Κόρη του Αντήνορα 681, ύψος 2,01 μ., περίπου 530-520 π.Χ., Αθήνα, Μουσείο της Ακρόπολης 681
Είναι από τις μνημειώδεις αττικές κόρες. Σε κατενώπιον στάση προβάλλει ελαφρά το αριστερό της πόδι. Φοράει κοντό ιωνικό ιμάτιο που πέφτει διαγώνια πάνω από τον αττικό χιτώνα. Οι οφθαλμοί από υαλόμαζα ήταν ένθετοι σε μεταλλικό πλαίσιο στο οποίο πιθανώς ήταν στερεωμένες οι βλεφαρίδες που δυστυχώς σήμερα έχουν χαθεί. Στο κεφάλι φοράει στεφάνι που φέρει οπές από πρόσθετο μεταλλικό κόσμημα το οποίο δεν υπάρχει πια. Τα μαλλιά της σχηματίζουν οκτώ πλεξούδες που πέφτουν ανά τέσσερις στους ώμους της, ενώ αυτά που πέφτουν στην πλάτη αποδίδονται σε ενιαία μάζα πρόχειρα κατεργασμένη. Στο μέτωπό της, επίσης, τρεις πλεξούδες σχηματίζουν στεφάνι. Ο λοβός των αυτιών είναι τρυπημένος για να στερεωθεί μεταλλικό ενώτιο. Με το αριστερό της χέρι ανασηκώνει μια άκρη από το χιτώνα. Με το δεξί χέρι (λείπει) θα κρατούσε προφανώς κάποιο ανάθημα.
Η κόρη στηρίζεται σε βάση στην οποία διαβάζουμε την επιγραφή:
ΝΕΑΡΧΟΣ ΑΝΕΘΕΚΕ[Ν Ο ΚΕΡΑΜΕ]
ΥΣ ΕΡΓΟΝ ΑΠΑΡΧΕΝ ΤΑΘ[ΕΝΑΙΑΙ]
ΑΝΤΕΝΟΡ ΕΠ[ΟΙΕΣΕΝ]
Ο ΕΥΜΑΡΟΣ Τ[Ο ΑΓΑΛΜΑ]
σε ελεύθερη απόδοση: Με ανέθεσε ο Νέαρχος ο κεραμέας. Το αναθέτει ως απαρχή του έργου του. Το άγαλμα το έκανε ο Αντήνορας ο γιος του Εύμαρου.
Ο Νέαρχος ήταν κεραμέας και αγγειογράφος.
Εκτός από την κόρη αυτή ο Αντήνορας είχε κατασκευάσει το χάλκινο σύμπλεγμα των τυραννοκτόνων, του Αρμόδιου και του Αριστογείτονα, και το ανατολικό αέτωμα του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.
Πηγές:
«Η Αρχαία Ελληνική Τέχνη και η Ακτινοβολία της» των Μανόλη Βουτυρά & Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά