Skip navigation

Έξοδοι (PGM)

Στόχοι

Ο μαθητής/μαθήτρια να μπορεί να:

  • Αναγνωρίζει τα σημεία σύνδεσης των προγραμματιζόμενων εξόδων της κεντρικής μονάδας. 
  • Συνδέει στην έξοδο PGM ρελέ με φορτίο.
  • Προγραμματίζει την έξοδο PGM να παρέχει τάση 12V DC, όταν δίνεται συναγερμός.

Προγραμματιζόμενες έξοδοι (PGM)

Τα συστήματα συναγερμού περιλαμβάνουν προγραμματιζόμενες εξόδους PGM, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκτέλεση κάποιας ενέργειας (π.χ. άνοιγμα φώτων γκαράζ) όταν συμβεί κάποιο συμβάν (π.χ. άνοιγμα γκαραζόπορτας). Οι ενέργειες μπορούν να γίνουν αυτόματα (αν έχουν συνδεθεί με κάποιο συμβάν) ή μπορούν να ενεργοποιηθούν/απεργοποιηθούν με την ταυτόχρονη πίεση κάποιων πλήκτρων από τον χρήστη, π.χ. με [1]+[2] να ηχεί η σειρήνα.

Επομένως, κάθε έξοδος PGM είναι μια προγραμματιζόμενη έξοδος που αλλάζει κατάσταση (π.χ. από κατάσταση 'Ανοιχτό' θα μεταβεί στην κατάσταση 'Κλειστό'), όταν πραγματοποιηθεί το συμβάν που έχει αντιστοιχηθεί στην έξοδο PGM κατά τον προγραμματισμό του συστήματος. Μια κεντρική πλακέτα μπορεί να διαθέτει μόνο 2 ή 4 PGM, αλλά μπορούν να συνδεθούν πρόσθετες πλακέτες επέκτασης για την δημιουργία συνολικά 16 PGM εξόδων.

Ενεργοποίηση (activation) PGM: Κατά τον προγραμματισμό κάθε PGM, δηλώνουμε το συμβάν ενεργοποίησης (ομάδα και υποομάδα συμβάντος). Η έξοδος PGM παραμένει στην αρχική της κατάσταση μέχρι να συμβεί το συμβάν ενεργοποίησης που του έχουμε αντιστοιχίσει. Όταν ενεργοποιηθεί, τότε θα παραμείνει στη νέα κατάσταση μέχρι να συμβεί το συμβάν απενεργοποίησης ή να παρέλθει ο χρόνος PGM Delay.

Απενεργοποίηση (deactivation) PGM: Κατά τον προγραμματισμό κάθε PGM, δηλώνουμε το συμβάν απενεργοποίησης (ομάδα και υποομάδα συμβάντος). Όταν η έξοδος PGM ενεργοποιηθεί, τότε θα παραμείνει στη νέα κατάσταση, μέχρι να συμβεί το συμβάν απενεργοποίησης ή να παρέλθει ο χρόνος PGM Delay.

Παράδειγμα χρήσης εξόδου PGM

Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να συμβαίνουν τα εξής:

  • όταν ανοίγει η πόρτα του γκαράζ, να ανάβει ένας φάρος που λειτουργεί με τάση 220V, που θα βρίσκεται έξω από το γκαράζ, με σκοπό να ειδοποιεί τους πεζούς
  • όταν κλείνει η πόρτα του γκαράζ, να σβήνει ο φάρος ειδοποίησης των πεζών

Λύση: Στην γκαραζόπορτα τοποθετούμε μια Μαγνητική Επαφή, την οποία αντιστοιχούμε σε μια ζώνη "24ωρη σιωπηλού συναγερμού" (π.χ. την ζώνη 8). Με αυτό τον προγραμματισμό της ζώνης, η πόρτα του γκαράζ θα παρακολουθείται συνέχεια από το σύστημα, ανεξάρτητα από το αν είναι οπλισμένος ή όχι ο συναγερμός, χωρίς να ηχεί η σειρήνα κάθε φορά που θα ανοιγοκλείνει η 24ωρη ζώνη.

Επόμενο βήμα είναι ο προγραμματισμός μιας εξόδου PGM (π.χ. της PGM2). Θα πρέπει να προγραμματίσουμε την PGM2 να ενεργοποιείται με το εξής συμβάν ενεργοποίησης: ομάδα συμβάντος = "Ζώνη σε συναγερμό" (κωδικός 36) και υποομάδα = 08 (αριθμός ζώνης μαγνητικής επαφής πόρτας του γκαράζ). Όμοια θα πρέπει να απενεργοποιείται με το εξής συμβάν απενεργοποίησης: ομάδα συμβάντος = "Αποκατάσταση ζώνης συναγερμού" (κωδικός 38) και υποομάδα = 08 (αριθμός ζώνης μαγνητικής επαφής πόρτας του γκαράζ).

Η έξοδος PGM θα προγραμματιστεί να είναι N.C, δηλαδή να δίνει τάση 12Vdc όταν η έξοδος PGM δεν είναι ενεργοποιημένη και 0V όταν ενεργοποιηθεί.

Όσον αφορά τις συνδέσεις για την υλοποίηση του προβλήματος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε έξοδος PGM μπορεί να παρέχει μέγιστο ρεύμα 150mA. Σε περίπτωση μεγαλύτερου φόρτου θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ρελέ, το οποίο θα ενεργοποιείται από την έξοδο PGM και αυτό με τη σειρά του θα ελέγχει το φορτίο (π.χ. φάρος ή ηλεκτροκινητήρας). Εάν το φορτίο λειτουργεί με ρεύμα λιγότερο από 700mA, τότε το ρελέ μπορεί να το τροφοδοτήσει παίρνοντας ρεύμα από την έξοδο AUX της κεντρικής πλακέτας. Για μεγαλύτερα ρεύματα το ρελέ συνδέεται απαραίτητα με εξωτερικό τροφοδοτικό. Στην παρούσα περίπτωση η τροφοδοσία του φάρου είναι 220Vac.

Επομένως, όταν ανοίξει η Μ/Ε του γκαράζ, θα ενεργοποιηθεί η έξοδος PGM2 και θα σταματήσει να δίνει 12Vdc στο ρελέ, με αποτέλεσμα να συνδεθούν εσωτερικά οι επαφές του COM-N.O, να κλείσει το κύκλωμα ρελέ-φάρος-τροφοδοσία 220Vac και να φωτοβολεί ο φάρος. Όταν κλείσει η Μ/Ε του γκαράζ, η έξοδος PGM2 θα απενεργοποιηθεί και θα δώσει 12Vdc στο ρελέ, με αποτέλεσμα να συνδεθούν εσωτερικά οι επαφές του COM-N.C, να ανοίξει το κύκλωμα ρελέ-φάρος-τροφοδοσία 220Vac και να σταματήσει να φωτοβολεί ο φάρος.

Εργαστηριακή άσκηση

Χρησιμοποιείστε μια προγραμματιζόμενη έξοδο PGM μιας πλήρους συνδεδεμένης μονάδας συναγερμού, ώστε να ενεργοποιεί (μέσω ρελέ) ένα φάρο ή μια σειρήνα, όταν ανοίγει μια συγκεκριμένη ζώνη.


(c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ84

Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0