A B Γ Δ Ε Στ T

Νέα ελληνική γλώσσα, Β' Γυμνασίου

7η ενότητα, ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ




 

 


100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 56 57 58 59 60 61 62

 

eik

A EIΣAΓΩΓIKA KEIMENA

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Στόχοι

Στόχοι αυτής της ενότητας, που προτείνουμε να διδαχθεί σε 6 ώρες, είναι οι μαθητές:

• Να συζητήσουν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι καθημερινά.

• Να εξοικειωθούν με τα διάφορα είδη των επιρρηματικών προσδιορισμών.

• Να κατανοήσουν τους τρόπους παραγωγής επιρρημάτων.

• Να μάθουν να χρησιμοποιούν συνδετικές λέξεις και φράσεις σε γραπτό σύνθετο λόγο.

• Να αναπτύσσουν ποικίλα κείμενα επιλέγοντας κάθε φορά το κατάλληλο επίπεδο ύφους (λεξιλόγιο, σύνταξη, τύπους και γενικά την κατάλληλη γλωσσική ποικιλία).

 

Β. ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ

 

α. Θεωρητικό μέρος

 

Οι επιρρηματικοί προσδιορισμοί είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της γραμματικής και δεν μπορούμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειές του σ’ αυτό το βιβλίο. Θα σταθούμε περισσότερο σε σημεία που θεωρούμε ότι έχουν ενδιαφέρον είτε γιατί δείχνουν την ποικιλία των σημασιών τους είτε γιατί δεν θα ξαναέχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτά. Για παράδειγμα, δεν ασχολούμαστε με τις επιρρηματικές προτάσεις, γιατί οι μαθητές θα τις διδαχτούν αναλυτικά στη Γ7 Γυμνασίου.

Οι βασικές λέξεις που χρησιμοποιούνται ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί είναι τα επιρρήματα που δηλώνουν και τις βασικές επιρρηματικές σημασίες: τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό, βεβαίωση, δισταγμό και άρνηση. Τα επιρρήματα συνοδεύουν και προσδιορίζουν επίσης άλλα επιρρήματα και επίθετα, π.χ. Έφτασαν πολύ αργά. Δεν είναι καθόλου ευγενικός.

Επιρρηματικές σημασίες δηλώνουν επίσης: προθετικά σύνολα, απλή αιτιατική (ή γενική σπανιότερα) ουσιαστικού με άρθρο ή χωρίς άρθρο (καμιά φορά διπλασιασμένη), δευτερεύουσες επιρρηματικές προτάσεις, επιρρηματικές μετοχές, συνδυασμός επιρρήματος με προθετικό σύνολο ή δύο επιρρημάτων μαζί.

Εκτός από την ποικιλία των μορφών, οι επιρρηματικοί προσδιορισμοί εμφανίζουν ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία στις σημασίες τους.

Σύμφωνα με τη Νεοελληνική γραμματική της δημοτικής του ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, οι προθέσεις μέσα σε προθετικά σύνολα με επιρρηματική σημασία δηλώνουν:

με: α. συνοδεία, β. όργανο, μέσο ή ύλη, γ. τρόπο, δ. χρόνο.

σε: α. διεύθυνση προς κάτι ή το τέρμα, β. στάση ή ενέργεια μέσα σε μια περιοχή, γ. χρόνο ή προθεσμία, δ. αναφορά, ε. τρόπο.

για: α. αιτία, β. σκοπό ή τέρμα, γ. για χάρη, για σωτηρία, δ. αναφορά, ε. αντικατάσταση, σ’. ιδιότητα, ζ. ανταπόδοση, αξία, εξίσωση, η. διάρκεια, θ. ομοίωση ή τρόπο, ι. επίκληση.

ως: έκταση και το τέρμα τοπικά ή χρονικά. Την ίδια σημασία έχει και ή πρόθεση ίσαμε.

προς: α. διεύθυνση και το περίπου τοπικά ή χρονικά, β. σχέση ή αναφορά εν γένει, γ. σκοπό.

κατά: α. συμφωνία, σχέση, τρόπο, β. διεύθυνση, γ. προσέγγιση (περίπου) τοπικά ή χρονικά.

μετά: έπειτα από, χρονικά και κάποτε τοπικά.

παρά: α. διαφορά προς το λιγότερο (αφαίρεση ή ελάττωση), β. εναντιότητα.

αντί: αντικατάσταση.

από: α. απομάκρυνση, χωρισμό, αφαίρεση, β. καταγωγή, προέλευση, γ. διανομή, δ. μετάπτωση, αλλαγή, ε. ένα σύνολο μοιρασμένο (διαίρεση), σ’. την ύλη ή το περιεχόμενο, ζ. την αιτία, η. το ποιητικό αίτιο, θ. αναφορά, ι. διαφορά ή σύγκριση, ια. το μέσα από.

χωρίς, δίχως: έλλειψη, στέρηση.

 

Η αιτιατική των ουσιαστικών όταν λειτουργεί ως επιρρηματικός προσδιορισμός μπορεί να δηλώνει:

α. διάρκεια χρονική, π.χ. όλη τη μέρα,

β. απόσταση χρονική ή τοπική, π.χ. απέχει τρία χιλιόμετρα,

γ. χρονικό σημείο, π.χ. το πρωί, νύχτα,

δ. αναλογία (χρόνου ή βάρους), π.χ. εξήντα χιλιόμετρα την ώρα, δέκα ευρώ το κιλό,

ε. μέτρηση, π.χ. ένα δέντρο τέσσερα μέτρα ψηλό,

στ. διαφορά χρονική ή τοπική, π.χ. είναι δύο χρόνια μικρότερή μου,

ζ. στόχο ή σκοπό, π.χ. πάμε εκδρομή.

 

Η αιτιατική ουσιαστικών που δείχνουν τόπους ή κτίρια σε καθημερινή χρήση χρησιμοποιείται για να δηλώσει κατεύθυνση ή στάση, π.χ. πάω σχολείο.

Σε κάποιες στερεότυπες εκφράσεις το ουσιαστικό σε αιτιατική επαναλαμβάνεται, π.χ. τοίχο τοίχο.

Λίγα μόνο ουσιαστικά χρησιμοποιούνται επιρρηματικά ως αιτιατική της αναφοράς (πάντοτε με άρθρο), π.χ. είναι δάσκαλος το επάγγελμα.

Από όλες αυτές τις σημασίες ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά τις αποχρώσεις που παίρνουν οι σημασίες του τόπου και του χρόνου.

Ειδικότερες σημασίες του τόπου

1. Στάση

2. Κίνηση

3. Προσανατολισμός

α. προορισμός, β. κατεύθυνση, γ. προέλευση, δ. διέλευση

4. Η περιοχή

(Οι προθέσεις στα νέα ελληνικά δεν διακρίνουν τη στάση από την κίνηση.)

 

Ειδικότερες σημασίες του χρόνου

Τα περισσότερα χρονικά επιρρήματα δείχνουν α. χρονικό σημείο, β. συχνότητα. Οι χρονικές προτάσεις μπορούν να δείχνουν προτερόχρονο, ταυτόχρονο ή υστερόχρονο γεγονός σε σχέση με το γεγονός της κύριας πρότασης.

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Όπως είδαμε και στο θεωρητικό μέρος, το κεφάλαιο των επιρρηματικών προσδιορισμών είναι πολύ μεγάλο. Έτσι προτείνουμε να αρχίσει η διδασκαλία με προφορικές ασκήσεις που αφορούν τα επιρρήματα και τις σημασίες τους, τα οποία είναι γνωστά στους μαθητές. Με την άσκηση 2 του Ακούω και μιλώ οι μαθητές θα διαπιστώσουν ότι οι επιρρηματικοί προσδιορισμοί μπορούν να έχουν πολλές διαφορετικές μορφές, τις οποίες γενικά καλό είναι να μάθουν να εντοπίζουν. Θα πρέπει να ελέγξουμε αν οι μαθητές μας διακρίνουν τα προθετικά σύνολα (ή και τις αιτιατικές ουσιαστικών), που είναι επιρρηματικοί προσδιορισμοί, από αυτά που είναι άλλοι όροι της πρότασης και κυρίως αντικείμενα. Σε αυτό μας βοηθούν οι ασκήσεις 3 του Ακούω και μιλώ και 1 του Διαβάζω και γράφω. Ο διδάσκων βέβαια θα αποφασίσει αν χρειάζεται να επανέλθει σε αυτή τη διάκριση με ασκήσεις από το Τετράδιο Εργασιών.

Επειδή οι επιρρηματικές σημασίες είναι πολλές, θεωρούμε σκόπιμο να θέσουμε ως στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν μια μεγάλη ποικιλία από αυτές, αλλά να μάθουν να διακρίνουν και να ονομάζουν τις σπουδαιότερες. Οι διαφορετικές αποχρώσεις για παράδειγμα, που παίρνει η σημασία του τόπου ή η μεταφορική χρήση της, καλό είναι να εντοπιστούν από τους μαθητές, αλλά όχι να απομνημονευθούν.

 

Γ. ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ

 

α. Θεωρητικό μέρος

 

Διακρίνοντας τα επιρρήματα σε αυτά που δεν παράγονται από άλλες λέξεις (εδώ, εκεί, πάνω, μετά, αλλιώς, καθόλου και πολλά άλλα) και σε αυτά που σχηματίζονται με τη διαδικασία της παραγωγής από άλλες λέξεις, παρατηρούμε ότι η πλειοψηφία των παράγωγων επιρρημάτων σχηματίζεται από επίθετα. Η λειτουργία που επιτελεί το επίρρημα σε σχέση με το ρήμα είναι αντίστοιχη με αυτή που επιτελεί το επίθετο σε σχέση με το ουσιαστικό, όπως είναι προφανές από την αντικατάσταση μέσα σε μία πρόταση ενός ονοματικού συνόλου που αποτελείται από επίθετο και ουσιαστικό (συνήθως παράγωγο ρήματος) με το αντίστοιχο ρήμα και το επίρρημα (παράγωγο του επιθέτου), πρβλ. και τις ασκήσεις της ενότητας αυτής στο Βιβλίο του Μαθητή: επιδεικτική συμπεριφορά ↔ συμπεριφέρομαι επιδεικτικά.

 

εικόνα

 

Οι πιο παραγωγικοί ποσοτικά σχηματισμοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το παραγωγικό επίθημα -α/-ά και το -ως/-ώς. Οι Ηolton κ.ά. (1998) συνδέουν την επιλογή του ενός ή του άλλου επιθήματος με συγκεκριμένες ομάδες επιθέτων. Η σύνδεση που κάνουν βασίζεται στο λόγιο ή μη χαρακτήρα των επιθέτων και των επιθημάτων. Με αυτό το κριτήριο διακρίνουν δύο κατηγορίες: σύνδεση λογίων επιθέτων με το λόγιο παραγωγικό επίθημα -ως και σύνδεση των επιθέτων που ως προς την κατάληξή τους χαρακτηρίζονται ως τύποι της δημοτικής με το επιρρηματικό παραγωγικό επίθημα -α.

Έτσι, ο τύπος επιρρήματος σε -α συνδέεται με επίθετα που λήγουν σε (τονισμένο ή άτονο) -ος (εδώ συμπεριλαμβάνουν και τις παθητικές μετοχές), με επίθετα σε -ύς, -ιά, -ύ καθώς και με επίθετα σε -ης, -α, -ικο. Τα επιρρήματα σε -ως παράγονται από επίθετα που λήγουν σε (τονισμένο ή άτονο) -ης, -ης, -ες καθώς και τα επίθετα (από μετοχές) σε -ων, -ουσα, -ον ή -ών -ώσα, -ών ή -ών, -ούσα, -ούν.

Σχετικά με το διπλό σχηματισμό εναλλακτικών τύπων επιρρημάτων και σε -ως και σε , οι Ηolton κ.ά. παρατηρούν (ό.π.):

«Τέλος, ορισμένα επίθετα σε -ος είναι δυνατόν να σχηματίζουν έναν εναλλακτικό τύπο επιρρήματος σε -ως. Τα επιρρήματα που παράγονται από επίθετα που τονίζονται στην προπαραλήγουσα μετακινούν τον τόνο στην παραλήγουσα. Τα επιρρήματα αυτού του είδους, τα οποία κάποτε περιορίζονταν κυρίως στην καθαρεύουσα, σήμερα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο υπηρετώντας διάφορες λεπτές διακρίσεις γλωσσικού και υφολογικού επιπέδου. Ορισμένα πολύ κοινά ζεύγη, όπως βέβαια/βεβαίως, δεν διαφέρουν στη σημασία, και σχεδόν καθόλου και στη χρήση. Σ' άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, ο τύπος σε -ως χρησιμοποιείται συνήθως σε πιο επίσημα περιβάλλοντα ή για συγκεκριμένους υφολογικούς σκοπούς· π.χ. άδικα και αδίκωςάσχετα και ασχέτως, σπάνια και σπανίως. Με τη χρησιμοποίηση του επιρρήματος σε -ως στη θέση του αντίστοιχου σε  μπορεί ορισμένες φορές να αποφευχθεί η αμφισημία όταν το δεύτερο επίρρημα βρίσκεται δίπλα σε ένα επίθετο στον πληθυντικό του ουδετέρου. Για παράδειγμα, η φράση δύο εξαιρετικά πρωτότυπα βιβλία μπορεί να σημαίνει είτε δύο εξαιρετικώς πρωτότυπα βιβλία είτε δύο εξαιρετικά πρωτότυπα βιβλία. Η χρήση του επιρρηματικού τύπου εξαιρετικώς καθιστά σαφές ότι εκείνο που επιδιώκεται είναι το πρώτο νόημα».

Σχετικά με το ίδιο θέμα, δηλαδή τον εναλλακτικό σχηματισμό και των δύο τύπων επιρρημάτων, ο Mackridge (1990) παρατηρεί ότι ο ένας τύπος (συνήθως ο τύπος σε ) έχει χαρακτήρα προσθετικό, δηλαδή εμφανίζει τυπική λειτουργία επιρρήματος προσδιορίζοντας το ρήμα, ενώ ο τύπος σε -ως έχει χαρακτήρα διασταλτικό και διαφοροποιεί τη νοηματική αναφορά της πρότασης. Ως παράδειγμα, αντιδιαστέλλει την πρόταση «ζει πολύ οικονομικά» (πολύ περιορισμένα) με την πρόταση «οικονομικώς δεν πάμε καλά» (όσον αφορά τα οικονομικά μας...).

Τόσο οι Ηolton κ.ά. όσο και ο Mackridge σχολιάζουν την προτίμηση των τύπων σε -ως σε συντακτικές δομές στις οποίες το επίρρημα προσδιορίζει άλλο επίρρημα ή επίθετο: το έκανε απείρως καλύτερα από τους άλλους/τα αιτήματά τους είναι απολύτως λογικά. Η επιλογή του τύπου σε -ως βοηθά στην αποφυγή της αμφισημίας που θα προέκυπτε από τη χρήση των τύπων σε -α οι οποίοι συμπίπτουν με τον πληθυντικό του ουδετέρου του επιθέτου.

 

Οι Κλαίρης και Μπαμπινιώτης (2001) ταξινομούν τις κατηγορίες επιθέτων από τα οποία παράγονται επιρρήματα όχι ως προς την κατάληξή τους (μορφολογικό κριτήριο) αλλά ως προς τη σημασία ή τη λειτουργία τους. Έτσι, διακρίνουν τις εξής κατηγορίες επιθέτων:

α. επίθετα που δηλώνουν ιδιότητες (καλός → καλά)

β. ταξινομικά επίθετα (επιστημονικός → επιστημονικά)

γ. επίθετα που δηλώνουν κατευθύνσεις στον ορίζοντα (βόρειος → βόρεια)

δ. επίθετα που δηλώνουν ποσό (αρκετός → αρκετά)

Τα επιρρήματα που παράγονται από επίθετα είναι κυρίως τροπικά (άδικος → άδικα) αλλά και ποσοτικά (διπλάσιος → διπλάσια). Αντίστροφα, τα στοιχεία που είναι δεικτικά τόπου και χρόνου είναι κυρίως επιρρήματα από τα οποία παράγονται επίθετα (αύριο → αυριανός, πλάι → πλαϊνός).

 

 Τα προθετικά σύνολα εντάσσονται στο σύνολο των επιρρηματικών στοιχείων, των οποίων η πρωτοτυπική λειτουργία είναι (σύμφωνα με τους Κλαίρη και Μπαμπινιώτη, 2001) η εξειδίκευση της πληροφορίας που δηλώνει το ρήμα της πρότασης. Ωστόσο, εκτός από την πρωτοτυπική αυτή λειτουργία τους (π.χ. Τους αντιμετώπισε με πολύ φιλικό τρόπο), επιτελούν και άλλες λειτουργίες. Ως επιρρηματικά στοιχεία, λοιπόν, και τα προθετικά σύνολα επωμίζονται πρόσθετες λειτουργίες, και έτσι εμφανίζονται ως:

– συμπληρώματα ρημάτων (κατεξοχήν ρημάτων κίνησης, π.χ. Πηγαίνω στη δουλειά/Ο Νίκος έρχεται από τη Θεσσαλονίκη),

– προσδιορισμοί ολόκληρης της πρότασης (Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για το γνωστό ζήτημα),

– προσδιορισμοί άλλου επιρρηματικού στοιχείου (Θα έρθουν αύριο στις τρεις),

– προσδιορισμοί ουσιαστικού (Η γλάστρα στο μπαλκόνι θέλει πότισμα),

– προσδιορισμοί επιθέτου (Πιστεύω πως το βιβλίο ήταν σε σημαντικό βαθμό κατανοητό).

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Σε αυτή την ενότητα επιδιώκεται να συνειδητοποιήσει ο μαθητής τη στενή σχέση επιρρήματος-επιθέτου. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: αφενός με τη σύνδεσή τους σε μορφολογικό επίπεδο (επιρρήματα παράγωγα επιθέτων) και αφετέρου σε συντακτικό-λειτουργικό επίπεδο (αντικατάσταση επιρρήματος με προθετικό σύνολο, το οποίο κατά κανόνα περιλαμβάνει το αντίστοιχο επίθετο).

Γνωρίζοντας ήδη τη μορφολογική ταυτότητα του καθενός (το μέρος του λόγου), καθώς και τη συντακτική συμπεριφορά και λειτουργία της κάθε κατηγορίας, ο μαθητής καλείται τώρα, μέσω της συσχέτισης του επιρρήματος με το επίθετο, να ολοκληρώσει τις γνώσεις του για καθεμία κατηγορία με μεθοδολογικό εργαλείο το «καθρέφτισμά της» στην άλλη κατηγορία. Η συσχέτιση αυτή αρχίζει από το μορφολογικό επίπεδο, όπου εστιάζουμε στη διαδικασία παραγωγής επιρρημάτων από επίθετα. Κρίσιμο είναι να αντιληφθεί ο μαθητής τις σημασιολογικές διαφορές (και τις συνεπαγόμενες διαφορές χρήσης) που υπάρχουν στα διπλοσχηματιζόμενα επιρρήματα, ανάμεσα στον τύπο σε -α και στον τύπο σε -ως.

Πέρα από την εξοικείωση με τη διαδικασία παραγωγής επιρρημάτων από επίθετα, ίσως να ήταν σκόπιμο να γίνει μια αναφορά (ίσως μόνο με προφορικές ασκήσεις παραγωγής λόγου) και στην αντίθετη διαδικασία παραγωγής επιθέτων από επιρρήματα, ώστε να καταδειχτεί η στενή μορφολογική τους σχέση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή στο μαθητή και η στενή σημασιολογική τους σχέση και οι αντίστοιχες λειτουργίες τους στο λόγο. Η σχέση αυτή αναδεικνύεται μέσω της συγκριτικής μελέτης των επιρρημάτων με τα προθετικά σύνολα. Με την αντικατάσταση της μίας δομής από την άλλη γίνεται σαφής η αντιστοιχία των λειτουργιών του προσδιορισμού ρήματος από επίρρημα και ουσιαστικού από επίθετο. Αυτό ακριβώς το νόημα έχουν και οι ασκήσεις αντικατάστασης προθετικών ή και ονοματικών συνόλων με τα αντίστοιχα, μορφολογικά σχετιζόμενα, ρηματικά σύνολα.

 

Δ. ΟΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ

 

α. Θεωρητικό μέρος

 

«1. Οι παράγραφοι που αποτελούν ένα κείμενο συνδέονται μεταξύ τους με νοηματική αλληλουχία κι όλες μαζί διαμορφώνουν το κεντρικό νόημα του κειμένου.

2. Η νοηματική αλληλουχία των παραγράφων επιτυγχάνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ενδεικτικά, αναφέρονται:

α. Η χρονική αλληλουχία των νοημάτων (ή γεγονότων)

(βοηθητικές έννοιες: από το χθες στο σήμερα και το αύριο, από το πρωί στο βράδυ κτλ.)

β. Η τοπική αλληλουχία των νοημάτων (ή γεγονότων)

(βοηθητικές έννοιες: από μέσα προς τα έξω, από πάνω προς τα κάτω κτλ.)

γ. Η επαγωγική σύνδεση

(βοηθητικές έννοιες: από το ειδικό στο γενικό, από το μερικό στο συνολικό κτλ.)

δ. Η απαγωγική σύνδεση

(βοηθητικές έννοιες: από το γενικό στο ειδικό, από το συνολικό στο μερικό κτλ.)

ε. Η επανάληψη λέξης-κλειδί

στ. Η παραλληλία των νοημάτων

(βοηθητικές έννοιες: παρόμοιο γεγονός, ανάλογο περιστατικό)

ζ. Η επιχειρηματολογία ή αιτιολόγηση των νοημάτων

(βοηθητικές έννοιες: αποτέλεσμα έρευνας, συλλογισμού)

η. Ο διάλογος προσώπων

θ. Η αντίθεση των νοημάτων

(αντίθετα, από την άλλη μεριά, παρόλο που κτλ.)

ι. Με λέξεις ή φράσεις (κειμενικά επιρρήματα ή κειμενικοί δείκτες) που συνδέουν: επεξήγηση, συμπέρασμα, παράδειγμα, τρόπο, απαρίθμηση κτλ.».

 

Γ. Μπαμπινιώτης, Ι. Παρασκευόπουλος, Κείμενο – Επικοινωνία, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2000

 

β. Διδακτικές οδηγίες

 

Ήδη στην τέταρτη ενότητα αναφερθήκαμε αναλυτικά στην παράγραφο και πολύ γενικά στην οργάνωση ενός κειμένου. Στην ενότητα αυτή θα δοθεί έμφαση στη σύνδεση των παραγράφων ενός κειμένου αρχικά με συνδετικές λέξεις και φράσεις και στη συνέχεια με τους υπόλοιπους τρόπους που αναφέρονται στο θεωρητικό μέρος. Είναι σημαντικό να ασκηθούν οι μαθητές στη σύνδεση των προτάσεων και παραγράφων με ποικίλους τρόπους τόσο μέσα από τις ασκήσεις του Βιβλίου του Μαθητή όσο και μέσα από τις ασκήσεις του Τετραδίου Εργασιών. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα εισαγωγικά κείμενα είναι ενδεικτικά και ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει κείμενα που θα επιλέξει ο ίδιος για τη διδασκαλία των ποικίλων τρόπων σύνδεσης προτάσεων και παραγράφων.

 

Ε. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

 

Το λεξιλόγιο της ενότητας κινείται σε τρεις άξονες: σε αυτόν που αφορά το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και την οδική ασφάλεια, σε αυτόν που αναφέρεται στο πρόβλημα των σκουπιδιών και της ρύπανσης και τέλος στο άγχος και την αποξένωση που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Καλό είναι να ασχοληθούμε όχι μόνο με τα προβλήματα, αλλά και με τις λύσεις τους, παρακινώντας τους μαθητές να κάνουν προτάσεις μέσα στην τάξη, παράγοντας έτσι προφορικό λόγο. Ο διδάσκων, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της τάξης του, μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα κείμενα που θα επιλέξει ο ίδιος ή θα συγκεντρώσουν οι μαθητές. Επίσης μπορεί να ασχοληθεί περισσότερο με ένα από τα προβλήματα. Το λεξιλόγιο καλό είναι να εμπεδωθεί για να χρησιμοποιηθεί αργότερα στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Στο τμήμα αυτό της 7ης ενότητας θα επιδιωχθεί να ασκηθούν οι μαθητές στην αναζήτηση πολλών και ποικίλων συνδετικών λέξεων και φράσεων ώστε να μην επαναλαμβάνουν στα κείμενά τους τις ίδιες συνδετικές λέξεις. Παράλληλα είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι μαθητές ότι κάθε συνδετική λέξη ή φράση επιλέγεται με κριτήριο τη σημασία της στην εξασφάλιση της συνοχής του κειμένου τους. Η δεύτερη δραστηριότητα του λεξιλογίου (άσκηση 5) αποσκοπεί στο να αντιληφθούν οι μαθητές τη σημασία του ειδικού λεξιλογίου για συγκεκριμένα είδη κειμένων.

 

ΣΤ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ

 

Σ’ αυτό το μέρος της ενότητας θα δοθεί έμφαση στην επιλογή του κατάλληλου ύφους από τους μαθητές τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο. Για ένα βασικό θεωρητικό προβληματισμό γύρω από το θέμα του ύφους μπορείτε να μελετήσετε το κείμενο που ακολουθεί:

 

Επίπεδο ύφους

«Το κειμενικό είδος καθορίζει τις γλωσσικές επιλογές στο επίπεδο της δομής του κειμένου ως ολοκληρωμένου μηνύματος με αρχή, μέση και τέλος, όπως λ.χ. ένα έγγραφο από τη δημόσια διοίκηση με τη συγκεκριμένη μορφή και οδηγίες για τη συμπλήρωσή του. Το επίπεδο ύφους, από την άλλη μεριά –το οποίο αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου register–, πραγματώνει γλωσσικές επιλογές στο επίπεδο της σύνταξης των φράσεων του κειμένου και του λεξιλογίου του (πρβλ. Couture, 1986). Έτσι, στην περίπτωση του δημόσιου εγγράφου, για παράδειγμα, οι γλωσσικές επιλογές μπορεί να είναι τέτοιες που να συγκροτούν ένα κείμενο, του οποίου η γλώσσα μπορεί να έχει ύφος γραφειοκρατικό ή φιλικό προς το αναγνωστικό κοινό. Οι γλωσσικές επιλογές μιας συνέντευξης μπορεί να της προσδίδουν ύφος δημοσιογραφικό ή επιστημονικό. Οι γλωσσικές επιλογές ενός σχολικού κειμένου μπορεί να το καθιστούν κείμενο διδακτικό ή μαθησιακό. Με άλλα λόγια, το επίπεδο ύφους αφορά τις γενικευμένες γλωσσικές επιλογές που προσδιορίζουν το γενικό ύφος του κειμένου. […]

Η πιο ολοκληρωμένη άποψη για την έννοια “επίπεδο ύφους”, η οποία τελικά έχει κυριαρχήσει, είναι η άποψη που διατυπώθηκε από τη σχολή της συστημικής λειτουργικής γλωσσολογίας. Ολοκληρωμένη, γιατί ορίζει το επίπεδο ύφους σε σχέση με την οργάνωση του κειμένου αλλά και του συγκειμενικού του πλαισίου (context στην αγγλική και contexte στη γαλλική γλώσσα). Σύμφωνα με τους Ηalliday & Ηasan (1989), το επίπεδο ύφους αναφέρεται σε μια συσχέτιση νοημάτων που συνδέονται με –και σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από– τα στοιχεία του άμεσου συγκειμενικού πλαισίου, και συγκεκριμένα από:

α. Το “πεδίο” (field στην αγγλική γλώσσα), το οποίο αφορά το σκοπό της εκφοράς λόγου ως κοινωνικής (επικοινωνιακής) πράξης και προσδιορίζει το περιεχόμενο του κειμένου (π.χ. αν ο σκοπός του κειμένου είναι δημοσιογραφικός ή πολιτικός).

β. Το “συνομιλιακό ρόλο” (tenor στην αγγλική γλώσσα), που προσδιορίζει τις κοινωνικές σχέσεις εκείνων που μετέχουν σε μια περίσταση επικοινωνίας, την κοινωνική θέση και στάση τους (π.χ. σχέση ισότητας, όπως στην περίπτωση δύο φίλων, ή ανισότητας όπως στην περίπτωση εργοδότη-υπαλλήλου).

γ. Τον “τρόπο” (mode στην αγγλική γλώσσα) εκφοράς του λόγου που έχει σχέση με το κανάλι επικοινωνίας. Αν ένα κείμενο είναι προφορικό, γραπτό, γραπτό που θα διαβαστεί, ομιλία που δεν στηρίζεται σε γραπτό κείμενο κτλ., τα ρητορικά και γλωσσικά του στοιχεία θα διαφέρουν.

Τα τρία αυτά στοιχεία δεν αποτελούν γλωσσικές κατηγορίες, αλλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συγκειμενικού πλαισίου του κειμένου που καθορίζουν και το επίπεδο ύφους του. Για παράδειγμα, ξέρουμε πως τα προφορικά κείμενα που παράγουν οι διευθυντές μιας επιχείρησης κατά τη διάρκεια σύσκεψής τους διαφέρουν ως προς το επίπεδο ύφους από τα κείμενα που παράγει μια ομάδα γονέων κατά τη σύσκεψή τους σχετικά με ένα πρόβλημα που προέκυψε στο σχολείο των παιδιών τους. Το επίπεδο ύφους κατά τον αθλητικό σχολιασμό ενός ποδοσφαιρικού αγώνα από το ραδιόφωνο διαφέρει από εκείνο του σχολιασμού στην τηλεόραση μιας καλλιτεχνικής εκδήλωσης, ενώ αυτή διαφέρει ως προς το επίπεδο ύφους όταν σχολιάζεται σε μια κοινωνική συγκέντρωση μεταξύ φίλων. Βλέπουμε δηλαδή ότι όσο πιο πολλές πληροφορίες διαθέτουμε για τις συνθήκες παραγωγής του κειμένου, τόσο πιο συγκεκριμένα μπορούμε να προσδιορίσουμε το επίπεδο ύφους του και να κατανοήσουμε τις γλωσσικές επιλογές του. Μάλιστα, σκοπός της ανάλυσης του επιπέδου ύφους ενός κειμένου είναι ο προσδιορισμός των γενικών εκείνων αρχών και επικοινωνιακών παραμέτρων που καθορίζουν τις εκάστοτε γλωσσικές επιλογές του. Το επίπεδο ύφους, ως ένα σύνολο εννοιών, το οποίο πραγματώνεται μέσα από συγκεκριμένες λεξικογραμματικές επιλογές, κατάλληλες για συγκεκριμένη περίσταση επικοινωνίας, αποτελεί μια σημασιολογική κατηγορία που μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι η γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε ποικίλλει ανάλογα με το συγκειμενικό της πλαίσιο.

Στη μελέτη της θεωρητικής έννοιας “επίπεδο ύφους”, όπως ορίζεται πλέον σήμερα, διακρίνονται δύο κατηγορίες. Η πρώτη αναφέρεται σε “κλειστά επίπεδα ύφους” και περιλαμβάνει κείμενα των οποίων η γλώσσα είναι αυστηρά προσδιορισμένη, ενώ υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια επιλογών. Παραδείγματα τέτοιων κειμένων αποτελούν οι διάφοροι στρατιωτικοί κώδικες που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση πολέμου, οι προσευχές και τα δελτία καιρού. Η δεύτερη κατηγορία αναφέρεται σε «ανοικτά επίπεδα ύφους» και σε αυτή συγκαταλέγονται κείμενα που η γλώσσα τους δεν είναι τόσο αυστηρά προκαθορισμένη. Παράδειγμα τέτοιου κειμένου είναι μια προσωπική επιστολή ή ένα ρομαντικό διήγημα ενός περιοδικού για κορίτσια στην εφηβεία. Στις κατηγορίες αυτές υπάρχουν βέβαια και διαβαθμίσεις, με αποτέλεσμα το ύφος ενός κειμένου να είναι σχετικά περιορισμένο, όπως για παράδειγμα το επίπεδο ύφους που έχουν οι ευχετήριες κάρτες και οι διάφορες αιτήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Το επίπεδο ύφους των τίτλων άρθρων σε εφημερίδες είναι σχετικά πιο ανοιχτό από εκείνο των συνταγών μαγειρικής κτλ. Πάντως, παρ' όλες τις διαβαθμίσεις των περιορισμών για τις επιλογές στη γλώσσα που χρησιμοποιείται στα κείμενα, οι περιορισμοί στο επίπεδο ύφους πάντα υπάρχουν, γιατί τους επιβάλλει το συγκειμενικό πλαίσιο του κειμένου».

 

Β. Μητσικοπούλου, «Επίπεδο ύφους», στον Ηλεκτρονικό Κόμβο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

 

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Με την εργασία αυτή θα επιδιωχθεί η δραστηριοποίηση όλων των μαθητών σ’ ένα πρόβλημα της καθημερινότητας. Ενδιαφέρει οι μαθητές να επιλέξουν το πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθούν και στη συνέχεια να συνεργαστούν σε ομάδες, ώστε να εξοικειωθούν.

 

Βιβλιογραφία – Αρθρογραφία

 

Αβεντισιάν-Παγοροπούλου Ά., «Οι γνωστικές στρατηγικές στη συνεργατική μάθηση, συμβολή στη διαδικασία επεξεργασίας των αναλυτικών επεξηγηματικών κειμένων από παιδιά Γυμνασίου», αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Αθήνα 1992.

Αδαλόγλου Κ., Τσιάκκα Π., «Η βελτίωση του γραπτού λόγου των μαθητών», στο Μελέτες για την ελληνική γλώσσα – Πρακτικά της 16ης ετήσιας συνάντησης του τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χ. εκδ., Θεσσαλονίκη 1995.

Βακιρτζή Λ., «Κειμενική “συναγωγή” και “συγκροτημένο-συνεκτικό” κείμενο. Μια μελέτη του γραπτού λόγου των μαθητών/-τριών του Λυκείου», αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Θεσσαλονίκη 1998.

Γιακουμής Π., «Η κατά τους Τ.C. Jupp και J. Milne πορεία διδασκαλίας για το γράψιμο παραγράφων», στο Π. Γιακουμής (επιμ.), Διδακτική και αξιολόγηση των εκθέσεων, εκδ. Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Αθήνα 1985.

Γρηγοριάδης Ν., Το δημιουργικό γράψιμο. Η παράγραφος, εκδ. Κώδικας, Θεσσαλονίκη 1997.

Γρηγοριάδης Ν., «Από την παράγραφο στην έκθεση», Τα Εκπαιδευτικά, τεύχ. 14, Χειμώνας 1989-1990.

Ηolton D., Mackridge Ρ., Φιλιππάκη-Warburton Ειρ., Γραμματική της ελληνικής γλώσσας, μτφρ. Β. Σπυρόπουλος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα, 1998.

Ιορδανίδου Ά., «Τα λάθη των μαθητών: μια διαφορετική λογική αντιμετώπισής τους», Γλώσσα, τεύχ. 16, Χειμώνας 1988.

Κλαίρης Χ., Μπαμπινιώτης Γ., Γραμματική της νέας ελληνικής, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2001.

Κουτσογιάννης Δ., «Περιθώρια δημιουργικής αξιοποίησης των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη διδασκαλία του γραπτού λόγου: έρευνα σε μαθητές Α’ Γυμνασίου», αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Θεσσαλονίκη 1998.

Μαρμάρινος Ι., Μπαλάση Β., Παπαδημητρίου Έ., Ρενζούλα Ελ., «Ο ρόλος των μεταγνωσιακών στρατηγικών στη βελτίωση της ικανότητας για παραγωγή επεξηγηματικών κειμένων από μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», στο Μελέτες για την ελληνική γλώσσα – Πρακτικά της 20ής ετήσιας συνάντησης του Τομέα Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χ. εκδ., Θεσσαλονίκη 2000.

Μητσικοπούλου Β., «Επίπεδο ύφους», στον Ηλεκτρονικό Κόμβο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (www.komvos.edu.gr).

Μπαμπινιώτης Γ., Παρασκευόπουλος Ι., Κείμενο – Επικοινωνία, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2000.

Πόρποδας Κ., «Γνωστικές λειτουργίες στη μάθηση του γραπτού λόγου», Γλώσσα, τεύχ. 4, Χειμώνας 1984.

Τριανταφυλλίδης M., Νεοελληνική Γραμματική, Θεσσαλονίκη 1991.

Τσαμαρδίνος Δ., Κειμενολογία. Η δομή της παραγράφου, εκδ. Κώδικας, Θεσσαλονίκη 1996.

Τσιλιμπάρη Ά., «Η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο Γυμνάσιο. Γλωσσολογική και παιδαγωγική προσέγγιση», αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Αθήνα 1999.

Τσολάκης Χ., «Εργαστήρι της έκθεσης/έκφρασης το εργαστήρι της παραγράφου. Παράλληλη πορεία και δημιουργία», Φιλόλογος, τεύχ. 41, Φθινόπωρο 1985.

Τσολάκης Χ., Από τα γράμματα στη γλώσσα. Πορεία προς τον επικοινωνιακό λόγο, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1995.

Τσολάκης Χ., Από το λόγο στη συνείδηση του λόγου, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1995.

Χατζηγιάννη Ι., Η διδασκαλία του γραπτού λόγου. Σύγχρονες θεωρίες και μεθοδολογία, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 1999.

Χοντολίδου Ελ., «Η πορεία προς την εγγραματοσύνη: η επανατροφοδότηση των μαθητών στα γραπτά τους κείμενα», στο Μελέτες για την ελληνική γλώσσα – Πρακτικά της 20ής ετήσιας συνάντησης του Τομέα Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χ. εκδ., Θεσσαλονίκη 2000.

 

 


100

 

Κείμενο 1 Ρινοκερίτις!…

εικ

Εάν ο Ιονέσκο στο θέατρο του «παραλόγου» έγραψε τον Ρινόκερο, εμείς στην Ελλάδα –στη σύγχρονη Ελλάδα– παίζουμε το έργο στ' αλήθεια.

Γιατί, πράγματι, έχουμε καταντήσει μια χώρα γεμάτη από ρινόκερους. Από παχύδερμα που δεν ενοχλούνται από τίποτα, που δεν ενδιαφέρονται για τίποτα και που ζουν μόνον για την τροφή τους. Το τραγικό δε είναι ότι κάθε μέρα βλέπουμε γύρω μας τους ρινόκερους να πληθαίνουν και κάθε μέρα βλέπουμε τους ανθρώπους μας να γίνονται και αυτοί ρινόκεροι. Με μια μόνον διαφορά: στην ταχύτητα μεταμορφώσεώς τους. Γιατί άλλοι γίνονται ρινόκεροι σε λίγες μέρες και άλλοι χρειάζονται μερικά χρόνια για να μεταμορφωθούν στα παχύδερμα αυτά.

Η ρινοκερίτις αυτή –γιατί για ασθένεια πρόκειται– είναι επιδημική και μεταδίδεται από… τα «μίντια». Τα οποία έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν το κατάλληλο «περιβάλλον», ώστε όχι μόνον να αναπτύσσονται τα μικρόβια της ρινοκερίτιδος, αλλά και –που είναι και το τραγικότερο– να μεταδίδονται και να διαχέονται σε όλη τη χώρα. Και ενώ στα παλιά χρόνια είχαν τα λοιμοκαθαρτήρια και την «καραντίνα», σήμερα δεν υπάρχει μέρος για να «κρυφτεί» κανείς και να γλυτώσει. Γιατί τα «μίντια» –και προ παντός τα ηλεκτρονικά– περνάνε κάθε προστατευτικό φράγμα, κάθε τείχος και μεταφέρουν τον «ιό της ρινοκερίτιδος» παντού.

[…] Και φυσικά τα «μίντια» σκορπάνε αφειδώς μεγάλες δόσεις του «ιού». «Σίριαλ» –οι γνωστές «σαπουνόπερες»–, «talk shows», αγχωτικές ειδήσεις, καταστροφολογίες, σεξ σε όλες τις μορφές (ήπιο ή σκληρό), τηλεπαιχνίδια, «αθλητικές συναντήσεις», δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο ο «ιός» αναπτύσσεται και μεταδίδεται, ενώ και ο οργανισμός των ανθρώπων εξασθενεί και γίνεται ευκολότερα ευάλωτος. Έτσι ο απλός πολίτης ζει συνεχώς σε ένα κλίμα αγωνίας, άγχους, αβεβαιότητας, βλέποντας γύρω του έναν κόσμο που του δημιουργούν τα «μίντια». Έναν κόσμο φανταστικό, που είτε τον καλεί όπως η Κίρκη για να τον μεταβάλει σε χοίρο, είτε τον απωθεί και τον φοβίζει. Και στις δύο όμως περιπτώσεις τον αναγκάζει να στραφεί προς τον εαυτό του. Όχι, βέβαια, για να ενδοσκοπηθεί, αλλά για να «κουρνιάσει». […]

Πώς αντιμετωπίζεται, όμως, η ρινοκερίτις αυτή; Το πρόβλημα είναι όχι μόνον δύσκολο αλλά και άλυτο. Πώς θα μπορέσουμε δηλαδή να ξαναμεταμορφώσουμε τους ρινόκερους σε «ανθρώπους»; […]

Στη ζοφερή αυτή προοπτική ένα μόνο μένει σε όσους δεν έχουν ακόμα προσβληθεί από τη «ρινοκερίτιδα». Να φωνάξουν και αυτοί όπως ο Μπερανζέ*: «Όχι, δεν θα συνθηκολογήσω! ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΑΣ!»

 

*Μπερανζέ: ήρωας στο έργο του Ιονέσκο Ρινόκερος

 

(Διατηρείται η ορθογραφία του συγγραφέα)

Κώστας Βούλγαρης, στο Ένας αιώνας χρονογράφημα 1899-1999, επιμ. Βασιλική Αλμπάνη,

εκδ. Καστανιώτη, 1999

 

1 Ψυχολογία των Μέσων

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Ποιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας ονομάζει ο χρονογράφος ρινοκερίτιδα; • Ποιοι και με ποιο τρόπο «μεταδίδουν την ασθένεια» της ρινοκερίτιδας;

 

2 Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, κατά την άποψη του χρονογράφου, το δύσκολο αυτό πρόβλημα; • Ποια είναι η δική σας γνώμη;

 

3 Το κείμενο αυτό είναι χρονογράφημα. Εντοπίστε τα χαρακτηριστικά του χρονογραφήματος, αφού πρώτα διαβάσετε γι' αυτό το είδος κειμένου στο σχολικό λεξικό λογοτεχνικών όρων.

 


101

 

Κείμενο 2 [Πρωταθλητές στα τροχαία ατυχήματα!]

εικ

Μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας είναι τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κατάλογο των θανάτων από τα ατυχήματα αυτά. Για τον λόγο αυτό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρονται συχνά στους θανάτους που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα όλου του χρόνου και σε περιόδους εορτών στις οποίες οι αργίες διαρκούν τρεις ή περισσότερες μέρες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο κτλ.)

Τα τροχαία ατυχήματα, όμως, δεν συμβαίνουν μόνο την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Συμβαίνουν, δυστυχώς, όλες τις μέρες της εβδομάδας και οι συνέπειές τους δεν είναι μόνο οι νεκροί επί τόπου αλλά και οι σοβαρά και οι ελαφρά τραυματισμένοι. Ένας, μάλιστα, αριθμός των βαριά τραυματισμένων πεθαίνει στα νοσοκομεία (λέγεται ότι ο αριθμός αυτός είναι ίσος με εκείνον των νεκρών επί τόπου). Δεδομένου του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας και του γεγονότος ότι οι θάνατοι τα 3 από τα 4 τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τις γεννήσεις, είναι ανάγκη να εξεταστούν αναλυτικότερα τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας.

Πριν ασχοληθούμε με τα αίτια, θα εξετάσουμε τους βασικούς παράγοντες που εμπλέκονται στα τροχαία ατυχήματα. Οι παράγοντες αυτοί διακρίνονται σε πέντε ομάδες: τους οδηγούς, τους επιβάτες, τους πεζούς, το όχημα και την κατάσταση των δρόμων ή του καιρού.

Ο κυριότερος παράγοντας των τροχαίων ατυχημάτων είναι οι οδηγοί. Σχεδόν το 80% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται σ' αυτούς και ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση οι πεζοί. Πολύ μικρότερο ρόλο παίζουν οι δρόμοι ή ο καιρός και ακόμα μικρότερο το όχημα και οι επιβάτες. Τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται στους οδηγούς μπορούν να καταταγούν σε τρεις βασικές κατηγορίες:

• Επιθετική ή επιδεικτική συμπεριφορά (παραβίαση προτεραιότητας, υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση σηματοδότη, επιδεικτικοί ελιγμοί στη μέση του δρόμου κτλ.).

• Προκλητική παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας – ΚΟΚ (κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (!), αντικανονικό προσπέρασμα, μη οδήγηση στα δεξιά του δρόμου κτλ.).

• Απροσεξία ή αμέλεια (απόσπαση προσοχής οδηγού, οδήγηση σε κατάσταση μέθης κτλ.).

Τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες παραβαίνουν συστηματικά τον ΚΟΚ σε ό,τι αφορά τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος. Η μεγάλη πλειονότητα των οδηγών και των επιβατών (σχεδόν το 80%) δεν φορούσαν, δυστυχώς, ζώνη ασφαλείας ή κράνος όταν έγινε το τροχαίο ατύχημα.

Στην περίπτωση των πεζών παρατηρείται βιαστική ή απρόσεκτη συμπεριφορά ή παράβαση του ΚΟΚ. Για τους πεζούς, όμως, μπορεί να υπάρχουν ελαφρυντικά (π.χ. προβλήματα υγείας, γήρατος, έλλειψη συνοδού κτλ.). Φυσικά υπάρχει και σοβαρότατο έλλειμμα κυκλοφοριακής αγωγής, παρά τις κάποιες προσπάθειες που γίνονται τελευταία προς την κατεύθυνση αυτή στα σχολεία.

 

Μανόλης Γ. Δρεττάκης, «Οδηγοί: Φταίνε για το 80% των ατυχημάτων»,

αφιέρωμα «Τροχαία Ατυχήματα», εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 16/12/2000 (διασκευή)

 

1 Οδική ασφάλεια

 

102

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Ποιες είναι οι συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας;

 

2 Ποια είναι η ευθύνη των οδηγών στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων;

 


Κείμενο 3 Η ντροπή των πλαστικών

εικ
φωτ/φία: Κανάρης Τσίγκανος

Το καλοκαίρι φεύγει και εκτός από αναμνήσεις αφήνει πίσω του πολλά σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές…

Τα χειρότερα, εφόσον χρειάζονται χρόνια για να «εξαφανιστούν», και δυστυχώς αυτά που συναντάμε συχνότερα, είναι οι πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια. Χιλιάδες από αυτά εγκαταλείπονται στις ακτές, «μνημεία» της παραμονής των λουομένων μετατρέποντας σε σκουπιδότοπους τις πανέμορφες ελληνικές παραλίες. Έπειτα ταξιδεύουν για χρόνια στις θάλασσες κάνοντας «παρέα» στα ψάρια ή μολύνοντας τον βυθό. Άραγε είναι τόσο δύσκολο να μαζέψουμε, φεύγοντας από την παραλία, το μπουκάλι που ήπιαμε νερό;

Φυσικά δεν το σκεφτόμαστε επειδή, σε μας τουλάχιστον, δεν κοστίζει τίποτα. Ωστόσο, η κατασκευή μιας πλαστικής σακούλας κοστίζει 10 δραχμές. Στη Φύση μάλιστα κοστίζει πολύ περισσότερο, εφόσον οι πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια για να διαλυθούν μέσα στη θάλασσα. Σε περίπτωση που το πλαστικό μείνει θαμμένο σε στεγνό έδαφος «ζει» έως και διακόσια χρόνια.

Αν λοιπόν χρειαζόταν να πληρώνουμε τις πλαστικές σακούλες όσο πραγματικά κοστίζουν και χρησιμοποιούσαμε τα πλαστικά μπουκάλια είκοσι φορές –όσο δηλαδή αντέχουν– όχι μόνο θα είχαμε λιγότερα πλαστικά σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές αλλά και γενικότερα λιγότερα σκουπίδια. Έχει υπολογιστεί ότι ο συνολικός όγκος των σκουπιδιών με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν κατά 3%.

 

περ. «ΟΙΚΟ», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/9/2002

1 Για μια Μεσόγειο χωρίς σκουπίδια [πηγή: Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος]

1 Γνωρίζετε πόσα χρόνια χρειάζονται για να διαλυθούν στη θάλασσα; [πηγή: Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος]

1 Μελέτη της Ρύπανσης Μικροσκοπικών Πλαστικών Ινών στις Ελληνικές Θάλασσες [πηγή: Αρχιπέλαγος: Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας]

1 Κλιματική αλλαγή: το κλίμα είναι στο χέρι σου...

