1η Σελίδα :Περιεχόμενα

Χαιρετισμός του Δημάρχου Ανω Πωγωνίου για τους εκτελεσθέντες στο χωριό μας από τους Γερμανούς
Χαιρετισμός του Νομάρχη Ιωαννίνων για τους εκτελεσθέντες στο χωριό μας από τους Γερμανούς
"Εκ των προτέρων χρήσιμα εκ των υστέρων άσκοπα"- του Πότση Οδυσσέα
Ολυμπιακή Φλόγα  - του Ε. Καραμάνη
Αντιφώνηση του Προέδρου του Συλλόγου μας Ηλία Πορίκη

Εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο χωριό μας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής (Ιούλης 1943)
Δημάρχου Ανω Πωγωνίου

   Παρ' όλο το θλιβερό γεγονός της ανάμνησης της σημερινής ημέρας, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια γιατί σήμερα εδώ για πρώτη φορά είναι παρούσα η Πολιτεία.
   Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ο Δεσπότης μας το στρατιωτικό άγημα και η μπάντα αποδίδουν το οφειλόμενο φόρο τιμής σ' αυτούς που τις 10 του Ιούλη του 1943 ναζιστικά ανθρωπόμορφα τέρατα τους κάψανε ζωντανούς.
   Οι γυναίκες τους και οι δικοί τους άνθρωποι για να τους αναγνωρίσουν και να τους θάψουν ψάχνουνε να βρουν κανένα κομμάτι άκαγο ρούχο που φοράγανε ή άλλα αντικείμενα.
   Απλοί φιλήσυχοι νοικοκυραίοι χωρίς όπλα, χωρίς να είναι αντάρτες με τον Ιερέα τους μπροστά βάδισαν αγέρωχα προς το θάνατο με υψηλό φρόνημα και πατριωτισμό σίγουροι ότι η άδικη θυσία τους δεν θα πήγαινε χαμένη.
   Και δεν πήγε χαμένη γιατί όλα αυτά γιγάντωσαν το φρόνημα των Ελλήνων και όπως όλοι ξέρουμε ο φασιστοναζισμός τσακίστηκε με πρώτη την Ελ. Εθ. Αντίσταση. Και δεν πήγε χαμένη γιατί και αυτή η εκδήλωση μνήμης προς τιμή τους μας λέει "όχι ποτέ άλλοτε τέτοια δραματικά γεγονότα".
   Το Κεφ/σο ένα από τα πρώτα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας μετά τα Κερδύλια της Μακεδονίας έμεινε προσωρινά στη λήθη της Ιστορίας. Τέτοια όμως ανείπωτα εγκλήματα δεν μπορούν να ξεχασθούν, θα περνούν πάντοτε στις μνήμες των επόμενων γενεών.
   Οι βλάχο Μετζιτιώτες με καθάρια Εθνική συνείδηση δώσαν το παρόν σ' αυτόν τον αγώνα όπως σ1 όλους τους αγώνες του Έθνους και ουδείς μα ουδείς δεν έχει το δικαίωμα και δεν εκχωρούμε το δικαίωμα της παραμικρής αμφιβολίας στους καιρούς αυτούς της μαύρης προπαγάνδας.
   Σήμερα εμείς οι Δημότες, φιλήσυχοι και εργατικοί ζητάμε την συμπαράσταση της πολιτείας για να κρατηθούμε στον τόπο μας, για να κρατήσουμε τις μνήμες μας.

ΜΠΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Χαιρετισμός του Νομάρχη Ιωαννίνων
   Αγαπητοί προσκαλεσμένοι, Αγαπητοί συμπατριώτες, Φίλοι και Φίλες,

   Ο Ιούλιος του 1943 ήταν σημαδιακός, ιδιαίτερα σκληρός για τον τόπο μας. Οι γερμανοφασίστες καταχτητές σκόρπισαν τη φρίκη και την καταστροφή, έντυσαν πολλές οικογένειες στα μαύρα, σκοτώνοντας πατριώτες, αδιάκριτα, άντρες και γυναίκες, γέροντες και παιδιά.
   Στις 9 του Ιούλη εκτέλεσαν 15 πατριώτες, άνδρες και γυναίκες, στο Αηδονοχώρι, την παλιά Οστανίτσα. Στις 10 του Ιούλη είχαν σειρά το Κεφαλόβρυσο - ο ανυπότακτος Μιντζιτιές - το Μεσοβούνι και τα Άνω Ραβένια. Ακολούθησαν στις 25 του Ιούλη οι εκτελέσεις στα "Πέντε Πηγάδια" πατριωτών από το Τέροβο και το Βαρλαάμ, καθώς και στη Σκλίβανη. Την ίδια μέρα, στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα, 151 συμπατριώτες μας εξολοθρεύτηκαν. Ο κύκλος αίματος, του σκληρού Ιούλη του 1943, "έκλεισε" την επόμενη μέρα, στις 26 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, με εκτελέσεις στο Κουκλέσι.
   Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των 22 εκτελεσθέντων, τιμούμε μαζί τους και τους άλλους, δεκάδες, Κεφαλοβρυσίτες που έδωσαν τη ζωή τους για την τιμή και τη λευτεριά του τόπου μας τα δύσκολα, "πέτρινα" εκείνα χρόνια της γερμανοφασιστικής κατοχής.
   Η συμβολή του Μιντζιτιέ στους εθνικούς αγώνες, με την ενεργή συμμετοχή κατοίκων του στο αλβανικό μέτωπο, αλλά και στην εθνική αντίσταση, είναι απαράγραπτος τίτλος αγνής, ελληνικής συνείδησης.
   Οι 22 τιμημένοι νεκροί, άνθρωποι νοικοκυραίοι, κτηνοτρόφοι και τσελιγγάδες, γεωργοί, επαγγελματίες και μαζί τους ο παπάς, ο γραμματικός κι ο αγροφύλακας, τότε, του χωριού θυμίζουν στη συλλογική μας μνήμη ότι ο πατριωτισμός των Ελλήνων συμβαδίζει με την αντίσταση στις έξωθεν επιβουλές, με το πάθος για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.
   Μετά το καλοκαίρι του '43 ακολούθησαν κι άλλες εκατόμβες των θηριωδιών του καταχτητή. Οι Λιγκιάδες, τα χωριά του Ζαγορίου, της Κόνιτσας, του Μετσόβου, κάθε γωνιά του νομού γέμισαν με άδικο αίμα ηρώων συμπατριωτών μας, με στάχτες και αποκαΐδια. Ηρώα πεσόντων και εκτελεσθέντων εκείνης της ταραγμένης εποχής είναι σπαρμένα απ' άκρο, σ' άκρο του νομού. Αποκορύφωμα της τραγωδίας υπήρξε ο εξολοθρεμός των Γιαννιωτοεβραίων της άνοιξης του 1944.

   Αγαπητοί συμπατριώτες,
   Φίλοι και Φίλες,
η καλύτερη τιμή για όλους, όσους έδωσαν και το αίμα τους για την αξιοπρέπεια και τη λευτεριά της πατρίδας μας, είναι η εθνική μας συνείδηση και η συλλογική μας μνήμη να αισθάνεται υπερήφανη για το παράδειγμα τους. Η υπερηφάνεια αυτή να υπερτερεί της πίκρας για το χαμό των αγαπημένων μας.
   Υπάρχει, ωστόσο, ακόμη ένα χρέος τιμής απέναντι τους, απέναντι στην Ιστορία. Όλοι μας, και προπάντων η ελληνική κυβέρνηση, να εργασθούμε για την ηθική αναγνώριση και την υλική αποκατάσταση από τις κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της Γερμανίας, όλων εκείνων που υπήρξαν θύματα της γερμανοφασιστικ:ής θηριωδίας.
   Και το βασικότερο, εμείς τα παιδιά τους, αλλά και οι γενιές που θα μας διαδεχθούν, διατηρώντας άσβεστο στη μνήμη μας το παράδειγμα τους, να δουλεύουμε ακούραστα για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την προκοπή, για ένα ευτυχισμένο μέλλον.
   Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,
   Φίλοι και Φίλες,
   Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά μας, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, προτίθεται το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσει πρόταση της κ. Κουρμαντζή, για μια έκδοση αφιέρωμα σε μαρτυρικά χωριά των Ιωαννίνων.

   Σας ευχαριστώ

ΖΑΡΜΠΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
"Εκ των προτέρων χρήσιμα εκ των υστέρων άσκοπα"
   Τελευταίως δια στόματος της Υπουργού Εσωτερικών ακούσαμε για τον επανασχεδιασμό της διοικητικής επικράτειας των Δήμων - Νομαρχιών - Περιφερειών.
   Περί τους διακόσιους είναι οι Δήμοι, είπε, που θα ενσωματωθούν σε άλλους μεγαλύτερους Δήμους χάριν της οικονομικής και διοικητικής ανεπάρκειας.
   Δεν θα κρίνω την κατάσταση μας απλά θα πω ας αφυπνιστούμε, ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ας προγραμματίσουμε και ας πράξουμε δεόντως εν τελεί, από τον τελευταίο Δημότη έως τον Δήμαρχο.
   Διότι αν βρεθούμε στη δυσχερέστατη θέση να μας προτείνουν για ενσωμάτωση σε όμορους Δήμους, τότε οι αιτιάσεις και οι δικαιολογίες θα είναι περιττές.
   Είθε να διαψευσθώ για τα παραπάνω. Αλλά φοβούμαι πως στην αρνητική αυτή εξέλιξη θα βρουν και πολλά χωριά της επικράτειας του Δήμου μας σύμμαχους τους. Ως τεκμήριο αυτής της σκέψης, χρησιμοποιείστε τη μνήμη των γεγονότων που έλαβαν χώρα προ διετίας, όταν άρχισε η εφαρμογή του "Καποδίστρια".
   Είναι καιρός ακόμα.
Πότσης Οδυσσέας
Ολυμπιακή Φλόγα 
    Η Ολυμπιακή Φλόγα που σε λίγες ημέρες θα ανάψει τον βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, πέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά και από τον Δήμο μας, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες που έκανε ο συνδημότης μας Ρουψιώτης κ. Χαράλαμπος Ζωίδης, ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.
   Ο Δήμος μας ετοίμασε μεγάλη υποδοχή στην Ολυμπιακή Φλόγα στη θέση Βίγλα την 13-05-2000 και ώρα 11.45π.μ. προκειμένου να τιμήσει το πέρασμα της, τον Υφυπουργό Αθλητισμού της Αυστραλίας, καθώς και τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.
   Δώδεκα παιδιά του Δήμου μας οι: Μεντής Κων/νος (Λαμπαδηδρόμος), Γιάννος Γεώργιος (Παραστάτης), Άρτας Γεώργιος (Παραστάτης), Κώστας Αχιλλέας (Λαμπαδηδρόμος), Σχίζας Παύλος (Παραστάτης), Άρτας Δημήτριος (Παραστάτης), Ντόντης Θεόδωρος (Λαμπαδηδρόμος), Μεντής Άγγελος (Παραστάτης), Μάνη Βικτωρια (Παραστάτρια), Κωστής Αριστοτέλης (Λαμπαδηδρόμος), Μεντής Παναγιώτης (Παραστάτης), Άρτας Ανδρέας (Παραστάτης) παρέλαβαν τη φλόγα, την οδήγησαν στον χώρο που είχε στηθεί ο βωμός και στοτέλος της τελετής οδηγήθηκε προς τον επόμενο σταθμό -που ήταν η Κόνιτσα.
   Κατά την 10λεπτη τελετή ανταλλάχθηκαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Στ. Μπάσιο, από τον Αυστραλό Υφυπουργό Αθλητισμού και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, καθώς επίσης και αναμνηστικά δώρα.
   Από μέρους του Δήμου μας, ο κ. Δήμαρχος έδωσε στον Αυστραλό Υφυπουργό ασημένιο δίσκο, ο οποίος θα κοσμεί για πάντα κάποια αίθουσα του Σίδνεϋ και θα προβάλει το Δήμο μας. Επίσης του έδωσε λίγο τσάι, λίγη ρίγανη ·· κ ένα μπουκαλάκι με ντόπιο τσίπουρο. Ο δε Αυστραλός Υφυπουργός έδωσε στον κ. Δήμαρχο αναμνηστική πλακέτα και το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ. Επίσης τιμήθηκε και ο Ρουψιώτης κ. Χαράλαμπος Ζωίδης για την προσφορά του.
   Τελειώνοντας θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο πρώτα στον Δήμο και ύστερα σε όλους αυτούς που δούλεψαν για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας, προβάλλοντας το Δήμο μας σε Ελλάδα και Αυστραλία.

Ε. Καραμάνης
(Στιγμιότυπα από το γεγονός θα βρείτε στις "Φωτογραφίες")

Αντιφώνηση του Προέδρου του Συλλόγου
Αντιφώνηση του Προέδρου του Συλλόγου μας Ηλία Πορίκη κατά την εκδήλωση βράβευσης (27-2-2000) και της εφημερίδας μας "Πηγή" από την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Ηπείρου.

    "Εκ μέρους του εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλόβρυσου ευχαριστούμε θερμά την ομοσπονδία αδελφοτήτων και ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου Ηπείρου για την τιμή που μας κάνει να βραβεύσει την εφημερίδα μας και κατ* επέκταση το Σύλλογο μας.

    Η "ΠΗΓΗ" Κεφαλόβρυσου έχει ζωή 7 χρόνων. Απαιτήθηκε χρόνος και κόπος απ' όσους εργάστηκαν ως τώρα για την έκδοση της. Το αποτέλεσμα, όμως, η αγάπη με την οποία την αγκάλιασαν όχι μόνο οι συγχωριανοί μας αλλά και πολλοί Πωγωνήσιοι, η λαχτάρα με την οποία περιμένουν όλοι το επόμενο φύλλο ξεπέρασε τις προσδοκίες, δικαιώνει τους κόπους και προσπερνά τις δυσκολίες. Στόχος η ενημέρωση - επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ απόδήμων Κεφαλοβρυσιτών και Πωγωνήσιων.
   Έτσι φτάσαμε αισίως στο 20 φύλλο και εκδηλώσεις όπως η σημερινή τονώνουν την προσπάθεια και ενισχύουν το φιλότιμο για συνέχιση.
   Καλή χρονιά και χρόνια πολλά να ανταμώνουμε σε παρόμοιες εκδηλώσεις