Skip navigation

Συστήματα διαχείρισης ενέργειας μεγάλων κτιρίων

Στόχοι

Ο μαθητής/μαθήτρια να μπορεί να:

  • Εξηγεί την αναγκαιότητα του BMS.
  • Κατονομάζει τα βασικά τμήματα από τα οποία αποτελείται το σύστημα. 
  • Περιγράφει τη λειτουργία των τμημάτων του συστήματος.
  • Εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του BMS.
  • Αναφέρει τον τρόπο χειρισμού και ελέγχου του συστήματος.

B.M.S (Building Management System)

Το BMS (Building Management Systems) είναι ένα σύστημα ελέγχου που εγκαθίσταται σε κτίρια, για να εποπτεύει και να ελέγχει όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα ενός κτιρίου: Τέτοια συστήματα είναι:

  • Ψύξη
  • Θέρμανση
  • Εξαερισμός
  • Φωτισμός
  • Συστήματα Ενέργειας

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι με την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος, είναι ξεκάθαροι και προκαθορισμένοι:

  • η βέλτιστη λειτουργία των εγκαταστάσεων
  • η μείωση της σπατάλης ενέργειας
  • η δημιουργία ιδανικών συνθηκών διαβίωσης
  • οι ευεργετικές συνέπειες στο περιβάλλον
  • η μείωση του κόστους λειτουργίας του κτιρίου

Από τι αποτελείται όμως ένα τέτοιο σύστημα; Σε γενικές γραμμές δεν διαφέρει από τα συστήματα που αναλύσαμε έως τώρα. Διαθέτει μια κεντρική μονάδα ελέγχου που σε αυτή είναι διασυνδεδεμένα όλα τα αισθητήρια που είναι τοποθετημένα στο κτίριο. Μέσω αυτών των αισθητηρίων, μας παρέχονται πληροφορίες και βάση του προγράμματος και των παραμέτρων που έχουμε προκαθορίσει, δίνονται οι ανάλογες εντολές και έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Κωδικοποιώντας την παραπάνω περιγραφή, μπορούμε να πούμε ότι τα συστήματα διαχείρισης κτιρίων, περιλαμβάνουν συστήματα ελέγχου βασισμένα στην τεχνολογία των μικροεπεξεργαστών για έλεγχο κτιριακών εγκαταστάσεων. Μέσω των επεξεργαστών αυτών γίνεται έλεγχος και διαχείριση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Τέλος, όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της διαχείρισης εμφανίζονται σε μία κεντρική απεικόνιση σε Η/Υ, που διαθέτει εξειδικευμένα προγράμματα οπτικοποίησης, συμβατά με το εγκατεστημένο σύστημα. Το BMS αποτελείται από Software και Hardware και χρησιμοποιεί ανοιχτά πρωτόκολλα, όπως BACnet, Lon, Modbus.

Το BMS συνήθως χρησιμοποιείται σε μεγάλα κτίρια. Άλλωστε, η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος σε μία μονοκατοικία θα ήταν περιττή, μια και η κατανάλωση ηλεκτρικού, καυσίμου, κλπ, είναι σχετικά μικρή και ελεγχόμενη. Για τον λόγο αυτό, συστήματα διαχείρισης κτιρίων συναντάμε σε χώρους, όπως:

  • Ξενοδοχεία
  • Κτίρια Γραφείων
  • Νοσοκομεία
  • Εκθεσιακοί Χώροι, Δημόσια Κτίρια
  • Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Συγκροτήματα κατοικιών

Η βασική λειτουργία τους είναι να ελέγχουν ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία, όπως Συστήματα Θέρμανσης/Ψύξης/Αερισμού (Λέβητες, Ψύκτες – Αντλίες θερμότητας, Κυκλοφορητές, Κλιματιστικές Μονάδες, Ανεμιστήρες, Αντλιοστάσια, Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, Εσωτερικό/Εξωτερικό Φωτισμό). Επιπροσθέτως, το σύστημα είναι υπεύθυνο να διαχειρίζεται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο εσωτερικό του κτιρίου, το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και την υγρασία ενός κτιρίου. Τα περισσότερα BMS συστήματα ελέγχουν την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης, διαχειρίζονται τα συστήματα που διανέμουν τον αέρα παντού μέσα στο κτίριο και τοπικά ελέγχουν τη μείξη θερμού και ψυχρού αέρα για να επιτύχουν την κατάλληλη θερμοκρασία κάθε χώρου. Επίσης, ελέγχουν τη στάθμη ανθρώπινης παραγωγής CO2, αναμειγνύοντας εξωτερικό καθαρό αέρα με τον εσωτερικό του κτιρίου και ανεβάζοντας τη στάθμη του CO2 χωρίς να υπάρχουν σοβαρές απώλειες θέρμανσης/ψύξης.

