Αχίλλειο

Αυτό το ανάκτορο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από την βασίλισσα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας Ελισάβετ, περισσότερο γνωστή ως Σίσσυ. Αγοράστηκε μετά την δολοφονία της από τον κάιζερ Γουλιέλμο τον Β΄ της Γερμανίας ο οποίος και πάλι δεν πρόλαβε να το απολαύσει λόγω του Α΄παγκοσμίου πολέμου που κατέστρεψε την χώρα του. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι καθώς και η κατεστραμένη οικονομία του νησιού και του κράτους τη δεκαετία του 1950-60 επέτρεψαν στον χρόνο να φθείρει το Αχίλλειο. Τότε, το 1962, η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε για είκοσι χρόνια τον χώρο σε όμιλο εταιριών που με την ιδιαίτερη επίβλεψη ενός γερμανού βαρώνου, συντήρησαν το κτίριο, επανασυνέλεξαν πολλά από τα πωληθέντα και χαμένα αντικείμενα και έργα τέχνης που το κοσμούσαν και ίδρυσαν στους χώρους του καζίνο και μουσείο.

Περιήγηση στους χώρους του Αχίλλειου

Περνώντας από την σιδερένια πύλη και συνεχίζοντας μέσα στους καταπράσινους κήπους συναντάμε τα δύο πρώτα αγάλματα που στολίζουν τον χώρο, τον "μουσικό με τα κύμβαλα" και τον "μέλλοντα ναυτικό". Η εικόνα που παρουσιάζει το κτίριο είναι γεμάτη από γλυπτά και ανάγλυφα με θέματα από την αρχεία Ελληνική μυθολογία.

Στην οροφή του χώρου υποδοχής σώζεται μία θαυμάσια τοιχογραφία των "Τεσσάρων Εποχών". Η πλέον όμως διάσημη και μεγαλειώδης ελαιογραφία είναι ο "Θρίαμβος του Αχιλλέα", έργο του Franz Matsch. Παριστάνει την περιφορά του νεκρού Έκτορα γύρω από τα τείχη της Τροίας, από τον Αχιλλέα. Ενώ ο πίνακας είναι γεμάτος κίνηση, ο τροχός του άρματος μοιάζει ακίνητος. Υπάρχει η φήμη πως ο καλλιτέχνης αυτοκτόνησε εξ αιτίας της αποτυχίας του αυτής.

fresco

Βγαίνοντας έξω από το κτίριο, βρισκόμαστε στους κήπους του Αχίλλειου. Από όλα τα αγάλματα, ξεχωρίζουν εκείνα του Θνήσκοντος και του Νικώντος Αχιλλέως. Το πρώτο από αυτά, ήταν το αγαπημένο της βασίλισσας Ελισάβετ και παρουσιάζει τον Αχιλλέα να είναι χτυπημένος θανάσιμα από βέλος στην φτέρνα. Η επιθανάτια αυτή απεικόνιση του Αχιλλέα δεν άρεσε στον δεύτερο ιδιοκτήτη Γουλιέλμο και το μετακίνησε για να στήσει στην θέση του ένα μεγαλοπρεπές ορειχάλκινο άγαλμα του Νικών Αχιλλέα.

pligomenos







esoteriko








Nikon