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Ποια σκουπίδια επιβαρύνουν περισσότερο τις ακτές και γιατί;

 

2 Ποιους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος προτείνει ο αρθρογράφος; • Εσείς τι θα μπορούσατε να προσθέσετε;

 


103

 

Κείμενο 4 [Ας αποβάλουμε το άγχος από τη ζωή μας]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενημέρωση: Υγεία: Άγχος

Άγχος


Μήπως δεν ξέρουμε...
τι μας φταίει;

 

• Νιώθουμε ενοχές όταν χαλαρώνουμε;
• Νιώθουμε νευρικοί, όταν δεν βρισκόμαστε διαρκώς, «εν δράσει»;
• Μένουμε άγρυπνοι ανησυχώντας για την αυριανή ημέρα;
• Αισθανόμαστε σφιγμένοι, ειδικά στον σβέρκο μας;
• Είμαστε ανυπόμονοι, ευέξαπτοι και διακόπτουμε του άλλους όταν μιλούν;
• Δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και μας απασχολούν πολλά πράγματα;
• Καπνίζουμε ή τρώμε περισσότερο, τελευταία;
• Τρώμε βιαστικά;
• Η ζωή μας φαίνεται γεμάτη κρίσεις και τσακωνόμαστε συχνά;
• Δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις;
• Ενοχλούμαστε και απογοητευόμαστε, όταν οι άλλοι δεν κάνουν αυτό που θέλουμε;
• Νιώθουμε συχνά σφίξιμο στο στομάχι, το στόμα μας στεγνό, τις παλάμες μας ιδρωμένες; Την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά;

 

 

Αν απαντήσαμε ΝΑΙ σε μερικές από τις παραπάνω ερωτήσεις, το άγχος μας βρίσκεται, μάλλον, σε αυξημένα επίπεδα. Κατά πάσα πιθανότητα, εργαζόμαστε πολύ, μας αρέσουν οι προκλήσεις και είμαστε φιλόδοξοι.

 

Τι είναι τελικά το άγχος;

Είναι υπερέκκριση ορμονών, που πλημμυρίζουν το αίμα μας, κάνουν την καρδιά μας να χτυπάει πιο έντονα και την αναπνοή μας να γίνεται βαριά. Ταυτόχρονα, σφίγγονται οι μύες μας. Όλος ο οργανισμός μας είναι έτοιμος για δράση. Το άγχος, σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι απαραίτητο, γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση. Όταν, όμως, είναι αυξημένο και το νιώθουμε έντονα σε μικρές καθημερινές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στο πρωινό μποτιλιάρισμα, τότε αυτή η υπερέκκριση των ορμονών του άγχους μπορεί να ανεβάσει την πίεση του αίματος και να προκαλέσει βλάβες σε όλο μας το σώμα και βέβαια στην καρδιά μας.

104

 

εικ
φωτ/φία: Κανάρης Τσίγκανος

Αντιμετωπίζουμε το άγχος συνολικά

Ας ανακαλύψουμε ποιες καταστάσεις στη ζωή μας προκαλούν το μεγαλύτερο άγχος και ας προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε, θετικά. Όταν υπολογίζουμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε κάτι, ας φανούμε γενναιόδωροι! Ας δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας, ώστε να μη χρειάζεται να πιεστούμε. Ας μάθουμε να λέμε ΟΧΙ σε ό,τι δεν θέλουμε ή δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε.

 

Καταναλωτικά Βήματα, τεύχ. Απριλίου-Μαΐου 2004 (διασκευή)

 

Ερωτήσεις κατανόησης

1 Με ποιους τρόπους εκδηλώνεται το άγχος στη ζωή μας; Σε ποιες καταστάσεις έχετε νιώσει εσείς έντονο άγχος;

 

2 Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το άγχος;

 


B ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΩΝ

 

Ασκήσεις

  1. Εντόπισε στο κείμενο τα επιρρήματα (σε 4 μέρη) κατέβασε την άκσηση
  2. Εντόπισε τα επιρρήματα φόρμα google κατέβασε την άκσηση
  3. Τι δηλώνουν τα επιρρήματα φόρμα google κατέβασε την άκσηση
  4. Άσκηση για τη διάκριση μεταξύ επιθέτου και επιρρήματος
  5. Άσκηση για τη διάκριση της αναφορικής αντωνυμίας «που» και του ερωτηματικού επιρρήματος «πού»
  6. Άσκηση για τη διάκριση του ειδικού συνδέσμου «πως» και του ερωτηματικού επιρρήματος «πώς»
  7. Άσκηση για τη διάκριση του «που», «πού» και του «πως», «πώς»
  8. 1η άσκηση για τα επιρρήματα σε -α και σε -ως
  9. 2η άσκηση για τα επιρρήματα σε -α και σε -ως
  10. 3η άσκηση για τα επιρρήματα σε -α και σε -ως © Χάρης Κωνσταντινίδης
  11. 4η άσκηση για τα επιρρήματα σε -α και σε -ως φόρμα google
  12. 5η άσκηση για τα επιρρήματα σε -α και σε -ως φόρμα google © μαθητής Νίκος Δεμερτζόγλου
  13. 6η άσκηση για τα επιρρήματα σε -α και σε -ως φόρμα google © μαθήτρια Ελισάβετ Κουμαρέλη
  14. Ακριβώς ή ακριβά; άσκηση στα επιρρήματα
  15. Απλώς ή απλά; άσκηση στα επιρρήματα
  16. Αμέσως ή άμεσα; άσκηση στα επιρρήματα
  17. Εκτάκτως ή έκτακτα; άσκηση στα επιρρήματα
  18. Αδιακρίτως ή αδιάκριτα; άσκηση στα επιρρήματα
  19. Ευχαρίστως ή ευχάριστα; άσκηση στα επιρρήματα
  20. Ιδιαιτέρως ή ιδιαίτερα; άσκηση στα επιρρήματα
  21. Αδίκως ή άδικα; άσκηση στα επιρρήματα
  22. Άσκηση στον επιρρηματικό προσδιορισμό της αιτίας
  23. Άσκηση στον επιρρηματικό προσδιορισμό του ποσού
  24. Άσκηση στον επιρρηματικό προσδιορισμό του τόπου
  25. Άσκηση στον επιρρηματικό προσδιορισμό του τρόπου
  26. Άσκηση στον επιρρηματικό προσδιορισμό του χρόνου
  27. Άσκηση στον επιρρηματικό προσδιορισμό του σκοπού
  28. Άσκηση για τη διάκριση εμπρόθετου άρθρου και δύο συνεχόμενων αντωνυμιών **

 

 

 

Aκούω και μιλώ

1. Χρησιμοποιήστε τα επιρρήματα που θα εντοπίσετε στις παρακάτω προτάσεις για να συντάξετε δικές σας προτάσεις που θα αναφέρονται σε σύγχρονα προβλήματα • Ποια σημασία δίνει κάθε επίρρημα στην πρότασή σας;

• Και φυσικά τα «μίντια» σκορπάνε αφειδώς μεγάλες δόσεις του ιού. (κείμ. 1)

• Είναι ανάγκη να εξεταστούν αναλυτικότερα τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας. (κείμ. 2)

• Καπνίζουμε ή τρώμε περισσότερο τελευταία; (κείμ. 4)

• Το καλοκαίρι φεύγει και εκτός από αναμνήσεις αφήνει πίσω του πολλά σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές. (κείμ. 3)

Απάντηση

 

2. Στις παρακάτω προτάσεις βρείτε άλλες λέξεις ή λεκτικά σύνολα που δείχνουν τόπο, χρόνο κτλ. και πείτε ποια μορφή έχει το καθένα (προθετικά σύνολα, προτάσεις κτλ.):

• Προκλητική παράβαση του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας – ΚΟΚ (κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (!), αντικανονικό προσπέρασμα, μη οδήγηση στα δεξιά του δρόμου κτλ.). (κείμ. 2)

• Η μεγάλη πλειονότητα των οδηγών και των επιβατών δεν φορούσαν δυστυχώς ζώνη ασφαλείας ή κράνος, όταν έγινε το τροχαίο ατύχημα. (κείμ. 2)

• Έπειτα ταξιδεύουν για χρόνια στις θάλασσες κάνοντας «παρέα» στα ψάρια ή μολύνοντας τον βυθό. (κείμ. 3)

• Το τραγικό δε είναι ότι κάθε μέρα βλέπουμε γύρω μας τους ρινόκερους να πληθαίνουν. (κείμ. 1)

Απάντηση

3.

α. Στις παρακάτω προτάσεις βρείτε τους επιρρηματικούς προσδιορισμούς και πείτε τη σημασία του καθενός.

• Όχι, βέβαια, για να ενδοσκοπηθεί, αλλά για να «κουρνιάσει». (κείμ. 1)

• Εμείς στην Ελλάδα παίζουμε το έργο στ' αλήθεια. (κείμ. 1)

• Στη φύση μάλιστα κοστίζει πολύ περισσότερο, εφόσον οι πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια χρειάζονται πάνω από τρία χρόνια για να διαλυθούν μέσα στη θάλασσα. (κείμ. 3)

• Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κατάλογο των θανάτων από τα ατυχήματα αυτά. (κείμ. 2)

105

• Ας δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας, ώστε να μη χρειάζεται να πιεστούμε. (κείμ. 4)

• Πριν ασχοληθούμε με τα αίτια, θα εξετάσουμε τους βασικούς παράγοντες που εμπλέκονται στα τροχαία ατυχήματα. (κείμ. 2)

Απάντηση

 

β. Υπήρξε περίπτωση που χαρακτηρίσατε λανθασμένα αντικείμενο έναν επιρρηματικό προσδιορισμό;

• Προτείνετε τρόπους για να διακρίνονται.

Απάντηση

 

Κείμενα: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο

 

eik

 

 

Μαθαίνω ότι:

• Τα επιρρήματα λειτουργούν μέσα στην πρόταση ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί και δείχνουν τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό, βεβαίωση, δισταγμό ή πιθανότητα, άρνηση.

 

• Ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί χρησιμοποιούνται και:

1. προθετικά σύνολα, π.χ. στη χώρα μας

2. απλή αιτιατική ή γενική (σπανιότερα) ουσιαστικού, π.χ. κάθε μέρα (μερικές φορές διπλασιασμένη, π.χ. πρωί πρωί)

3. δευτερεύουσες επιρρηματικές προτάσεις, π.χ. πριν ασχοληθούμε με τα αίτια

4. επιρρηματικές μετοχές, π.χ. μολύνοντας

5. συνδυασμός επιρρήματος με προθετικό σύνολο ή δύο επιρρημάτων μαζί, π.χ. μέσα στην ημέρα

 

• Εκτός από τις παραπάνω επιρρηματικές σημασίες ένας επιρρηματικός προσδιορισμός μπορεί να δείχνει και πολλές άλλες όπως: αιτία, σκοπό, αποτέλεσμα, αναφορά, προϋπόθεση, εναντίωση ή παραχώρηση, αλλά και παρομοίωση, συνοδεία, ποσό κατά προσέγγιση, αφαίρεση κτλ.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Υπογραμμίστε τους επιρρηματικούς προσδιορισμούς των προτάσεων και σημειώστε τη μορφή και τη σημασία τους (προσέξτε τη διαφορά των προθετικών συνόλων που είναι επιρρηματικοί προσδιορισμοί από αυτά που είναι αντικείμενα ή άλλοι συντακτικοί όροι):

• Για τον λόγο αυτό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρονται συχνά στους θανάτους που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα όλου του χρόνου και σε περιόδους εορτών. (κείμ. 2)

• Το άγχος, σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι απαραίτητο, γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση. (κείμ. 4)

Απάντηση

 

2. Στους υπογραμμισμένους επιρρηματικούς προσδιορισμούς του τόπου που ακολουθούν, σημειώστε την ειδικότερη σημασία που δηλώνει ο καθένας. (Οι σημασίες του τόπου είναι: στάση, κίνηση, προέλευση, διέλευση, κατεύθυνση, προορισμός)

 

106

• Έπειτα ταξιδεύουν για χρόνια στις θάλασσες. (κείμ. 3)

Απάντηση

• Άραγε είναι τόσο δύσκολο να μαζέψουμε, φεύγοντας από την παραλία, το μπουκάλι που ήπιαμε νερό; (κείμ. 3)

Απάντηση

• Τον αναγκάζει να στραφεί προς τον εαυτό του. (κείμ. 1)

Απάντηση

• Σε περίπτωση που το πλαστικό μείνει θαμμένο σε στεγνό έδαφος «ζει» έως και διακόσια χρόνια. (κείμ. 3)

Απάντηση

 

3. Να βάλετε δίπλα σε κάθε επιρρηματικό προσδιορισμό τον αριθμό που αντιστοιχεί στην επιρρηματική σημασία του:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Προτάσεις Επιρρηματικές σημασίες
Σχεδόν το 80% (…) των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται σ' αυτούς. (κείμ. 2)
• Τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες παραβαίνουν συστηματικά τον ΚΟΚ σε ό,τι αφορά τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος (…) (κείμ. 2)
Σήμερα (…) δεν υπάρχει μέρος, για να «κρυφτεί» κανείς (…). (κείμ. 1)
Αν λοιπόν χρειαζόταν (…) να πληρώνουμε τις πλαστικές σακούλες όσο πραγματικά κοστίζουν (…) και χρησιμοποιούσαμε τα πλαστικά μπουκάλια είκοσι φορές, θα είχαμε λιγότερα πλαστικά σκουπίδια. (κείμ. 3)
• Το άγχος μας βρίσκεται, μάλλον, σε αυξημένα επίπεδα (…). (κείμ. 4)
1 σκοπός
2 αναφορά
3 ποσό κατά προσέγγιση
4 χρόνος
5 τόπος μεταφορικά
7 προϋπόθεση
8 ποσό

 

Στο κείμενο 5 βρείτε τις σημασίες των επιρρηματικών προσδιορισμών. • Δώστε έναν άλλο τίτλο στο κόμικς που θα περιέχει επιρρηματικό προσδιορισμό.