Όλοι οι έλεγχοι και οι χειρισμοί που αναφέραμε, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συμβολή των αισθητήρων που είναι τοποθετημένοι σε όλο το κτίριο. Οι Η/Μ εγκαταστάσεις ενός συγκροτήματος που ελέγχονται κεντρικά από εξελιγμένο σύστημα ελέγχου (BMS), εξυπηρετούν μεταξύ άλλων τις εξής ανάγκες και σκοπούς:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας με μεθόδους όπως η χρήση χρονοπρογραμμάτων και η κατά συνθήκη λειτουργία ή η περιοδική απενεργοποίηση των ενεργοβόρων τμημάτων της εγκατάστασης.
  • Κεντρική διαχείριση (management) και πλήρης εποπτεία (monitoring) της συνολικής εγκατάστασης από την οθόνη ενός και μόνο υπολογιστή.
  • Έγκαιρη διάγνωση ή και πρόγνωση βλαβών και φθορών του εξοπλισμού της εγκατάστασης.
  • Αυξημένη ευελιξία σε μια ενδεχόμενη επέκταση ή διαφοροποίηση της εγκατάστασης, αναφορικά με τον χρόνο, αλλά και το κόστος διεκπεραίωσης.
  • Αυτοματοποίηση των διαφόρων λειτουργιών και διεργασιών. Έτσι, μειώνεται η ανάγκη ενασχόλησης ή επέμβασης στο σύστημα από την πλευρά των χρηστών του κτιρίου.

Τα μέρη τα οποία αποτελείται ένα σύστημα BMS είναι:

  • αισθητήρες BMS
  • όργανα αυτοματισμού
  • Ελεγκτές
  • Κεντρικός Σταθμός Παρακολούθησης

Αισθητήρες BMS

Οι αισθητήρες και τα όργανα αυτοματισμού αποτελούν τα μάτια και τ' αυτιά του συστήματος. Είναι τοποθετημένα μετά από μελέτη σε σημεία του κτιρίου, ώστε να μας δίνουν πληροφορίες σχετικές με τον έλεγχο που σκοπεύουμε να ασκήσουμε. Σε αυτά υπάγονται:

  • παντός είδους θερμοστάτες
  • μετρητές υγρασίας
  • μετρητές διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
  • μετρητές φωτεινότητας
  • γενικά όλα αυτά τα εξαρτήματα που μας δίνουν μια πλήρη εικόνα για την ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου.

Είναι προφανές ότι οι αισθητήρες αυτοί ελέγχουν την κατάσταση των συνθηκών που επικρατούν στο κτίριο και δίνουν εντολή στον ελεγκτή του συστήματος να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες βελτιστοποίησης των συνθηκών.

Παραδείγματα

Ένας αισθητήρας θερμοκρασίας χώρου είναι υπεύθυνος να ελέγχει τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο είναι εγκατεστημένος και να δίνει εντολή, μέσω ηλεκτρικού σήματος, στον ελεγκτή να ξεκινήσει ή να σταματήσει το σύστημα θέρμανσης του κτιρίου.

Επίσης, σημαντική εφαρμογή βρίσκει το σύστημα στην περίπτωση διαχείρισης του φωτισμού σε ένα μεγάλο κτίριο. Οι ηλιόλουστες μέρες απαιτούν μικρότερη στάθμη φωτισμού, σε σχέση με αυτές που έχουν συννεφιά. Όπως και στον έλεγχο της σταδιακής αύξησης της στάθμης φωτισμού, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπροσθέτως, μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας ένας μεγάλος αριθμός γραφείων δεν φιλοξενεί εργαζόμενους και ο φωτισμός τους είναι περιττός.

Ο φωτισμός του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου, καθώς και των φωτεινών επιγραφών του, είναι ένα πεδίο που διαχειρίζεται το σύστημα BMS. Με τη βοήθεια αισθητήρων φωτός (φωτοαντιστάσεις, κλπ) μπορούμε να έχουμε αυτόματο φωτισμό σε καθημερινή βάση, τη στιγμή της δύσης του ηλίου, χωρίς να μας προβληματίζουν οι διακυμάνσεις της διάρκειας της ημέρας, λόγω της αλλαγής της εποχής.

