρήστη να είναι μέσα στην προστατευμένη περιοχή, με μεγαλύτερο επίπεδο προστασίας. Για παράδειγμα, σε ένα σπίτι με δύο επίπεδα, η περιμετρική προστατεύεται με την Stay όπλιση. Με την Sleep όπλιση, μαζί με την περιμετρική θα λειτουργούν και οι ανιχνευτές κίνησης στον πρώτο όροφο, επιτρέποντας μας να κινούμαστε στον δεύτερο όροφο που είναι οι κρεβατοκάμαρες. Sleep ζώνες είναι οι ζώνες που παρακάπτονται σε Sleep όπλιση. Για παράδειγμα, όταν πάτε για ύπνο το βράδυ, όλες οι ζώνες είναι οπλισμένες, εκτός από τους ανιχνευτές στις κρεβατοκάμαρες.
  3. Stay όπλιση: Με αυτή την όπλιση μπορούμε να έχουμε οπλισμένες όλες τις περιμετρικές ζώνες και να είμαστε στον προστατευόμενο χώρο. Stay ζώνες είναι οι ζώνες που παρακάμπτονται σε Stay όπλιση. Γα παράδειγμα, αν είστε μέσα στο σπίτι σας το βράδυ, μπορείτε να οπλίσετε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες, χωρίς να οπλίσετε τους ανιχνευτές κίνησης, έτσι ώστε να μπορείτε να κινείστε ελεύθερα μέσα σε αυτό.

Πως κάνουμε ολική όπλιση στα συστήματα Paradox;

  1. Κλείνουμε όλες τις ζώνες του υποσυστήματος.
  2. Πιέζουμε [ARM] + [ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ].

Πως κάνουμε Stay όπλιση στα συστήματα Paradox;

  1. Κλείνουμε όλες τις ζώνες του υποσυστήματος. (Εκτός τις Stay ζώνες).
  2. Πιέζουμε το πλήκτρο [STAY].
  3. Εισάγουμε τον [ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ].

Πως κάνουμε Sleep όπλιση στα συστήματα Paradox;

  1. Κλείνουμε όλες τις ζώνες του υποσυστήματος. (Εκτός τις Sleep ζώνες).
  2. Πιέζουμε το πλήκτρο [SLEEP].
  3. Εισάγουμε τον [ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ].

Για να αφοπλίσουμε ένα σύστημα Paradox ή για την απενεργοποίηση ενός συμβάντος συναγερμού, πιέζουμε το πλήκτρο [OFF] και στην συνέχεια τον [ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ]. Το σημείο πρόσβασης, όπως η πόρτα εισόδου, θα έχει προγραμματιστεί να ακολουθεί κάποιον χρόνο καθυστέρησης εισόδου. Όταν ένα σημείο εισόδου ανοίξει, το πληκτρολόγιο θα κάνει έναν ήχο μέχρι να αφοπλίσουμε το σύστημα. Το σύστημα δεν θα δημιουργήσει κάποιο συναγερμό μέχρι την λήξη του χρόνου εισόδου. Οποιοσδήποτε χρήστης που ορίζει το συγκεκριμένο υποσύστημα μπορεί να αφοπλίσει το υποσύστημα, εκτός από τους χρήστες που έχουν ενεργοποιημένη την επιλογή “όπλιση μόνο” ή την επιλογή “ενεργοποίηση PGM”.

Εργαστηριακή άσκηση

  1. Να υπολογίσετε (κατά προσέγγιση) το συνολικό ρεύμα που απορροφά το σύστημα συναγερμού (πλακέτα κεντρικής μονάδας, πληκτρολόγιο, εξωτερική σειρήνα και 3 PIR) σε κατάσταση ηρεμίας.
  2. Αν η μπαταρία της κεντρικής μονάδας είναι 12V/7Ah, να υπολογίσετε (κατά προσέγγιση) πόσο χρόνο μπορεί αυτή η μπαταρία να τροφοδοτήσει  το σύστημα, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  3. Να ελέγξετε οπτικά όλες τις συνδέσεις μέσα στην κεντρική μονάδα. Αν είναι όλες εντάξει, να συνδέσετε την κεντρική μονάδα με το ηλεκτρικό δίκτυο (μέσω του Μ/Σ τροφοδοσίας).
  4. Να συνδέσετε τις μπαταρίες της κεντρικής μονάδας και της εξωτερικής σειρήνας.
  5. Να οπλίσετε και να αφοπλίσετε το σύστημα συναγερμού μέσω του πληκτρολογίου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς master του συστήματος.

(c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ84

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0