 

Κείμενο 5 [Φάρμακο για τους κανονικούς!]

 

eik

 

Quino, Μαφάλντα, αρ. 12, μτφρ. Κατερίνα Χριστοδούλου, εκδ. Ars Longa, 1989

1 Μαφάλντα

 

eik

 


 

107

 

Γ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ

Aκούω και μιλώ

1. Δύο μαθητές να υποδυθούν δύο ανθρώπους οδηγούς (δραματοποίηση) που συζητούν για τα τροχαία ατυχήματα και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο με βάση τις φράσεις που υπάρχουν στις επόμενες στήλες. Συμπληρώστε τις προτάσεις της δεύτερης πρότασης σύμφωνα με το παράδειγμα.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: 
Τα τροχαία ατυχήματα συνεχώς αυξάνονται.Η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων είναι συνεχής.
Τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες παραβαίνουν συστηματικά τον ΚΟΚ […].Τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες κάνουν ... παραβάσεις του ΚΟΚ.
[…] τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται συχνά στους θανάτους που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα […]Η αναφορά των μέσων ενημέρωσης στους θανάτους που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα είναι ...
Είμαστε ανυπόμονοι, ευέξαπτοι […];Αντιδρούμε πάντα ... και ... ;

 

Στην παραπάνω άσκηση τι μέρος του λόγου είναι οι λέξεις που συμπληρώσατε στη δεξιά στήλη; • Τι μέρος του λόγου είναι οι λέξεις τις οποίες αντικατέστησαν;

Απάντηση

 

2. Περιμένετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων κι έχετε αγωνία. Μοιραστείτε την αγωνία σας με τον φίλο/τη φίλη σας, χρησιμοποιώντας τις παρακάτω λέξεις από τα κείμενά σας (είτε ως επίθετα ή μετοχές είτε ως επιρρήματα): νευρικός, βιαστικά, δυνατά, ευέξαπτος, συστηματικά, ευκολότερα, συνεχώς, πολιτισμένες.

Απάντηση

 

3. επί τόπου (κείμ. 2), για χρόνια (κείμ. 3διά βίου: τι είδους επιρρηματική σχέση φανερώνουν οι εκφράσεις αυτές; • Από ποια μέρη του λόγου σχηματίζονται;

Απάντηση

 

 

Μαθαίνω για τα παράγωγα επιρρήματα

• Επιρρήματα παράγονται από επίθετα, μετοχές, αντωνυμίες και από άλλα επιρρήματα.

• Σχηματίζονται με τις παραγωγικές καταλήξεις:

 

eik

108

 

Προσοχή: Υπάρχουν επιρρήματα που παράγονται και με την προσθήκη της κατάληξης -α αλλά και της κατάληξης -ως.

Ο διαφορετικός αυτός σχηματισμός συνήθως συνδέεται και με διαφορετική σημασία.

Παράδειγμα:

 

απλός → απλά: Να απαντήσετε όσο πιο απλά μπορείτε. (=με απλότητα)

→ απλώς: Ήθελα απλώς να ρωτήσω τι κάνετε. (=μόνο)

 

Ορισμένα τέτοια ζεύγη επιρρημάτων παράγονται από διαφορετικά επίθετα:

ακριβά (από το ακριβός): Το πλήρωσες πολύ ακριβά.

ακριβώς (από το ακριβής): Ακριβώς αυτό εννοώ κι εγώ.

 

 

Μαθαίνω για τα προθετικά σύνολα:

Τα προθετικά σύνολα φανερώνουν κυρίως επιρρηματικές σχέσεις. Με την έννοια αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον λόγο όπως και τα επιρρήματα για να δηλώσουν:

 

 τόπο → προς την πόρτα, ως εκεί, από την Αθήνα

τρόπο → με ζωηρότητα, με συντομία

χρόνο → κατά τα Χριστούγεννα, για λίγο, ως αύριο

 κτλ.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Αντικαταστήστε τα ακόλουθα επιρρήματα με προθετικά σύνολα:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

κείμ. 2αναλυτικότερα 
κείμ. 4βιαστικά 
κείμ. 4δυνατά 

 

2. Συμπληρώστε τις στήλες του πίνακα σύμφωνα με το παράδειγμα:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

κείμ. 2 επιδεικτική συμπεριφοράσυμπεριφέρομαι επιδεικτικά
αντικανονικό προσπέρασμα...
προκλητική παράβαση του ΚΟΚ...
κείμ. 4...αντιμετωπίζω θετικά

 

3. Περιγράψτε ένα παραλίγο ατύχημα του οποίου υπήρξατε αυτόπτης μάρτυρας, χρησιμοποιώντας στην περιγραφή σας μερικές από τις φράσεις που σχηματίσατε στις ασκήσεις 1 και 2, καθώς και τα ακόλουθα επιρρήματα: βιαστικά, απρόσεκτα, επιθετικά.

 

 


 

109

 

Δ ΟΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ

Aκούω και μιλώ

1. Ένας συμμαθητής σας αποδίδει περιληπτικά το περιεχόμενο του πρώτου εισαγωγικού κειμένου (κείμ. 1). Προσέξτε ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιεί για τη σύνδεση των προτάσεων. • Προτείνετε και εσείς άλλες που μπορούν να τις αντικαταστήσουν.

 

2. Μιλάτε σε μια εκδήλωση του σχολείου σας για την κυκλοφοριακή αγωγή. Έχετε διαβάσει τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων που αναφέρονται στους οδηγούς (κείμ. 2). Παρουσιάστε τα σε οργανωμένο λόγο στη συγκεκριμένη εκδήλωση, προσέχοντας τις συνδετικές λέξεις ή φράσεις που θα χρησιμοποιήσετε.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιεί ο συντάκτης του κειμένου 2 στη δεύτερη, στην τέταρτη και στην τελευταία παράγραφο για να συνδέσει τις προτάσεις τους; • Υπογραμμίστε τες και μεταφέρετέ τες στον πίνακα που ακολουθεί. • Επισημάνετε τι θέλει να δηλώσει ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας τη μια ή την άλλη συνδετική λέξη ή φράση.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Συνδετικές λέξειςΣημασίαΣυνδετικές φράσειςΣημασία
    

 

Συνεχίστε την αναζήτηση λέξεων ή φράσεων που συνδέουν τις προτάσεις της τρίτης παραγράφου του εισαγωγικού κειμένου 3 (για τα πλαστικά και τα σκουπίδια).

Απάντηση

 

2. Με ποιες λέξεις ή φράσεις συνδέονται οι παράγραφοι του κειμένου 1; • Ο χρονογράφος χρησιμοποιεί μόνο συνδετικές λέξεις ή η σύνδεση γίνεται και με άλλο, πιο έμμεσο, τρόπο;

Απάντηση

 

3. Στα βιβλία της Ιστορίας και της Φυσικής, υπογραμμίστε λέξεις, φράσεις ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να συνδέσουν τις παραγράφους και τις προτάσεις των κειμένων τους. • Προσέξτε ιδιαίτερα τον ρόλο των επιρρημάτων στη σύνδεση προτάσεων ή παραγράφων.

Απάντηση

 

 

Μαθαίνω ότι:

Οι παράγραφοι και οι προτάσεις ενός κειμένου συνδέονται:

α. με τη χρήση συνδετικών λέξεων που δηλώνουν αντίθεση (π.χ. όμως), αιτιολόγηση (π.χ. γιατί) κτλ.

β. με τη χρήση συνδετικών φράσεων όπως: ο κυριότερος παράγοντας, μία από τις σημαντικότερες αιτίες κτλ.

γ. με έμμεση αναφορά στην προηγούμενη παράγραφο ή περίοδο η οποία γίνεται με:

    • επανάληψη της τελευταίας ιδέας της παραγράφου ή της περιόδου

    • επανάληψη του κεντρικού νοήματος της προηγούμενης παραγράφου ή της προηγούμενης περιόδου

    • επανάληψη μιας λέξης ή φράσης της προηγούμενης παραγράφου ή περιόδου.

δ. με ερώτηση.

 

 

 


 

110

 

Ε ΛEΞIΛOΓIO

Κείμενο 6 [Σέβομαι τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας]

eik

 

in.gr, 7/4/04

 

1. Από το κείμενο 2 συγκεντρώστε τις λέξεις και τις φράσεις που αναφέρονται στις αιτίες και τα αποτελέσματα των τροχαίων ατυχημάτων και εντάξτε τες στον αντίστοιχο πίνακα. • Έπειτα συμπληρώστε τον πίνακα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων με λέξεις και φράσεις από το κείμενο 6.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Αιτίες – Αποτελέσματα τροχαίων ατυχημάτωνΤρόποι πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων
  

 

2. Φτιάξτε οικογένειες λέξεων επιλέγοντας κάποιες λέξεις από το λεξιλόγιο της ενότητας.

Απάντηση

111

 

3. Χωρίστε τις παρακάτω λέξεις και φράσεις των κειμένων 1 και 4 σε αυτές που αναφέρονται σε προβλήματα που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως άγχος, αποξένωση, εσωστρέφεια, και σε αυτές που προτείνουν λύσεις αυτών των προβλημάτων:

 

δεν ενδιαφέρομαι, ακαμψία, χαλαρώνω, παρωπίδες, μονόδρομος, αγχωτικές ειδήσεις, καταστροφολογίες, ευάλωτος, κλίμα αγωνίας, άγχους, αβεβαιότητας, αντιμετωπίζω συνολικά/θετικά, στροφή προς τον εαυτό μας, δύσκολο και άλυτο πρόβλημα, ζοφερή προοπτική, δεν συνθηκολογώ, άγχος, ενοχές, άγρυπνος, ανησυχώ, ανυπόμονος, ευέξαπτος, δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ, κρίση, τσακώνομαι, απογοητεύομαι, φαίνομαι γενναιόδωρος, δίνω περισσότερο χρόνο, δεν πιέζομαι, δεν προλαβαίνω

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

ΠροβλήματαΛύσεις
  

 

4. Διαμορφώστε έναν πίνακα με τις βασικότερες συνδετικές λέξεις και φράσεις που θα βρείτε είτε στα εισαγωγικά κείμενα είτε σε κείμενα άλλων σχολικών μαθημάτων. • Χωρίστε τις συνδετικές λέξεις σε κατηγορίες ανάλογα με τη σημασία τους.

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Σημασία Συνδετικές φράσεις
1. Αντίθεση 
2. Επεξήγηση 
3. Συμπέρασμα 
4. Τρόπος 
5. Έμφαση 
6. Αιτιολόγηση 
(συνεχίστε...) 

 

5. Σε κάθε θεματική ενότητα εκτός από το γενικό λεξιλόγιο συναντούμε και ειδικό λεξιλόγιο. Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε ειδικό λεξιλόγιο τόσο για τα τροχαία ατυχήματα όσο και για το άγχος, και φτιάξτε όπου είναι δυνατόν οικογένειες λέξεων.