Με την τοποθέτηση αισθητήρων στάθμης υγρών σε κάποιους υπόγειους χώρους που πιθανόν να παρουσιάζουν συγκέντρωση υδάτων και μέσω του συστήματος BMS, έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε άμεσα την ύπαρξη νερού και μέσω του ελεγκτή να δοθεί σήμα στις αντλίες να ξεκινήσουν την απάντληση.

Ο έλεγχος της στάθμης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που παράγεται από την αναπνοή των εργαζομένων και επισκεπτών, καθώς και η τακτική ανανέωση του χώρου με φρέσκο αέρα, αποτελεί βασική λειτουργία του συστήματος. Λόγω του ότι τέτοιου είδους κτίρια δεν διαθέτουν ανοιγόμενα παράθυρα, το εγκατεστημένο σύστημα είναι υπεύθυνο να κρατά το απαιτούμενο οξυγόνο σε κατάλληλη στάθμη και το διοξείδιο του άνθρακα σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας.

Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι εκατοντάδες, μια και συνεχώς δημιουργούνται νέες απαιτήσεις από την πλευρά των πελατών και ανακαλύπτονται νέες τεχνολογίες για την εξυπηρέτησή τους.

Όργανα αυτοματισμού

Όσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι αισθητήρες σε ένα σύστημα BMS, τόσο αντίστοιχα σημαντική είναι η ύπαρξη των οργάνων-συσκευών αυτοματισμού. Στην ουσία οι αισθητήρες παρακολουθούν τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα κτίριο, ο ελεγκτής τις αξιολογεί και τα όργανα αυτοματισμού εκτελούν την εντολή ώστε να υπάρχει διαχείριση και βελτιστοποίηση των συνθηκών. Με λίγα λόγια, αναφερόμαστε σε όργανα εκτέλεσης εργασιών. Αντλίες υδάτων, ηλεκτρικά ρελέ, PLC, αντλίες καυσίμων, ηλεκτροκινητήρες, καυστήρες και ένας μεγάλος αριθμός από τέτοιου είδους συσκευές, υπάγονται στον όρο που εμείς αναφέρουμε ως “όργανα αυτοματισμού”.

Παραδείγματα

Ο αισθητήρας μέτρησης ανέμου δίνει πληροφορίες στον ελεγκτή του συστήματος και εκείνος δίνει εντολή στον ηλεκτροκινητήρα να μαζέψει τις τέντες ενός κτιρίου, για να αποφευχθεί η καταστροφή τους.

Ένας άλλος αισθητήρας τοποθετημένος σε αντίστοιχη θέση εκτός του κτιρίου, ενημερώνει τον ελεγκτή για την ύπαρξη ηλιοφάνειας και την αναγκαιότητα σκίασης. Ο ελεγκτής δίνει εντολή στον ηλεκτροκινητήρα να κατεβάσει τις τέντες, ώστε να σκιαστεί το κτίριο. Είναι αυτονόητο, ότι για τις παραπάνω δύο λειτουργίες υπάρχει πρόβλεψη μη ταυτόχρονης λειτουργίας, αλλιώς μια ηλιόλουστη μέρα με πολύ δυνατό αέρα, οι τέντες του κτιρίου θα έπρεπε να ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς.

Όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου πέσει κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα, ο ελεγκτής δίνει εντολή στον καυστήρα του κτιρίου να ξεκινήσει για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στην επιθυμητή. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα και σύγχρονα κτίρια, θερμαίνονται και ψύχονται από κεντρικές μονάδες κλιματισμού. Με τη λογική αυτή, το κεντρικό σύστημα κλιματισμού παίρνει εντολή να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο.

Πολύ σημαντική είναι η συμβολή ενός συστήματος BMS στον έλεγχο των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε έναν κλειστό χώρο. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά την εκπνοή. Όταν ένας χώρος είναι πολυσύχναστος και δεν αερίζεται φυσικά, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση των επιπέδων αυτών, με επιπτώσεις στην υγεία των παρευρισκομένων. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται το σύστημα BMS και μέσω των αισθητήρων που είναι τοποθετημένοι στους χώρους του κτιρίου, δίνεται εντολή από τους ελεγκτές να ανοίξουν οι αεραγωγοί χρησιμοποιώντας τα ανάλογα όργανα αυτοματισμού (βάνες αέρα) και να ανανεώσουν τον αέρα του χώρου με οξυγόνο.

