Παραδοσιακές ελληνικές συνταγές

Χωριάτικη σαλάτα
Υλικά
2 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1 μεγάλη πιπεριά πράσινη
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγες ελιές
λίγη ρίγανη
κομμάτι φέτα
αλάτι και πιπέρι
λάδι και ξίδι
Εκτέλεση
Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά
Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλες το αγγούρι
Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές
Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξίδι και ανακατεύετε προσεκτικά
Τοποθετείτε την φέτα από πάνω
Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι

 

Τζατζίκι
Υλικά
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
2 μικρά αγγουράκια
2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια σούπας ξίδι
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
4-5 κλωνιά άνηθο
2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αγγουράκια κομμένα σε μικρούς κύβους με τη φλούδα τους .
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε .
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν το σερβίρουμε .
Αν το μείγμα μας δεν πετυχαίνει , γιατί είναι αρκετά ρευστό πρέπει να στραγγίσουμε τα κομμένα αγγουράκια σε μια πετσέτα πριν τα ανακατέψουμε με το γιαούρτι.
Σερβίρετε σε μικρό πιάτο και γαρνίρετε με ένα μικρό κλωνί άνηθο ή μια ελιά .

 

Φασολάδα
Υλικά
500 γραμ. ξερά φασόλια
1 μεγάλο, κομμένο σε φέτες κρεμμύδι
3 μέτρια καρότα (κομμένα φέτες)
2 κλωνάρια ψιλοκομμένο σέλινο
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμός ντομάτας
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Τα στραγγίζετε, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό, τα αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις και τα ξαναστραγγίζετε.
Βάζετε πάλι τα φασόλια στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και το ανάλογο νερό.
Αφήνετε την σούπα να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου.

 

 

Τραχανόπιτα
Υλικά
3 φλιτζάνια τραχανά
3/4 κιλού φέτα
αλάτι και πιπέρι
15 αυγά
1 φλιτζάνι λάδι
1/2 κιλό φύλλο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάτε τ΄αυγά και τα προσθέτετε στο τραχανά.
Θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πιρούνι και την προσθέτετε κι αυτή στον τραχανά
Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά.
Αλατοπιπερώνετε .
Λιώνετε το βούτυρο .
Βουτυρώνετε το ταψί.
Απλώνετε τα μισά φύλλα αφού πάντα ανάμεσα από το καθένα τα βρέχετε με το βούτυρο.
Φροντίστε να καλύπτετε όλο το ταψί με τα φύλλα.
Ρίχνετε το μείγμα και το απλώνετε προσεχτικά να μην σχιστεί το φύλλο από κάτω .
Απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και ανάμεσα το βούτυρο .
Γυρίζετε αυτά που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα.
Κόβετε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και ραντίζετε με νερό.
Ψήνετε μισή ώρα με τρία τέταρτα σε μέτριο φούρνο .

 

 

Μουσακάς
Υλικά
1 κιλό μεγάλες μελιτζάνες
4 μεγάλες πατάτες
1/2 κιλό κιμά
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κονσέρβα τοματάκι
1 κουταλιά πελτέ
1 ξυλαράκι κανέλα αλάτι και πιπέρι
2 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
4 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 φλιτζάνια νερό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κρόκο αυγού
Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες σε στρογγυλά κομμάτια .
Βάλτε τις σε ένα μπολ με αλάτι και νερό για μισή ώρα.
Κόβετε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζετε .
Ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.
Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πιρούνι για να μην σβολιάσει.
Προσθέτετε το σκόρδο και την κανέλα.
Αλατοπιπερώνετε.
Σβήνετε με κρασί.
Προσθέτετε το μαϊντανό.
Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε.
Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά .
Στρώνετε σε ένα ταψί τις πατάτες σε ένα στρώμα .
Από πάνω στρώνετε τις μελιτζάνες .
Απλώνετε τον κιμά .
Λιώνετε το βούτυρο .
Ζεσταίνετε το γάλα διαλυμένο στο νερό .
Προσθέτετε στο λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς .
Μόλις γίνει μια σφιχτή μάζα προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας να μην σβολιάσει και δεν ρίχνετε άλλο αν πρώτα δεν πιει το προηγούμενο.
Προσθέτετε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε .
Στρώνετε την μπεσαμέλ από πάνω από τον κιμά .
Πασπαλίζετε με τυρί.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο.

 

 

 

Σπανακόρυζο
Υλικά
1 κιλό σπανάκι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
½ κιλό άσπρο ρύζι
αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε , πλένουμε το σπανάκι και το ζεματίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το ζεματισμένο σπανάκι , μισό φλιτζάνι άσπρο ρύζι και σιγοβράζουμε με λίγο νερό.
Τέλος προσθέτουμε και το αλάτι.

 

Αρνί με πατάτες στο φούρνο
Υλικά
1 κιλό αρνί (μπούτι)
1 κιλό πατάτες
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Τρίβετε το μπούτι με λεμόνι και το αλατοπιπερώνετε .
Πασπαλίζετε με το αλεύρι.
Το βάζετε στο ταψί.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνετε .
Τις βάζετε στο ταψί.
Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε το αρνί.
Στύβετε το λεμόνι και προσθέτετε το χυμό του στο ταψί.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο.

 

Τσουρέκι
Υλικά
7 φλιτζάνια αλεύρι
1 και 2/3 φλιτζάνια βούτυρο
1 και 2/3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά ή 150 γρ. φρέσκια μαγιά
5 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
ξύσμα μισού λεμονιού
1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
αμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα
Εκτέλεση
Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό
Σε μία λεκάνη διαλύετε την μαγιά στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει να γίνει διπλάσιο.
Σε μία κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει .
Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι .
Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην λεκάνη με την μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε .
Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη .
Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθετε σε τσουρέκια.
Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα .
Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν .
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
Αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα.
Ψήνετε για περίπου μία ώρα .

 

 

 

Περιεχόμενα

Αρχική σελίδα
Διατροφή και σχολείο
Ομάδες τροφίμων
Πυραμίδα τροφίμων
Μεσογειακή διατροφή
Ασφάλεια τροφίμων
Υγιεινές επιλογές
Υγιεινή
Έρευνα:Διατροφικές συνήθειες
Το τραγούδι της διατροφής
Παροιμίες
Γλωσσοδέτες-Αινίγματα
Ποιήματα μαθητών
Συμβουλές
Παραδοσιακές Συνταγές
Σύνδεσμοι
Ονόματα μαθητών