 

ΕΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Για τα τροχαία ατυχήματαΓια το άγχος, το στρες
  

 

eik

 

 


 

112

 

ΣΤ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ ΠAPAΓΩΓHΣ ΛOΓOY

Aκούω και μιλώ

1. Ο Ρ. Κενό παρουσίασε με εκατό περίπου διαφορετικούς τρόπους ένα επεισόδιο. Δείτε πρώτα τα δύο παραδείγματα από το βιβλίο του Ασκήσεις ύφους.

 

Παράδειγμα 1

 

Τι στριμωγμένοι που ήμασταν σε κείνη την πλατφόρμα του λεωφορείου! Και τι γελοίος κι ανόητος που έδειχνε εκείνος ο νεαρός! Και τι θαρρείτε πως έκανε; Ούτε λίγο ούτε πολύ τα 'βαλε με τον ταλαίπωρο τον διπλανό του! Κι ο λόγος; Ισχυρίστηκε –αυτός ο λιμοκοντόρος!– πως το ανθρωπάκι δίπλα του τον έσπρωχνε! Σα να μην έφτανε αυτό, μόλις είδε μια θέση ελεύθερη, όρμηξε να την πιάσει! Αντί να την παραχωρήσει σε μια κυρία!

 

Δύο ώρες αργότερα, μαντέψτε ποιον συνάντησα μπροστά στον σταθμό του Σαιν Λαζάρ; Τον ίδιο τον λιμοκοντόρο! Να παίρνει συμβουλές για το ντύσιμό του! Από κάποιο φίλο του!

 

Απίστευτο!

 

Παράδειγμα 2

 

Μια μέρα γύρω στο μεσημέρι, στην περιοχή του πάρκου Μονσό, πάνω στην πλατφόρμα ενός σχεδόν πλήρους λεωφορείου της γραμμής 8 (σήμερα 84), πρόσεξα έναν άνθρωπο με πολύ μακρύ λαιμό, που φορούσε ένα μαλακό καπέλο, που είχε γύρω του ένα πλεχτό κορδόνι αντί για κορδέλα. Ο άνθρωπος αυτός τα 'βαλε ξαφνικά με τον διπλανό του, κατηγορώντας τον πως επίτηδες του πατούσε τα πόδια κάθε φορά που επιβάτες ανέβαιναν ή κατέβαιναν. Εγκατέλειψε πάντως νωρίς τη συζήτηση, για να ριχτεί σε μια θέση που άδειασε.

Δύο ώρες αργότερα, τον ξαναείδα μπροστά στον σταθμό Σαίν Λαζάρ, να συζητάει μεγαλοφώνως μ' ένα φίλο του, που τον συμβούλευε να μικρύνει το άνοιγμα του πέτου του παλτού του, βάζοντας έναν έμπειρο ράφτη να του ράψει λίγο ψηλότερα το πάνω πάνω κουμπί.

 

Ραιημόν Κενώ, Ασκήσεις ύφους, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ύψιλον, Αθήνα 1984

 

 

Στη συνέχεια αφηγηθείτε ένα τροχαίο ατύχημα που συνέβη κοντά στο σχολείο σας. • Η πρώτη αφήγηση θα γίνει σ' ένα φίλο σας, ενώ η δεύτερη στον διοικητή - αξιωματικό της Τροχαίας, που σας κάλεσε να τον ενημερώσετε πώς έγινε το συγκεκριμένο τροχαίο ατύχημα. • Επιλέξτε το κατάλληλο ύφος (λεξιλόγιο, σύνταξη, γλωσσική ποικιλία) για την καθεμία από τις δύο αφηγήσεις.

 

1 Γραμματική Νέας Ελληνικής Γλώσσας Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου. Κεφάλαιο Πραγματολογία - Κειμενογλωσσολογία (θα βρείτε άλλες δύο παραλλαγές από τις «Ασκήσεις Ύφους» του Κενό

 

2. Υποθέστε ότι είστε εκπαιδευτικός και απευθύνεστε σ' ένα μαθητή ο οποίος αισθάνεται ιδιαίτερο άγχος στο σχολείο, κυρίως κατά την περίοδο των εξετάσεων. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο ύφος, ώστε ο μαθητής να αποφορτιστεί από το άγχος που νιώθει.

 

 

Διαβάζω και γράφω

εικ
φωτ/φία: Κανάρης Τσίγκανος

1. Είδες σήμερα ένα φίλο σου, μεγαλύτερο σε ηλικία, να οδηγεί ένα μηχανάκι με τέτοιο τρόπο ώστε παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα. Στείλε του ένα μήνυμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο οποίο θα τον επιπλήττεις για τη συμπεριφορά του αυτή και ταυτόχρονα θα τη σατιρίζεις με χιουμοριστικό ύφος.

113

 

2. Στην πρόσφατη εκδρομή του σχολείου σας επισκεφτήκατε μία από τις ομορφότερες παραλίες (ή φυσικό τοπίο) του νομού ή της περιοχής σας και μείνατε έκπληκτοι από τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών και πλαστικών που «εγκατέλειψαν» εκεί οι διάφοροι επισκέπτες. Επιστρέφοντας στο σχολείο αποφασίσατε να στείλετε μια επιστολή στον Δήμαρχο της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που είδατε και απαιτώντας ταυτόχρονα να λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Στο τέλος της επιστολής εκφράστε την επιθυμία να βοηθήσετε εθελοντικά στο έργο αυτό.

 

3. Πρόσφατα διατυπώθηκε η πρόταση, εκτός από τον Συνήγορο του Πολίτη, να θεσμοθετηθεί και ένας νέος θεσμός: Ο Συνήγορος του Παιδιού. Υποθέστε ότι σας ζητούν να υποβάλετε στον Συνήγορο του Παιδιού μια αναφορά (τριών παραγράφων) στην οποία θα περιγράφετε τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε τόσο στην καθημερινή σας ζωή όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζείτε.

 

εικ
φωτ/φία: Κανάρης Τσίγκανος

Κριτήρια αξιολόγησης

• Η σύντομη αλλά ουσιαστική παρουσίαση των σημαντικότερων προβλημάτων

• Η χρήση του κατάλληλου ύφους (πιο σύνθετο λεξιλόγιο, επίσημο ύφος κτλ.)

• Η χρήση ποικίλων τρόπων σύνδεσης των προτάσεων και των παραγράφων

 

1 Συνήγορος του παιδιού

1 Συνήγορος του πολίτη

 

 

Διαθεματική εργασία

«Εμείς οι μαθητές είμαστε ενεργοί πολίτες»

 

Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω προβλήματα της καθημερινής ζωής που σας αφορά: αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου, άγχος εξετάσεων, ρύπανση του περιβάλλοντος.

Χωρισμένοι σε ομάδες συλλέξτε υλικό:

 

1. Πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα – ποιες είναι οι συνέπειές του:

(Συλλογή υλικού από ειδήσεις του Τύπου και των άλλων Μ.Μ.Ε., από ανακοινώσεις επίσημων φορέων κτλ. και κατάταξή τους σε κατηγορίες).

 

2. Πώς αντιδρούν οι μαθητές – τι προτείνουν:

(Συλλογή φωτογραφικού υλικού, σύνταξη κειμένων διαμαρτυρίας κτλ.)

Παρουσιάστε αυτό το υλικό σε ειδική εκδήλωση του σχολείου σας, όπου θα καλέσετε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων καθώς και ειδικούς επιστήμονες να πάρουν θέση στο πρόβλημα που καταγράψατε καθώς και στις προτάσεις που θα παρουσιάσετε για την επίλυσή του. Φιλοτεχνήστε μία αφίσα για την εκδήλωση αυτή με τη συνεργασία του καθηγητή των Καλλιτεχνικών προβάλλοντας ένα μήνυμα, όπως στις αφίσες που ακολουθούν, ή αλλάζοντας το μήνυμα αυτών των αφισών.

114

 

eik

 

Χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις

 

1 (ο δικτυακός τόπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με στατιστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα)

1 (το Γραφείο Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας (παλιά ιστοσελίδα) – Ενημέρωση και για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής)

1 (η νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας)

1 (ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας θαλάσσιου Περιβάλλοντος)

1 (ιστοσελίδα ενός σημαντικού θεσμού: του Συνήγορου του Πολίτη)

 

 


AΣ ΘYMHΘOYME TI MAΘAME Σ' AYTHΝ THN ENOTHTA

Δες εδώ

 

Κάνε ανακεφαλαίωση της ύλης λύνοντας σταυρόλεξο

 


 

Τετράδιο εργασιών

56

 

Α Tα είδη των επιρρηματικών προσδιορισμών

Κείμενο 1 Στη (μαρτυρική) πιάτσα ταξί των ΚΤΕΛ

Πάει κανείς Δάφνη, Άλιμο, Μπραχάμι; Ξεπερνώντας τον εαυτό μου, βγαίνω ορμητικά από το μπουλούκι, τσαλαπατώ βαλίτσες, τσάντες και ό,τι άλλο βρίσκεται στον δρόμο μου και τρέχω με αγωνία προς το μέρος του οδηγού που μόλις πρόφερε τις μαγικές λέξεις. Είμαι αποφασισμένη να ξεφύγω από τον τόπο του μαρτυρίου μου, την πιάτσα των ταξί στον σταθμό των ΚΤΕΛ στον Kηφισό, όμως δεν προλαβαίνω. Σε κλάσματα δευτερολέπτου η τετραπλή κούρσα συμπληρώνεται από τους πιο σβέλτους και ετοιμοπόλεμους. Απογοητευμένη αλλά με τις αισθήσεις σε επιφυλακή συγκεντρώνω τις δυνάμεις μου, ώστε την επόμενη φορά να καλπάσω ως επίδοξος Κεντέρης προς το μαγικό κίτρινο αυτοκίνητο που θα με πάει, Θεού θέλοντος και ταξιτζή επιτρέποντος, στο σπίτι μου.

Ύστερα από μισή ώρα αναμονής στην ουρά έχω εμπεδώσει ότι το πόσο γρήγορα θα φύγω από τον σταθμό εξαρτάται αφενός από το αν ο προορισμός μου θα συμπέσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με αυτούς των άλλων ταλαιπωρημένων συνταξιδιωτών μου και αφετέρου από την ταχύτητα των αντανακλαστικών μου. Πίσω μου η γραμμή 051 για Oμόνοια αναχωρεί με συχνότητα 10 λεπτών. Αν είχα προτιμήσει το λεωφορείο, αυτή τη στιγμή θα είχα ήδη μετεπιβιβαστεί στο μετρό και σύντομα θα άνοιγα με ανακούφιση την πόρτα του σπιτιού μου. «Κύριε, είναι η σειρά μου και απαιτώ επιτέλους να εξυπηρετηθώ!», ουρλιάζω με αγανάκτηση. «Μαρούσι, Πεύκη κανείς;» η απάντηση, που προφανώς δεν απευθύνεται σε μένα…

 

Αλεξάνδρα Μανδράκου, περ. «Κ», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/10/2003

 

1 Επισημάνετε στο κείμενο τα προθετικά σύνολα της μορφής από + αιτιατική. • Σε ποια περίπτωση έχουμε ποιητικό αίτιο και σε ποια προσδιορισμό του τόπου; • Σχηματίστε δύο αντίστοιχες δικές σας προτάσεις που θα αναφέρονται στο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

 

2 Επισημάνετε στο κείμενο επιρρηματικούς προσδιορισμούς με τις ακόλουθες μορφές:

α. επίρρημα:

Απάντηση

β. επιρρηματική μετοχή:

Απάντηση

γ. δευτερεύουσα πρόταση:

Απάντηση

δ. προθετικό σύνολο:

Απάντηση

ε. ουσιαστικό:

Απάντηση

στ. επίρρημα + προθετικό σύνολο:

Απάντηση

57

 

3 Συγκεντρώστε τους επιρρηματικούς προσδιορισμούς που δηλώνουν τόπο και κατατάξτε τους ανάλογα με την ειδικότερη σημασία που δηλώνει ο καθένας:

α. στάση:

Απάντηση

β. προορισμός:

Απάντηση

γ. προέλευση:

Απάντηση

δ. κατεύθυνση:

Απάντηση

ε. κίνηση:

Απάντηση

 

 

Kείμενο 2

Πλατεία Mοναστηρακίου Nο1:
Σε άλλη κλίμακα, ένας τέτοιος δρόμος θα χρειαζόταν 4X4. Mέχρι να κυκλοφορήσουν και τέτοια καροτσάκια, οι μαμάδες βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους οπλισμένες απλώς με λίγο περισσότερη υπομονή.
eik
eik
Πλατεία Mοναστηρακίου Nο2:
O βαθμός δυσκολίας αυξάνεται. Eδώ, χρειάζεται να επιλέξουμε ποιο φυσικό εμπόδιο θα πρέπει να υπερπηδήσουμε για να συνεχίσουμε τον δρόμο μας.
eik
Eρμού & Aθηνάς:Δεν ξέρουμε γιατί το τελάρο τοποθετήθηκε εκεί (η εσοχή του πεζοδρομίου προοριζόταν μάλλον για κάδο απορριμμάτων), το σίγουρο είναι ότι ουκ ολίγοι έχουν βρεθεί ανάσκελα εξαιτίας του.
eik
Pάμπα σε πεζοδρόμιο για τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

περ. «OIKO», εφημ. H KΑΘΗΜΕΡΙΝH, 8/5/2004

 

• Στις λεζάντες των παραπάνω φωτογραφιών εντοπίστε επιρρηματικούς προσδιορισμούς που δείχνουν: χρόνο, τόπο, τρόπο, σκοπό, πιθανότητα, αιτία. • Έπειτα παρουσιάστε προφορικά στην τάξη το πρόβλημα που θίγεται στις φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας επιρρηματικούς προσδιορισμούς με τις προηγούμενες σημασίες.

