Κουζίνα

H κερκυραϊκή κουζίνα ξεχωρίζει για τις μοναδικές της γεύσεις. Το νησί έμεινε κάτω από τη διοίκηση και την επιρροή των Ενετών για 411 χρόνια και έτσι η κουζίνα κυρίως της πόλης παραμένει καθαρά βενετσιάνικη. Είναι αξιοθαύμαστο ότι ακόμη και σήμερα τα όνομα των φαγητών και ο τρόπος παρασκευής τους παραμένει ίδιος με την εποχή της Ενετοκρατίας.
Κάθε γιορτή έχει το δικό της πιάτο. Χαρακτηριστικότερα είναι οι τηγανίτες που προσφέρονται την παραμονή του Αγίου, τα παντεσπάνια (pane di spagna) στις γεννήσεις των παιδιών, η αγιάδα (σκορδαλιά) ανήμερα του Σταυρού, η σούπα αυγολέμονο τα Χριστούγεννα, ο κόκορας παστιτσάδα την ημέρα της Παναγίας και τα σαλιγκάρια μπουρδέτο ανήμερα του Παντοκράτορα.

Τα παλαιότερα χρόνια η συντήρηση των τροφών αποτελούσε βασικό μέλημα κυρίως των κατοίκων που ζούσαν στις φτωχότερες περιοχές. Γι' αυτό κι ένα βασικό στοιχείο της διατροφής τους αποτελούσε το σαβούρο. Πρόκειται για ένα ειδικό τρόπο μαγειρέματος και συντήρησης των ψαριών και πολλών λαχανικών σε ξύδι, λάδι, αλάτι με δεντρολίβανο και κάπαρη. Επίσης, η συντήρηση των τροφών γινόταν και με χοντρό αλάτι, που παρήγαγαν σε αφθονία οι Αλυκές (ψάρια ξερά σε στρώματα αλατιού) αλλά και με το στέγνωμα στον ήλιο (λιαστές ντομάτες, πιπεριές, κ.α.)

Σήμερα, στο νησί λειτουργούν πληθώρα εστιατορίων που ακολουθούν τις επιταγές του σύγχρονου τρόπου ζωής που απαιτεί ελαφριές γεύσεις, αλλά και κάθε είδους κουζίνα (ιταλική, γαλλική, κινέζικη, μεξικάνικη, κτλ.) Παρόλα τόσο στην πόλη αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν τις παραδοσιακές συνταγές. Το μπουρδέτο, το σοφρίτο, η παστιτσάδα, το στιφάδο, η στραπατσάδα, το τσιγαρέλι, το παστίτσιο της νόνας, ο μπακαλιάρος με αγιάδα, κ.α.
Η μακρόχρονη διατροφική παράδοση της Κέρκυρας, ενσωματώνοντας και τα καινούρια διατροφικά στοιχεία καταφέρνει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά εκείνα που χαρακτηρίζουν τη ντόπια κουζίνα. Έτσι, οι κερκυραϊκές συνταγές προτιμούνται από τους επισκέπτες του νησιού.

Εξίσου μεγάλη παράδοση έχει και η ζαχαροπλαστική στη Κέρκυρα. τα γλυκά του κουταλιού από σταφύλι, σύκα, κυδώνι, περγαμόντο, κουμ –κουάτ και τα fruit glace με το κάστανο πρωταγωνιστούν. Επίσης, τα συκομάιδα που κατασκευάζονται από ξερά σύκα, γλυκάνισο και ούζο και η πάστα φλώρα, είδος κέικ με μαρμελάδα είναι κάποια από τα γλυκά που κάθε κερκυραία νοικοκυρά φτιάχνει. Άλλα χαρακτηριστικά γλυκίσματα των Επτανήσων είναι οι μάντολες, τα παστέλια και τα μαντολάτα.

Το αγαπημένο ποτό των Κεκυραίων εκτός από το ντόπιο κρασί και παραδοσιακό λικέρ τα οκουμ – κουάτ, είναι η τσιτσιμπύρα. Πρόκειται για ένα αφρώδες αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που φτιάχνεται μόνο στη Κέρκυρα, από την εποχή της Αγγλικής κατοχής. Κατασκευάζεται από χυμό λεμονιού, τριμμένο τζίντζερ, άσπρες σταφίδες, νερό και ζάχαρη. Σήμερα παρασκευάζεται μόνο από μια μικρή βιοτεχνία του νησιού η οποία 'ζυμώνει' στα καζάνια της το ιστορικό αναψυκτικό. Είναι δροσιστικό και εύγεστο αναψυκτικό το οποίο καταναλώνεται μετά από τρεις εβδομάδες ζύμωσης και σερβίρεται συνήθως στα καφενεία από το Πάσχα ως το Φθινόπωρο. Πίνεται πάντα φρέσκο και παγωμένο.

Ακολουθεί και μία συνταγή για ένα είδος Κερκυραικού τσουρεκιού, την Φογάτσα.

Κερκυραϊκή Φογάτσα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε το γάλα, το αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο με πετσέτα περίπου μισή ώρα, ώσπου να φουσκώσει. Χτυπάμε καλά τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο, το ξύσμα πορτοκάλι, το λικέρ και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά (όσο πάρει) μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και απάλή. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Μόλις είναι έτοιμη, ζυμώνουμε και πάλι και χωρίζουμεσε δύο ίσα μέρη πλάθοντας δύο καρβέλια. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον κρόκο αβγού και τη χαράζουμε σε σχήμα τρίδωνο. Ψήνουμε για 60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα κόψουμε.



town