A B Γ Δ Ε Στ T

Νέα ελληνική γλώσσα, Β' Γυμνασίου

8η ενότητα, ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ




 

 


116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 64 65 66 67 68

 

eik

A EIΣAΓΩΓIKA KEIMENA

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Στόχοι

Στόχοι αυτής της ενότητας, που προτείνουμε να διδαχθεί σε 6 ώρες, είναι οι μαθητές:

• Να συζητήσουν για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, να προβληματιστούν για τις αιτίες που τα προκαλούν και να αναζητήσουν προτάσεις αντιμετώπισής τους.

• Να μάθουν να σχηματίζουν μετοχές και να εξοικειωθούν με τα είδη τους.

• Να αντιληφθούν τη διαφορά της γνήσιας από την καταχρηστική σύνθεση.

• Να μάθουν να ξεχωρίζουν τα παρασύνθετα και τα πολυλεκτικά σύνθετα.

• Να κατανοήσουν τα επιχειρήματα ενός ομιλητή και να κρίνουν τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει.

• Να αναπτύσσουν σταδιακά, γραπτά και προφορικά, κείμενα με επιχειρηματολογία τα οποία θα αναφέρονται σε θέματα που περιέχουν αφηρημένες έννοιες.

 

Β. ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

 

α. Θεωρητικό μέρος

 

Β.1 Οι μετοχές στην ενεργητική και παθητική φωνή

 

Στη σύγχρονη γλώσσα, τη λειτουργία της ενεργητικής επιρρηματικής μετοχής επιτελούν οι τύποι σε -οντας/-ώντας, η πιο συνηθισμένη όμως μορφή μετοχής είναι η μετοχή του παθητικού παρακειμένου σε -μένος, -η, -ο, γιατί συγκεντρώνει στον ίδιο τύπο ιδιότητες ονοματικές, κυρίως επιθέτου (τρία γένη, αριθμό και πτώση), και ρηματικές (συντελεσμένο/τέλειο ποιόν ενέργειας, φωνή/διάθεση). Μερικές παθητικές μετοχές έχουν ένα σύμφωνο που προηγείται της κατάληξης -μένος, ενώ άλλες δεν έχουν.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τα κύρια ομαλά πρότυπα για το σχηματισμό της παθητικής μετοχής από το αοριστικό παθητικό θέμα ή, στην περίπτωση των ρημάτων που δεν έχουν αοριστικό παθητικό θέμα, από αυτό που θα μπορούσε να ήταν, με παραδείγματα για κάθε περίπτωση:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Αοριστικό παθητικό θέμαΚατάληξη μετοχής Παραδείγματα
-στ-/-νθ--σμένοςακούω – ακουσμένος
θερμαίνω – θερμασμένος
-θ- (ύστερα από φωνήεν, λ, ρ)-μένοςχάνω – χαμένος
αναγγέλλω – αναγγελμένος
φέρνω – φερμένος
-φτ-/-φθ--μμένοςγράφω – γραμμένος
καλύπτω – καλυμμένος
-χτ-/-χθ--γμένοςανοίγω – ανοιγμένος
εξελίσσω – εξελιγμένος

 

Τα ρήματα που λήγουν σε -εύω μπορούν να σχηματίζουν την παθητική μετοχή ή σε –ευμένος ή σε -εμένος, π.χ. κυριευμένος, μαζεμένος.

Όσων το ενεστωτικό θέμα τους λήγει σε -αιν- ή -υν- παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα. Οι περισσότερες παθητικές μετοχές λήγουν σε -υσμένος, π.χ. απομακρυσμένος, αλλά και σε -υμένος, π.χ. ενθαρρυμένος, -ασμένος, π.χ. απολυμασμένος, υφασμένος, -αμένος, π.χ. πεθαμένος, -ημένος, π.χ. αυξημένος.

Άλλες μετοχές παρακειμένου σε -μένος, -η, -ο σχηματίζονται με το λεγόμενο αναδιπλασιασμό (επανάληψη του αρκτικού συμφώνου με ε), π.χ.:

Όλες οι ενέργειες είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο.

Ύστερα από τις επιθέσεις που δέχτηκε, αισθάνεται πολύ προσβεβλημένος.

Μερικές μετοχές από ρήματα που αρχίζουν από φωνήεν ή από ρ, ζ, ξ, ψ, δύο σύμφωνα (πλην κ, π, τ/β, δ, γ/φ, θ, χ + λ/ρ) ή από τρία σύμφωνα, αντί αναδιπλασιασμού, εμφανίζονται με τη λεγόμενη αύξηση, π.χ.:

αποστάζω – απεσταγμένος, διασπείρω – διεσπαρμένος.

Σε τυπικές μορφές γραπτής επικοινωνίας (επιστημονικά κείμενα, εφημερίδες κτλ.) χρησιμοποιούνται μετοχές προερχόμενες από την καθαρεύουσα.

Η ενεργητική μετοχή ενεστώτα σχηματίζεται με την προσθήκη των καταλήξεων -ων, -ουσα, -ον ή -ών, -ώσα, -ων ή -ών, -ούσα, -ούν, ανάλογα με τη συζυγία του ρήματος, π.χ. Υπάρχουν τρελοί που την τρέλα τους την εκμεταλλεύονται οι καιροφυλακτούντες γνωστικοί.

Η ενεργητική παρελθοντική μετοχή σχηματίζεται με την προσθήκη της κατάληξης -ας, -ασα, -αν στο αοριστικό θέμα, π.χ. Οι επιζήσαντες προσκυνητές ενίσχυσαν αυτή την υποψία.

Η παθητική μετοχή ενεστώτα σχηματίζεται με την προσθήκη της κατάληξης -όμενος, -όμενη/-ομένη, -όμενο ή -ούμενος, -ούμενη, -ούμενο στο ενεστωτικό θέμα, π.χ. Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι άριστες. Αν προέρχεται από λόγιο ρήμα της β’συζυγίας, δεν ακολουθεί τον κανόνα και έχει κατάληξη -ώμενος, -ώμενη, -ώμενο, π.χ. τα τιμώμενα πρόσωπα, η περισπώμενη λέξη.

Η παθητική παρελθοντική μετοχή σχηματίζεται με την προσθήκη της κατάληξης -θείς, -θείσα, -θέν στο αοριστικό θέμα, π.χ. Οι επαναπατρισθέντες έχουν τη μέριμνα του κράτους.

Τις περισσότερες φορές οι παραπάνω μετοχές συνοδεύονται από άρθρο και ισοδυναμούν με αναφορικές προτάσεις. Έτσι το κείμενο αποκτά μια πιο συνεπτυγμένη μορφή και δεν περιέχει επαναλήψεις προτάσεων με το που ή το οποίος: οι καιροφυλακτούντες (αυτοί που καιροφυλακτούν), οι επιζήσαντες (όσοι επέζησαν), οι παρεχόμενες (που παρέχονται), οι επαναπατρισθέντες (αυτοί που επαναπατρίστηκαν).

 

Β.2 Επιθετική και επιρρηματική μετοχή

 

α. Η μετοχή σε -οντας ή -ώντας που είναι μονάχα επιρρηματική:

• Αναλύεται ανάλογα με τη σημασία της σε πρόταση: χρονική (Μπαίνοντας στην εκκλησία, άναψα ένα κερί), αιτιολογική (Ξέροντας πως δεν θα έρθει, έφυγα), υποθετική (Ο μαθητής μελετώντας δεν έχει φόβο να χάσει τη χρονιά του) και εναντιωματική (Σαράντα χρόνια φυσώντας δεν μπόρεσα να τον ρίξω τον πύργο). Η τροπική μετοχή μπορεί να αντικατασταθεί από εμπρόθετο προσδιορισμό (Πήγε στη δουλειά του περπατώντας).

• Έχει πάντοτε σχεδόν το ίδιο υποκείμενο με το ρήμα που προσδιορίζει και λέγεται συνημμένη (Τρώγω διαβάζοντας εφημερίδα). Όταν όμως προσδιορίζει ολόκληρη την πρόταση στην οποία ανήκει, έχει δικό της υποκείμενο ή φαίνεται να μην έχει καθόλου υποκείμενο και λέγεται απόλυτη (Ξημερώνοντας Χριστούγεννα, έφτασε το βαπόρι).

β. Η μετοχή του παθητικού ενεστώτα χρησιμοποιείται ως:

• Επιθετικός προσδιορισμός (Οι εργαζόμενες γυναίκες κουράζονται πολύ),

• Κατηγορηματικός προσδιορισμός (Πέρασε ένα γέρος καλοστεκούμενος),

• Κατηγορούμενο (Αυτά τα προϊόντα είναι εισαγόμενα).

γ. Η μετοχή του παθητικού παρακειμένου χρησιμοποιείται ως:

• Επιθετικός προσδιορισμός (Οι βαμμένοι τοίχοι λερώθηκαν),

• Κατηγορηματικός προσδιορισμός (Προχωρούσε με υψωμένα τα χέρια),

• Κατηγορούμενο (Φαίνεται ξενυχτισμένος).

Οι μετοχές του παθητικού ενεστώτα και παρακειμένου μερικές φορές χρησιμοποιούνται και σε θέση ουσιαστικού (υποκείμενο, αντικείμενο κτλ.) (Οι εργαζόμενοι ζήτησαν μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που ανακοίνωσε ο υπουργός).

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Στόχος του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να μπορούν να σχηματίζουν τη μετοχή ενός ρήματος όταν τους ζητείται και να αναγνωρίζουν σε καθεμιά το χρόνο και τη φωνή της. Επίσης αναγκαίο είναι να διακρίνουν την επιρρηματική από την επιθετική μετοχή και το ρόλο της μέσα στην πρόταση. Διαβάζοντας και απαντώντας στις ασκήσεις του βιβλίου οι μαθητές κατανοούν ποιες είναι κλιτές και ποιες όχι. Επίσης και στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν αρκετές ασκήσεις, όπου φαίνεται πώς αντικαθιστά η επιρρηματική μετοχή την επιρρηματική πρόταση ή η επιθετική μετοχή τα επίθετα.

Παράλληλα με τη θεωρία που δίνεται, πρέπει ο διδάσκων να καθοδηγήσει τους μαθητές να διαβάσουν τα σχετικά κεφάλαια στη σχολική Γραμματική. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει τις επιπλέον πληροφορίες ή να δώσει φωτοτυπημένο τον πίνακα σχηματισμού των μετοχών, που δίνεται στο θεωρητικό μέρος, ανάλογα πάντα με το επίπεδο της τάξης. Στην πορεία ίσως χρησιμοποιήσει κι άλλες μετοχές από τα υπάρχοντα κείμενα ή ακόμα και από κείμενα δικής του επιλογής, αν πιστεύει ότι εξυπηρετούν το μάθημα.

 

Γ . ΠΑΡΑΣΥΝΘΕΤΑ. ΠΟΛΥΛΕΚΤΙΚΑ ΣΥΝΘΕΤΑ

 

α. Θεωρητικό μέρος

 

Γ.1 Παρασύνθετα

 

Οι παρασύνθετες λέξεις σχηματίζονται με τη διαδικασία της παραγωγής, σύμφωνα με την οποία προστίθεται ένα παραγωγικό επίθημα, στην περίπτωση αυτή όχι σε απλή λέξη αλλά σε σύνθετη: χασομέρης → χασομερώ.

Είναι πολύ εύκολο να γίνει παρανόηση και να αναλυθεί μία παρασύνθετη λέξη ως σύνθετη, πολύ περισσότερο δεν όταν αναλύοντάς την στα υποτιθέμενα δύο συνθετικά προκύπτει υπάρχουσα λέξη της Ελληνικής. Έτσι π.χ. μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η λέξη καλωσόρισμα είναι σύνθετη από τα καλώς και όρισμα· η ορθή διαδικασία σχηματισμού της, ωστόσο, περιλαμβάνει

• το στάδιο της σύνθεσης επιρρήματος με ρήμα, από την οποία προκύπτει το σύνθετο ρήμα καλώς + ορίζω → καλωσορίζω,

• σε επόμενη φάση το στάδιο της παραγωγής, κατά το οποίο προστίθεται ένα παραγωγικό επίθημα στην σύνθετη λέξη

καλωσορίζω → καλωσόρισμα.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα προστίθεται το παραγωγικό επίθημα -μα, που είναι επίθημα παραγωγής ουσιαστικού από ρήμα και σημαίνει την ενέργεια ή/και το αποτέλεσμα της ενέργειας που φανερώνει το ρήμα.

Με τον ίδιο τρόπο παράγονται παρασύνθετα επίθετα (αποπροσανατολίζω → αποπροσανατολιστικός, προσμετρώ → απροσμέτρητος, απορρίπτω → απορριπτέος κτλ.) καθώς και ρήματα (παράμερα → παραμερίζω κτλ.).

Ειδική και πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελούν τα παρασύνθετα που σχηματίζονται από την εφαρμογή της διαδικασίας παραγωγής όχι πάνω σε υπάρχον σύνθετο, αλλά πάνω σε δύο (συνήθως) λέξεις που λέγονται συχνά μαζί. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι οι λέξεις αυτές που λέγονται συχνά μαζί έχουν αποκτήσει ένα βαθμό μορφοσυντακτικής παγίωσης, όσο και συγκεκριμένο αντικείμενο αναφοράς (άρα και σημασιολογική οντότητα). Είτε πρόκειται για κύρια ονόματα (Αιγαίο Πέλαγος, Ιερός Λόχος, Νότια Αμερική) είτε για εκφράσεις όπως έξω φρενών, κάθε μέρα, παρά τη θάλασσα, δεν επιτρέπουν την παρεμβολή άλλων στοιχείων ανάμεσά τους. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την παγίωσή τους, η οποία, με τη σειρά της, καθιστά δυνατή την παραγωγή (ψευδο)παρασύνθετων λέξεων:

Άγιο Όρος → Αγιορείτης

Μαύρη Θάλασσα → Μαυροθαλασσίτης

παρά την θάλασσα → παραθαλάσσιος

κτλ.

Παρόλο που το σύνθετο (η συγχώνευση, δηλαδή σε μία λέξη) δεν υπάρχει, η διαδικασία της παρασύνθεσης λειτουργεί σαν να υπήρχε, ώστε να παραγάγει το παρασύνθετο.

 

Γνήσια και καταχρηστική σύνθεση

Η διάκριση μεταξύ γνήσιας και καταχρηστικής σύνθεσης αφορά τη «συγχώνευση» ή μη των δύο συνθετικών (ή μάλλον, των θεμάτων των δύο συνθετικών). Γνήσια σύνθεση (και επομένως, γνήσιο σύνθετο) έχουμε όταν το θέμα του β’συνθετικού συγχωνεύεται με το α’συνθετικό, συνήθως και με τη μεσολάβηση του συνδετικού φωνήεντος -ο- και με τη μετακίνηση του τόνου:

 

img

 

Αντίθετα, η καταχρηστική σύνθεση απλώς παρατάσσει τα δύο συνθετικά, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να επιφέρει μεταβολές στο εσωτερικό τους. Η μόνη αλλαγή που ενδέχεται να παρατηρηθεί είναι η μετακίνηση του τόνου (συνήθως για λόγους συμμόρφωσης προς το νόμο της τρισυλλαβίας): Αλεξάνδρου + πόλη → Αλεξανδρούπολη.

 

Γ.2 Πολυλεκτικά σύνθετα

 

Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη (1991), διπλοσύνθετες ή πολυσύνθετες λέξεις είναι εκείνες που σχηματίζονται (α) από την ένωση τριών ή περισσότερων λέξεων, αλλά κυρίως (β) από τη χρήση μίας ήδη σύνθετης λέξης ως συνθετικού ενός νέου συνθέτου.

Τα παραδείγματα που αναφέρει ο Τριανταφυλλίδης για την πρώτη περίπτωση είναι λογοτεχνικά ή σπάνια έως και παρωχημένα (π.χ. σελοσκαλοχάλινα από τη σύνθεση των σέλα, σκάλα και χαλινός, κυπαρισσοβεργόλιγνη κ.ά.).

Η δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί πολύ παραγωγικό σχηματισμό, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό σύνθεσης, με τη διαφορά ότι στη βάση του σχηματισμού βρίσκεται ένα σύνθετο ή και παρασύνθετο:

κακή + μοίρα → κακόμοιρος

μισός + κακόμοιρος → μισοκακόμοιρος

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Ο στόχος της ενότητας αυτής είναι να επισημάνει ο μαθητής ότι οι διάφορες διαδικασίες σχηματισμού λέξεων δεν αποτελούνται από ένα αυτοτελές και ολοκληρωμένο στάδιο, αλλά ότι μπορεί τα στάδια να διαδέχονται το ένα το άλλο, και κάθε στάδιο να επιδρά στα αποτελέσματα του προηγούμενου. Με αυτό τον τρόπο, θα οδηγηθεί να παρατηρήσει ότι έχουμε τη διαδικασία της παραγωγής να επιδρά στο αποτέλεσμα της σύνθεσης και να σχηματίζει νέα λέξη, ή ότι μπορεί να υπάρξουν αλλεπάλληλα στάδια σύνθεσης.

Καθώς εξοικειώνεται με τους μηχανισμούς σχηματισμού νέων λέξεων και τους συνδυασμούς τους, ο μαθητής μαθαίνει (χωρίς να χρειαστεί να απομνημονεύσει) τους βασικούς κανόνες που διέπουν την παραγωγή και τη σύνθεση. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση τόσο να αναγνωρίζει τη διαδικασία με την οποία σχηματίζονται συγκεκριμένες λέξεις, όσο και να παράγει τις κατάλληλες λέξεις κατά περίπτωση.

Έτσι, συνειδητοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το γλωσσικό σύστημα για τον σχηματισμό νέων λέξεων αντιλαμβάνεται ότι ο λεγόμενος (και παρεξηγημένος) «πλούτος του λεξιλογίου» δεν είναι ένα κενό νοήματος σχήμα λόγου, αλλά αναφέρεται στο δυναμικό χαρακτήρα της γλώσσας και στο πλέγμα μορφολογικών και σημασιολογικών σχέσεων που ενυπάρχουν ανάμεσα στις λέξεις.

 

Δ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ

 

α. Θεωρητικό μέρος

 

α. Τι είναι επιχείρημα;

«Με τη λέξη “επιχείρημα” άλλοτε εννοούν μια σειρά ή ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων και άλλοτε ένα και μόνο αποδεικτικό στοιχείο από μια σειρά τέτοιων στοιχείων (που εμείς τα λέμε και “αποδεικτικούς λόγους”). Επίσης οι συγγραφείς λέγοντας “γεγονότα” και “γνώμες” εννοούν ό,τι εμείς με τους όρους “περιγραφικές κρίσεις” και “αξιολογικές κρίσεις”. Σημειωτέον επίσης ότι ο όρος “κρίση” σημαίνει λογική συσχέτιση εννοιών και ότι “συλλογισμός είναι η δημιουργία κρίσεων από άλλες κρίσεις κατά λογική ακολουθία”. Το επιχείρημα (ή απόδειξη) δεν είναι παρά συλλογισμός, του οποίου οι κρίσεις είναι εξακριβωμένα αληθείς ή πιθανέςν ακριβώς αυτές οι αληθείς ή πιθανές κρίσεις, που όπως προείπαμε λέγονται επιχειρήματα (ή αποδείξεις ή αποδεικτικοί λόγοι), απαρτίζουν τον αντικειμενικό κόσμο μας και είναι προϊόντα της επιστημονικής έρευνας και σκέψης».

 

Πανουτσοπούλου Χ., «Γράφοντας επιχειρήματα», στο Διδακτική και αξιολόγηση των εκθέσεων,

εκδ. Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Αθήνα 1985

 

β. Ποια είναι η αξία της επιχειρηματολογίας

«Η επιχειρηματολογία είναι ουσιαστικής σημασίας και για την ορθή διατύπωση των απόψεών μας και ως εργαλείο για κριτική σκέψη και αξιολόγηση των πεποιθήσεων άλλων ανθρώπων.

• Η χρήση επιχειρημάτων μάς βοηθά να εκτιμήσουμε ποιες θέσεις είναι ορθότερες από άλλες ή πιο σημαντικές. Αυτή η εκτίμηση μπορεί να γίνει όταν τα επιχειρήματα που στηρίζουν τη μια θέση είναι ισχυρότερα από αυτά που στηρίζουν την άλλη.

• Αναζητώντας λογικές αιτίες, μπορούμε να απαλλαγούμε από προκαταλήψεις και από προκατασκευασμένες ιδέες.

• Στηρίζοντας τις θέσεις μας με ισχυρά επιχειρήματα, κατορθώνουμε να δείξουμε στους άλλους την ορθότητα των πεποιθήσεών μας και να υπερασπίσουμε τις απόψεις μας από τυχόν αντιρρήσεις.

• Σχεδιάζοντας και διατυπώνοντας με λογική σειρά και καθαρότητα τις σκέψεις μας, μπορούμε να αποφασίζουμε ποιες πληροφορίες είναι πράγματι χρήσιμες και πώς να τις χρησιμοποιούμε για την υποστήριξη των θέσεών μας.

• Η επιχειρηματολογία μας βοηθά να αναπτύξουμε την ικανότητα να προχωράμε πιο πέρα από τις πληροφορίες που έχουμε για κάτι, ώστε να βγάζουμε συμπεράσματα και να βλέπουμε ποιες συνέπειες μπορούμε να εξάγουμε από αυτά που άλλοι άνθρωποι λένε ή κάνουν.

• Διά μέσου της επιχειρηματολογίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε αντιφάσεις ή συνέπειες –τόσο στις δικές μας πεποιθήσεις όσο και στων άλλων– και να προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε».

 

Αναπολιτάνος Δ., Γαβαλάς Δ. κ.ά., Λογική. Θεωρία και πρακτική, ΟΕΔΒ, 1999

 

γ. Εισαγωγή στην επιχειρηματολογία

«Η αντίθεση ανάμεσα στην περιγραφή και την αφήγηση αφενός και την επιχειρηματολογία αφετέρου δεν είναι μόνον αντίθεση ανάμεσα σε πιο “εμπειρικούς” και πιο “λογικούς” τρόπους αναπαράστασης της πραγματικότητας. Είναι και αντίθεση ανάμεσα σε δύο διαφορετικές λειτουργίες της γλώσσας (όσο κι αν αυτές διαπλέκονται στον λόγο): τη γλώσσα που πληροφορεί τον δέκτη, δηλαδή τη γλώσσα που συνδέεται με την αίτηση και παροχή γλωσσικών αγαθών (πληροφοριών πάσης φύσεως), και τη γλώσσα που επηρεάζει το δέκτη, δηλαδή τη γλώσσα που υπηρετεί (με επιχειρήματα και τεκμήρια) την υποστήριξη μιας επίμαχης θέσης με απώτερο στόχο τη μεταβολή της γνώμης, της συναισθηματικής στάσης και της συμπεριφοράς του αποδέκτη (= του αντίπαλου συνομιλητή) απέναντι στο υπό συζήτηση πρόβλημα. Γι’ αυτό θα μπορούσε να ορίσει κανείς την επιχειρηματολογία ως εκείνο το γένος του λόγου που επιστρατεύεται για να προωθηθεί η αποδοχή (από μεριάς του αποδέκτη) μιας θέσης ως αληθούς (αλλά και ψευδούς, αν πρόκειται για αντίκρουση της αντίπαλης θέσης) ή της αξιολόγησης μιας πεποίθησης ως επιθυμητής/ανεπιθύμητης.

Όταν η επιχειρηματολογία στρέφεται γύρω από την υποστήριξη μιας επίμαχης κρίσης, είναι επαγωγικά προσανατολισμένη, γιατί στηρίζεται κυρίως σε αιτιολόγηση. Και τα αίτια δεν είναι τίποτε άλλο από επαγωγικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την εμπειρική βάση της προβληματικής κατάστασης. Για παράδειγμα, η αιτιολογική συσχέτιση των ρύπων των αυτοκινήτων με την ατμοσφαιρική μόλυνση και κατ’ επέκταση με την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας προκύπτει από την επαγωγική γενίκευση –αποτέλεσμα εμπειρικής τεκμηρίωσης– ότι ένας λίγο πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή ελέγξιμος, αριθμός αυτοκινήτων αποτελεί καθημερινό ρυπαντή του περιβάλλοντος. Όταν, αντίθετα, υπεραμύνεται μιας πίστης ή πεποίθησης, είναι παραγωγικά προσανατολισμένη, γιατί στηρίζεται σε αξιολόγηση. Για παράδειγμα, η άποψη ότι δεν πρέπει να γίνεται ευθανασία σε καρκινοπαθείς τελευταίου σταδίου στηρίζεται όχι τόσο σε στατιστικά (= εμπειρικά) δεδομένα, ότι δηλαδή έστω και ένα μικρό ποσοστό ασθενών ενδέχεται να κρατηθεί στη ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο στην πίστη (= μια αξιωματική παραδοχή από την οποία προκύπτουν με παραγωγικό τρόπο επιμέρους ηθικά, άρα αξιολογικά, συμπεράσματα) ότι η ζωή του ανθρώπου έχει μεταφυσικό θεμέλιο (βλ. και παρακάτω “μορφές επιχειρηματολογίας”).

 

Μορφές της επιχειρηματολογίας

Επειδή ο σκοπός κάθε επιχειρηματολογίας είναι ο επηρεασμός του αποδέκτη, δηλαδή η αλλαγή του ιδεολογικού του χάρτη, ο αιχμαλωτισμός του ενδιαφέροντός του και, ενδεχομένως, η ώθησή του σε κάποια ενέργεια σύμφωνη με το αποτέλεσμα της πειθούς (π.χ. εκδήλωση συγκεκριμένης αγοραστικής ή πολιτικής συμπεριφοράς), και επειδή ο επηρεασμός αυτός εξαρτάται, όπως είδαμε, από την υιοθέτηση της επίμαχης θέσης που υποστηρίζει ο συζητητής που τελικά κερδίζει την αντιμαχία, μπορούμε να διακρίνουμε δύο μορφές επιχειρηματολογίας ανάλογα με το κατηγόρημα της επίμαχης θέσης, η οποία δεν είναι παρά ένας ισχυρισμός προς απόδειξη: αν το κατηγόρημα του ισχυρισμού είναι περιγραφικό, χρειάζεται να αποδειχθεί η συμφωνία του με τα πράγματα, δηλαδή να δειχθεί η βάση τεκμηρίωσης, να αιτιολογηθεί. Για παράδειγμα, το αν οι μαθητές αμφισβητούν το περιεχόμενο της παρεχόμενης στο σχολείο γνώσης. Αν το κατηγόρημα του ισχυρισμού είναι αξιολογικό, χρειάζεται να δειχθεί η υπεροχή του στη βάση μιας κλίμακας αξιών. Για παράδειγμα, το αν η αγάπη προς τους φίλους είναι υπέρτερη από την αγάπη προς τα “υλικά” αγαθά. Η πρώτη μορφή επιχειρηματολογίας έχει βασικά γνωσιακό περιεχόμενο και προσανατολισμό, είναι δηλαδή επιχειρηματολογία λογικού/αντικειμενικού τύπου, ενώ η δεύτερη έχει βασικά ψυχολογικό περιεχόμενο, είναι δηλαδή επιχειρηματολογία ηθικού/υποκειμενικού τύπου.

Πιο συγκεκριμένα: ένα περιγραφικό κατηγόρημα αποτελεί το περιεχόμενο μιας γνώμης, δηλαδή μιας απόφανσης γεγονότος που προϋποθέτει συλλογιστικό άλμα, ή μιας απόφανσης γεγονότος, που προϋποθέτει μόνο επαληθεύσιμες μαρτυρίες για συμβάντα. Η τελευταία είναι περισσότερο κατάθεση πληροφορίας παρά ισχυρισμός, γιατί στηρίζεται σε αδιαμφισβήτητες γνώσεις, σε προσωπικές εμπειρίες ή πηγές (προφορικές/γραπτές) που η αξιοπιστία τους είναι εύκολο να ελεγχθεί. Άρα, οι γεγονοτικές αποφάνσεις δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν επίμαχες και, συνεπώς, δεν ενδιαφέρουν την επιχειρηματολογία. Αντίθετα, οι γνώμες είναι ισχυρισμοί-συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται συνήθως από ατελή επαγωγή, ένα συλλογιστικό άλμα που ποτέ δεν στηρίζεται σε πλήρη τεκμηρίωση. Έτσι, ο συγγραφέας/ομιλητής είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει με διεξοδικό τρόπο τα τεκμήρια που τον οδήγησαν στο εν λόγω συμπέρασμα-ισχυρισμό, προκειμένου η θέση του να είναι πειστική. Είναι φανερό ότι η επιχειρηματολογία στην περίπτωση αυτή έχει γνωστικό περιεχόμενο. Παράδειγμα επιχειρηματολογίας γνωστικού τύπου προσφέρει το δοκίμιο του Μ. Ανδρόνικου Η προστασία του περιβάλλοντος (Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ7 Λυκείου, ΟΕΔΒ, 1983), όπου ο βασικός ισχυρισμός του συγγραφέα περί αλόγιστης καταστροφής του φυσικού χώρου και παράλληλης καταστροφής των μνημείων στηρίζεται αιτιολογικά (δηλαδή τεκμηριώνεται με γενικεύσεις που απορρέουν από εμπειρικές παρατηρήσεις και εξηγούν την εμφάνιση του συζητούμενου προβλήματος) και, συγκεκριμένα, αποδίδεται στην υπερεκμετάλλευση πηγών ενέργειας από βιομηχανικές μονάδες και την επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον με τα απόβλητά τους, στην απρογραμμάτιστη δόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και στη ληστρική κερδοσκοπία πολλών ιδιωτών. Όσο κι αν οι αξιολογικοί όροι δεν λείπουν από τη θέση ή τα αποδεικτικά στηρίγματα του δοκιμίου (“αλόγιστη καταστροφή”, “καταστροφή των μνημείων” κτλ.), ο ιστός της επιχειρηματολογίας δεν παύει να είναι γνωστικού (διάβαζε επαγωγικού) τύπου.

Ένα αξιολογικό κατηγόρημα αποτελεί επίσης περιεχόμενο μιας γνώμης, δηλαδή μιας επίμαχης θέσης, η αποδοχή της οποίας, όμως, δεν εξαρτάται τόσο από την τεκμηρίωσή της όσο από την υιοθέτηση της κλίμακας αξίων που προϋποθέτει. Η υπεροχή μιας αξίας σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να αποδειχθεί. Ανήκει στη σφαίρα της υποκειμενικότητας, δηλαδή των πίστεων ή πεποιθήσεων που το υποκείμενο δέχεται αξιωματικά, επειδή τις προτιμά ψυχολογικά. Η επιχειρηματολογία που επιστρατεύεται για την υπεράσπιση μιας αξιολογικής γνώμης, ενώ φαινομενικά προσπαθεί να συναγάγει αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της θέσης, ουσιαστικά επιδιώκει να πείσει το δέκτη να συμμεριστεί ένα διαφορετικό από το δικό του σύστημα αξιών ως καλύτερο.

 

Γνωστικά εργαλεία της επιχειρηματολογίας

Στην περίπτωση της αποδεικτικής επιχειρηματολογίας αφθονούν εννοιολογικές σχέσεις του τύπου της αιτιολόγησης. Ανάλογα με τη φορά της σχέσης από τις προκείμενες προς το συμπέρασμα ή αντίστροφα, προκύπτουν δύο ζεύγη αιτιολογικών σχέσεων: α) η δικαιολόγηση και το επαγωγικό συμπέρασμα, που αντιστοιχούν στον επαγωγικό συλλογισμό και β) η εξήγηση και το παραγωγικό συμπέρασμα, που αντιστοιχούν στον παραγωγικό συλλογισμό. Η δικαιολόγηση και η εξήγηση είναι παρόμοιες γνωστικές πράξεις (π.χ. βεβαιώσεις), ενώ η εξήγηση αιτιολογεί γεγονότα. Δηλαδή, μια δικαιολόγηση έχει δεσμό με προηγούμενη γλωσσική πράξη-βεβαίωση (η οποία προϋποθέτει συλλογιστικό άλμα), ενώ μια εξήγηση έχει δεσμό με προηγούμενη γεγονοτική απόφανση (η οποία προϋποθέτει μόνον εμπειρική παρατήρηση). Στην επιχειρηματολογία αξιολογικού τύπου αφθονούν οι εννοιολογικές σχέσεις της βούλησης και της αξίας. Τέλος, σε κάθε μορφή επιχειρηματολογίας αφθονεί η αντίθεση, δηλαδή η αμφισβήτηση από το δέκτη της εγκυρότητας ή της αξίας της επίμαχης θέσης, αφού στην καθημερινή συνομιλία ή σε περιστάσεις περισσότερο συμβατικές η διαφωνία μάλλον και όχι η σύμπτωση απόψεων των συνομιλητών είναι ο κανόνας.

 

Το οργανωτικό πρότυπο της επιχειρηματολογίας

Το βασικό σχήμα κάθε επιχειρηματολογίας είναι το λεγόμενο σχέδιο. Πρόκειται για δομικό καλούπι συμβάντων και καταστάσεων που καταλήγουν σε ένα προδιαγεγραμμένο σκοπό. “Τα σχέδια διαφέρουν από τα σχήματα (βλ. αφήγηση) ως προς το ότι ο σχεδιαστής (π.χ. ένας παραγωγός κειμένου) αξιολογεί όλα τα στοιχεία με κριτήριο το πώς αυτά προωθούνται προς το στόχο του σχεδιαστή”. Αλλά το γενικό αυτό σχήμα δεν είναι παρά η αόριστη έκφραση της επιχειρηματολογίας ως μηχανισμού επηρεασμού του δέκτη. Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο.

Όπως κάναμε και στην περίπτωση της αφήγησης, θα απομονώσουμε από την εξίσου πλούσια βιβλιογραφία της επιχειρηματολογίας το πρότυπο του Τoulmin (1958), που προσφέρεται για την ανάλυση όχι της λογικής μορφής ενός επιχειρήματος, αλλά της δομής της καθημερινής επιχειρηματολογίας. Σύμφωνα με το πρότυπο αυτό, τα επιχειρήματα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κινητήρια δύναμη μιας απόφανσης, η οποία διατυπώνεται με τη μεσολάβηση μιας άλλης, της απόφανσης δεδομένων. Η αποδεικτική σχέση που συνδέει τις δύο αποφάνσεις ονομάζεται δικαιολόγηση. Η δικαιολόγηση και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη υποστηρικτική μαρτυρία δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται σαφώς στο επιχείρημα σε αντίθεση με το βασικό ισχυρισμό και τα δεδομένα που προκάλεσαν τη διατύπωσή του. Αν η δικαιολόγηση δεν συνδέει με σαφή και πειστικό τρόπο τις δύο αποφάνσεις (ας πούμε τις προκείμενες και το συμπέρασμα του επιχειρήματος), τότε μπορεί να διατυπωθεί αντίρρηση μετριασμένη ή και ριζική.

Η κυριότερη κριτική που δέχθηκε το μοντέλο αυτό είναι ότι αγνοεί τα διαφορετικά είδη δεδομένων (ισχυρές πεποιθήσεις, γνώμες του ομιλητή ή δάνειες γνώμες), άρα και δικαιολόγησης, αν και η αποδεκτότητα ενός επιχειρήματος είναι στενά συνδεδεμένη ακριβώς με την ποικιλία και την ποσότητα των δεδομένων. Δηλαδή, οι ισχυρές πεποιθήσεις είναι το πιο δυνατό χαρτί, για να πείσει κανείς τον αντίπαλό του, αλλιώς πρέπει να στηριχθεί σε γνώμες-συμπεράσματα από πηγές που μπορούν να αμφισβητηθούν, οπότε είναι υποχρεωμένος να καταφύγει σε γνώμες τρίτων, που είναι αυθεντίες πάνω στο θέμα που συζητείται.

 

Η γλώσσα της επιχειρηματολογίας

Υπάρχει άραγε “ύφος επιχειρηματολογίας”; Το ερώτημα νομιμοποιείται, όπως και στην περίπτωση των άλλων γενών λόγου. Η εκτεταμένη έρευνα πάνω στο ύφος κειμένων επιχειρηματολογίας (που, ως γνωστόν, ξεκινά από τον Αριστοτέλη) επισημαίνει γενικά την επίμονη παρουσία ρητορικών ερωτήσεων, ιδιαίτερα στη συνομιλιακή διαπραγμάτευση μιας θέσης, αλλά και σχημάτων λόγου που έχουν σχέση με αλλαγές στη συνήθη σειρά των όρων της πρότασης: της επανεμφάνισης (αυτολεξεί επανάληψη στοιχείων ή δομών), της μερικής επανεμφάνισης (μετατροπή σε άλλη γραμματική κατηγορία στοιχείων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί), του παραλληλισμού (επανάληψη μιας δομής αλλά και εμπλουτισμός της με καινούρια στοιχεία), της παράφρασης (επανάληψη ενός περιεχομένου, αλλά απόδοσή του με διαφορετικές εκφράσεις) ή της έλλειψης (επανάληψη μιας δομής και του περιεχομένου της, αλλά με παράλειψη μερικών από τις εκφράσεις της επιφανειακής δομής).

Άλλα γραμματικά γνωρίσματα της επιχειρηματολογίας είναι η εκτεταμένη χρήση λογικών συνδέσμων (και, αλλά, ούτε, ή κ.ά.) και συνδετών (για παράδειγμα, στην πραγματικότητα, βέβαια, φυσικά, επίσης, αντίθετα, τελικά, έτσι, λοιπόν, συνεπώς κτλ.), που υποδηλώνουν τις ομόλογες σημασιολογικές σχέσεις ανάμεσα στα περιεχόμενα των προτάσεων, η έντονη παρουσία της επιστημικής τροπικότητας (μορφών πιθανολόγησης: μπορεί, είναι δυνατόν, ενδέχεται, ίσως, νομίζω, πιστεύω, υποθέτω, κατά τη γνώμη μου, για μένα, έχω την αίσθηση κτλ.), που χαρακτηρίζει περισσότερο τη γνωσιακού τύπου επιχειρηματολογία και εξυπηρετεί την πιο αποτελεσματική (δηλαδή, πιο “διπλωματική”) προώθηση μιας επίμαχης θέσης ή μιας αντίρρησης, επίσης η παρουσία της δεοντικής τροπικότητας (μορφών δεοντολογίας: πρέπει, χρειάζεται, είναι ανάγκη, είναι υποχρέωση, επιτρέπεται, απαγορεύεται κτλ.), που σημαδεύει κυρίως την αξιολογικού τύπου επιχειρηματολογία, αφού προσφέρεται για τη διατύπωση ηθικών εντολών που απορρέουν από αξιωματικές παραδοχές. Επιπλέον, αφθονούν λέξεις διάφορων γραμματικών κατηγοριών (ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, επιρρήματα) ή φράσεις που δηλώνουν ψυχοδιανοητικές καταστάσεις των ομιλητών (γνώμη, άποψη, πιστεύω, νομίζω, σκέφτομαι, προσωπικά, κατά τη γνώμη μου, κατά την αντίληψή μου, έχω την αίσθηση κτλ.).

Πάντως, περισσότερο απ’ ό,τι στην περιγραφή και την αφήγηση, το είδος της επιχειρηματολογίας είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει το ύφος. Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι η επιχειρηματολογία είναι το λογικό εργαλείο κειμένων που ως βασικό τους στόχο έχουν τον επηρεασμό του δέκτη, δηλαδή κειμένων πειθούς, εύκολα διαπιστώνει ότι κάθε τέτοιο κείμενο σημαδεύεται από μια ιδιαίτερη γλωσσική ποικιλία. Βέβαια, κάθε είδος κειμένου/λόγου πειθούς είναι και συμβάν λόγου, αφού παράγεται, “διανέμεται” και “καταναλώνεται” στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης περίστασης επικοινωνίας, η οποία, επιπλέον, χαρακτηρίζεται από μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό συμβατικότητας. Έτσι, μπορούμε να διακρίνουμε το ύφος της επιχειρηματολογίας μιας διαφήμισης, ενός πολιτικού λόγου, της αγόρευσης ενός δικηγόρου στο δικαστήριο ή ενός εκκλησιαστικού κηρύγματος».

 

Π. Πολίτης, «Επιχειρηματολογία», στον Ηλεκτρονικό Κόμβο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Στόχος της ενότητας αυτής είναι να διακρίνουν οι μαθητές σ’ ένα κείμενο τα επιχειρήματα του συγγραφέα, καθώς και να συντάσσουν τα δικά τους κείμενα επιλέγοντας προσεκτικά την επιχειρηματολογία τους. Παράλληλα είναι σημαντικό να ασκηθούν οι μαθητές στην κριτική-ανασκευή των επιχειρημάτων των συνομιλητών τους. Η διδασκαλία δεν πρέπει να αναλωθεί σε λεπτομέρειες για το ρόλο ή την αναζήτηση των προκείμενων. Για τη δομή του επιχειρήματος μπορεί ν’ αξιοποιήσουν οι διδάσκοντες το βιβλίο Λογική. Θεωρία και Πρακτική, ΟΕΔΒ, 2003.

 

Ε. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

 

Στην ενότητα αυτή οι μαθητές θα ασκηθούν στην αρχή (ασκ. 1, 2) με την αξιοποίηση του σχολικού λεξικού στην εύρεση λέξεων από την ίδια ετυμολογική οικογένεια και στο σχηματισμό σύνθετων λέξεων. Στη συνέχεια, με βάση ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, οι μαθητές θα εντοπίσουν όρους-φράσεις που προσδιορίζουν συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα, καθώς και τους τρόπους επίλυσής τους. Τέλος, με την άσκηση 5 θα προσέξουν οι μαθητές τον τρόπο σχηματισμού και ιδιαίτερα την ορθογραφία των μετοχών του παθητικού παρακειμένου που συνάντησαν στα κείμενα.

 

ΣΤ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ

 

α. Ακούω και μιλώ

Στην ενότητα αυτή οι μαθητές θα ασκηθούν στην προφορική απόδοση των επιχειρημάτων μιας ομιλίας ή ενός κειμένου, στην κριτική τους θεώρηση και κυρίως στην τεκμηριωμένη προφορική τοποθέτηση υπέρ ή κατά μιας άποψης.

β. Διαβάζω και γράφω

Στην παραγωγή γραπτού λόγου οι μαθητές θα ασκηθούν στη σύνταξη ενός σύντομου επιχειρηματολογικού κειμένου δίνοντας έμφαση στη λογική οργάνωση των επιχειρημάτων τους και στην ανταπόκρισή τους στην αλήθεια. Προτείνεται η οργάνωση ενός τέτοιου κειμένου να γίνει στην τάξη με την καθοδήγηση του διδάσκοντα και τη συνεργασία όλων των μαθητών.

 

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Με την εργασία αυτή θα επιδιωχθεί κυρίως η επαφή των μαθητών με σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα μέσα από την αναζήτηση υλικού από διάφορες γνωστικές περιοχές (λογοτεχνία, μουσική, σύγχρονη ειδησεογραφία κτλ.). Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην παραγωγή ποικίλων βιωματικών κειμένων από τους μαθητές.

 

Βιβλιογραφία – Αρθρογραφία

Αναπολιτάνος Δ., Γαβαλάς Δ. κ.ά., Λογική. Θεωρία και Πρακτική, ΟΕΔΒ, 1999.

Αργυροπούλου Χ., «Η διαθεματικότητα στα γλωσσικά μαθήματα», Επιθεώρηση, τεύχ. 7, Π.Ι., 2003.

Ηolton D., Mackridge Ρ., Φιλιππάκη-Warburton Ειρ., Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας, μτφρ. Β. Σπυρόπουλος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 1999.

Κλαίρης Χ., Μπαμπινιώτης Γ., Γραμματική της Νέας Ελληνικής, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2001.

Mackridge Ρ., Η νεοελληνική γλώσσα, μτφρ. Κ.Ν. Πετρόπουλος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 1990.

Πανουτσοπούλου Χ., «“Γράφοντας επιχειρήματα” κατά τους Εric Glendinning και Ηelen Mantel», στο Π. Γιακουμής (επιμ.), Διδακτική και αξιολόγηση των εκθέσεων, εκδ. Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Αθήνα 1985.

Πολίτης Π., «Επιχειρηματολογία», Ηλεκτρονικός Κόμβος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (www.komvos.edu.gr).

Τζάρτζανος Α., Νεοελληνική Σύνταξις (της κοινής δημοτικής), Αθήνα 1953.

Τριανταφυλλίδης Μ., Νεοελληνική Γραμματική (της Δημοτικής). Ανατύπωση της έκδοσης του ΟΕΣΒ (1941) με διορθώσεις. ΑΠΘ/ΙΝΣ/Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 1991.

 

 


116

 

Κείμενο 1 Τα πτερόεντα δώρα

Ξένος του κόσμου και της σαρκός, κατήλθε την παραμονήν από τα ύψη, συστείλας τας πτέρυγας όπως τας κρύπτη, θείος άγγελος. Έφερε δώρα από τα άνω βασίλεια διά να φιλεύση τους κατοίκους της πρωτευούσης. Ήτον ο καλός άγγελος της πόλεως.

Εκράτει εις την χείρα εν άστρον και επί του στέρνου του έπαλλε ζωή και δύναμις, και από το στόμα του εξήρχετο πνοή θείας γαλήνης. Τα τρία ταύτα δώρα ήθελε να μεταδώση εις όλους όσοι προθύμως τα δέχονται.

Εισήλθεν εν πρώτοις εις εν αρχοντικόν μέγαρον. Είδεν εκεί το ψεύδος και την σεμνοτυφίαν, την ανίαν και το ανωφελές της ζωής ζωγραφισμένα εις τα πρόσωπα του ανδρός και της γυναικός, και ήκουσε τα δύο τεκνία να ψελλίζωσι λέξεις εις άγνωστον γλώσσαν. Ο Άγγελος επήρε τα τρία ουράνια δώρα του, και έφυγε τρέχων εκείθεν.

Επήγεν εις την καλύβην πτωχού ανθρώπου. Ο ανήρ έλειπεν όλην την εσπέραν εις την ταβέρναν. Η γυνή επροσπάθει ν' αποκοιμίση με ολίγον ξηρόν άρτον τα πέντε τέκνα, βλασφημούσα άμα την ώραν που είχεν υπανδρευθή. Τα μεσάνυχτα επέστρεψεν ο σύζυγός της· αυτή τον ύβρισε νευρική με φωνήν οξείαν, εκείνος την έδειρε με την ράβδον την οζώδη, και μετ' ολίγον οι δύο επλάγιασαν χωρίς να κάμουν την προσευχήν των, και ήρχισαν να ροχαλίζουν με βαρείς τόνους. Έφυγεν εκείθεν ο Άγγελος.

Ανέβη εις μέγα κτίριον πλουσίως φωτισμένον. Ήσαν εκεί πολλά δωμάτια με τραπέζας, κ' επάνω των έκυπτον άνθρωποι μετρούντες αδιακόπως χρήματα, παίζοντες με χαρτία. Ωχροί και δυστυχείς, όλη η ψυχή των ήτο συγκεντρωμένη εις την ασχολίαν ταύτην. Ο Άγγελος εκάλυψε το πρόσωπον με τας πτέρυγάς του διά να μη βλέπη κ' έφυγε δρομαίος.

Εις τον δρόμον συνήντησε πολλούς ανθρώπους, άλλους εξερχομένους από τα καπηλεία, οινοβαρείς, και άλλους κατερχομένους από τα χαρτοπαίγνια, μεθύοντας χειροτέραν μέθην. Τινάς είδε ν' ασχημονούν, και τινάς ήκουσε να βλασφημούν τον Αϊ-Βασίλην ως πταίστην. Ο Άγγελος εκάλυψε με τας πτέρυγας τα ώτα, διά να μην ακούη, και αντιπαρήλθεν.

Υπέφωσκεν ήδη η πρωία της πρωτοχρονιάς, και ο Άγγελος διά να παρηγορηθή, εισήλθεν εις μίαν εκκλησίαν. Αμέσως πλησίον της θύρας είδεν ανθρώπους να μετρούν νομίσματα, μόνον πως δεν είχον παιγνιόχαρτα εις τας χείρας· και εις το βάθος, αντίκρυσεν έναν άνθρωπον χρυσοστόλιστον και μιτροφορούντα ως Μήδον σατράπην της εποχής του Δαρείου, ποιούντα διαφόρους ακκισμούς και επιτηδευμένας κινήσεις. Δεξιά και αριστερά άλλοι μερικοί έψαλλον με πεπλασμένας φωνάς: Τον Δεσπότην και αρχιερέα!

εικ

Ο Άγγελος δεν εύρε παρηγορίαν. Επήρε τα πτερόεντα δώρα του –το άστρον το προωρισμένον να λάμπη εις τας συνειδήσεις, την αύραν, την ικανήν διά να δροσίζη τας ψυχάς, και την ζωήν, την πλασμένην διά να πάλλη εις τας καρδίας, ετάνυσε τας πτέρυγας, και επανήλθεν εις τας ουρανίας αψίδας.

 

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο

Τα Σκοτεινά Παραμύθια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εισαγωγή – επιλογή διηγημάτων–

σχόλια Στρατής Πασχάλης, εκδ. Μεταίχμιο, 2005

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Για ποιο σκοπό κατέβηκε ο άγγελος από τον ουρανό;

 

2 Γιατί δεν μπόρεσε να προσφέρει τα δώρα του και γύρισε άπρακτος;

 


117

 

Κείμενο 2 [Το παιχνίδι του εύκολου κέρδους]

εικ

Σε λίγο καιρό πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα καινούριο λαχείο, το ξυστό – αυτό δηλαδή που ξύνοντάς το γνωρίζεις αμέσως αν κέρδισες ή όχι. Έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα που κυκλοφορούν, όπως το Λαϊκό, το Εθνικό, το ΛΟΤΤΟ ή το ΠΡΟΠΟ, το Σουίπ-στεϊκ, και να συμπληρώσει τη φρενιασμένη αναζήτηση στο κυνήγι της τύχης στον ιππόδρομο, στο καζίνο, στις χαρτοπαικτικές λέσχες και τις τζογαδόρικες συντροφιές. Σ' όλα αυτά λογάριασε και το μεγάλο Κρατικό Λαχείο, που με την κλήρωση του υποδεχόμαστε, έτσι για το γούρι, τον καινούριο χρόνο. Εκατομμύρια άτομα και δισεκατομμύρια χρήματα εμπλέκονται στη διαδικασία του παιχνιδιού. Αμέτρητες ώρες ξοδεύονται στο παίξιμο και απροσμέτρητες ελπίδες γεννιούνται για το πιθανό κέρδος.

Ίσως κάποιος σκεφτεί: «Δεν είναι "χρήσιμο" να προσδοκάς ότι με ένα ευρώ, ή έστω κάτι παραπάνω, μπορείς να ζήσεις μιαν άλλη πραγματικότητα με τη λάμψη του χρήματος, να ξεφύγεις έτσι εύκολα από έναν κόσμο γεμάτο μιζέρια, κακομοιριά, απογοητεύσεις, βάσανα και πιέσεις, να γευτείς όσα η παιδική φαντασία μας τροφοδοτούσε στην ιδιαίτερα ρευστή εποχή που ζούμε;». Από μια άποψη μπορεί να είναι «χρήσιμο», ιδιαίτερα για άτομα που οι στόχοι τους είναι συγκεκριμένοι και επικεντρωμένοι σε μια υλιστική αντίληψη για τη ζωή, σε μια αντίληψη ότι με το χρήμα μπορείς να κατορθώσεις οτιδήποτε. Ωστόσο, στο κυνήγι των τόσο αβέβαιων προοπτικών, οι κερδισμένοι είναι λίγοι. Για τους πολλούς, τους «χαμένους», η εμμονή στο παιχνίδι της τύχης είναι αποπροσανατολιστική από πιο στέρεους στόχους, οδηγεί ουσιαστικά στην απραξία, μετατοπίζει το χειροπιαστό «σήμερα» στο αμφίβολο «αύριο» και τροφοδοτεί στο τέλος έναν περίεργο συμβιβασμό των προσδοκιών και επιθυμιών με την πραγματικότητα.

[...] Σήμερα, ίσως περισσότερο από άλλοτε, η εύκολη ζωή προβάλλει ως ένα «πρότυπο», που υιοθετεί ται όλο και περισσότερο από όλο και περισσότερους, που πιστεύουν ότι σε μια κοινωνία με τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, διαβρωμένη, άδικη και αναξιοκρατική, δεν βρίσκει ανταπόκριση, αναγνώριση και ανταμοιβή η προσπάθεια μέσα από την εργασία για το κοινωνικό ανέβασμά τους.

 

Κούλα Κασιμάτη, Περιπλάνηση στην επικαιρότητα, εκδ. Τυπωθήτω, 1996

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Ποια είναι τα τυχερά λαχεία-παιχνίδια στα οποία μπορεί να παίξει όποιος θέλει; • Πού αλλού μπορεί να «δοκιμάσει» την τύχη του; • Εσείς σε ποια τυχερά παιχνίδια έχετε «δοκιμάσει» την τύχη σας;

 

2 Ποια θέση παίρνει η συγγραφέας απέναντι στην τάση πολλών να παίζουν τυχερά παιχνίδια; • Ποια είναι η δική σας άποψη;

 


118

 

Κείμενο 3 [Ήθελα να βοηθήσω τον φίλο μου…]

εικ

Ανάμεσα στα κεριά δέσποζε η τούρτα μου, πρώτη και καλύτερη. Το τσάι άχνιζε μέσα στην τσαγιέρα και τα ποτήρια ήταν γεμάτα πορτοκαλάδα. Υπήρχε ακόμα και ένα μπουκετάκι λουλούδια. Ο Νταβίντ ήταν πανευτυχής με την έκπληξή του. Κι εγώ πίστευα ότι όλα θα διορθώνονταν. Ο μπαμπάς γύριζε την επομένη, θα του μιλούσα για τον Νταβίντ, θα τον βοηθούσαμε.

– Τι σκέφτεσαι, αδερφούλα;

– Τις διακοπές, θα κατασκηνώσουμε κάπου παραθαλάσσια με τον μπαμπά μου. Μπορείς να έρθεις κι εσύ. Θα τα πάτε πολύ καλά, είμαι σίγουρη, θα κάνουμε και ιστιοπλοΐα…

– Γιατί όχι; είπε με ονειροπόλο ύφος.

Το πίστευα πραγματικά ότι όλα θα διορθώνονταν.

Όλο το πρωί διαβάζαμε κόμικς, Αστερίξ και Λούκι Λουκ, τα αγαπημένα μου.

Κατά τις δώδεκα, σήκωσε το κεφάλι από το περιοδικό του και είπε:

– Αρχίζω να πεινάω, μπορείς να πας να ψωνίσεις;

Μου έδωσε λεφτά. Κατεβαίνοντας τις σκάλες, σκέφτηκα ότι θα έτρωγα ευχαρίστως μια μακαρονάδα αλά μπολονέζ, αλλά επειδή βαριόμουνα να την ετοιμάσω, προτίμησα μια έτοιμη πίτσα.

Ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος, ερχόταν καταιγίδα. Μ' αρέσει η βροχή, τα καθαρίζει όλα.

Πήγα και παράγγειλα μια πίτσα Μαργαρίτα στον τύπο με την καντίνα «Πίτσα-Πατάτες-Αναψυκτικά» στην πλατεία.

– Έτοιμη σε πέντε λεπτά, κουκλίτσα! Στη διπλανή κολόνα ήταν κολλημένη μια αφίσα, ίδια μ' αυτήν που είχα δει δύο μέρες πριν στη βιτρίνα του μαγαζιού. Μου ήρθε μια ιδέα.

– Τη θες πικάντικη την πίτσα;

Απάντησα ναι, την έβαλε μέσα σ' ένα χαρτονένιο κουτί και την πήρα.

Αντί όμως να πάω κατευθείαν στην γκαρσονιέρα, σταμάτησα σ' έναν τηλεφωνικό θάλαμο με κέρματα, που μάλλον είχαν ξεχάσει να αλλάξουν. Ακούμπησα την πίτσα στο ραφάκι και πήρα τηλέφωνο.

– Καλημέρα σας. Εδώ S.O.S. Ναρκωτικά. Σας ακούμε.

– Μπορώ να μην πω το όνομά μου; ρώτησα.

εικ

– Τα τηλεφωνήματα είναι ανώνυμα, δεν σας ρωτάμε τίποτε. Σας ακούμε.

Έτσι τους τα είπα όλα, ότι είχα γνωρίσει τον Νταβίντ, ότι έπαιρνε ναρκωτικά. Τους ρώτησα τι έπρεπε να κάνω για να τα σταματήσει. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν πολύ γλυκιά. Μου είπε ότι έκανα πολύ καλά που τους τηλεφώνησα και ότι, αν ήθελα να βοηθήσω τον φίλο μου, αυτό που μπορούσα να κάνω, ήταν να του δώσω αυτό το νούμερο και να του πω ότι μπορούσε να τηλεφωνήσει οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας. Και μου έδωσε κάποιες διευθύνσεις όπου θα τον βοηθούσαν χωρίς να τον ρωτήσουν το παραμικρό, χωρίς να του δημιουργήσουν προβλήματα.

Τα σημείωσα όλα πάνω στο κουτί της πίτσας. Είπα ευχαριστώ και το 'κλεισα. Η πίτσα κόντευε να κρυώσει, οπότε βιάστηκα να γυρίσω, αλλά δεν ανέβηκα τις σκάλες τρέχοντας, για να μη μου πέσει το κουτί. Πεινούσα.

 

Τιερί Λενέν, Συμφωνία με τον διάβολο, μτφρ. Μαρία Α. Παπανδρέου, εκδ. Κέδρος, 1998

 

119

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Ποια έκπληξη προετοίμασε ο Νταβίντ στη φίλη του για τα γενέθλιά της;

 

2 Πώς προσπαθεί η ηρωίδα του αποσπάσματος να βοηθήσει τον Νταβίντ να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά; • Πώς θα μπορούσατε κι εσείς να βοηθήσετε σε μια παρόμοια περίπτωση;

 


Κείμενο 4 [Ένα διαφορετικό κείμενο για τη μοναξιά]

 

eik

 

Ηλίας Ταμπακέας, περ. «9», εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,11/2/04

 

1 Δ. Χατζής, «Ο Κάσπαρ Χάουζερ στην έρημη χώρα» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου]

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Ποιες είναι οι λέξεις ή οι φράσεις που δείχνουν τη μοναξιά του ανθρώπου;

 

2 Γιατί το κείμενο αυτό «αφιερώνεται» στην επέτειο του Αγίου Βαλεντίνου, τη μέρα των ερωτευμένων δηλαδή;

 


120

 

B ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

 

Β1 Οι μετοχές στην ενεργητική και παθητική φωνή

Θυμάμαι ότι:

Η μετοχή είναι επίθετο και ρήμα, μετέχει δηλαδή και στα δύο. Ως επίθετο έχει γένος, αριθμό και πτώση. Ως ρήμα έχει φωνή, διάθεση και χρόνους.

 

 

Aκούω και μιλώ

Προσπαθήστε να μεταφέρετε τις παρακάτω υπογραμμισμένες φράσεις στον άλλο αριθμό και βρείτε ποιες μετοχές αλλάζουν.

α. Κατεβαίνοντας τις σκάλες, σκέφτηκα ότι θα έτρωγα ευχαρίστως μια μακαρονάδα αλά μπολονέζ. (κείμ. 3)

Απάντηση

β. Στη διπλανή κολόνα ήταν κολλημένη μια αφίσα. (κείμ. 3)

Απάντηση

γ. Ωστόσο, στο κυνήγι των τόσο αβέβαιων προοπτικών, οι κερδισμένοι είναι λίγοι. (κείμ. 2)

Απάντηση

 

Κείμενο 5 Άνθρωποι και αριθμοί

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται νούμερα, στατιστικά στοιχεία, δίνονται στη δημοσιότητα πίνακες και παγκόσμιοι χάρτες «κοκκινισμένοι» εκεί όπου το AIDS διαπρέπει γεννώντας καταστάσεις επιδημίας. Κι όσο πιο μεγάλοι οι αριθμοί, τόσο πιο αριθμολάγνοι γινόμαστε. […]

 

Περισσότεροι από 42 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από το AIDS. Το 95% αυτών ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Υπολογίζεται ότι 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 610.000 παιδιών, πέθαναν από AIDS μέσα στο 2002. Από τα 42 εκατομμύρια των φορέων, 6 εκατομμύρια χρήζουν επείγουσας θεραπείας για να σωθούν.

 

Σοφία Ιωάννου, περ. Γιατροί χωρίς σύνορα, τεύχ. 52, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2003

 

1 AIDS

2 Ασθένειες [πηγή: Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου]

1 Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS [πηγή: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης]

 

Διαβάζω και γράφω

1. Σε ποια ρήματα ανήκουν οι υπογραμμισμένες μετοχές και τι παρατηρείτε σχετικά με τη θέση του τόνου σε συνάρτηση με την ορθογραφία τους;

α. Δεν ανέβηκα τις σκάλες τρέχοντας, για να μη μου πέσει το κουτί. (κείμ. 3)

Απάντηση

β. Σε λίγο καιρό πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα καινούριο λαχείο, το ξυστό - αυτό δηλαδή που ξύνοντάς το γνωρίζεις αμέσως αν κέρδισες ή όχι. (κείμ. 2)

Απάντηση

γ. Το AIDS διαπρέπει γεννώντας καταστάσεις επιδημίας. (κείμ. 5)

Απάντηση

 

2. Διαβάζοντας τις παρακάτω προτάσεις, μεταφέρετε τις υπογραμμισμένες μετοχές στην ονομαστική ενικού στο αρσενικό γένος, εντοπίστε τη χρονική βαθμίδα στην οποία αναφέρονται και γράψτε τον χρόνο τους. • Ποια είναι η κατάληξή τους;

α. Το 95% αυτών ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. (κείμ. 5)

β. Υπολογίζεται ότι 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανόμενων 610.00 παιδιών, πέθαναν από AIDS μέσα στο 2002. (κείμ. 5)

γ. Για τους πολλούς, τους «χαμένους», η εμμονή στο παιχνίδι της τύχης είναι αποπροσανατολιστική από πιο στέρεους στόχους, οδηγεί ουσιαστικά στην απραξία. (κείμ. 2)

δ. Δίνονται στη δημοσιότητα πίνακες και παγκόσμιοι χάρτες «κοκκινισμένοι». (κείμ. 5)

 

121

 

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

ΜετοχέςΚαταλήξειςΧρονική βαθμίδα / Χρόνος
   
   
   
   

 

3. Στις παρακάτω φράσεις του κειμένου 1 θα βρείτε μετοχές που δεν τις συναντάτε σε σύγχρονα κείμενα. Αν γράφατε εσείς αυτές τις προτάσεις, με ποιες μετοχές θα μπορούσατε να τις αντικαταστήσετε;

α. Ο Άγγελος επήρε τα τρία ουράνια δώρα του και έφυγε τρέχων εκείθεν.

β. Η γυνή επροσπάθει ν' αποκοίμιση με ολίγον ξηρόν άρτον τα πέντε τέκνα, βλασφημούσα άμα την ώραν που είχεν υπανδρευθή.

γ. Ανέβη εις μέγα κτίριον πλουσίως φωτισμένον.

δ. Επήρε… και την ζωήν, την πλασμένην διά να πάλλη εις τας καρδίας, ετάνυσε τας πτέρυγας, και επανήλθεν εις τας ουρανίας αψίδας.

τρέχων → 

 

βλασφημούσα → 

 

φωτισμένον → 

 

πλασμένην → 

 

 

Μαθαίνω για τους τύπους της μετοχής:

Μετοχή έχουν:

 

Ο ενεστώτας στην ενεργητική φωνή με κατάληξη -οντας (π.χ. τρέχοντας) όταν αυτή τονίζεται στην προπαραλήγουσα και -ώντας (π.χ. γεννώντας) όταν τονίζεται στην παραλήγουσα.

Ο ενεστώτας σπανιότερα στην παθητική φωνή με καταλήξεις -όμενος, -η, -ο (π.χ. αναπτυσσόμενες), αλλά και -ούμενος, -η, -ο (π.χ. μιμούμενος) και -άμενος, -η, -ο (π.χ. τρεμάμενος).

Ο παρακείμενος στην παθητική φωνή με κατάληξη -μένος, -η, -ο (π.χ. χαμένοι).

 

Η ενεργητική μετοχή είναι άκλιτη, ενώ οι παθητικές είναι κλιτές, έχουν τρία γένη και δύο αριθμούς.

 

B2 Επιθετική και επιρρηματική μετοχή

Κείμενο 6 [Η μεγάλη περιπέτεια της ζωής μου]

[Η Κωνσταντίνα ζει με τους γονείς της προσωρινά στη Γερμανία. Όταν εκείνοι χωρίζουν, τη στέλνουν πίσω στην Ελλάδα να ζήσει με τη γιαγιά της, τη Φάρμουρ, όπως την αποκαλεί. Για να ξεπεράσει τα προβλήματα που της παρουσιάστηκαν, προμηθεύεται χαπάκια από ένα αγόρι, τον Λουμίνη. Τη στιγμή που αισθάνεται ότι την εγκαταλείπει κι αυτός, δοκιμάζει την πρώτη της ένεση ηρωίνης και η γιαγιά της τη βρίσκει λιπόθυμη μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της. Φωνάζει σοκαρισμένη τον γιατρό και την περιποιείται με τις φίλες της, τις Ασπασίες. Ο Βασίλης, καθηγητής των Μαθηματικών στο σχολείο, τη συμπαθεί ιδιαίτερα και την επισκέπτεται συχνά με τη φίλη του Μαρίνα.]

122

 

Χτυπάει το κουδούνι. Οι Ασπασίες είναι μέσα και πίνουν τον καφέ τους. Ο Βασίλης κι η Μαρίνα δεν έρχονται τόσο νωρίς. Κουκουλώνομαι και κάνω την κοιμισμένη. Ξεσκεπάστηκα όμως αμέσως, γιατί άκουσα τη φωνή της Μαρίνας. Δεν ακούω άλλη φωνή. Περίεργο, ήρθε μόνη της. Την περιμένω να φανεί στο δωμάτιο μου και ανοίγω τα μάτια. Δεν έρχεται. Πιάνει κουβέντα με τη Φάρμουρ και τις Ασπασίες.

– Ήρθα να σας μιλήσω για την Κωνσταντίνα.

– Κοιμάται.

– Καλύτερα.

Ανασηκώνομαι στο κρεβάτι και, από το πολύ να τεντώνω τ' αυτιά μου ν' ακούσω, νομίζω πως μεγάλωσαν σαν του φίλου του Πινόκιο, που έγινε γαϊδούρι. Καλύτερα να γινόταν γαϊδούρι κι ο Λουμίνης. θα 'χε τουλάχιστον μια δικαιολογία που με πρόδωσε.

Η Μαρίνα έχει απαλή φωνή, μα μιλάει καθαρά και δεν χάνεις λέξη.

Τα κουβέντιασαν, λέει, με τον Βασίλη και συμφώνησαν να έρθει να τους μιλήσει. Στα δεκαεννιά της πέρασε κι εκείνη τη μεγάλη περιπέτεια.

– Ναρκωτικά; ρώτησε η Ασπασία «που στύβει πέτρα».

– Κατευθείαν ηρωίνη, έκανε η Μαρίνα.

– Εσύ!

Άκουσα μια φωνή σαν λυγμό, που έμοιαζε με τη φωνή της Φάρμουρ.

Ήταν, λέει, η Μαρίνα ένα κορίτσι ξένοιαστο. Χωρίς προβλήματα. Σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Με τους γονείς της τα πήγαινε μια χαρά… Αρχιτέκτονες κι οι δύο, δούλευαν πολύ. Έφευγαν το πρωί και γύριζαν αργά το βράδυ. Σ' ένα πάρτι γνώρισε τον Νικηφόρο, που μόλις είχε γυρίσει από το Παρίσι, όπου σπούδαζε…Της έκανε εντύπωση, δεν έμοιαζε Έλληνας. Ψηλός, με μαύρα μαλλιά. Έμοιαζε του Μαγιακόφσκι.

– Του Μαγιακόφσκι!

– Του Μαγιακόφσκι!

– Του Μαγιακόφσκι!

– Του Μαγιακόφσκι!

Τέσσερις φωνές γεμάτες θαυμασμό. Δεν ήξεραν ποιος ήταν αυτός ο Μαγιακόφσκι, μα τις άκουγα τόσο συγκινημένες, λες και είχαν δει μπροστά τους ολοζώντανο τον Μπραντ Πιτ.

Η Μαρίνα συνέχισε.

Όλη τη βραδιά δεν μπορούσε να ξεκολλήσει τα μάτια της από πάνω του. Μιλούσε κι όμορφα, για το Παρίσι, για την τέχνη. Ξαφνικά, χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε δίπλα της. Της είπε πως βαρέθηκε, και, αν ήθελε, να έφευγαν μαζί. Τον ακολούθησε σαν μαγνητισμένη και βγήκαν μαζί στο δρόμο.

– Από κείνο το βράδυ άρχισε η μεγάλη περιπέτεια της ζωής μου, από φόβο μην τον χάσω κι από περιέργεια να γνωρίσω το σύμπαν, όπως μου είχε υποσχεθεί… 

 

Άλκη Ζέη, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, εκδ. Κέδρος, 2002

 

1 Nαρκωτικά: Εξαρτησιογόνες, Ψυχοδραστικές ουσίες - Επεισόδιο 1ο: Κάνναβη (βίντεο, 20:00min) [πηγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση]

2 Ναρκωτικά: Εξαρτησιογόνες, Ψυχοδραστικές ουσίες - Επεισόδιο 2ο: Ηρωίνη (βίντεο, 27:48min) [πηγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση]

3 Εξαρτησιογόνες ουσίες στην εφηβεία [πηγή: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής]

 

 

eik

 

123

 

Aκούω και μιλώ

1. Εντοπίστε στο προηγούμενο κείμενο μετοχές που λειτουργούν ως επίθετα, π.χ. Κουκουλώνομαι και κάνω την κοιμισμένη.

 

2. Έχετε βρει τρόπους για να μην αισθάνεστε κάποιες φορές μοναξιά; Στις δικές σας απαντήσεις προσθέστε κι αυτές που δείχνουν τα παρακάτω σκίτσα, αποδίδοντας το νόημά τους με μετοχές του ενεργητικού ενεστώτα.

 

 

eik

 

... ... .... φίλους

 

 

 

Κείμενο 7 Μοναξιά μου όλα…

Στις άδειες πόλεις που γυρνάς
εικόνες σε ξοδεύουν
αδύναμος να προσκυνάς
αυτούς που σε ληστεύουν.

Σαν δαίμονας να κουβαλάς
του κόσμου τους χειμώνες
στα μάτια της να κυνηγάς
παλιούς πικρούς κανόνες.

Μοναξιά μου όλα…
Μοναξιά μου τίποτα…
Μη μ' αφήνεις τώρα
που είναι όλα πιο δύσκολα.
Έρωτά μου όλα…
Κι έρωτά μου τίποτα…
Μη μ' αφήνεις τώρα
που είναι όλα πιο δύσκολα.

Τις νύχτες ντύνεσαι μικρός
κάποιον θα ξεγελάσεις
κι ένα κακό που ήρθε χτες
τρέχεις για να προφτάσεις.

Μοιάζουν οι δρόμοι με φωτιά
τα βράδια του θανάτου.
Έρωτας που μυρίζει πια
αρένα στ' άγγιγμά του.
eik

στίχοι: Όλγα Βλαχοπούλου, Φίλιππος Πλιάτσικας
μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας
στο δίσκο των Πυξ Λαξ Στίλβη,
Harvest, 1998

 

1 Πυξ Λαξ

 

124

 

Διαβάζω και γράφω

1. Αντικαταστήστε κάποια από τα παρακάτω ρήματα με μετοχές του ενεργητικού ενεστώτα. • Γράφοντας τις προτάσεις θα χρειαστεί να αφαιρέσετε κάποιες λέξεις.

 

α. Ακούμπησα την πίτσα στο ραφάκι και πήρα τηλέφωνο. (κείμ. 3)

β. Κατά τις δώδεκα, σήκωσε το κεφάλι από το περιοδικό του και είπε:… (κείμ. 3)

γ. Είπα ευχαριστώ και το 'κλεισα. (κείμ. 3)

δ. Ξεσκεπάστηκα όμως αμέσως, γιατί άκουσα τη φωνή της Μαρίνας. (κείμ. 6)

 

 

2. Αφού ακούσετε το τραγούδι του μουσικού συγκροτήματος Πυξ Λαξ, πάρτε την α΄ στροφή και γράψτε για κάθε ρήμα τη μετοχή του ενεργητικού ενεστώτα και του παθητικού παρακειμένου. • Σημειώστε δίπλα της αν λειτουργεί ως επίθετο ή ως επίρρημα.

 

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

ΡήμαΜετοχή ενεστώταΜετοχή παρακειμένου
   
   
   
   

 

3. Συνεχίστε γράφοντας δικούς σας στίχους με αφορμή το τραγούδι αυτό. • Αλήθεια, τι σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος; • Ψάξτε σε ερμηνευτικό ή άλλο λεξικό.

 

πυξ πυξ, Λεξικό της αρχαίας ελληνικής

πυξ λαξ, Λεξικό της αρχαίας ελληνικής

 

 

Μαθαίνω για τη σημασία της μετοχής:

Η μετοχή χρησιμοποιείται:

 

• με επιθετική σημασία, δηλαδή όπως κάθε επίθετο, και λέγεται επιθετική μετοχή. Επιθετικές είναι οι μετοχές της παθητικής φωνής.

• με επιρρηματική σημασία, δηλαδή δηλώνει τρόπο, χρόνο, αιτία, υπόθεση και εναντίωση και λέγεται επιρρηματική μετοχή. Επιρρηματική είναι η μετοχή του ενεργητικού ενεστώτα.

 

 


 

125

 

Γ ΠΑΡΑΣΥΝΘΕΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΛΕΚΤΙΚΑ ΣΥΝΘΕΤΑ

Aκούω και μιλώ

Θέλετε να περιγράψετε το σκίτσο του Ηλία Ταμπακέα (κείμ. 4) σε κάποιο φίλο σας που δεν το έχει δει. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε κάπως έτσι: «Το σκίτσο αυτό χαρτογραφεί τη μοναξιά. Μιλάει για…». • Για την περιγραφή χρησιμοποιήστε λέξεις που παράγονται από τις σύνθετες λέξεις που ακολουθούν (οι λέξεις που ζητούνται βρίσκονται μέσα στα κείμενα της ενότητας αυτής): ανταμείβω, απογοητεύω, ανταποκρίνομαι, προσδοκώ, απομονώνω.

 

 

Μαθαίνω για τα παρασύνθετα

Παρασύνθετες είναι οι παράγωγες λέξεις που σχηματίζονται με τη διαδικασία της παραγωγής (δηλαδή παράγονται) όχι από απλές λέξεις, αλλά από σύνθετες.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

α΄ συνθετικό   β΄ συνθετικό   σύνθετο   παρασύνθετο
καλώς + ορίζω καλωσορίζω καλωσόρισμα
καλή + καρδιά καλόκαρδος καλοκαρδίζω

 

• Παρασύνθετες είναι και ορισμένες λέξεις που σχηματίζονται από την ένωση δύο λέξεων (που συνήθως λέγονται μαζί, αλλά δεν φτιάχνουν σύνθετη λέξη) και την προσθήκη της παραγωγικής κατάληξης:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

λέξη 1 λέξη 2δεν φτιάχνουν σύνθετο παρασύνθετο
Αιγαίο+πέλαγοςαιγαιοπελαγίτικος
έξω+φρενώνεξωφρενικός
Νότια+ΑφρικήΝοτιοαφρικανός
Άρειος+ΠάγοςΑρεοπαγίτης

 

 

Μαθαίνω για τη γνήσια και την καταχρηστική σύνθεση

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Aν η διαδικασία της σύνθεσης
         
επιβάλλει αλλαγές στα συνθετικά,
μιλάμε για
  δεν επιβάλλει αλλαγές στα συνθετικά,
μιλάμε για
        
γνήσια σύνθεση
το β΄ συνθετικό ή το θέμα του συγχωνεύεται
με το θέμα του α΄ συνθετικού:
νύχτα + λουλούδι → νυχτολούλουδο
καλή + καρδιά → καλόκαρδος
  καταχρηστική σύνθεση
τα δύο συνθετικά απλώς βρίσκονται το ένα πλάι στο άλλο:
Νέα + πόλη → Νεάπολη
Αλεξάνδρου + πόλη → Αλεξανδρούπολη
Μόνη πιθανή αλλαγή: η μετακίνηση του τόνου
    

 

 

126

 

Διαβάζω και γράφω

1. Βρείτε τις σύνθετες λέξεις (ή τις λέξεις που συνηθίζεται να λέγονται μαζί) από τις οποίες παράγονται οι παρασύνθετες που εντοπίζονται στα κείμενα της ενότητας αυτής:

 

 Παρασύνθετη λέξηΣύνθετη λέξη
κείμ. 2αντίληψηαντιλαμβάνομαι
αναλυτικότερα 
 χαρτοπαικτικός 
κείμ. 3κακομοιριά 
 ιστιοπλοΐα 
εικ

 

2. Ψάξτε στο ηλεκτρονικό Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής (Τριανταφυλλίδης) τις καταλήξεις -ίτης και -είο. • Από τον κατάλογο λέξεων που θα σας επιστρέψει το λεξικό, ξεχωρίστε ποιες είναι παρασύνθετες και γράψτε δίπλα σε καθεμία τη διαδικασία παραγωγής της.

 

Οδηγία: Για να βρούμε τις λέξεις με κατάληξη -ίτης ή -είο, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση του λεξικού: *ίτης ή *είο

Για τις λέξεις με κατάληξη -ίτης

Για τις λέξεις με κατάληξη -είο

Αντίστροφο Λεξικό (Αναστασιάδη-Συμεωνίδη) (Mπορείτε να επεκτείνετε την αναζήτησή σας κι εδώ) [πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα]

 

 

3. Από τα τοπωνύμια που υπογραμμίζονται στον χάρτη, σχηματίστε παρασύνθετες λέξεις που δείχνουν τον κάτοικο ή αυτόν που κατάγεται από το συγκεκριμένο μέρος.

 

 

Γ2 Πολυλεκτικά σύνθετα

Κείμενο 8 [Φταίει και ο καθένας μας]

Πρέπει ν' αντισταθούμε στην καθημερινή μας ασυδοσία. Η συμπεριφορά του ενός απέναντι στον άλλο όλο και χειροτερεύει. Στην κυριολεξία, ο ένας έχει γίνει ο βασανιστής του άλλου. Έχουμε κάνει την καθημερινή μας ζωή σχιζοφρενική, βάρβαρη και σχεδόν επικίνδυνη. Κι αυτά γιατί ο Έλληνας έχει αλλάξει εντελώς νοοτροπία. Δεν τον θυμάμαι ποτέ άλλοτε τόσο ανάλγητο, αγενή, αφιλότιμο, αφιλόξενο, στρεψόδικο, κακό συνάνθρωπο και κακό συντοπίτη. Δεν συναισθάνεται και δεν θέλει με τίποτα να παραδεχθεί πως για τα πάντα υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Για το ότι η Αθήνα, παραδείγματος χάρη, είναι μια απάνθρωπη πόλη δεν φταίει μόνον ο άθλιος τρόπος που φτιάχτηκε. Φταίει και το ότι ο καθένας από μας κάνει τις λειτουργικές της συνθήκες τρισχειρότερες. Παραπονιόμαστε πως δεν μας σέβονται οι ξένοι, πως δεν μας εκτιμούν σαν λαό, αλλά αφού δεν σεβόμαστε πρώτοι εμείς, ούτε ο ένας τον άλλο, ούτε τον τόπο μας, γιατί να μας σεβαστούν οι ξένοι;

 

εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 24/4/1997

127

 

Κείμενο 9 [Διαβάζοντας τίτλους εφημερίδων]

eik

Κείμενο 10 [Η γυναίκα στην πολιτική]

εικ

1952

 

  Eκλέγεται η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Είναι η Ελένη Σκούρα («Ελληνικός Συναγερμός»), που μαζί με τη Βιργινία Ζάννα (Κόμμα Φιλελευθέρων) είναι οι δύο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα.

 

kethi gr

1 Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (επίσημος δικτυακός τόπος)

1 Ελένη Σκούρα: Η πρώτη ελληνίδα βουλευτής (βίντεο, 28:56min) [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

 

Aκούω και μιλώ

1. Αποπροσανατολιστική (κείμ. 2), αντιπαρήλθεν (κείμ. 1): Από πόσα και ποια συνθετικά αποτελούνται αυτές οι λέξεις;

Απάντηση

 

2. Στα δημοσιεύματα των εφημερίδων (κείμ. 9) οι τίτλοι χρησιμοποιούν μία κοινή τεχνική για να τραβήξουν την προσοχή του αναγνωστικού κοινού. Με ποιο τρόπο και ποια γλωσσικά μέσα το πετυχαίνουν;

 

3. Στο κείμενο 10 παρατηρήστε το υπογραμμισμένο σύνθετο. • Τι ρόλο παίζει η λέξη γυναίκα στο σχηματισμό του σύνθετου; • Μπορείτε να σκεφτείτε άλλα σύνθετα (που ονομάζονται πολυλεκτικά παραθετικά σύνθετα) με τις λέξεις γυναίκα, άνθρωπος, έκπληξη, σοκ;

 

 

128

 

Μαθαίνω για τα πολυλεκτικά σύνθετα

Τα πολυλεκτικά σύνθετα είναι τριών ειδών:

 

• σύνθετες λέξεις που αποτελούνται από τρία ή και περισσότερα συνθετικά (λέγονται και πολυσύνθετα)

μισός + κακόμοιρος (κακή + μοίρα) → μισοκακόμοιρος

 

• ονοματικά σύνολα (επίθετο + ουσιαστικό ή ουσιαστικό + ουσιαστικό σε γενική), που έχουν παγιωθεί και έχουν αποκτήσει δική τους σημασία (λέγονται και λεξικές φράσεις)

παιδική χαρά = χώρος με κούνιες, τραμπάλες κτλ., όπου παίζουν τα παιδιά (και όχι η χαρά που δείχνουν ή νιώθουν τα παιδιά)

φακοί επαφής = διορθωτικοί φακοί που φοριούνται πάνω στα μάτια αντί για γυαλιά.

 

• δύο λέξεις, συνήθως ουσιαστικά, που συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους και γράφονται συχνά με ενωτικό ανάμεσά τους (λέγονται και παραθετικά σύνθετα)

παιδί-θαύμα

τιμές-έκπληξη

λέξη-κλειδί

Πολύ συχνά υπάρχει μεταφορική σχέση ανάμεσα στα δύο συνθετικά: συζήτηση - μαραθώνιος = που διάρκεσε πάρα πολύ.

 

 

Διαβάζω και γράφω

Συμπληρώστε τον πίνακα με πολυλεκτικά σύνθετα, όπως στο παράδειγμα, ταιριάζοντας λέξεις από τη στήλη Α με λέξεις από τη στήλη Β.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Στήλη Α Στήλη Β
σκορέκπληξη
άνθρωποςμαϊμού
έρευναδηλητήριο
σχόλιααστραπή
ταξίδισοκ
πτυχίακλειδί
σκορ που δεν το περίμενε κανείςσκορ-έκπληξη
ταξίδι που έγινε πολύ γρήγορα 
άνθρωπος πολύ σημαντικός για κάτι 
έρευνα που προκάλεσε έντονη και δυσάρεστη έκπληξη 
σχόλια πολύ πικρά και δηκτικά 
πλαστά πτυχία 

 

 

 


 

129

 

Δ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ

Aκούω και μιλώ

1. Παρακολουθείτε μια τηλεοπτική συζήτηση στην οποία η συγγραφέας του κειμένου 2 διατυπώνει τα επιχειρήματά της για τα τυχερά παιχνίδια (ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΠΟ κτλ.). Πόσα και ποια επιχειρήματα χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει την άποψή της;

 

2. Ας υποθέσουμε ότι είστε ένας συνομιλητής στην παραπάνω τηλεοπτική συζήτηση ο οποίος έχει διαφορετική άποψη για το θέμα αυτό απ' αυτήν της Κ. Κασιμάτη. Με ποια επιχειρήματα θα «στηρίζατε» τη δική σας διαφορετική θέση;

 

3. Μια συμμαθήτριά σας διάβασε αργά και καθαρά το κείμενο 1. Στη συνέχεια ο καθηγητής ζητάει από τέσσερις μαθητές να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους ο άγγελος έφυγε από το αρχοντικόν μέγαρον, την καλύβην πτωχού ανθρώπου, το μέγα κτίριον πλουσίως φωτισμένον και την εκκλησίαν.

 

 

Μαθαίνω ότι:

• με πολύ απλά λόγια το επιχείρημα είναι το «σύνολο των λογικών προτάσεων με τις οποίες υποστηρίζουμε μια πεποίθηση ή μια θέση».

• για την υποστήριξη μιας πεποίθησης ή μιας θέσης ή την αντίκρουση μιας άλλης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ή περισσότερα επιχειρήματα. Αυτή η χρήση επιχειρημάτων στην έκφραση των απόψεων μας ονομάζεται επιχειρηματολογία. Σε κάθε επιχείρημα υποστηρίζουμε μια θέση με βάση κάποιους λόγους. Τις προτάσεις με τις οποίες διατυπώνουμε αυτούς τους λόγους τις ονομάζουμε προκείμενες και την πρόταση που υποστηρίζεται από τις προκείμενες την ονομάζουμε συμπέρασμα.

 

Κείμενο 11 [Ποιοι παίζουν τυχερά παιχνίδια;]

«Θα ρωτήσει κανείς: Ποιοι παίζουν; Ποιας κοινωνικής κατηγορίας άτομα εναποθέτουν την επιτυχία στη ζωή σε εξωγενείς παράγοντες – την τύχη; Χωρίς να είναι εύκολη η απάντηση, θα λέγαμε όλοι. Οι φτωχοί για να αποκτήσουν όσα μόνο ένα "λαχείο" θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει, ενώ οι πλούσιοι για να ζήσουν την ένταση της αναμονής και της προσδοκίας, ή για να προκαλέσουν τη μοίρα τους, ή ακόμα και να διασκεδάσουν την ανία και τη χωρίς ιδιαίτερο νόημα ζωή τους. Γι' αυτούς είναι ένα περιστατικό κι όταν ακόμα κερδίσουν, ενώ για τους φτωχούς είναι ένα γεγονός που κάποτε μπορεί να τους αλλάξει πραγματικά, να τους ανοίξει νέους ορίζοντες».

