Ολοκλήρωσε τις δράσεις του για φέτος ο Ρητορικός Όμιλος του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου

Με τη συμμετοχή του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου στην εκπαιδευτική δράση – ημερίδα Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας με τίτλο «ΑΝΤΙΛΟΓΙΕΣ 2018» «Η ρητορική στην εκπαίδευση» που συνδιοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία», το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, η Ελληνογαλλική Σχολή “Jeanne d’ Arc”, το 6ο ΓΕΛ Νέα Σμύρνης με την υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική θεωρία και πράξη»ολοκλήρωσε για φέτος τη δράση του ο Ρητορικός Όμιλος του Σχολείου μας.

 

Η ρητορική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου στην ημερίδα «Αντιλογίες 2018-Η Ρητορική στην εκπαίδευση»

Τη θέση αυτή τη φορά του Παναγιώτη Κουτσολιάκου ανέλαβε ο Μιχάλης Φαναρτζής, ο οποίος πλαισιώθηκε από την ομάδα που συμμετείχε στους Πανελλήνιους Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας 2018, Γιώργο Λούβαρη, Φωκίονα Σπύρογλου, Έλλη Βαρδαρού και Γιάννη Σμυρνάκη, και μαζί τους προστέθηκαν η Σοφία Καραμιχάλη, Παρασκευή Παυλίδη και Άγγελος Τζίτζιρας. Την ομάδα στήριξαν με την παρουσία τους μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου και μαθητές που ενδιαφέρονται να πλαισιώσουν από τη νέα σχολική χρονιά το Ρητορικό Όμιλο. Για την ιστορία, η ομάδα κατέλαβε την 15η θέση και στον τελικό διαγωνίστηκαν η Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D’ Arc με το Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων.

Μαθητές και προπονητές στους προημιτελικούς αγώνες επιχειρηματολογίας-αντιλογίας 2018

Κορυφαία στιγμή φέτος για τον Ρητορικό Όμιλο του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου ήταν η κατάκτηση της 8ης θέσης στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας 2018, που διοργανώνει το ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Η Ρητορική Ομάδα έχασε μόνο από τη νικήτρια του Διαγωνισμού, Γερμανική Σχολή Αθηνών, ενώ η φιλόλογος και καθηγήτρια του σχολείου Μαίρη Πλέσσα, αναφέρθηκε στη δράση του Ομίλου στην εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Ο Ρητορικός Όμιλος του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου κατά το σχολικό έτος 2017-18 λειτούργησε στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος Εξωσχολικών Δραστηριοτήτων με υπεύθυνη καθηγήτρια την εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ02 φιλολόγων Μαρία Πλέσσα και συνεργάτες τους υποδιευθυντές Μάγδα Τσιώλη και Γιάννη Παππά και έλαβε μέρος στις εξής δραστηριότητες:

  1. Δ’ Διασχολικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου.
  2. Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας 2017-2018, που διοργανώνει το ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με το «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών».
  3. 4οι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας «Αντιλογίες», που συνδιοργανώνουν οι: 1o ΓΕΛ Παπάγου, 6ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης, Ελληνογαλλική Σχολή “Jeanne d’ Arc”, Εκπαιδευτήρια “Πολύτροπη Αρμονία”.

Στόχος του ρητορικού ομίλου είναι η παράλληλη και σε βάθος ανάπτυξη νου και λόγου και συγκεκριμένα, η καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης. Οι μαθητές/μαθήτριες αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσω της συνεχούς έκθεσής τους στο κοινό, μαθαίνουν να συνεργάζονται, συνειδητοποιούν τη σημασία της έρευνας και της ενημέρωσης, αναπτύσσουν αφαιρετική και συνθετική ικανότητα και καλλιεργούν αναγνωστικές δεξιότητες. Για τη στήριξη και επιμόρφωση των μαθητών/μαθητριών οργανώνονται σε συνεργασία με άλλα σχολεία φιλικοί αγώνες και ενημερωτικές συναντήσεις με έμπειρους εκπαιδευτές  ρητορικής τέχνης και αποφοίτους του λυκείου που έχουν εμπειρία σε ανάλογες δράσεις (συγκεκριμένα της φοιτήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Αγγελικής Πέτσου και των αποφοίτων του Λυκείου μας Φάνη Κοτσώνη, φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. και Ελένης Μπέλκα, φοιτήτριας στο Τμήμα Νομικής του Ε.Κ.Π.Α.).  Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-18, ο ρητορικός όμιλος του σχολείου συμμετείχε σε δύο φιλικούς αγώνες (Eλληνογαλλική Σχολή Jeanne d’ Arc και Ιδ. Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία»).

Πάνω: Αναμνηστική φωτό από τους φιλικούς αγώνες με την Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D’ Arc.
Κάτω: Αναμνηστική φωτό από τους φιλικούς αγώνες με τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια ΓΕΛ «Πολύτροπη Αρμονία»

Ο Ρητορικός Όμιλος κλείνει για φέτος τη δράση του και θα επανέλθει την επόμενη σχολική χρονιά με ανανεωμένο δυναμικό και… πολλές εκπλήξεις!

 

 

 

 

 

 

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Ολοκλήρωσε τις δράσεις του για φέτος ο Ρητορικός Όμιλος του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου”

  1. Συγχαρητήρια Μαίρη για την γενικότερη δραστηριότητα και την προσπάθεια σου στον χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνο!

    Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά με υγεία.

    Καλή συνέχεια και καλή δύναμη στους στόχους σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *