ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 5ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΟΥΡΝΙΩΝ

« Συνοπτική Απολογιστική Έκθεση Σχολικού προγράμματος του 5ου Ν/Γ Μουρνιών »
Τίτλος προγράμματος: « Ανακύκλωσε κι εσύ … μπορείς »

Οι εκπαιδευτικοί του 5ου νηπιαγωγείου Μουρνιών Αγιώτου Ιωάννα και Όλγα – Αγορίτσα Νικολοπούλου το σχολικό έτος 2017 – 2018 εκπονήσαμε σχολικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο « Ανακύκλωσε κι εσύ … μπορείς ». Σε ό, τι αφορά την επεξεργασία λάβαμε υπόψη βασικές αρχές όπως:
• μαθητοκεντρική διαδικασία
• συνεργατική μάθηση, ενεργή συμμετοχή, ομάδες εργασίας
• βιωματική – αποκαλυπτική μάθηση, διαθεματικότητα
• δημιουργική, ελεύθερη έκφραση
Σαν αφόρμηση για την εισαγωγή του θέματος διαβάσαμε το παραμύθι « Στων σκουπιδιών τη γειτονιά, έναν καιρό και μια φορά » των Ακριβή Λαζαρίνη – Ελισάβετ Σπύρου. Ανιχνεύσαμε αρχικά τις γνώσεις που είχαν τα παιδιά για την Ανακύκλωση και στη συνέχεια με βάση το τί θα ήθελαν να μάθουν, φτιάξαμε το ιστόγραμμα και θέσαμε τους στόχους πραγματοποίησης καθώς και τις αντίστοιχες δραστηριότητες.
Παρατηρήσαμε στον Η/Υ φωτογραφίες και τις συσχετίσαμε με την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που έχουν τα σκουπίδια σε αυτό. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά video για την Ανακύκλωση και μάθαμε τραγούδια για αυτή. Μάθαμε να αναγνωρίζουμε το σήμα της Ανακύκλωσης. Παίξαμε παιχνίδια ταξινόμησης των υλικών ( ανακυκλώσιμων – μη ανακυκλώσιμων) και αντιστοίχισης. Τα Χριστούγεννα φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια από ρολά υγείας. Ακόμη φτιάξαμε την Άνοιξη λουλούδια και τις Απόκριες το μουσικό όργανο της βροχής. Ζωγραφίσαμε πάνω σε αλουμινόχαρτο δημιουργώντας όμορφα κάδρα και στολίσαμε το σχολείο μας. Χρησιμοποιήσαμε εφημερίδες και φελλούς και δημιουργήσαμε διάφορες συνθέσεις. Την Πρωτομαγιά φτιάξαμε στεφάνια από αυγοθήκες. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάδους στο σχολείο μας. Βάψαμε κούτες ξεχωριστά για την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, αλουμίνιου και πλαστικού και ξεκινήσαμε να ανακυκλώνουμε στο νηπιαγωγείο. Τα νήπια ήταν τόσο ενθουσιασμένα που έφερναν διάφορες συσκευασίες και από το σπίτι, για να τα βάλουν στον αντίστοιχο κάδο ανακύκλωσης του σχολείου. Παρακολουθήσαμε πρόγραμμα του ΚΠΕ Βάμου μέσα στον Ιανουάριο στο σχολείο μας. Αυτό περιλάμβανε Κουκλοθέατρο, ψυχοκινητικά παιχνίδια καθώς και μία κατασκευή (γυάλινο κηροπήγιο). Ήρθαμε σε επαφή με φορείς της τοπικής κοινωνίας. Καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας για να μας μιλήσει τον Υπεύθυνο της ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, ο οποίος αναφέρθηκε στα θετικά και τα αρνητικά της Ανακύκλωσης και τόνισε την σπουδαιότητά της, προβάλλοντας στον προτζέκτορα αντίστοιχες εικόνες. Παρακολουθήσαμε επίσης στον Η/Υ και μάθαμε για τη διαδικασία κατασκευής του γυαλιού. Εντοπίσαμε τον πιο κοντινό κάδο Ανακύκλωσης του νηπιαγωγείου και αδειάζαμε τα υλικά με τη βοήθεια των παιδιών. Δημιουργήσαμε τη δική μας αφίσα για την Ανακύκλωση και ζητήσαμε να μας φέρουν στο σχολείο μας ειδικό κάδο ανακύκλωσης μπαταριών. Στο τέλος αποφασίσαμε μαζί με τα παιδιά, το θέμα της φετινής Καλοκαιρινής γιορτής να αφορά την Ανακύκλωση, σαν μία δράση σε σχέση με το πρόγραμμα που εκπονήσαμε τη φετινή σχολική χρονιά, περνώντας με αυτόν τον τρόπο τα κατάλληλα μηνύματα στους Γονείς μέσα από αυτήν.

1.

2.

You may also like...

Σχολιάστε