 

Κούλα Κασιμάτη, Περιπλάνηση στην επικαιρότητα, εκδ. Τυπωθήτω, 1996

 

Διαβάζω και γράφω

Στο παραπάνω κείμενο υπογραμμίστε τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να υποστηρίξει την άποψή της ότι άνθρωποι όλων των κοινωνικών κατηγοριών, πλούσιοι και φτωχοί, «παίζουν» τυχερά παιχνίδια. • Είναι πειστικά ή όχι αυτά τα επιχειρήματα; • Για να απαντήσετε σ' αυτό το ερώτημα, εξετάστε αν όσες ιδέες περιέχονται στα επιχειρήματα αυτά ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

 

 

130

 

Κείμενο 12 [Η πολύπλευρη προσφορά της γυναίκας]

Η προσφορά της στην κοινωνία είναι εμφανής και αξιοθαύμαστη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον ρόλο της ως μητέρας. Είναι αυτή που δημιουργεί οικογένεια και μεγαλώνει τα παιδιά της. Επιπλέον, εργάζεται έξω από το σπίτι με αξιοσημείωτη αποδοτικότητα, παρ' όλη την άνιση μεταχείριση που συχνά αντιμετωπίζει. Δρα κοινωνικά και αγωνίζεται σε όλους τους τομείς της παραγωγής, της εκπαίδευσης, χωρίς πάντα την ανάλογη νομική προστασία και χωρίς την αναγνώριση και την αντικειμενική αξιολόγηση της προσφοράς της. Μορφώνεται και μπορεί να σταδιοδρομήσει σε οποιαδήποτε επιστήμη. Μπορεί να συμμετέχει στα κοινά. Διαπρέπει στο χώρο της τέχνης, έχοντας ως βοηθό την ευαισθησία της. Γενικά, προσφέρει σε όλους τους τομείς της ζωής με το πρακτικό μυαλό της, τη διαίσθηση, την ευαισθησία και το πείσμα της. [...]

 

Κείμενο-παρέμβαση μαθήτριας στη Βουλή των Εφήβων

http://www.vouliefivon.gr

1 Εκπαιδευτική Πύλη για Θέματα Ισότητας των Φύλων (δικτυακός τόπος)

1 Λουκιανός Κηλαηδόνης, «Μια μέρα μιας Μαίρης» (στίχοι του τραγουδιού)

Κείμενο 13 [Τα παιδιά των φαναριών]

Τα παιδιά των φαναριών ή αλλιώς παιδιά του δρόμου, όπως ονομάζονται, υπολογίζονται σύμφωνα με τη Unicef περίπου σε 100 εκατομμύρια και αποτελούν μια καθημερινή πραγματικότητα των σύγχρονων κοινωνιών. Στην Ελλάδα ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της παγίωσης και ανάπτυξης μιας νέας κοινωνικής κατάστασης στην οποία ανήλικα παιδιά, καθημερινά σε ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς, ωθούνται στην εργασία σε διάφορους χώρους (φανάρια, βραδινά μαγαζιά κτλ.). Είναι τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν, διώχθηκαν, απήχθηκαν ή επέλεξαν να ζουν με τον τρόπο αυτό και αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο –ένα κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα– και ταυτόχρονα στίγμα για τον πολιτισμό στην εποχή μας.

 

Λάμπρος Κανελλόπουλος, «Παιδιά του δρόμου. Ο καθρέπτης των σύγχρονων κοινωνιών»,

Σύγχρονοι προβληματισμοί, Ημερολόγιο 2003, εκδ. Εκπαιδευτηρίων Δούκα, 2003

 

1 Δ. Χριστοδούλου, «Για ένα παιδί που κοιμάται» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου]

 

Aκούω και μιλώ

1. Συζητήστε τις θέσεις που υποστηρίζει η μαθήτρια στο κείμενο 12 και τα επιχειρήματά της.

 

2. Μια άλλη συμμαθήτριά σας στη Βουλή των Εφήβων διατύπωσε τη θέση ότι: «Η γυναίκα σήμερα, παρά την προσφορά και τη βελτίωση της θέσης της, εξακολουθεί ν' αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα». • Αναζητήστε με τους συμμαθητές σας επιχειρήματα που υποστηρίζουν την άποψή της.

 

3. Εντοπίστε στο κείμενο 13 τα στοιχεία εκείνα που παραθέτει ο συγγραφέας για να γίνουν οι θέσεις του πειστικές.

• Με βάση την ίδια τακτική επιχειρηματολογήστε υπέρ ή κατά της άποψης «Πρέπει να δίνουμε βοήθεια στα παιδιά που συναντούμε στα φανάρια». • Χωριστείτε σε δύο ομάδες και η καθεμία να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της.

 

 

Μαθαίνω ότι:

Είναι καλό να παρουσιάζουμε τις σκέψεις μας με λογική σειρά, ώστε το συμπέρασμα να είναι λογικό επακόλουθο των προκείμενων.

Είναι σημαντικό να προσέχουμε οι προκείμενες που επιλέγουμε να είναι αξιόπιστες και να ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Για να υποστηρίξουμε ότι ένα επιχείρημα είναι ορθό, πρέπει πρώτα να δούμε αν είναι σωστά δομημένο και αν το συμπέρασμα είναι λογικό επακόλουθο των προκείμενων. Ύστερα πρέπει να κρίνουμε/ελέγξουμε αν οι προκείμενες είναι αληθείς ή όχι.

 

 

131

 

Κείμενο 14 [Μια απίθανη δικαιολογία!]

eik

 

Κώστας Μητρόπουλος, από το βιβλίο Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα, επιμ. Γήσης Παπαγεωργίου, εκδ. Άστραία, 2002

 

Aκούω και μιλώ

Με αφορμή το παραπάνω κείμενο, συζητήστε με ποιους τρόπους ο γελοιογράφος πετυχαίνει να προβάλει το μήνυμά του.

 

 

 


 

132

 

Ε ΛEΞIΛOΓIO

1. Στο κείμενο 2 βρίσκουμε τις λέξεις της α΄ στήλης. Αντιστοιχίστε τες με τις συνώνυμές τους της στήλης β΄.

 

αβ
αναγνώριση • • φτώχεια
ανταμοιβή • • διαπίστωση
συμβιβασμός • • αναμονή
μιζέρια • • ανταπόδοση
προσδοκία • • εξομάλυνση

 

2. Βρείτε σε ένα λεξικό λέξεις που ανήκουν στην ίδια ετυμολογική οικογένεια με τις παρακάτω λέξεις του κειμένου 4:

 

μοναξιά:

Απάντηση

απομόνωση:

Απάντηση

έρημος:

Απάντηση

 

3. Στις τρεις πρώτες παραγράφους του κειμένου 1 βρείτε λέξεις που σας θυμίζουν άλλες που συναντάτε στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο.

 

Κείμενο 15 [Τι είναι τελικά τα κοινωνικά προβλήματα;]

εικ

Ο κόσμος που ζούμε απέχει ακόμη πολύ από το να είναι ένας κόσμος της ειρήνης, της ασφάλειας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πώς γίνεται φανερό αυτό;

Από το γεγονός ότι, ενώ σε μερικές κοινωνίες μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εξασφαλίσει δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ελευθερία της έκφρασης, στην υγεία και την ασφάλεια, στην κατοικία κτλ., σε άλλες κοινωνίες ή σε κάποιο τμήμα του πληθυσμού των ίδιων των κοινωνιών τα δικαιώματα αυτά δεν θεωρούνται κεκτημένα. Για τα μέλη των κοινωνιών που στερούνται αυτών των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, ο κόσμος μας είναι κόσμος της απελπισίας, της στέρησης και της απειλής.

Τις καταστάσεις που αναφέραμε πριν, οι οποίες δεν είναι επιθυμητές για μεγάλα σύνολα κοινωνικών ομάδων και για τις οποίες καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσής τους, ώστε να μην προκαλούν αυτού του είδους τα αισθήματα και τη δυσφορία στους πολίτες, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως κοινωνικά προβλήματα.

 

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Γ΄ Γυμνασίου, ΟΕΔΒ, 2003

 

1 Κοινωνικά Προβλήματα [πηγή: Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Γ΄ Γυμνασίου]

1 Η πείνα στον Κόσμο

1 Αντιπολεμικά κείμενα και τραγούδια...

 

4. Το κείμενο 15 αναφέρεται σε προβλήματα που παρουσιάζονται στην κοινωνία μας. Ξεκινώντας από αυτό, σημειώστε όσα κοινωνικά προβλήματα σας φέρνει στο νου και σκεφτείτε λέξεις ή φράσεις που βοηθούν στην επίλυσή τους (θα σας βοηθήσουν και οι εισαγωγικές ερωτήσεις των συγγραφέων του ίδιου κεφαλαίου που παραθέτουμε παρακάτω).

 

 

• Σήμερα όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά; Έχουν όλοι φαγητό, στέγη, φάρμακα, εργασία;

• Πάνε όλα τα παιδιά σχολείο και κάνουν εμβόλια; Γιατί ορισμένα είναι αποκλεισμένα από τέτοια βασικά αγαθά;

• Γιατί η ρύπανση στο περιβάλλον αυξάνει;

• Γιατί τα ναρκωτικά, τα εγκλήματα, η βία κτλ. θεωρούνται μάστιγες της κοινωνίας;

 

 

5. Μπορείτε να σχηματίσετε τη μετοχή παθητικού παρακειμένου σε κάθε ρήμα που υπογραμμίζεται; • Στη συνέχεια συζητήστε αν σχηματίζεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μάθατε.

 

1. Το ξέρω, κεριά ανάβουν συνήθως στο δείπνο. (κείμ. 3)

Απάντηση

2. Ο Άγγελος εκάλυψε το πρόσωπόν του με τας πτέρυγάς του. (κείμ. 1)

Απάντηση

3. Ανασηκώνομαι στο κρεβάτι μου. (κείμ. 6)

Απάντηση

4. Κουκουλώνομαι και κάνω την κοιμισμένη. (κείμ. 6)

Απάντηση

5. Κατεβαίνοντας τις σκάλες, σκέφτηκα ότι θα έτρωγα ευχαρίστως μια μακαρονάδα αλά μπολονέζ. (κείμ. 3)

Απάντηση

6. Οι Ασπασίες είναι μέσα και πίνουν τον καφέ τους. (κείμ. 6)

Απάντηση

7. Ήταν, λέει, η Μαρίνα ένα κορίτσι ξένοιαστο. (κείμ. 6)

Απάντηση

8. Τις άκουγα τόσο συγκινημένες, λες και είχαν δει μπροστά τους ολοζώντανο τον Μπραντ Πιτ. (κείμ. 6)

Απάντηση

9. Νομίζω πως μεγάλωσαν σαν του φίλου του Πινόκιο, που έγινε γαϊδούρι. (κείμ. 6)

Απάντηση

 

133

 

Μαθαίνω ότι:

Οι μετοχές του παθητικού παρακειμένου τελειώνουν σε:

• -μμένος

στα ρήματα που έχουν χαρακτήρα χειλικό (π, β, φ), π.χ. ανάβω – αναμμένος.

 

• -ωμένος

α. στα ρήματα που τελειώνουν σε -ώνω, π.χ. κουκουλώνω – κουκουλωμένος

β. σε ορισμένα ανώμαλα ρήματα, όπως: βλέπω – ιδωμένος, λέγω –ειπωμένος, γίνομαι – γινωμένος, κάνω – καμωμένος, πίνω – πιωμένος, τρώγω – φαγωμένος.

 

 

6. Αξιοποιήστε τις παραπάνω μετοχές σε δικές σας φράσεις που αναφέρονται στα κοινωνικά προβλήματα που συζητήσαμε.

 

 


 

ΣΤ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ ΠAPAΓΩΓHΣ ΛOΓOY

Aκούω και μιλώ

εικ

1. Παρακολουθήσατε την ομιλία ενός εκπροσώπου μιας θεραπευτικής κοινότητας (π.χ. Ιθάκη, Διάβαση, 18 άνω κτλ.) σε εκδήλωση του Δήμου της περιοχής σας. Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις δυσκολίες επανένταξης στην κοινωνία που αντιμετωπίζουν νέα άτομα-πρώην χρήστες οι οποίοι έχουν αποθεραπευτεί.

• Ενημερώστε στη συνέχεια την τάξη σας για την ομιλία αυτή και παρουσιάστε τα βασικά επιχειρήματα του ομιλητή.

 

2. «Κι αν σου κάτσει;» Αυτό είναι το σλόγκαν μιας από τις πολλές διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών που προβάλλονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε ένα διάλογο που θα διεξαχθεί στην τάξη, μία ομάδα μαθητών να επιχειρηματολογήσει υπέρ του διαφημιστικού μηνύματος και των πιθανών αποτελεσμάτων του, ενώ μία άλλη ομάδα να αντικρούσει τα επιχειρήματα της πρώτης ομάδας.

 

1 ΚΕΘΕΑ (επίσημος δικτυακός τόπος)

1 Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω (επίσημος δικτυακός τόπος)

 

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Οργανώστε μία συζήτηση στην τάξη στην οποία οι συνομιλητές προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της αύξησης των κρουσμάτων βίας σε ελληνικά γήπεδα. • Κρίνετε την ποιότητα των επιχειρημάτων που ακούσατε, εξηγώντας γιατί δεν σας έπεισαν και στη συνέχεια παρουσιάστε άλλους παράγοντες που προκαλούν τη βία στα γήπεδα. • Οργανώστε τα επιχειρήματά σας με λογική σειρά και προσέξτε, ώστε το υλικό με το οποίο θα ενισχύσετε την επιχειρηματολογία σας να ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

 

2. Το κείμενο 4 (κόμικς) και το κείμενο 7 (τραγούδι) μιλούν για τη μοναξιά του σημερινού ανθρώπου. Πολλοί από σας, όταν τα διάβασαν, γέλασαν και είπαν ότι «εμείς δεν νιώθουμε μοναξιά, όπως οι μεγαλύτεροι, γιατί έχουμε τους φίλους μας». Η θέση τους αυτή έγινε αφορμή να συζητηθεί το θέμα στην τάξη. Εκφράστε την άποψή σας για το θέμα αυτό σ' ένα κείμενο δύο τριών παραγράφων, το οποίο θα είναι βασισμένο στις αρχές ανάπτυξης επιχειρημάτων που μάθαμε παραπάνω.

 

 

134

 

Διαθεματική εργασία

«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Δεν δειλιάζουμε μπροστά στα προβλήματα» είναι ο τίτλος του πολιτιστικού διήμερου που θα οργανώσει το σχολείο σας στο τέλος του σχολικού έτους. Χωρισμένοι σε ομάδες:

 

• Συλλέξτε φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό για προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους νέους και κατατάξτε το σε θεματικές ενότητες.