Οι αντλίες νερού ως όργανα αυτοματισμού του συστήματος, είναι αυτές που παίρνουν την εντολή από τους ελεγκτές να ξεκινήσουν να αντλούν το νερό που ο αισθητήρας στάθμης νερού έχει ανιχνεύσει ότι υπάρχει. Με τον τρόπο αυτό, λιμνάζοντα ύδατα σε σημεία του κτιρίου, απομακρύνονται, αποφεύγοντας περαιτέρω ζημιές στο κτίριο.

Τα ρελέ και τα PLC επίσης είναι βασικά στοιχεία αυτοματισμού για τον προγραμματισμό πολλών λειτουργιών σε ένα μεγάλο κτίριο που διαθέτει σύστημα BMS. Μια βασική λειτουργία είναι η ρύθμιση της στάθμης φωτός εντός και εκτός κτιρίου, ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας και να αποφεύγονται οι σπατάλες. Μέσω των ρελέ και των PLC, επιτυγχάνονται άριστες συνθήκες εργασίας στους χώρους που υπάρχουν εργαζόμενοι και επισκέπτες, ενώ στους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται, διακόπτεται ο φωτισμός, εξασφαλίζοντας την αποφυγή της σπατάλης ενέργειας. Επιπροσθέτως, ο συνεχής έλεγχος της στάθμης φωτός στο εσωτερικό του κτιρίου σε σχέση με την ηλιοφάνεια κάθε μέρας, είναι και αυτό ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, χωρίς να επιβαρύνεται με ακατάλληλες συνθήκες εργασίας ο κάθε εργαζόμενος.

Ελεγκτές

Αποτελούν το μυαλό του συστήματος. Είναι το σημείο όπου γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας οι μετρήσεις των αισθητηρίων και εντέλλονται τα όργανα αυτοματισμού. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ελεγκτές είναι κάτι ανάλογο των κεντρικών μονάδων ελέγχου των συστημάτων ασφαλείας. Σε αυτούς καταλήγουν τα σήματα των αισθητήρων και μέσω αυτών γίνεται η εντολοδότηση των οργάνων αυτοματισμού του συστήματος.

Τοποθετούνται σε τοπικά κέντρα συλλογής σημάτων διασκορπισμένα εντός του κτιρίου. Μπορεί να βρίσκονται μέσα σε πίνακες και να έχουν τη μορφή εξαρτημάτων ράγας ή να είναι τοποθετημένα σε κάποιο σημείο μη άμεσα προσβάσιμο στον οποιοδήποτε.

Κεντρικός Σταθμός Παρακολούθησης

Είναι το μέσο επικοινωνίας του χειριστή με το σύστημα αυτοματισμού. Ο χειριστής επαναπρογραμματίζει τα συστήματα αυτοματισμού όταν οι απαιτούμενες συνθήκες αλλάζουν. Υπάρχει δυνατότητα πλήρους οπτικοποίησης των ελεγχομένων εγκαταστάσεων. Ένας εξουσιοδοτημένος χειριστής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί να χειρίζεται το εγκατεστημένο λογισμικό, είναι σε θέση να παίρνει πληροφορίες για την κατάσταση των συστημάτων αυτοματισμού του κτιρίου ανά πάσα στιγμή. Σε συνεργασία με τους τεχνικούς που έχουν εγκαταστήσει το σύστημα BMS και είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη και συντήρηση του, μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή των συνθηκών που επιθυμούμε να επιτύχουμε.

Το λογισμικό παρακολούθησης αυτό μπορεί να εγκατασταθεί και να προγραμματίζεται, από οποιονδήποτε τοπικό ή απομακρυσμένο Η/Υ.

Λογισμικό οπτικοποίησης συστήματος

Με τη βοήθεια του λογισμικού γίνεται πλήρης οπτικοποίηση όλων των συστημάτων του κτιρίου (ηλεκτρικών, υδραυλικών, μηχανολογικών, ηλεκτρομηχανολογικών κ.ά.).

