Τσουρέκι
Υλικά
7 φλιτζάνια αλεύρι
1 και 2/3 φλιτζάνια βούτυρο
1 και 2/3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξηρή
μαγιά ή 150 γρ. φρέσκια μαγιά
5 αυγά
1 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
ξύσμα μισού λεμονιού
1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
αμύγδαλα ολόκληρα και
ξεφλουδισμένα
Εκτέλεση
Βάζετε το γάλα στη φωτιά να
γίνει χλιαρό
Σε μία λεκάνη διαλύετε την
μαγιά στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2
φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε
καλά και αφήνετε να φουσκώσει
να γίνει διπλάσιο.
Σε μία κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή
φωτιά, βάζετε το βούτυρο να
λιώσει .
Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα
προσθέτετε στο βούτυρο,
ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε το μαχλέπι, τη
ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού
και λεμονιού και το αλάτι .
Χύνετε το περιεχόμενο της
κατσαρόλας στην λεκάνη με την
μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε
λίγο λίγο το αλεύρι και
ζυμώνετε .
Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία
ζύμη ομοιόμορφη .
Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει
μέχρι να διπλασιαστεί.
Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα
οποία τα πλάθετε σε τσουρέκια.
Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με
λαδόκολλα .
Σκεπάζετε και αφήνετε να
φουσκώσουν .
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους
180ο C.
Αλείφετε με αυγό και
πασπαλίζετε με αμύγδαλα.
Ψήνετε για περίπου μία ώρα .
|