Η ενσωμάτωση της Κέρκυρας στο Ελληνικό κράτος
Η Κέρκυρα μαζί με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος στις 21 Μαΐου του 1864 ως αντάλλαγμα για την εκλογή του νέου βασιλιά της Ελλάδας ενός προσώπου που έχαιρε της εμπιστοσύνης της Μ. Βρετανίας, του Δανού πρίγκηπα Γεωργίου του Α'. Η ενσωμάτωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό τόσο από την Αθήνα όσο και από την Κέρκυρα.
Οι συνέπειες της ενσωμάτωσης στην Ελλάδα επηρέασαν το νησί, καθώς έγινε συμμαχική βάση για τα αγγλικά,γαλλικά και ιταλικά στρατεύματα. Στα τέλη του 1916 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα η σερβική κυβέρνηση και η βουλή μαζί με τμήματα του σερβικού στρατού μετά την πτώση της Σερβίας.
Το 1923 ο ιταλικός στόλος βομβάρδισε και κατάλαβε το νησί με πρόφαση τη δολοφονία του Στρατηγού Τελλίνι και άλλων μελών της Ιταλικής αντιπροσωπείας στη διεθνή επιτροπή για την χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων. Πολλά θύματα ήταν άμαχος πληθυσμός μεταξύ τους και πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής που είχαν βρει καταφύγιο στην Κέρκυρα.
Με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 η Κέρκυρα υπέστη βομβαρδισμό από ιταλικά αεροπλάνα και την επόμενο χρόνο καταλήφθηκε από Ιταλικές δυνάμεις με απώτερο σκοπό την ίδρυση ενός Ιονίου κράτους.
Η πόλη υπέφερε κατά την κατάληψη της από τους Γερμανούς το 1943, με πολυήμερες μάχες κατά την πολιορκία της και μια φωτιά που αποτελείωσε την καταστροφή με απώλειες όπως το κτίριο της Ιονίου Βουλής, του θεάτρου και πολλών άλλων εκκλησιών.