Πλεονεκτήματα συστημάτων BMS

Με την εγκατάσταση ενός συστήματος διαχείρισης σε ένα μεγάλο κτίριο (π.χ. Νοσοκομείο, Υπουργείο, Σχολείο, Κοινωνική Υπηρεσία, κλπ) έχουμε γραφική απεικόνιση του συνόλου των εγκαταστάσεών του σε μια οθόνη Η/Υ ανεξαρτήτως μεγέθους του κτιρίου. Αυτό αυτόματα μας παρέχει άμεση πληροφόρηση, δίνοντάς μας την ευκαιρία να έχουμε την εποπτεία του κτιρίου και να παρέμβουμε σε περίπτωση βλάβης ή ανάγκης αλλαγής των παραμέτρων λειτουργίας.

Το σύστημα προσφέρει άμεσο ψηφιακό έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων που είναι διασυνδεδεμένα σε αυτό. Έτσι, ελέγχουμε και επιτυγχάνουμε βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας, όπως για παράδειγμα τη θέρμανση, την ψύξη και γενικότερα τον κλιματισμό. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που είναι και το βασικό ζητούμενο σε τέτοια κτίρια. Εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με τον αυστηρό χρονοπρογραμματισμό των ελεγχομένων εγκαταστάσεων. Προγραμματίζονται να λειτουργούν συστήματα κατά τη λειτουργία του κτιρίου, ενώ τις ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και επισκέπτες στον χώρο, δίνεται εντολή απενεργοποίησής τους. Τέτοια είναι ο φωτισμός, η ψύξη, η θέρμανση, οι ανελκυστήρες κ.ά.

Η ευελιξία που διαθέτει το σύστημα να γίνονται τροποποιήσεις των παραμέτρων λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέσω του λογισμικού, προσφέρει την ελαχιστοποίηση ή και τον μηδενισμό παρεμβάσεων σε ηλεκτρολογικούς πίνακες και επιπλέον καλωδιώσεων. Η παρακολούθηση των εγκαταστάσεων γίνεται σε πραγματικό χρόνο και έτσι ο εντοπισμός των προβλημάτων και η διόρθωσή τους γίνονται, εν τη γενέσει τους και πριν αυτά γίνουν αντιληπτά στους χρήστες του κτιρίου ή προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.

Το σύστημα διαθέτει αυτόματη καταμέτρηση των παραμέτρων λειτουργίας, όλων των διασυνδεδεμένων σε αυτό, συσκευών. Τέτοιες παράμετροι μπορεί να είναι οι ώρες λειτουργίας, οι καταναλώσεις κ.ά. Αυτή η δυνατότητα βοηθά στη δημιουργία προγράμματος προληπτικής συντήρησης συσκευών, χωρίς επιπλέον έξοδα, μια και η συντήρηση προηγείται της εμφάνισης βλάβης. Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής και εμφάνισης στατιστικών στοιχείων, οποιασδήποτε παραμέτρου λειτουργίας και έτσι επιτυγχάνεται έλεγχος της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου και η δυνατότητα βελτιστοποίησης λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Τέλος, λόγω της υποστήριξης του συστήματος από τοπικούς και απομακρυσμένους Η/Υ, η παρακολούθηση του κτιρίου μπορεί να γίνει από περισσότερους του ενός απομακρυσμένους σταθμούς εργασίας.

Παράδειγμα εφαρμογής συστήματος BMS σε δωμάτιο ξενοδοχειακής μονάδας

Στο παραπάνω διάγραμμα απεικονίζεται το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, στο οποίο έχει γίνει εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης (BMS). Μέσω του ελεγκτή, γίνεται διαχείριση στις εξής λειτουργίες:

  1. Μονάδα Κλιματισμού
  2. Εξαερισμός WC
  3. Επαφή Παραθύρου
  4. Χειριστήριο Θερμοκρασίας
  5. Φωτισμός
  6. Ρολλά/Στόρια

Με το σύστημα αυτό, το κλιματιστικό σταματά να λειτουργεί όταν το παράθυρο είναι ανοικτό, ο εξαερισμός WC ξεκινά αυτόματα με την ενεργοποίηση του φωτισμού, ο φωτισμός αυξομειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εξωτερικά του κτιρίου, οι ηλεκτρικές καταναλώσεις παύουν να λειτουργούν και να καταναλώνουν ενέργεια κατά την απουσία ατόμων στο δωμάτιο, πλην εξαιρέσεων (π.χ παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ψυγείο).

