Μεσογειακή Διατροφή Η
Παραδοσιακή Μεσογειακή
Διατροφή, ύστερα από μελέτες
και στη χώρα μας και αλλού, έχει
αποδειχτεί η πιο υγιεινή
διατροφή.Η Mεσογειακή διατροφή
χαρακτηρίζεται από τις
διατροφικές συνήθειες που
βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι
της Κρήτης και της Νότιας
Ιταλίας στις αρχές της
δεκαετίας του 1960. Είναι
ξακουστή για τις ευεργετικές
της ιδιότητες καθώς
προφυλάσσει από εμφράγματα του
μυοκαρδίου και από διάφορες
μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε
θερμίδες, τονώνει τον
οργανισμό, βοηθάει την καλή
λειτουργία του εντέρου κ.ά. |
Τα
χαρακτηριστικά της είναι τα
εξής: Αφθονία τροφών φ υ τ ι κ ή ς προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια. Ε λ α ι ό λ α δ ο ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ. Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Κατανάλωση ψ α ρ ι ο ύ και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα). Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). "Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) μόνο λίγες φορές το μήνα. Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας. Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού) Τα βασικά της χαρακτηριστικά απεικονίζονται σχηματικά με την αντίστοιχη Διατροφική Πυραμίδα. Πρόκειται για μια γραφική αναπαράσταση των ποσοτήτων των διαφόρων συστατικών της δίαιτας με τη μορφή πυραμίδας. |