Η Κέρκυρα κατά την διάρκεια των Μέσων Χρόνων

Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου (337 - 1267 μ.Χ.) η Κέρκυρα ταλαιπωρήθηκε από πλήθη βαρβάρων και πειρατών με επιδρομές και λεηλασίες.

Σημαντικό γεγονός στην ιστορία του νησιού υπήρξε η διάδοση του Χριστιανισμού τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τους ισαποστόλους Σωσίπατρο και Ιάσονα. Τον 5ο 7ο και 9ο αιώνα πλήττεται από επιθέσεις Γότθων, Βανδάλων, Αράβων - Σαρακηνών και βαρβάρων που κατέστρεψαν και έκαψαν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Αρχές 9ου αιώνα η Κέρκυρα εξελίσσεται σε μεγάλο και σημαντικό εμπορικό σταθμό τόσο για τους Βενετούς όσο και για το Βυζάντιο που συντέλεσε στην πολιτιστική οικονομική και δημογραφική ανάπτυξή της.

Το 1207 η Κέρκυρα πέφτει στα χέρια των Ενετών με την κατάληψη της Κωσταντινούπολης και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στα χέρια των Σταυροφόρων κατα την διάρκεια της Δ΄ Σταυροφορίας (1204) και μένει υπο Ενετική κατοχή έως το 1214 που απελευθερώνεται από τον Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Α΄, ο οποίος την προσάρτησε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, ένα από τα 3 ανεξάρτητα ελληνικά κράτη μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Την περίοδο 1267 έως 1386 στο νησί κυριάρχησαν οι Ανδηγαυοί εφαρμόζοντας το φεουδαρχικό σύστημα με διοικητή τον αντιβασιλέα Καπιτάνο. Εμφανή είναι τα κατάλοιπα από την προσπάθεια των κατακτητών να διαδόσουν τον καθολικισμό στο νησί.

To 1386 έως το 1797 η Κέρκυρα πέφτει πάλι στα χέρια των Ενετών με την Β' Ενετοκρατία με διάρκεια 400 χρόνια. Οι Βενετοί οχύρωσαν την πόλη και μετέφεραν όλες τις εξουσίες στους αριστοκράτες. Αυτή η περίοδος είναι από της σημαντικότερες για την Κέρκυρα καθώς ίχνη από τη μακροχρόνια παρουσία των Βενετών στο νησί υπάρχουν μέχρι και σήμερα έντονα στον χαρακτήρα της ζωής του νησιού.

Το 1797 η Βενετία έχει πια παρακμάσει και αναγκάζεται να υποταχτεί στον Ναπολέοντα. Η "συμμαχία" ξεσηκώνει τα ήδη παθιασμένα πλήθη που απαιτούν εθνική ανεξαρτησία και εγκαθίδρυση Ελληνικής Δημοκρατίας στα Ιόνια Νησιά. Οι Κερκυραίοι υποδέχονται τους Γάλλους δημοκρατικούς ως απελευθερωτές και με πανηγυρισμούς στην πλατεία της πόλης κατέστρεψαν τα εμβλήματα των Βενετών και έκαψαν το Libro D' Oro, φυτεύοντας στη θέση της φωτιάς το δέντρο της ελευθερίας. Με την συνθήκη του Campo Formio επισημοποιήθηκε η κατοχή των Ιονίων Νησιών από τουσ Γάλλους, που αποτέλεσαν επαρχία του γαλλικού κράτους.

Το 1799 έως το 1807 η Κέρκυρα καταλήφθηκε από τους Ρώσους και στην συνέχεια το 1807 έως 1814 απο τους Γάλλους με την Β' Γαλλική Κατοχή.

iasonos

O ναός των Αγίων Ιάσονα και Σωσίπατρου στην χερσόνησο του Κανονιού

 

town