7η+8η Σελίδα :Περιεχόμενα

  Προς Συνήγορο του Πολίτη - Χ.Υ.Τ.Α.
  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΘΗΝΩΝ
  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ   ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΟΥ  ΝΑΟΥ  ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ  ΘΕΟΤΟΚΟΥ - ΕΝΟΡΙΑΣ: ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
  Οι εκκλησίες μας αλλάζουν όψη - Σ.Ε.

   Παρά τις υποσχέσεις και βεβαιώσεις των υπευθύνων της Περιφέρειας Ηπείρου και των υποψηφίων βουλευτών
του νομού Ιωαννίνων ότι το έργο ΧΥΤΑ δεν θα πραγματοποιηθεί στις παράνομα επιλεγείσες θέσεις ΦΤΕΡΗ - ΚΥΔΩΝΙΕΣ του     δήμου     Άνω     Πωγωνίου ο
επανασχεδιασμός του Α' σταδίου από την Περιφέρεια Ηπείρου δεν αποκλείει τις εν λόγω θέσεις.
   Η ενέργεια αυτή μας κάνει να πιστεύουμε ότι το ξακουστό ΠΩΓΩΝΙ εξακολουθεί να είναι υποψήφιο για σκουπιδότοπος παρά τις αρνητικές μελέτες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου και από άλλους φορείς.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΩΤΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ         ΚΑΙ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ: Περ/κού & Χωρ/κού
Σχεδιασμού
Ταχ. Δ/νση: Στοά Ορφέα 1ο κτίριο
Ταχ. Κώδικας: 45221
Πληροφορίες: Κ. Κωνοταντής, Γ.
Παπαγιάννης
Τηλ.: 26510 31138, 37410
Fax: 26510 38694
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιωάννινα 9-1-2004 
Αριθ. Πρωτ.: 4698/03
Σχετικά:

ΠΡΟΣ: Συνήγορο του Πολίτη 
Χατζηγιάννη Μέξη 5 11528 Αθήνα
(υπόψην κας Φλιάτουρα Αικ.)

ΚΟΙΝ.: ΝΑ Ιωαννίνων

Δ/νση Πολεοδομίας - Τμ. Περ/ντος 
Ενταύθα
    ΘΕΜΑ: Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση του έργου
ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) Περιφέρειας Ηπείρου

   ΣΧΕΤ.: Το υπ. Αρ. 16383/29-9-2003 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη

   Απαντώντας στο σχετικό έγγραφο σας με το οποίο μας ζητάτε πληροφορίες για τη χωροθέτηση του έργου του θέματος σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

   Α. Ως προς τους ισχυρισμούς των πολιτών:
   -Η επιλεγείσα θέση δεν συμπεριλαμβανόταν στις επικρατέστερες της μελέτης καταλληλότητας χώρων στη Β' φάση σχεδιασμού, αλλά προτάθηκε ως επικρατέστερη από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή της περιφέρειας.


   -Η θέση που προτάθηκε μετατοπίσθηκε κατάντι προκειμένου να μην βρίσκεται πλησίον του ρήγματος που αναφέρεται στη θέση "Φτέρη".
   -Στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 13 περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο Δίκτυο Φύση 2000 και είναι φυσικό ορισμένες θέσεις που προτάθηκαν από τη μελέτη να γειτνιάζουν με αυτές. Η συγκεκριμένη θέση αυτή απέχει αρκετή απόσταση από αυτές τις περιοχές.

  -Η επιλεγείσα θέση έχει τις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία αποστάσεις από τους παρακείμενους  οικισμούς  και  μάλιστα
βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από αυτούς.
   Β. Για να διαμορφώσετε άποψη σας αποστέλλουμε αντίγραφο του πλαισίου σχεδιασμού για το Ν. Ιωαννίνων (Α' στάδιο Σχεδιασμού) και σας κάνουμε επιπλέον γνωστό ότι η αρμοδιότητα περιήλθε στην περιφέρεια Ηπείρου γιατί παρά τους κατ' επανάληψη σχεδιασμούς στους Νομούς Ιωαννίνων, Πρέβεζας και μέρους της Θεσπρωτίας και Άρτας δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης  και κατασκευής ΧΥΤΑ.
   Έτσι με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από σύμφωνες γνώμες των Νομαρχιακών Συμβουλίων συμφώνησε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό (α' φάση). Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό έχει προχωρήσει και έχει αδειοδοτηθεί η κατασκευή διανομαρχιακού ΧΥΤΑ Ν. Πρέβεζας - Θεσπρωτίας και προωθείται ο σχεδιασμός για το Νομό Ιωαννίνων.
   Αρχικά με τη μελέτη που σας επισυνάπτουμε είχε εκδοθεί
γνωμοδότηση ΠΠΕΑ για ΧΥΤΑ στο Νομό Ιωαννίνων στη θέση "Κυδωνιές". Επειδή όμως εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή στο σχεδιασμό, των ΟΤΑ και των φορέων σε όλα τα στάδια δόθηκε εντολή από την Περιφέρεια Ηπείρου για επανασχεδιασμό του Α' σταδίου για το Ν. Ιωαννίνων.
   Συγκροτήθηκε εκ νέου επιτροπή επίβλεψης παραλαβής της μελέτης και η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο παρουσίασης της στους ΟΤΑ - φορείς, για να εκφέρουν άποψη πριν από την παραλαβή.
   Όταν παραληφθεί η μελέτη εάν κρίνετε σκόπιμο μπορούμε να σας στείλουμε αντίγραφο της. Επίσης εάν θεωρείτε σκόπιμο να σας αποσταλούν και τα άλλα στοιχεία που μας ζητάτε παρακαλούμε
 

 
 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ  ΑΘΗΝΩΝ
Δραστηριότητες Αδελφότητας
Στις 11 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή ώρα 10 το πρωί, στα γραφεία της Αδελφότητας (Καποδιστρίου 42 Αθήνα) έγινε γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες. Εκλέχθηκε νέο Δ.Σ. Στην ουσία αντικαταστάθηκε ένα μόνο μέλος λόγω απροθυμίας νέων να συμμετάσχουν στα κοινά της Αδελφότητας.
   Το  Δ.Σ.   συγκροτήθηκε   σε σώμα     με     την     παρακάτω κατανομή αρμοδιοτήτων. Σταύρος Γκερμότσης
- Πρόεδρος
Γιάννης Νάνης
- Αντιπρόεδρος
Βασίλειος Λ. Κούρος
- Γ. Γραμματέας 
Δημήτριος Κούρος - Ταμίας 
Σοφία Ντεμίρη - Μέλος 
Μηνάς Γκορίτσας - Μέλος 
Χρήστος Ευθυμίου - Μέλος
   Μετά   τη   Γ.Σ.,   όπως   είχε προγραμματιστεί έγινε η κοπή της πίτας για τον  καινούργιο χρόνο.   Η τελετή είχε  μεγάλη επιτυχία.    Οι    παρευρεθέντες έμειναν   πολύ   ευχαριστημένοι αφού είχαν  την   ευκαιρία  να συναντήσουν συγγενείς, φίλους και χωριανούς γενικότερα, να τα πουν    μεταξύ    τους    και    να θυμηθούν για λίγο το  χωριό. Αυτός είναι άλλωστε ο κύριος σκοπός της  Αδελφότητας  να κρατήσει δηλαδή τους απόδημους χωριανούς σε συνεχή επαφή με το χωριό, με τις ρίζες μας.
   Στις 31 Ιανουαρίου διοργανώθηκε ο ετήσιος παραδοσιακός χορός της Αδελφότητας στο κέντρο διασκέδσης "ΛΑΜΨΗ". Ο χορός σαν εκδήλωση κατά κοινή ομολογία είχε επιτυχία, ο κόσμος διασκέδασε με Ηπειρώτικη κυρίως μουσική στην άνετη και καλαίσθητη αίθουσα του κέντρου.
   Το μελανό σημείο και στις δύο εκδηλώσεις είναι η μη συμμετοχή όλων  των συγχωριανών μας σ' αυτές. Είναι ανησυχιτικό που χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των
συμμετεχόντων μειώνεται. Βέβαια η απουσία μερικών οφείλεται και σε άλλους λόγους (πένθη, λόγοι υγείας κ.λ.π.) αλλά θεωρούμε πως υπάρχει και σημαντικός αριθμός που δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά. Η Αδελφότητας προσπαθεί και θα προσπαθεί να φέρει κοντά της όσο γίνεται περισσότερους χωριανούς μας. Αν μερικοί θεωρούν ότι η μη συμμετοχή τους οφείλεται σε λάθη ή παραλείψεις της Αδελφότητας οφείλουν να μας τα επισημάνουν (οι γενικές συνελεύσεις γι' αυτό γίνονται) για να διορθωθούν τα λάθη εφόσον αυτά ευσταθούν.
   Η   αδελφότητα   μέσω   της "ΠΗΓΗΣ  ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ"  θα
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ   ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΙΕΡΟΥ  ΝΑΟΥ  ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ  ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΕΝΟΡΙΑΣ: ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
Αξιότιμον κ. Χαράλαμπο Μεντή
Ενταύθα
    Εκφράζουμε από την θέση αυτή τα εκ βαθέως θερμά συγχαρητήρια και την ικανοποίηση μας, στον αγαπητό συγχωριανό μας κ. Χαράλαμπο Μεντή, ο οποίος είχε την ωραία έμπνευση να επανακυκλοφορήσει την εφημερίδα του χωριού μας την ΠΗΓΗ. Να προσφέρει την ανιδιοτελή και φιλότιμη εργασία, για τους κατοικούντας, αποδημούντας χωριανούς μας, γνωστούς και φίλους, τα νέα, ωφέλιμα άρθρα και περιεχόμενα της εφημερίδας προς γνώση και ενημέρωση πάντων.
    Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο, ο κάθε Κεφαλοβρυσίτης, γνωστός και φίλος να παίρνει την ΠΗΓΗ κοντά του, στα χέρια του, να ξαποσταίνει και να ξεδιψάει από τα γάργαρα ενημερωτικά άρθρα, ευχάριστα νέα του χωριού και της πατρίδα μας. Να είναι ενήμερος για οιονδήποτε θέμα που τον απασχολεί και τον προβληματίζει, όπως και να εκφράζει τις απόψεις του.
   Ευχόμεθα από τα βάθη της καρδιάς μας, να βοηθήσει η θεάρεστη αυτή προσπάθεια.
Ο Άγιος Θεός να ευλογεί κάθε έργο αγαθό, και την άριστη συνέχιση της κυκλοφορίας αυτής.
   Με την ευκαιρία αυτή αισθανόμεθα την ιερή υποχρέωση και καθήκον
να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες προς όλους που προσέφεραν το εκχύλισμα της αγάπης τους, διά την αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης. 
    Υπολείπεται ένα μέρος ακόμα διά την ολοκλήρωση όλου του έργου. 
    Συνεχίζονται οι εργασίες της διαμορφώσεως του προαυλίου χώρου του Ιερού Ναού της Παναγίας, καθώς ο Εξωραϊσμός και η αποπεράτωση του.
    Προσευχόμεθα και ευχόμεθα ο Πανάγαθος Θεός δια πρεβσειών της Παναγίας μας και των Αγίων να διαφυλάττει, οι όπως χαρίζει πλούσια τα ελέη του επίσης Άγια και ευλογημένη χρονιά με υγεία, χαρά, ευτυχία και προκοπή.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο 
Ο Εφημέριος Ιωάννης Κατσούκης Ιερεύς
Τα μέλη
Φούκης Κων/νος, Νίτας Μιχαήλ, Μεντής Ευάγγελος, Ντούκας
Νικόλαος, Νατσίκος Απόστολος

    Σημείωση Σ.Ε.
    Η απόφαση για την επανέκδοση της ΠΗΓΗΣ πάρθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Ο Χ. Μεντής είναι απλά μέλος του Δ.Σ. και της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας.

Οι εκκλησίες μας αλλάζουν όψη
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάτι γίνεται στις εκκλησίες του χωριού μας. Η μεγάλη προσπάθεια ξεκίνησε από τον Αγ. Κων/νο. Το εσωτερικό του Ναού έγινε αγνώριστο.  Μια θεία ζεστασιά περιβάλει τους πιστούς που τον επισκέπτονται. Η οροφή εντελώς καινούργια, με τον παντοκράτορα στη μέση να αγκαλιάζει με το βλέμμα του τους εκκλησιαζόμενους. Το δάπεδο παντού στρωμένο με μοκέτα. Καινούργιο σύγχρονο κηροστάσιο με εξαερισμό, κάποιο απ' τα πολλά που έγιναν τα τελευταία λίγα χρόνια. Η μεγάλη όμως αλλαγή βρίσκεται στον διάκοσμο των τοίχων. Πανέμορφες αγιογραφίες παντού. Οι γυμνοί μέχρι πρότινος τοίχοι των εκκλησιών μας ντύνονται με αγάπη, ντύνονται με την αγάπη των συγχωριανών μας που πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν με χαρά.
    Λίγες ακόμα αγιογραφίες που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του Αγίου Κων/νου, είναι θέμα χρόνου. Ας μην ανησυχούν οι υπεύθυνοι της εκκλησίας αν τα οικονομικά λιγόστεψαν όπως είναι φυσικό αφού έγιναν μεγάλες δαπάνες. Οι Κέφαλοβρυσίτες όσο βλέπουν να συντελείται έργο και μάλιστα μεγάλο, δεν θα σταματήσουν ποτέ να προσφέρουν.
    Η Παναγία περιμένει να πάρει την όψη που της αξίζει. Ήδη διαμορφώνεται ο προαύλιος χώρος. Όλα αυτά βέβαια δεν γίνονται μόνα τους. Εκτός από την αγάπη των χωριανών μας, κάποιοι άλλοι χωριανοί μας έχουν βάλει το περίσσευμα της ψυχής τους και αγωνίζονται ώστε αυτή η προσφορά να πιάσει τον καλύτερο τόπο.
    Αυτοί είναι τα μέλη της Εκκλησιαστικής μας Επιτροπής. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια και τους ευχόμαστε καλή δύναμη για την συνέχεια. Μέγας συντελεστής όλων των προαναφερομένων ο ιερέας μας ο Παπα - Φάνης που ευτυχής συγκυρία τον έφερε στο χωριό μας.
    Μια γλυκύτατη φυσιογνωμία που χαίρει της εκτίμησης και της αγάπης όχι μόνο των χωριανών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Του ευχόμαστε υγεία και δύναμη.
Η εφημερίδα μέσα από τις στήλες της θα είναι πάντα αρωγός συμπαράστασης στην εκκλησία μας.
Σ.Ε.