Η Κέρκυρα στα Νεότερα Χρόνια

Μετά την αποχώρηση των Γάλλων, ο πόθος των Κερκυραίων για εθνική ανεξαρτησία δεν εκπληρώθηκε ούτε τότε, παρά την πρόταση του Ιωάννη Καποδίστρια στο Συνέδριο της Βιέννης ως αντιπροσώπου της Ρωσσίας (1815), να δοθεί ανεξαρτησία στα Ιόνια Νησιά, που δεν έγινε αποδεκτή από τις άλλες δυνάμεις (Αυστρία, Πρωσία και Μεγάλη Βρετανία). Το 1815 με την συνθήκη των Παρισίων τα "Ενωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων" αναγνωρίστηκαν σαν ελέυθερο και ανεξάρτητο κράτος κάτω από την άμεση και αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας.

Oι Άγγλοι όμως έπρατταν περισσότερο σαν κατακτητές και καθόλου σαν προστάτες. Αντιμετώπισαν τελέιως αρνητικά τις εκδηλώσεις συμμετοχής των Επτανησίων στην Επανάσταση του 1821 παρά το φιλελληνικό κλίμα που επικρατούσε τότε στην Αγγλία.

Πέρα όμως από τα αρνητικά η περίοδος της Αγγλοκρατίας είχε και τα θετικά της. Για πρώτη φορά καθιερώθηκε σαν επίσημη γλώσσα η ελληνική και η εκκλησία αφέθηκε ελεύθερη . Κατασκευάστηκε υδραγωγείο και οργανώθηκε η εκπαίδευση σε όλες τις τις βαθμίδες. Το 1824 κατασκευάστηκε νέα Ιόνιος Ακαδημία που θεωρείται μέχρι σήμερα το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, με ευεργέτη τον λόρδο Guilford. Πολλά όμορφα δημόσια κτήρια κατασκευάστηκαν τα οποία κοσμούν την πόλη μέχρι και σήμερα.

 

town