Χρονοπρογραμματισμός Εγκαταστάσεων

Μέσω του λογισμικού διαχείρισης επιτυγχάνουμε χρονοπρογραμματισμό των συστημάτων του κτιρίου με σκοπό την μείωση κατανάλωσης άσκοπης ενέργειας και συνεπώς την εξοικονόμηση δαπανών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση φυσικών πόρων. Ο χρονοπρογραμματισμός περιλαμβάνει:

  • την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του φωτισμού (εσωτερικού και εξωτερικού),
  • την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της κεντρικής μονάδας κλιματισμού (αφορά την ψύξη και τη θέρμανση του κτιρίου),
  • την ενεργοποίηση των αεραγωγών ανανέωσης του αέρα, όταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλά και
  • γενικότερα την ενεργοποίηση όποιας συσκευής επιδέχεται προγραμματισμού.

Διαχείριση Συναγερμών

Η διαχείριση των συστημάτων συναγερμού είναι άλλη μία λειτουργία που παρέχει το σύστημα διαχείρισης κτιρίων. Με τη λειτουργία αυτή, έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης παρακολούθησης των χώρων που έχουν παραβιαστεί και συνεπώς την άμεση παρέμβαση. Μέσω του λογισμικού παίρνουμε στοιχεία, όπως το αν κάποιος χώρος καλύπτεται από σύστημα συναγερμού, αν είναι ενεργοποιημένος ο συναγερμός την δεδομένη στιγμή, αν έχει σημάνει συναγερμός και σε ποια ακριβώς θέση του κτιρίου, καθώς και κάποια στατιστικά στοιχεία τα οποία προσφέρονται για μελέτη και βελτίωση του συστήματος.

Στατιστικά Στοιχεία

Τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τη συνεχή παρακολούθηση των στοιχείων που είναι διασυνδεδεμένα με το σύστημα BMS, παρέχονται μέσω του λογισμικού που υποστηρίζει το σύστημα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν σημαντικά δεδομένα, μια που βάση αυτών αναλύονται οικονομικά στοιχεία που αφορούν στο κόστος λειτουργίας του κτιρίου. Ο σημαντικότερος λόγος εγκατάστασης ενός συστήματος BMS είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των μεγάλων κτιρίων. Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία, οι ειδικοί μπορούν να παρέμβουν στον προγραμματισμό λειτουργίας των στοιχείων του συστήματος και να επιφέρουν τις αλλαγές εκείνες που θα καταστήσουν τη λειτουργία του κτιρίου οικονομικότερη.

Πέραν της οικονομικής ανάλυσης, το λογισμικό υποστηρίζει στατιστικά δεδομένα για όλους τους τομείς που διαχειρίζεται. Για παράδειγμα, στοιχεία ενεργοποίησης συναγερμών, στοιχεία συχνότητας εμφάνισης βλαβών κ.ά. Έχοντας το πλεονέκτημα της επεκτασιμότητας του λογισμικού, η κάθε εταιρεία-οργανισμός δηλώνει τις απαιτήσεις του και οι ειδικοί που υποστηρίζουν το σύστημα εμπλουτίζουν το λογισμικό με τις απαραίτητες λειτουργίες.

Σύνοψη

Συνοψίζοντας, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το πλήθος των λειτουργιών που προσφέρει ένα σύστημα διαχείρισης ενέργειας στα μεγάλα κτίρια. Με τις προδιαγραφές λειτουργίας και εγκατάστασης, το κλασσικό BMS προσφέρει - μέσω του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του και του προγράμματος διαχείρισης - ένα πλήθος δυνατοτήτων, από τις οποίες ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Καταγραφή αναλογικών ή ψηφιακών μεγεθών συναρτήσει του χρόνου (trending)
  • Χρονομέτρηση λειτουργίας μηχανών και προσδιορισμός χρόνων συντήρησης
  • Ανάλυση της εξέλιξης βλαβών χρονικά, αναλύοντας την αλληλουχία των συμβάντων που οδήγησαν στη βλάβη
  • Εξακρίβωση της αναγνώρισης (acknowledgement) των βλαβών σε συνάρτηση με κρίσιμες βλάβες και τον καταμερισμό ευθυνών

Αξίζει να σημειωθεί ότι κτίρια με Building Management System συνήθως παρουσιάζουν 40% εξοικονόμηση ενέργειας και εφόσον συμπεριληφθεί και ο φωτισμός, η εξοικονόμηση μπορεί να αγγίξει και το 70%!


(c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ84

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0