Spyros Karydis-Personal website

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ

Collective patronage and the question of the origin of the orthodox religious confraternities in the Latin-Greek area

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του ορθόδοξου εκκλησιαστικού βίου στον βενετοκρατούμενο ελληνικό χώρο έπαιξαν οι θρησκευτικές αδελφότητες. Στη σύντομη αυτή μελέτη, η οποία βασίζεται στην εκτεταμένη παρουσία του θεσμού της συλλογικής χορηγίας και στην ευρεία διάδοση των αδελφοσυνών, ως μορφών οικογενειακής οργάνωσης, στον υστεροβυζαντινό ελληνικό χώρο, διερευνώνται, εστιάζοντας κυρίως σε τέσσερα κερκυραϊκά παραδείγματα της πρώιμης λατινοκρατίας, η σχέση των συλλογικών χορηγιών με τις ορθόδοξες αδελφότητες του βενετοκρατούμενου ελληνικού χώρου, καθώς και οι λόγοι της μη ανάλογης ανάπτυξης του συναδελφικού θεσμού παντού, όπου μαρτυρούνται συλλογικές χορηγίες.

Ο ναός της Σπηλαιώτισσας στην πόλη της Κέρκυρας: Τα ίχνη των δομικών του μεταμορφώσεων στις αρχειακές πηγές

Η ανακοίνωση αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας των αρχειακών τεκμηρίων στην Ιστορία των Δομικών Κατασκευών. Η διερεύνηση των σωζόμενων αρχείων προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία των κτισμάτων, για τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, τεχνολογικές και αισθητικές παραμέτρους που καθορίζουν τις κατασκευές, καθώς και για τις επιρροές από ξένα περιβάλλοντα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και, όπου είναι δυνατόν, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις σύγχρονες επεμβάσεις συντήρησης, αποκατάστασης, ενίσχυσης ή τροποποίησης των ιστορικών κατασκευών. Το αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται εδώ ήλθε στο φως έπειτα από την πρόσφατη καταγραφή του αρχείου του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας, του σημερινού μητροπολιτικού ναού της Κέρκυρας.

Η Οδηγήτρια Αγραφών Κέρκυρας. Ψηφίδες από τη μακραίωνη ιστορία της, Κέρκυρα 2011, σ. 182, 17Χ24 εκ., ΙSBN 978-960-93-3404-4.

Το χωριό Αγραφοί βρίσκεται στη βόρεια Κέρκυρα και απέχει από την πόλη 31 περίπου χιλιόμετρα. Η ονομασία του ανάγεται πιθανόν στους βυζαντινούς χρόνους ή στα πρώτα χρόνια της ανδηγαυικής κατοχής του νησιού και σχετίζεται με τους «άγραφους» χωρικούς, ελεύθερους από οιαδήποτε φοροδοτική υποχρέωση απέναντι στο κράτος. Ο ναός της Οδηγήτριας, σήμερα ενοριακός ναός του χωριού, […]

Το Μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας. Ιστορική Περιήγηση, δεύτερη έκδοση, Κέρκυρα 2008 [Ιερά Μονή Υ. Θ. Παλαιοκαστριτίσσης Κερκύρας – Πηγές και Μελετήματα αρ. 5], σ. 109+[3], 17Χ24 εκ., ISBN 978-960-87115-4-9.

Προλογικό Σημείωμα: Αρχιμ. Ευθύμιος Δούης, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Υ. Θ. Παλαιοκαστριτίσσης. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου, που πρωτοεκδόθηκε το 2002. Σε αυτήν, διορθώθηκαν τα σφάλματα που είχαν παρεισφρύσει στην πρώτη έκδοση και προστέθηκε ένα επιπλέον κεφάλαιο που αφορά στην εκδοτική δραστηριότητα της μονής. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: Ι.Μονή Υ.Θ. Παλαιοκαστριτίσσης, Κέρκυρα. Τηλ.:2663041210.

Ο Κώδικας του ιερού ναού Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας, Κέρκυρα 2007, σ. 430+[2], 21Χ28 εκ., ISBN 978-960-92594-0-8.

Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύεται, σύμφωνα με τους κανόνες της διπλωματικής, το περιεχόμενο του Κώδικα του ναού του Αγίου Ελευθερίου της Κέρκυρας, ο οποίος κτίστηκε το 1700 από την αρχόντισσα Θεοδωρέλα Βερβιτσιώτη, και από το 1925 συγκαταλέγεται μεταξύ των ενοριακών ναών της πόλης. Το έργο αυτό κρίθηκε απολύτως αναγκαίο για τη διάσωση του περιεχομένου του Κώδικα, […]

Ορθόδοξες αδελφότητες και συναδελφικοί ναοί στην Κέρκυρα (15ος-19ος αι.), Αθήνα-Σταμούλης, 2004, σ. 742, 17Χ24 εκ., ISBN 960-351-571-X.

Στην εργασία, η οποία αποτέλεσε το κείμενο της διδακτορικής διατριβής του γράφοντος, μελετάται ο θεσμός των ορθόδοξων αδελφοτήτων, οι οποίες αποτέλεσαν τυπικό παράδειγμα θρησκευτικής συμπεριφοράς στη μακρά περίοδο της ξενοκρατίας στον ελληνικό νησιωτικό χώρο με διάφορες κατά τόπους παραλλαγές, στην κερκυραϊκή τους εκδοχή. Η εργασία αρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο Πρώτο Μέρος εξετάζονται θέματα που […]

Λατινικές αδελφότητες λαϊκών στην Κέρκυρα στα χρόνια της Ενετοκρατίας (1386-1797) «Εκκλησιαστικός Φάρος» 68 (1990-1991), 219-284.

Στη μελέτη αυτή εξετάζονται οι λατινικές αδελφότητες της Κέρκυρας κατά την περίοδο της βενετοκρατίας μέσα από τις αρχειακές πηγές. Οι λατινικές αδελφότητες της Κέρκυρας ήταν συνολικά δέκα και στην πλειονότητά τους εμφανίστηκαν κατά τον 17ο αιώνα. Η σύστασή τους ήταν αποτέλεσμα της μόνιμης καθολικής παρουσίας στο νησί. Οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές όπως επίσης η φύση […]

Κύλιση προς τα επάνω