Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της Κερκύρας
Μητρόπολη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Σπηλιώτισσα και Αγ.Βλάσσιος
Η εκκλησία βρίσκεται στην πλατεία της Μητροπόλεως και κτίστηκε το 1577 εκεί όπου υπήρχε παλαιότερα ο ναός του Αγίου Βλασίου. Το όνομα "Σπηλιώτισσα" το πήρε από το γεγονός ότι μεταφέρθηκε εδώ η εικόνα της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από μιά παλιά εκκλησία, που ήταν κτισμένη στη μικρή πλατεία του Νέου Φρουρίου και κατεδαφίστηκε από τους Άγγλους για να ανοίξουν νέα είσοδο στο Φρούριο. Η εκκλησία έχει αξιόλογες εικόνες των Μιχαήλ Δαμασκηνού, Εμμανουήλ Τζάννε κ.ά Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αμφίπλευρη εικόνα της Παναγίας Δημοσιάνας του 15ου αιώνα.Η εκκλησία γιορτάζει κάθε χρόνο στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και στις 11 Φεβρουαρίου στη μνήμη του ιερομάρτυρος Βλασίου και της Αγ.Θεοδώρας, της οποίας το λείψανο φυλάγεται εδώ.
Η Μητρόπολη των Καθολικών
Ένα Βενετσιάνικο κτήριο που σώζεται ακόμα και σήμερα είναι και η Μητρόπολη των Καθολικών, γνωστήμε την ονομασία "ΝΤΟΜΟΣ". Έχει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, λατινική μητρόπολη που κτίστηκε το 1632, αφιερωμένη στους Αγίους Ιάκωβο και Χριστόφορο. Το 1633, μεταφέρθηκαν τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου Επισκόπου Κερκύρας και ο εορτασμός της μνήμης του γινόταν με τη συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης, μεταφέρθηκαν τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου Επισκόπου Κερκύρας και ο εορτασμός της μνήμης του γινόταν με τη συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης, μεταφέρθηκαν τα Λείψανα των Αγίων Ιάσονα και Σωσιπάτρου, τα οποία έμειναν μέχρι το 1944 όπου μεταφέρθηκαν στην ομώνυμη εκκλησία επί Μητροπολιτού Μεθοδίου. Η Μητρόπολη καταστράφηκε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αναστηλώθηκε το 1969. Ο ναός βρίσκεται κοντά στο Δημαρχείο της πόλης της Κέρκυρας, στην κεντρική πλατεία.
Μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών
Το μοναστήρι δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς χτίστηκε. Υπήρχε όμως το 1685. Η αρχαιότερη επιτύμβια επιγραφή που σώζεται είναι του 1758.Βρίσκεται ανατολικά από τη λίμνη Χαλικιοπούλου και ενώνεται με την ξηρά με μία πεζογέφυρα. Όταν είχαν καταλάβει το νησί οι Δημοκρατικοί Γάλλοι το 1799, αναφέρεται ότι ανήκε ατην οικογένεια Χαλικιοπούλου-Μάντζαρου. Στους επόμενους χρόνους άρχισε η βαθμιαία παρακμή του και το 1822 ήταν σε πλήρη κατάπτωση. Το μοναστήρι και το Ποντικονήσι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι είναι ο πρώτος σταθμός των επισκεπτών της Κέρκυρας.
Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα
Ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ένα αξιοσημείωτο μνημείο της Κέρκυρας. Κτίστηκε το 1589, σε περίοδο Ενετικής κυριαρχίας. Το κτίσμα είναι της μορφής μονόχωρης Επτανησιακής Βασιλικής Εκκλησίας και είναι εξωτερικά απέριττο. Αντίθετα, στο εσωτερικό είναι πλούσιο σε διακόσμηση. Εντυπωσιακό είναι το τέμπλο το οποίο κατασκευάστηκε το 1864 από μάρμαρο Πάρου σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μ. Μαόυερς. Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Προσαλέντη.
Η περίφημη ουρανία του ναού είναι χωρισμένη σε 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια, ζωγραφισμένα αρχικά από τον Κερκυραίο ζωγράφο, Παναγιώτη Δοξαρά, το 1727. Δυστυχώς, αυτές οι εικόνες καταστράφηκαν από την υγρασία. Το 1852, η ουρανία αποκαταστάθηκε από το ζωγράφο Νικόλαου Ασπιώτη. Ο Σ. Σπεράντζας, γνωστός καλλιτέχνης της Επτανησιακής σχολής, φιλοτέχνησε την υπόλοιπη διακόσμηση της εκκλησίας.
Ανάμεσα στα πολλά αφιερώματα που δέχεται κάθε χρόνο ο προστάτης του νησιού, Άγιος Σπυρίδωνας, διακρίνονται δύο μεγάλα καντήλια που αφιερώθηκαν το 1716, το έτος που γλίτωσαν οι κάτοικοι του νησιού από τους Τούρκους με τη βοήθειά του.
Το καμπαναριό του ναού, το οποίο κτίστηκε το 1620 και δεσπόζει στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, είναι λιτό, όπως άλλωστε θα ταίριαζε στην απλή εξωτερική όψη της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Είναι ένα ψηλό καμπαναριό τετραγωνικής διατομής, ιταλικού τύπου, παρόμοιο με εκείνο του ελληνικού ναού του Αγίου Γεωργίου (S. Giorgio del Greci) στη Βενετία. Αυτό που ξεχωρίζει στο ιταλικού τύπου καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα, είναι ο κόκκινος τρούλος στο τελείωμά του, ενώ ακριβώς κάτω από τη θέση της καμπάνας, βρίσκεται ένα μεγάλο ρολόι με λατινικούς αριθμούς και χρυσούς δείκτες.
Ο Άγιο Σπυρίδωνας είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους Κερκυραίους. Σε αυτόν αποδίδονται κάποια ιστορικά γεγονότα ως «Θαύματα»: η σωτηρία των κατοίκων από λιμό, η απομάκρυνση των Τούρκων που πολιορκούσαν το νησί το 1716 και η απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας το 1629 και 1673.
Οι άνθρωποι της Κέρκυρας τιμούν τον πολιούχο τους μεγαλοπρεπώς με λιτανείες, πολλές φορές στη διάρκεια του έτους: στις 11 Αυγούστου όπου γιορτάζεται η σωτηρία του νησιού από την πολιορκία των Τούρκων το 1716, στις 12 Δεκεμβρίου που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου, την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη και την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας αντίστοιχα το 1629 και 1673 και το Μεγάλο Σάββατο για τη σωτηρία των κατοίκων από λιμό.
Το μοναστήρι της Τενέδου
Βρίσκεται δίπλα στην πύλη του Νέου Φρουρίου, είναι καθολικός ναός και χτίστηκε σε θέση παλαιότερου ναού. Πήρε το όνομα της από μία εικόνα της Παναγίας που μεταφέρθηκε από πρόσφυγες Καθολικούς ιερομένους από την Τένεδο. Είναι μονόκλιτη βασιλική με διπλά πλάγια παρεκκλήσια και πυργοειδής κωδωνοστάσιο. Η ανέγερσή της χρονολογείται το 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1723 όπως αναφέρει επιγραφή που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο της μονής. Εκεί λειτούργησε το 1797 η πρώτη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και το 1798 λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο της Ελλάδας. Το 1805 - 1824 λειτούργησε επίσης η πρώτη Δημόσια Σχολή την οποία ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας και το 1808 στεγάστηκε η Ιονική Ακαδημία.