 

58

 

Κείμενο 3 Μεταλλαγμένα: Τι μπορείς να κάνεις εσύ

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα τρυπώνουν στη διατροφή μας. Η σόγια, το καλαμπόκι και τα παράγωγά τους είναι οι κύριες πηγές της γενετικής ρύπανσης στη φύση και στα τρόφιμα. Πολλά προϊόντα όπως σοκολάτες, μπισκότα, σνακ, σάντουιτς, γλυκά, πίτες, παιδικές τροφές κτλ. μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί φτάνουν έμμεσα στο πιάτο μας σε τεράστιες ποσότητες μέσα από τις ζωοτροφές - ιχθυοτροφές, αφού αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής των ζώων εκτροφής.

Ακόμα και αν «καθαρίσουμε» λοιπόν το σύνολο των τροφίμων από τα μεταλλαγμένα συστατικά, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί θα εξακολουθούν να απειλούν το φυσικό περιβάλλον και την υγεία. Για να αποφύγουμε τον εφιάλτη των μεταλλαγμένων, θα πρέπει να καθαρίσουμε το σύνολο της τροφικής αλυσίδας. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή σου και την ουσιαστική υποστήριξή σου.

Για τον καθένα που δεν θέλει να παίξει τον ρόλο του άκριτου καταναλωτή αλλά θέλει να έχει έναν πιο ουσιαστικό λόγο στα ζητήματα που έχουν σχέση με τη διατροφή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, φτιάξαμε το Δίκτυο Καταναλωτών εναντίον των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα δημοσιοποιήσαμε τον Οδηγό καταναλωτών (pdf) που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους μεταλλαγμένους οργανισμούς, τη χρήση τους στα τρόφιμα και τη σήμανσή τους. Μέχρι σήμερα, η δράση του Δικτύου Καταναλωτών έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν γίνει και όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες τροφίμων, η παρουσία μεταλλαγμένων οργανισμών σε τρόφιμα είναι πλέον σπάνια στην Ελλάδα.

Aπό το 2001 ξεκίνησαν και οι εισαγωγές σημαντικής ποσότητας πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας με προορισμό τις ζωοτροφές. Για άλλη μια φορά η κινητοποίηση του κόσμου έφερε άμεσα αποτελέσματα. Η πίεση αυτή πρέπει να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε ότι τα μεταλλαγμένα θα φύγουν μια και καλή από τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και ότι το μέλλον της γεωργίας δεν θα έχει θέση για τα μεταλλαγμένα˙ η γεωργία του αύριο πρέπει να είναι βιολογική. Ας συνεχίσουμε λοιπόν.

 

• Γίνε κι εσύ μέλος του Δικτύου Καταναλωτών.

• Χρησιμοποίησε τον Οδηγό καταναλωτών σε κάθε σου αγορά.

• Χρησιμοποίησε την αγοραστική σου δύναμη και πες ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ!

• Αγόραζε βιολογικά προϊόντα.

 

greenpeace (διασκευή)

59

 

 Aφού εντοπίσετε τους παρακάτω επιρρηματικούς προσδιορισμούς στο κείμενο 3, αντιστοιχίστε τους με τη σημασία τους:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

• σε τεράστιες ποσότητες
• Aκόμα κι αν «καθαρίσουμε» λοιπόν το σύνολο των τροφίμων
από τα μεταλλαγμένα συστατικά
• Για να αποφύγουμε τον εφιάλτη των μεταλλαγμένων
• εναντίον των μεταλλαγμένων
• σχετικά με τους μεταλλαγμένους οργανισμούς
• Σύμφωνα με τους ελέγχους
• όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες τροφίμων
• τρόπος
• συμφωνία
• ποσό
• σκοπός
• παραχώρηση
• εναντίωση
• αναφορά

 


Κείμενο 4 H Eλλάδα τούς… πληγώνει

Tα άτομα με αναπηρίες σε 17 μεγάλες πόλεις της Eλλάδας δεν έχουν πρόσβαση πουθενά.

 

«Εχθρική» για τους ανθρώπους με αναπηρία είναι η Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρόσβαση σε δημόσια κτίρια, υπηρεσίες, τράπεζες αλλά και ξενοδοχεία ή χώρους αναψυχής γίνεται Γολγοθάς για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, σε πολλές πόλεις της χώρας.

Την έρευνα πραγματοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής κ. Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος με τους συνεργάτες του Βάνα Γιουβρή και B. Καραντζούλη. H καταγραφή έγινε με επιτόπια έρευνα –3-5 ωρών σε κάθε πόλη– στο πλαίσιο εφαρμογής των στόχων του Πανεπιστημίου που αφορούν την ενασχόληση με την κοινωνία και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Στην έρευνα περιελήφθησαν τα κέντρα 17 πόλεων: Λάρισα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Πρέβεζα, Αστακός, Λουτράκι, Φλώρινα, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Αιτωλικό, Βόνιτσα, Φιλιππιάδα, Νεάπολη Λακωνίας, Σάμη, Αργοστόλι, Αιδηψός.

Οι ράμπες για τα αναπηρικά αμαξίδια σε πεζοδρόμια ήταν αρκετές μόνο σε 5 από τις πόλεις που επισκέφθηκε η ομάδα της Ιατρικής Σχολής. Σε τέσσερις πόλεις οι ράμπες είχαν πλάτος πάνω από 80 εκατοστά, ενώ τη σωστή κλίση είχαν μόνο 3! Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, όπου υπήρχαν ράμπες, υπήρχαν και εμπόδια που έκαναν αδύνατη την κίνηση των αναπήρων σε αυτές.

Οι επιστήμονες επισκέφθηκαν 32 ξενοδοχεία στις 17 πόλεις. Κανένα από αυτά δεν διέθετε ειδικές χειρολαβές στην είσοδο ούτε χώρο στάθμευσης για οχήματα αναπήρων. Ράμπα στην είσοδο είχαν δύο μόνο ξενοδοχεία!

 

Δέσποινα Kουκλάκη, εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 13/4/2004

 

 Αφηγηθείτε μια δική σας εμπειρία μέσα από την οποία διαπιστώσατε την αδυναμία ατόμων με αναπηρίες να προσεγγίσουν ένα δημόσιο κτίριο ή μέσο συγκοινωνίας, χρησιμοποιώντας όσο περισσότερους επιρρηματικούς προσδιορισμούς μπορείτε από αυτούς που σημειώνονται στο κείμενο με πλάγια γράμματα.


60

 

Β Παράγωγα επιρρήματα

1 Στο κείμενο 3 υπάρχουν τα ονοματικά σύνολα: ενεργό συμμετοχή, ουσιαστική υποστήριξη. Μετατρέψτε τα ουσιαστικά σε ρήματα και τα επίθετα σε επιρρήματα και χρησιμοποιήστε σε δικές σας προτάσεις τις φράσεις που θα προκύψουν σχετικά με τη δική σας στάση απέναντι στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

 

2 Βρείτε στο κείμενο 3 τους τύπους των επιθέτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιρρήματα και χρησιμοποιήστε τα ως επιρρήματα, γράφοντας μία παράγραφο για το πρόβλημα των μεταλλαγμένων προϊόντων.

 

3 άμεσα + αμέσως: Έχουν την ίδια σημασία τα επιρρήματα αυτά; • Δείξτε το σε δύο προτάσεις υποθέτοντας ότι μιλάτε προς έναν εκπρόσωπο του Δήμου σας, ο οποίος θα πρέπει να λάβει μέτρα για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής σας.

Απάντηση

 

4 Σχηματίστε επιρρήματα με δύο καταλήξεις (-α και -ως) από τα επίθετα: αδιάκριτος, τέλειος, ευχάριστος και χρησιμοποιήστε κάποια από αυτά για να συντάξετε ένα σύντομο κείμενο, προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων από τη χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων.

Απάντηση


61

 

Γ Συνδετικές λέξεις και φράσεις

Kείμενο 5 [Tαξίδι με… ποδήλατο]

eik

 

Βασιλική Δεμάγκου, Κυκλοφοριακή Αγωγή Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, εκδ. Σαββάλα, 2003

 

 Γράψτε ένα κείμενο δύο παραγράφων στο οποίο θα συμβουλεύετε έναν φίλο σας τι να προσέχει όταν οδηγεί το ποδήλατό του. • Προσέξτε τις παραπάνω φωτογραφίες και χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις: Στην πρώτη παράγραφο γράφουμε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουμε, αν δεν προσέχουμε, όταν οδηγούμε ποδήλατο στους δρόμους, και στη δεύτερη καταγράφουμε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο με αφορμή τις εικόνες. Προσέξτε τη σύνδεση των προτάσεων και συνδέστε αντιθετικά τις παραγράφους.

 


62

 

Kείμενο 6 [Aυτό είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση;]

Με είχαν κάποτε καλέσει σ’ ένα γραφικότατο χωριό για μια εκδήλωση της λεγόμενης «περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» που έγινε από τους μαθητές. Υπήρχε, φυσικά, και η απαραίτητη έκθεση ζωγραφικής με το «πρωτότυπο» θέμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το περιβάλλον». Οι ζωγραφιές των μαθητών θύμιζαν σχεδόν αποκλειστικά θανατικό. Ψόφια ψάρια στις ακτές, καμινάδες που βγάζουν μαύρο καπνό που πνίγει, εντομοκτόνα που σκοτώνουν τα πουλιά και πάει λέγοντας. Όλα αυτά σ’ ένα πεντακάθαρο περιβάλλον με τα πουλάκια να κελαϊδούν και τα ψάρια να φαίνονται στη διαφανή θάλασσα. Τα παιδιά, όπως ήταν φυσικό, όταν άκουσαν το δάσκαλο να μιλάει για περιβάλλον, σκέφτηκαν το σκουπίδι και τη βρομιά.

Εκτός από την κινδυνολογία το άλλο «σκέλος» της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχει να κάνει με οτιδήποτε παλαιό. Είτε έχουμε να κάνουμε με σκεύη είτε με επαγγέλματα είτε με οτιδήποτε άλλο παρωχημένο. Το οποίο παρουσιάζεται εξωραϊσμένο με άφθονη νοσταλγία «για τον παλιό καλό καιρό». Υπάρχει, φυσικά, σύνδεση και με το προηγούμενο «σκέλος» των κινδύνων μια και στο παρελθόν όλα ήταν καθαρά, υγιεινά και ευτυχή, ενώ το παρόν χαρακτηρίζεται μόνο από βρομιά, ασθένειες και δυστυχία.

 

Νίκος Σ. Μάργαρης, Λαογραφική Oικολογία, εκδ. Φιλιππότη, 1991

 

1 Στο παραπάνω κείμενο εντοπίστε τους τρόπους (λέξεις, φράσεις κτλ.) που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για τη σύνδεση των προτάσεων ή των παραγράφων.

 

2 Συμφωνείτε με τις διαπιστώσεις του συγγραφέα σχετικά με την αντίληψη που επικρατεί για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία μας; • Στηρίξτε τις απόψεις σας με επιχειρήματα.