Υγιεινή
για να μη σας κοπεί η όρεξη
Δε
φαίνονται, αλλά μπορεί να
προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα: τα
μικρόβια. Γι’ αυτό ... πλένετε τα
χέρια σας.
- Μετά την
τουαλέτα.
- Πριν φάτε ή
αγγίξετε τρόφιμα.
- Όταν
αισθάνεστε ή βλέπετε τα χέρια
σας βρώμικα.
- Αφού
ασχοληθείτε με κατοικίδια.
- Αφού βήξετε,
φταρνιστείτε ή σκουπίσετε τη
μύτη σας.
Πλένετε τα
χέρια σας:
με
σαπούνι και ζεστό νερό
τρίψτε
το σαπούνι από τις 2 πλευρές των
χεριών
ανάμεσα
στα δάχτυλα και γύρω από τα νύχια
ξεβγάλτε
με άφθονο ζεστό νερό
σκουπίστε
με καθαρή πετσέτα ή στεγνωτήριο.
Δεκάλογος
ασφαλείας τροφίμων
- Να επιλέγονται προσεκτικά
τα τρόφιμα που αγοράζονται.
- Τα τρόφιμα που
καταναλώνονται ωμά πρέπει να
πλένονται και να καθαρίζονται
σχολαστικά.
- Να
μαγειρεύονται στις σωστές
θερμοκρασίες.
- Να μην
έρχονται σε επαφή ωμά και
μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Τα
μαγειρεμένα τρόφιμα, μέχρι να
καταναλωθούν, πρέπει να
διατηρούνται είτε πάνω από
τους 63°C είτε κάτω από τους 8°C.
- Τα
μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να
καταναλώνονται αμέσως (το πολύ
μέσα σε 1-2 ημέρες).
- Να
χρησιμοποιούνται κατάλληλες
θερμοκρασίες ξαναζεστάματος.
- Να είναι
καθαρές όλες οι επιφάνειες της
κουζίνας και τα διάφορα σκεύη
που έρχονται σε επαφή με τα
τρόφιμα.
- Τα χέρια να
πλένονται καλά και συχνά.
- Να
προστατεύονται τα τρόφιμα από
έντομα, τρωκτικά και άλλα ζώα.
Το
νερό
Το νερό
είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής
και συστατικό του σώματος μας.
Είναι το καλύτερο στοιχείο για να
ξεδιψά ο οργανισμός μας και να
αναπληρώνει την υγρασία που έχασε.
Εκτός από αυτά, το νερό έχει ευρεία
χρήση κατά την επεξεργασία των
τροφίμων.
Χαρακτηριστικά
και προδιαγραφές "πόσιμου νερού".
Πρέπει δηλαδή:
- Να είναι απαλλαγμένο
από μικροοργανισμούς.
- Να είναι απαλλαγμένο
από χημικές ουσίες επιβλαβείς
για την υγεία των καταναλωτών.
- Να μην είναι θολό.
- Να είναι άχρωμο, άοσμο.
- Να μην έχει δυσάρεστη
γεύση.
Οι
παραπάνω πληροφορίες είναι από την
ιστοσελίδα:Ασφάλεια
Τροφίμων (ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία
Καταναλωτών Ελλάδας)