Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ένα αξιοσημείωτο μνημείο της Κέρκυρας. Κτίστηκε το 1589, σε περίοδο Ενετικής κυριαρχίας. Το κτίσμα είναι της μορφής μονόχωρης Επτανησιακής Βασιλικής Εκκλησίας και είναι εξωτερικά απέριττο. Αντίθετα, στο εσωτερικό είναι πλούσιο σε διακόσμηση. Εντυπωσιακό είναι το τέμπλο το οποίο κατασκευάστηκε το 1864 από μάρμαρο Πάρου σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μ. Μαόυερς. Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Προσαλέντη.

Η περίφημη ουρανία του ναού είναι χωρισμένη σε 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια, ζωγραφισμένα αρχικά από τον Κερκυραίο ζωγράφο, Παναγιώτη Δοξαρά, το 1727. Δυστυχώς, αυτές οι εικόνες καταστράφηκαν από την υγρασία. Το 1852, η ουρανία αποκαταστάθηκε από το ζωγράφο Νικόλαου Ασπιώτη. Ο Σ. Σπεράντζας, γνωστός καλλιτέχνης της Επτανησιακής σχολής, φιλοτέχνησε την υπόλοιπη διακόσμηση της εκκλησίας.

Ανάμεσα στα πολλά αφιερώματα που δέχεται κάθε χρόνο ο προστάτης του νησιού, Άγιος Σπυρίδωνας, διακρίνονται δύο μεγάλα καντήλια που αφιερώθηκαν το 1716, το έτος που γλίτωσαν οι κάτοικοι του νησιού από τους Τούρκους με τη βοήθειά του.

Το καμπαναριό του ναού, το οποίο κτίστηκε το 1620 και δεσπόζει στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, είναι λιτό, όπως άλλωστε θα ταίριαζε στην απλή εξωτερική όψη της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Είναι ένα ψηλό καμπαναριό τετραγωνικής διατομής, ιταλικού τύπου, παρόμοιο με εκείνο του ελληνικού ναού του Αγίου Γεωργίου (S. Giorgio del Greci) στη Βενετία. Αυτό που ξεχωρίζει στο ιταλικού τύπου καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα, είναι ο κόκκινος τρούλος στο τελείωμά του, ενώ ακριβώς κάτω από τη θέση της καμπάνας, βρίσκεται ένα μεγάλο ρολόι με λατινικούς αριθμούς και χρυσούς δείκτες.

Ο Άγιο Σπυρίδωνας είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους Κερκυραίους. Σε αυτόν αποδίδονται κάποια ιστορικά γεγονότα ως «Θαύματα»: η σωτηρία των κατοίκων από λιμό, η απομάκρυνση των Τούρκων που πολιορκούσαν το νησί το 1716 και η απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας το 1629 και 1673.

Οι άνθρωποι της Κέρκυρας τιμούν τον πολιούχο τους μεγαλοπρεπώς με λιτανείες, πολλές φορές στη διάρκεια του έτους: στις 11 Αυγούστου όπου γιορτάζεται η σωτηρία του νησιού από την πολιορκία των Τούρκων το 1716, στις 12 Δεκεμβρίου που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου, την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη και την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας αντίστοιχα το 1629 και 1673 και το Μεγάλο Σάββατο για τη σωτηρία των κατοίκων από λιμό.



town