• Αναζητήστε με τη συνεργασία του φιλολόγου της τάξης λογοτεχνικά κείμενα (ποίηση-πεζογραφία) μέσα από τα οποία «προβάλλονται» τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

• Οργανώστε σε συνεργασία με τον καθηγητή της Μουσικής μια εκδήλωση με μουσική και τραγούδια που αναφέρονται σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

• Γράψτε ποικίλα κείμενα (στίχους, θεατρικό κείμενο, διήγημα κτλ.) για το πώς βιώνετε ή αισθάνεστε εσείς απέναντι σε ανθρώπους ή ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως αυτά που συναντήσαμε στην 8η ενότητα. «Αναρτήστε» αυτά τα κείμενα στην ιστοσελίδα του σχολείου σας. Στείλτε τα και επικοινωνήστε με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας να ανταλλάξετε απόψεις.

 

Χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις

 

1  (η ηλεκτρονική διεύθυνση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών)

1  (δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου όπου υπάρχει υλικό και για θέματα αθλητικής βίας)

 


AΣ ΘYMHΘOYME TI MAΘAME Σ' AYTHΝ THN ENOTHTA

Δες εδώ

 

Κάνε ανακεφαλαίωση της ύλης λύνοντας σταυρόλεξο

 


 

Τετράδιο εργασιών

64

 

μετοχές στην ενεργητική και παθητική φωνή

Κείμενο 1 [Δεν άφησε το όνειρο να σπρώξει την πραγματικότητα]

Η Ιωάννα έφυγε από το σπίτι της στην Κυψέλη μια Τρίτη. Αυτό είναι σίγουρο –ότι ήταν Τρίτη– γιατί μόλις είχε γυρίσει από τη λαϊκή αγορά κι είχε σωριάσει τα φρούτα και τα λαχανικά στο μωσαϊκό της κουζίνας της. Σκέφτηκε ότι τώρα έπρεπε να κάνει μια πολύ λογική τακτοποίηση, να χωρέσουν όλα αυτά στο μικρό της ψυγείο. Φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία της τακτοποίησης, της τάξης, της λογικής, το μικρό ψυγείο, η μικρή κουζίνα έσπασαν την εύθραυστη πια αντοχή της Ιωάννας και την πίεσαν περισσότερο απ’ όσο άντεχε αυτό τον καιρό.

Γιατί, πραγματικά, σ’ όλη της τη ζωή η Ιωάννα πιεζόταν.

Μικρή ήταν ένα ήσυχο και ονειροπόλο κοριτσάκι που του άρεσε να μονολογεί με τις ώρες, να φτιάχνει ιστορίες, να μπαίνει μέσα σ’ αυτές και να χάνεται. Η λογική της μητέρας, όμως, αμείλικτη και ψυχρή, τη γύριζε πάντα στην πραγματικότητα.

Η μητέρα ετοίμαζε την κόρη για μια ζωή ανάλογη με τη δική της, όπου το ωφέλιμο και το χρήσιμο έθαβαν το όνειρο και την ουτοπία. Η μανία της μητέρας ήταν η ανεξαρτησία που δίνει ένα καλό επάγγελμα. Ρεαλίστρια και βασανισμένη η ίδια, ήθελε για την κόρη της ένα σίγουρο μέλλον. Και τη σιγουριά δεν τη δίνει ένας γάμος. […]

Το κοριτσάκι δεν το ενδιέφερε βέβαια ούτε ο έρωτας, αν και μονίμως ένιωθε ερωτευμένο, ούτε το σίγουρο επάγγελμα. Το μόνο που το ένοιαζε ήταν μην τύχει και χάσει την αγάπη της μητέρας του… Ούτε πατέρας υπήρχε ούτε άλλα αδέλφια, για να αναπληρώσουν τον χαμένο παράδεισο. […]

Εκείνη την Τρίτη, που η Ιωάννα εγκατέλειψε το σπίτι της, δεν είχε να φοβάται τίποτε. Tα είχε χάσει όλα. Η μητέρα, πεθαμένη από χρόνια, δεν την απειλούσε πια.

Όλες οι θεωρίες της περί έρωτος και συζύγων κι επαγγελμάτων βγήκαν αληθινές. Και βγήκαν αληθινές, γιατί η Ιωάννα ήταν προετοιμασμένη ακριβώς γι’ αυτό. Ουδέποτε άφησε το όνειρο να σπρώξει λίγο την πραγματικότητα. Ουδέποτε δέχτηκε την πρόκληση να κάνει κάτι πέρα από τα εγκεκριμένα. Ήταν ένα υπάκουο παιδί που έγινε μια μετρημένη γυναίκα. Υπέταξε τα πάθη της και τα όνειρά της τα έθαψε βαθιά μέσα της.

 

Ευγενία Φακίνου, Η μεγάλη πράσινη, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 1988

 

1 Στο κείμενο υπάρχουν μετοχές που φωτογραφίζουν τον χαρακτήρα και την πορεία της ηρωίδας. Επισημάνετέ τες και βρείτε τα ρήματα από τα οποία προέρχονται. • Eπίσης χαρακτηρίστε τες: είναι επιθετικές ή επιρρηματικές;

Απάντηση

 

65

 

2 Εντοπίστε μέσα στο κείμενο τους ρηματικούς τύπους που δείχνουν την ψυχολογική πίεση που δέχτηκε η Iωάννα και την επίδραση που είχε αυτή στη συμπεριφορά της και σχηματίστε τις μετοχές του ενεργητικού ενεστώτα και του παθητικού παρακειμένου: (είχε) γυρίσει, έσπασαν, πιεζόταν, έθαβαν, εγκατέλειψε, άφησε, να σπρώξει, υπέταξε.

 

Γράψε τις απαντήσεις σου στις παρακάτω γκρι γραμμές. Για γρήγορη μετακίνηση πάτα το πλήκτρο tab ⭾ και για επιστροφή τα πλήκτρα shift+tab ⭾

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

μετοχές του ενεργητικού ενεστώταμετοχές του παθητικού παρακειμένου
  
  
  
  
  
  
  
  

 

3 Mπορείτε να αντικαταστήσετε κάποιες από τις επιθετικές μετοχές της προηγούμενης άσκησης με άλλες συνώνυμες; • Χρησιμοποιήστε όσες μπορείτε σ’ ένα δικό σας κείμενο με θέμα μια εμπειρία σας, κατά την οποία αισθανθήκατε πίεση ή άγχος.

Απάντηση

 

4 Αφού μελετήσετε τις παρακάτω φράσεις, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε κάποια ρήματα με μετοχές ενεστώτα της ενεργητικής φωνής, ώστε να μην αλλάξει το νόημά τους.

α. Tο κοριτσάκι δεν το ενδιέφερε βέβαια ούτε ο έρωτας, αν και μονίμως ένιωθε ερωτευμένο.

Απάντηση

β. Yπέταξε τα πάθη της και τα όνειρά της τα έθαψε βαθιά μέσα της.

Απάντηση

 


Κείμενο 2 [«Σφηνάκια» από τα εννέα τους χρόνια!…]

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση του αλκοόλ από τους Έλληνες εφήβους έχει διαπιστωθεί ήδη από τις μεγάλες έρευνες της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό. Μια ακόμα έρευνα επισημαίνει το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο…

Οι επτά στους δέκα Έλληνες εφήβους (το 72%) δοκίμασαν αλκοόλ πριν από την ηλικία των 9 χρόνων (ένα 18% μάλιστα πριν από την ηλικία των 7 χρόνων) και οι περισσότεροι από αυτούς (το 44%) μετά την παρότρυνση των γονέων ή (το 20%) μετά την προσφορά ποτού από συγγενείς ή φίλους! Η πρώτη δοκιμή έγινε κυρίως με κρασί (40%) ή μπίρα (35%), αν και στο 14% το πρώτο ποτό των παιδιών ήταν εισαγόμενο «σκληρό».

66

Το 64% των εφήβων θεωρούν το οινόπνευμα απαραίτητο για τη διασκέδασή τους, ενώ το 69% δεν θεωρεί ότι η χρήση αλκοόλ επιδρά βλαπτικά στη συμπεριφορά και το 75% δεν θεωρεί πως επιδρά αρνητικά στην ασφαλή οδήγηση με μηχανή ή αυτοκίνητο…

Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 320 εφήβων, ηλικίας 14-16 χρόνων, οι οποίοι φοιτούσαν σε σχολεία του λεκανοπεδίου των Αθηνών. Όλα τα παραπάνω ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι το 80% των εφήβων δήλωσαν πως γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ.

«Τα περισσότερα παιδιά είχαν την πρώτη τους εμπειρία με οινοπνευματώδη μετά την ενθάρρυνση των ενηλίκων του άμεσου περιβάλλοντός τους και αυτό σημαίνει άγνοια και κακή ενημέρωση των γονέων για τις επιπτώσεις του αλκοόλ» σχολιάζουν οι ερευνητές. «Μετά την πρώτη επαφή, οι έφηβοι συνεχίζουν να αυξάνουν τη χρήση, καθώς δέχονται την προβολή συγκεκριμένων προτύπων από τα ΜΜΕ, με συσχέτιση του “επιτυχημένου-γοητευτικού” εφήβου με τη χρήση αλκοόλ».

 

Μ. Κατσανοπούλου, «Άγχος, αλκοόλ και ατυχήματα μαστίζουν τους εφήβους», εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 23/11/1996

 

1 H προηγούμενη έρευνα έγινε σε εφήβους της δικής σας ηλικίας. Διαβάζοντας τα ανησυχητικά αποτελέσματά της, εντοπίστε στο κείμενο τα παρακάτω ρήματα και σχηματίστε για καθένα τη μετοχή του ενεργητικού ενεστώτα, χωρίζοντάς τες σε δύο ομάδες ανάλογα με την κατάληξή τους: (έχει) διαπιστωθεί, επισημαίνει, δοκίμασαν, θεωρούν, επιδρά, φοιτούσαν, δήλωσαν, σχολιάζουν.

 

A' ομάδα

Απάντηση

 

Β' Ομάδα

Απάντηση

 

2 Xρησιμοποιώντας μετοχές των ρημάτων του κειμένου 2, γράψτε ένα μικρό κείμενο, στο οποίο θα εκφράζετε την άποψή σας για τη χρήση αλκοόλ από τους συνομηλίκους σας.

 

Απάντηση


67

 

Β Παρασύνθετα και πολυλεκτικά σύνθετα

1 Γράψτε στη δεύτερη στήλη τις παρασύνθετες λέξεις που παράγονται από τη λέξη ή τις δύο λέξεις που λέγονται μαζί, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη στήλη:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

 Παρασύνθετη λέξη 
προσμετρώαπροσμέτρητος(επίθ.)
προσδοκώ (επίθ.)
απογοητεύω (επίθ.)
αποπροσανατολίζω (επίθ.)
κυριολεξία (επίθ.)
Μαύρη Θάλασσα (ουσ.)
Άγιο Όρος (ουσ./επίθ.)
μαύρη αγορά (ουσ.)

 

2 Βρείτε τις παρασύνθετες λέξεις από τον ορισμό που σας δίνεται παρακάτω:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

κατάστημα που πουλάει ψωμί και γλυκά αρτοζαχαροπλαστείο
κατάστημα που πουλάει γάλα και γλυκά 
κατάστημα που πουλάει βιβλία και χαρτικά 
μαγαζί που πουλάει παλιά βιβλία 
γιατρός που ειδικεύεται σε παθήσεις των αυτιών,
της μύτης και του λάρυγγα
 
γιατρός που ειδικεύεται σε παθήσεις της κοιλιάς και των εντέρων 

 

3 Για καθεμία λέξη σχηματίστε την παρασύνθετη λέξη που σημαίνει τον κάτοικο αυτής της περιοχής ή αυτόν που κατάγεται από εκεί ή αυτό που έχει σχέση με την περιοχή αυτή.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Mικρό ΧωριόMικροχωρίτης
Αϊ-Στράτης 
Aσπρόπυργος 
Mικροσπηλιά 
Ξηρόκαμπος 
Aστροχώρι 
Mικρολίβαδο 
Παλαιόκαστρο 
Ψηλή Ράχη 
Eπτάνησα 
Aιγαίο Πέλαγος 
Άγιος Δημήτριοςαγιοδημητριάτικο
Mεγάλο Χωριό 
Γιαννακοχώρι 
Nέα Σμύρνη 

68

 

Γ Αξιολόγηση και διατύπωση επιχειρημάτων

Κείμενο 3 [Kακές οικονομικές συνθήκες και βία στα γήπεδα]

Ο ι αιτίες του χουλιγκανισμού είναι διάφορες. Θα μπορούσε να πει κανείς σε πρώτη φάση οι κακές οικονομικές συνθήκες. Κακές οικονομικές συνθήκες και ειδικά υποαπασχόληση και ανεργία γεννούν συναισθήματα πικρίας και οδηγούν μερικές φορές σε μια μοιρολατρική αντιμετώπιση της ζωής. Συχνά όμως οδηγούν και σε επιθετικότητα, αφού τα αποθέματα ενέργειας που απορροφά η καθημερινή εξαντλητική εργασία του ανθρώπου μένουν ανεκμετάλλευτα και αναζητούν μια διέξοδο. Δυστυχώς μια τέτοια διέξοδος είναι συχνά οι αξιόποινες πράξεις βίας.

 

Θάνος Ηλ. Γιαννόπουλος, εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 7/2/1986

 

1 Παρακολουθείτε γνωστή αθλητική εκπομπή στην οποία συζητείται το θέμα της βίας στα γήπεδα. Ένας ομιλητής ερμηνεύει το φαινόμενο παρουσιάζοντας τα επιχειρήματα που υπάρχουν στο κείμενο 3.

• Είναι οργανωμένη με λογικό τρόπο η επιχειρηματολογία του;

• Οργανώστε σε μία παράγραφο με λογική σειρά ένα άλλο επιχείρημα με το οποίο θα παρουσιάζετε τη δική σας άποψη για μία άλλη αιτία της βίας στα γήπεδα. Μπορείτε ν’ αναζητήσετε υλικό και σ’ άλλους τομείς –εκτός από τον οικονομικό– όπως:

 

Tομείς αναζήτησης αιτιών

 

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

1. Πολιτεία – κράτος  

π.χ. αστυνόμευση στα γήπεδα

2. Mέσα Μαζικής Ενημέρωσης  

π.χ. πυροδότηση φανατισμού οπαδών

3. Eκπαίδευση – παιδεία  

γιατί; Συνέχισε...

 

2 Mε ποιον τρόπο η συγγραφέας της έρευνας στο κείμενο 2 τεκμηριώνει τη διαπίστωσή της για τη ροπή πολλών νέων σήμερα προς το αλκοόλ; Mε επιχειρήματα ή με στατιστικά στοιχεία - αποτελέσματα έρευνας, δηλαδή τεκμήρια; • Eίναι πιο πειστική για σας μια τέτοια τεκμηρίωση;