Στράτης  Αντωνέας

Μαθηματικός
Επικοινωνία  : strantoneas@gmail.com
Τέχνη
Μνημείο του Πυθαγόρα, στο Πυθαγόρειο της Σάμου.
Το σώμα του Πυθαγόρα με το τεντωμένο χέρι, τείνει να ενωθεί με το κατακόρυφο κομμάτι και έτσι να δημιουργήσουν τη μία κάθετη πλευρά του ορθογωνίου τριγώνου.
Η βάση του έργου αποτελεί την άλλη κάθετη πλευρά και το πλάγιο τμήμα την υποτείνουσα.

Το γλυπτό αυτό είναι δημιούργημα του κ. Παπαγιάννη  και βρίσκεται στην εισοδο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το έργο απαρτίζεται από τρία αντικείμενα με γεωμετρική μορφή.

Το Π που έχει το σχήμα εισόδου σε κάποιο χώρο, αρχικό γράμμα της λέξης Πανεπιστήμιο, όπως και της λέξης Πύλη (προς τη γνώση).
Το Ι αρχικό της πόλης των Ιωαννίνων.
Το βιβλίο, με ορθογώνιο σχήμα, ως σύμβολο μετάδοσης της γνώσης.
L' Atomium: σύμβολο των Βρυξελλών αλλά και ολόκληρου του Βελγίου. Αναπαριστά ένα άτομο κρυστάλλου του σιδήρου μεγεθυμένου 165 δισεκατομμύρια φορές. Οι 9 σφαίρες του αντιπροσώπευαν τις 9 επαρχίες της τότε εποχής, την εποχή της διεθνούς έκθεσης του 1958. Οι σφαίρες συνδέονται με κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ.
Η Πυραμίδα του Λούβρου καθώς και οι άλλες τρεις μικρότερες που βρίσκονται κοντά σ΄αυτή, είναι κατασκευασμένες από γυαλί και μέταλλο. Η μεγαλύτερη χρησιμοποιείται ως η κύρια είσοδος του μουσείου. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1989, από τον αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι.

Το ύψος της πυραμίδας είναι 20,6 μ. Η βάση της έχει πλευρές 35 μέτρων. Αποτελείται από 603 ρόμβους και 70 γυάλινα τριγωνικά κομμάτια.
Μέρος των γλυπτών που έχει σχεδιάσει ο Ισπανός γλύπτης Josep Subirachs, που βρίσκονται στην καθολικό ναό Sagrada Familia στη Βαρκελώνη και απεικονίζουν τα πάθη του Ιησού.

Στον τοίχο φαίνεται σχεδιασμένο ένα μαγικό τετράγωνο, το οποίο έχει σταθερά (άθροισμα γραμμών, στηλών και διαγωνίων) 33, όσο ήταν η ηλικία του Ιησού την εποχή των παθών του.

Για τη σχέση αυτού του μαγικού τετραγώνου με αυτό στο έργο Μελαγχολία I του Durer, καθώς γενικά για την κατασκευή μαγικών τετραγώνων μπορείτε να μεταβείτε εδώ.