Spyros Karydis-Personal website

Η αλληλογραφία του ιερομονάχου Χρύσανθου Συρόπουλου (1755-1773). Συμβολή στη μελέτη του ορθόδοξου μοναχισμού στον ιόνιο βενετοκρατούμενο χώρο, Βιβλιοπωλείο Διονυσίου Νότη Καραβία, Αθήνα 2015 [Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών 301], σ. 258, 14Χ21 εκ., ISBN 978-960-258-130-8.

Chrysanthos-exofyllo-s

PDF-FILE

Στο αρχείο της μονής Πλατυτέρας Κέρκυρας, φυλάσσονται οι επιστολές του ιδρυτή και ηγουμένου της μονής ιερομονάχου Χρύσανθου Συρόπουλου, με μέλη της οικογένειας Δελλαδέτσιμα της Κεφαλονιάς, οι οποίες καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1755 έως το 1773. Στη μελέτη αυτή παρουσιάζεται με τρόπο συστηματικό το περιεχόμενο των επιστολών. Παρότι περιορισμένες ως προς τους παραλήπτες, οι επιστολές έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός σημαντικού προσώπου για τα μοναστικά πράγματα του ιόνιου χώρου. Μέσα σ? αυτές καταγράφεται η θεολογική του σκέψη και η ποιμαντική πρακτική του. Προσδιορίζεται ο κύκλος των γνωστών και των φίλων του στην Κεφαλονιά και στην Κέρκυρα. Αποκαλύπτονται οι μικρές ανθρώπινες αδυναμίες και προτιμήσεις του, οι αναζητήσεις, οι ασθένειες του σώματος και της ψυχής του συντάκτη και των παραληπτών των επιστολών. Επιπλέον καταγράφονται οι πραγματικότητες της εποχής, σημαντικά αλλά και λιγότερο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μονή της Πλατυτέρας και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η κερκυραϊκή κοινότητα ένα πρωτόγνωρο πείραμα, την ίδρυση και λειτουργία ενός κεφαλονίτικου ως προς τη στελέχωσή του μοναστηριού, από έναν Λευκαδίτη ιερομόναχο, στα περίχωρα της πόλης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή

Α΄. Ένα πορτρέτο σε αδρές γραμμές

  1. Απο τη Λευκάδα στην Κεφαλονιά και στην Κέρκυρα
  2. Ψυχογράφημα

Β΄. Στάσεις ζωής

  1. Η θεολογική και η ποιμαντική του σκέψη
  2. Η μοναστική ζωή και ο ρόλος του ποιμένα
  3. Τα πάθη και τα «ρεμέντια» τους

Γ΄. Ο κύκλος της Κεφαλονιάς

  1. Η οικογένεια Γερόλυμου Δελλαδέτσιμα
  2. Μέλη της ευρύτερης οικογένειας Δελλαδέτσιμα
  3. Άλλες οικογένειες της Κεφαλονιάς (Οικογένεια Βρυώνη – Οικογένεια Καρούσου – Οικογένεια Καγγελάρη – Οικογένεια Δεστούνη)
  4. Άλλοι Κεφαλονίτες

Δ΄. Σημαντικές γνωριμίες

  1. Ο Χρύσανθος (Πετρόπουλος;)
  2. Ο Νικηφόρος Θεοτόκης
  3. Ο άγιος Αγάπιος ο Θιακός και ο άγιος Μακάριος

Ε΄. Τα δώρα, τα αντίδωρα και οι παραγγελίες

?΄. Στοιχεία για τη λειτουργία του μοναστηριού

Ζ΄. Ο Χρύσανθος και η Κέρκυρα

  1. Η αρχική στάση των Κερκυραίων
  2. Η σχέση του Χρύσανθου με την Κέρκυρα και τους Κερκυραίους
  3. Η αλλαγή διάθεσης της κερκυραϊκής κοινότητας: τρία περιστατικά
  4. Οι λόγοι

Η΄. Οι επιστολές

Χρονολογική ανακατάταξη επιστολών

Γλωσσάρι

Βιβλιογραφία ? Συντομογραφίες

Εικόνες

Η αλληλογραφία του ιερομονάχου Χρύσανθου Συρόπουλου (1755-1773). Συμβολή στη μελέτη του ορθόδοξου μοναχισμού στον ιόνιο βενετοκρατούμενο χώρο, Βιβλιοπωλείο Διονυσίου Νότη Καραβία, Αθήνα 2015 [Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών 301], σ. 258, 14Χ21 εκ., ISBN 978-960-258-130-8.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω