3η Σελίδα :Περιεχόμενα

Μεταλλουργικη Βιομηχανία Ηπείρου - του  Νικόλαου Τζιόγκα
Κοινωνικα: Γάμοι - θάνατοι στο Δ.Δ. Κεφαλόβρυσου 2000, 2001
ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ - του  Πότση Οδυσσέα
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ - Ο Σύλλογος ευχαριστεί
ΑντίλογοςΤου Κούρου Σταύρου του Θεοδώρου
Διάφορα, Ανησυχίες - του Νικ. Τζιόγκα

Μεταλλουργικη Βιομηχανία Ηπείρου
Σε κάθε έκδοση της εφημερίδας του πολιτιστικού συλλόγου "Η ΠΗΓΗ", δεν μπορεί να μην αναφερθούν και να νέα τη Μ.Β.Η. η οποία είναι η μοναδική αξιόλογη εταιρεία στην περιοχή και μια οπό τις λίγες που υπάρχουν στο Νομό.
   Τα νέα λοιπόν για την Μεταλλουργική είναι αρκετά.
   Μετά από πολλά χρόνια ή μάλλον είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία απεκόμισε κέρδη στον ετήσιο ισολογισμό του 2000. (400.000.000 περίπου). Οι προοπτικές για το 2001 είναι ακόμα καλύτερες.
   Με το θέμα των χρεών που ήταν βραχνάς για την Μεταλλουργική ρυθμίστηκε με πολύ καλούς όρους. Τέλη του 2002 θα είναι η τελευταία δόση.
   Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μεταλλουργικής είναι και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικ. Συμβούλιο ήταν πάγιο αίτημα και η συμμετοχή τους που μαζί με τον Δήμαρχο Άνω Πωγωνίου και τον Νομαρχιακό Σύμβουλο θα μπορέσουν να εκφράσουν γνώμες και προβλήματα των εργαζομένων.
   Άφησα τελευταίο το θέμα της ενοποίησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων και της ΠΥΡΚΑΛ που αφορά άμεσα και την Μεταλλουργική.
   Μετά από συναντήσεις που είχε το Σωματείο των εργαζομένων με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Άκη Τσοχατζόπουλο στο Υπουργείο ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι στην ενοποίηση που θα γίνει η Μεταλλουργική θα συνεχίσει ως έχει δηλαδή ως θυγατρική της ενωμένης εταιρείας Ε.Β.Ο. - ΠΥΡΚΑΛ. Οι ανησυ χίες των εργαζομένων είναι πολλές. Η πιο βασική είναι μήπως η Μ.Β.Η. μείνει απ' έξω και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να πουληθεί σε ιδιώτη; (υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι).
   Γι' αυτό το λόγο το Σωματείο έκανε συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς φορείς του τόπου με τον Νομάρχη τον Περιφερειάρχη εκφράζοντας τις ανησυχίες και η θέση όλων ήταν θετική για την ισότιμη συμμετοχή της Μεταλλουργικής στη νέα εταιρεία.
   Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν αξιόλογες επενδύσεις για καινούρια μηχανήματα και βελτίωση των παλαιών μηχανών.
   Το μέλημα πια του Σωματείου των εργαζομένων είναι να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για την μονιμοποίηση των εργαζομένων που είναι από διάφορα προγράμματα, με συμβάσεις 6 μήνες και 2 χρόνια.

Νικόλαος Τζιόγκας

Γάμοι - θάνατοι στο Δ.Δ. Κεφαλόβρυσου 200, 2001
  Γάμοι στο Δ.Δ. Κεφαλόβρυσου
το έτος 2000
Φούκης Αντώνιος - Πότση Αθηνά
Ιωάννου Δημήτριος - Ντόντη Σοφία
Πορίκης Βασίλειος - Γκορίτσα Σταυρούλα
Χρόνης Δημήτριος - Ντόντη Μαρία
Σαράτσης Θωμάς - Γκόγκα Πηνελόπη
(Πολιτικός γάμος)
Ριστάνης Ανδρέας - Ραγκατσαη Μαρία - Μαριζ
 

θάνατοι στο Δ.Δ. Κεφαλόβρυσου
το έτος 2000
Λούτσου Ελένη του Μιχαήλ
Κούρου Ελευθερία του Ηλία
Νατσίκος Λεωνίδας του Γεωργίου
Σκούπρας Βασίλειος του Στεργίου
Μεντή Κωνστάντια του Δημητρίου

 

Γάμοι στο Δ.Δ. Κεφαλόβρυσου
το έτος 2001
Καραμάνης Γεώργιος - Σινεκιεργκι Ελένη
Μεντής Χρήστος - Πότση Βασιλική
Πορίκης Βασίλειος - Σιούτη Μαριάννα
Πότσης Οδυσσέας - Κάππη Αφροδίτη
Κόντης Γεώργιος - Κωστούλα Ελπινίκη
Μεντής Παύλος - Τσιετσελη - Κουκου-
λιάτα Νεκταρία
Φούκης Παναγιώτης - Μπεκιάρη Άννα

θάνατοι στο Δ.Δ. Κεφαλόβρυσου
το έτος 2001
Ρούντης (Σιούτης) Σπύρος
Μίσσια Αλεξάνδρα
Νατσίκος Άγγελος
Φούκης Χρήστος
Τσέπας Γεράσιμος
Μεντής Μιχαήλ
Πότσης Χρήστος
Μπεράτη Αναστασία
Μπεράτη Ελένη
Κιόσης Ευάγγελος
Μεντή Αναστασία
Μεϊντή Αγγελική
Νίττα Βαρβάρα
Πότση Αθηνά
Μεντή Κωνστάντια

ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ
   Πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Ιουνίου ο θάνατος είχε στήσει καρτέρι σε ένα δικό μας παλικάρι. Ο Δημήτρης γιος του Κώστα Νατσίκου εκλεκτό μέλος της Κερκυραϊκής Κοινότητος χάθηκε άδικα σε τροχαίο.
   Το στερνό αντίο του το είπαν φίλοι, συγγενείς και χωριανοί στην ιδιαίτερη του πατρίδα, το Κεφαλόβρυσο, που η μοίρα θέλησε να είναι ο τόπος που τον πάντρεψε και που θα τον κρατά για πάντα στα σπλάχνα της. Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για το χιούμορ του, το ήθος του, την ζωντάνια του και άλλα στοιχεία που διέκριναν τον χαρακτήρα του.
   Παιδί με ιδιαίτερες αθλητικές επιδόσεις, κυρίως στο ποδόσφαιρο, πρωταγωνίστησε σε πλήθος ποδοσφαιρικών σωματείων.
   Κέντρο αναφοράς σε κάθε παρέα, και τόσα πολλά αυτά που κατάφερε στην τόσο σύντομη ζωή του.
   Φίλε Δημήτρη καλό σου ταξίδι.
   Η μνήμη σου μας σημαδεύει για πάντα.

Πότσης Οδυσσέας

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
  Ο Σύλλογος ευχαριστεί τους:
   - Χρήστο Πορίκη για την δωρεάν βασιλόπιτα στις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς 2001.
   - Γεώργιο Ζ. Πορίκη για τους δωρεάν κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα στις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς 2001.
   - Τον Απόστολο Γ. Νατσίκο για το δωρεάν κρασί στις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς και Αποκριάς.
   - Χαράλαμπο Νατσίκο για το δωρεάν ψήσιμο (3 προβατίνες) στις εκδηλώσεις του Συλλόγου τις απόκριες.
   - Χρήστο Πότση, Διονύση Φούκη, Δημήτριο Ντεμίρη για την δωρεάν προβατίνα ο καθένας στις εκδηλώσεις.
   - Φώτη Καραμάνη για την προσφορά των παγκων στο χορό της αποκριάς.
 
 
Αντίλογος
   Στην εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου (καιρός είναι να αλλάξουμε την επωνυμία) αν θυμάμαι καλά ήταν Πέμπτη 19 Ιουλίου πρόσεξα κάτι συνηθισμένο για τα δεδομένα του χωριού μας, αλλά θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ στο θέμα.
   Είδα τον Πρόεδρο του Συλλόγου τον Ηλία Πορίκη να τρέχει από την μια μεριά της πλατείας στην άλλη με μια σακούλα γεμάτη μπλοκ από Λαχεία στο χέρι, άφηνε σε κάθε τραπέζι από ένα μπλοκ και γυρνούσε μετά από λίγο και εισέπρατε τα χρήματα όπου προλάβαινε να πάει, ήταν τελείως μόνος του. Ο άνθρωπος είχε χάσει τον μπούσουλα, τον λυπήθηκα τον παρακολουθούσα αρκετή ώρα και στο τέλος δεν κρατήθηκα του έδωσα συγχαρητήρια για το κουράγιο του, εγώ αν ήμουν στη θέση του μάλλον θα τα είχα παρατήσει.
   Το σχόλιο μου αυτό δεν κρύβει καμία σκοπιμότητα αλλά ένιωσα την ανάγκη να το γράψω και αναρωτιέμαι οι άλλοι έξι σύμβουλοι του Συλλόγου που ήταν τη συγκεκριμένη μέρα.

Κούρος Σταύρος του Θεοδώρου

Διάφορα, Ανησυχίες
ΔΙΑΦΟΡΑ

   1) Σε κάποιο σημείο του δρόμου που πάει για την Παναγιά παρκάρουν αμάξια σε πολύ επικίνδυνη στροφή. Στο παρελθόν έχει γίνει ατύχημα στο σημείο αυτό ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές.
   Ο Δήμος δεν μπορεί να απαγορέψει αυτά τα αυτοκίνητα να σταθμεύουν εκεί πριν είναι αργά;
   2) Απαράδεκτη και λείαν ανθυγιεινή είναι η κατάσταση με τους κάδους απορριμμάτων. Η κακοσμία και η βρωμιά όταν περνάς δίπλα δεν αντέχεται. Προβλέπεται να λυθεί αυτό το πρόβλημα ή χειμώνας έρχεται δεν πειράζει.
   3) Μια και πιάσαμε για το Χειμώνα δεν ξέρω τι θα γίνει με τους μόνιμιους κατοίκους του χωριού με το θέμα των καυσόξυλων. Ο Δήμος έχει χρόνια να ανοίξει κάποιο δρόμο η να ορίσει που θα πάνε οι κάτοικοι για να εφοδιαστούν ξύλα για τον χειμώνα. Όχι επειδή ο Δήμαρχος και τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μένουν στα Γιάννινα δεν θα πρέπει να ενδιαφερθούν και να λύσουν το πρόβλημα αυτό.

Νικ. Τζιόγκας

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

   Με ανησυχία και προβληματισμό βλέπω τον Πολιτιστικό Σύλλογο το καμάρι του χωριού μας να αδρανοποιείται και να μαραζώνει. Εκτός από ελάχιστους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον.
   Η εφημερίδα μας που με τόσο κόπο και θυσίες την ξεκινήσαμε και την κρατήσαμε για πολλά χρόνια κοντεύει χρόνο να εκδοθεί.
   Οι εκδηλώσεις που έκανε ο Σύλλογος κάθε χρόνο έχουν πάψει, ή έχουν ατονίσει.
   Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μαζέψει τις συνδρομές των μελών και να κάνει μια οικονομική εξόρμηση το καλοκαίρι στους ξενιτεμένους μας για να δείξουμε ότι είμαστε εδώ, κρατάμε το χωριό, τις παραδόσεις μας.
   Δεν καταλαβαίνω γιατί για τις Δημοτικές εκλογές υπάρχει άφθονο ενδιαφέρον από υποψήφιους και για τον σύλλογο όχι. 
Τι να συμβαίνει άραγε;

Νικ. Τζιόγκας